1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Valter de Silva podelio slike nesuđenog roudstera Porschea 55One
Valter de Silva podelio slike nesuđenog roudstera Porschea 55One

Valter de Silva podelio slike nesuđenog roudstera Porschea 55One

338
2
Podelite sa prijateljima:

Prošle godine pokrenuta akcija u kojoj su svetu predstavljeni najneobičniji nesuđeni projekti marke Porsche iz prethodnih petnaestak godina, danas je doživela svoj neočekivani nastavak. Pred javnošću se našao još jedan nerealizovan model, a ovoga puta nam novost nije donela sama nemačka marka, već je čuveni dizajner Valter de Silva objavio fotografije koje prenosimo na svom nalogu, koji neguje na društvenoj mreži Instagram.

Sudeći po oskudnom opisu, u pitanju je roudster model s nazivom Porsche 55One ili pak može i Porsche 551. Izrađen je tokom 2008. godine, a takvu inicijativu je lično pokrenuo Ferdinand Pih. Na dizajnu nije bio angažovan samo Valter de Silva, već su svoj pečat ostavili i Peter Vouda, Kristijan Felske i Romi Rost. Avaj, ništa više od zvaničnih detalja nije obelodanjeno, ali istorija stila ovog automobila leži na dohvat ruke.

Pred nama je jedan od najranije izrađenih primeraka u poduhvatu preduzetom zarad proizvodnje najmanjeg i najpristupačnijeg modela marke Porsche. Kompanija je tokom tih godina pokušavala da osmisli sličan sportski automobil, inspirisan ikonom, to jest modelom Porsche 550 Spyder, kog je vozio Džejms Din.

Porsche, Volkswagen i Audi su timski radili na razvoju roudstera s četvorocilindarskim motorom pozajmljenim iz Audija TT. Za razliku od TT-a. maleni Porsche bi imao centralno postavljen motor, a ne napred. Agregat je bio montiran uzdužno. Međutim, jedini javno prikazan automobil je bio roudster Volkswagen Blue Sport iz 2009. godine, a oko tri godine kasnije je zatvoren ceo projekat.

Spajder Porsche 55One poseduje mnoge stilske elemente koji otkrivaju svojstvo s čuvenim modelom 550. Pritom mislimo na metalnu kapu u funkciji poklopac rezervoara goriva na poklopcu prtljažnika napred, škrge na poklopcu motora i završetak izduvne cevi postavljen po sredini roudstera.

Enterijer je dekoraisan u spartanskom stilu s obiljem plastike izrađene u nijansi u koja je krasila karoseriju. Umesto ručica za otvaranje vrata iskorišćeni su kaiševi, a nije bilo ni ekrana medijalnog sistema. Legendarni de Silva je uz objavu ovog Porschea čak i napisao posvetu The Little Bastard, što je nadimak koji je dobio Porsche 550, nakon što je u njemu nesreću doživeo i Džejms Din. Predivnu priču tragičnog kraja o „Malom kopiletu“ iz prethodne rečenice, nam je doneo Zoran Tomasović i ohrabrujemo vas da je pročitate.

Porsche 550 Spyder

Uzgred budi rečeno, znalci su verovatno već i primetili. Udarna pikanterija vezana za ovaj prototip se krije u činjenici da Valter de Silva nikada nije ni bio u posedu zvaničnog ugovora o radnom angažovanju u Porscheu. Čak i nakon svog postavljenja za glavnog dizajnera kompanije Volkswagen AG, što se zbilo u 2007. godini, on je brinuo „samo“ o stilu sledećih marki: Volkswagen, Audi, Škoda, Seat, Bentley, Lamborghini i Bugatti.

Formalna razmena učešća u kapitalu između kompanija VW i Porsche je inicirana nešto kasnije. Međutim, želja za zajedničkim razvojem malih sportskih automobila i lično posredništvo i interes Ferdinanda Piha su doveli do toga da se prekrše grube korporativne granice.

Avaj, „mali i priuštiv Porsche“ nikada nije video proizvodne trake u masovnoj montaži. I sve to, uprkos tome što se projekat nastavio, a u linku koji smo odmah u uvodu stavili „na izvolte“, moći ćete da pročitate i o nastavku sanjarenja čuvene marke koje je nazvano koncept Porsche Vision Spyder. Razvijen je 2019. godine, a videsmo ga prošle jeseni, pre par meseci tačnije.

AutoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

U zadnjih 3 godine sigurno nisam video lepši auto od ovoga. Gospodin de Silva je legenda!

Yankee

James Dean bi bio ponosan.