1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Singer sada pruža i terenski Porsche 911
Singer sada pruža i terenski Porsche 911

Singer sada pruža i terenski Porsche 911

319
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli izreku da „današnji automobili nikako nisu dobri kao što su nekada bili“. Nisam siguran da bi se baš složio sa takvom tvrdnjom, pošto su moderni četvorotočkaši definitivno… Pa moderniji po pitanju opreme, bezbednosti, a i pouzdanosti.

Ipak, stil svakako nije jača strana novih vozila i čini mi se da proizvođači definitivno ne obraćaju pažnju na detalje kao nekada. Američka firma Singer Vehicle Design ume da reši takav „problem“ ukoliko ste ljubitelj Porschea.

Naime, kompanija iz američke savezne države Kalifornije već neko vreme nudi generaciju 964 modela 911, koja se proizvodila od 1989. do 1994. godine, s modernom tehnologijom po pitanju mehanike i bezbednosti.

Iako Singerov proizvod ume da košta i po tri do četiri puta više nego potpuno novi Porsche 911, interesovanje je toliko velike da je tjuner spreman da proširi ponudu na još jednog sportistu. Kako su terenci trenutno u centru pažnje, novi Singerov 911 je potražio inspiraciju u Porscheovim modelima koji su tokom osamdesetih godina dominirali na takmičenjima kao što su reli Pariz – Dakar i Svetski reli šampionat (WRC).


Novitet nosi oznaku ACS (All-Terrain Competition Study) i ponovo je zasnovan na generaciji 964 Porschea 911. Ovog puta Singer nije uradio većinu posla, već je pronašao partnera u vidu britanskog specijaliste za reli Ričarda Tuthila, a konačan proizvod je dovoljno dobar da se može takmičiti u bilo kojoj formi profesionalnog auto-moto sporta širom sveta.

Kao i ostali modeli Singera, i ACS se proizvodi samo po narudžbi, a vlasnik firme Rob Dikinson kaže da već ima dve mušterije. Jedan od njih je želeo automobil za jurnjave velikim brzinama po pustinjama Sahare dok drugi hoće da se koncentriše na trkanje slično Svetskom reli šampionatu gde ponašanje u krivinama dolazi do izražaja.


Nema sumnje da ACS izgleda jako čudno, a prvo šta ćemo primetiti je koliko veliki klirens pruža. Singer je proučavao legendarni model 959 koji je pobeđivao na reliju Pariz – Dakar, i kompletno ogibljenje je izuzetno slično.

To se odnosi i na 16-inčne felne dok su pneumatici BF Goodrich K02 isti kao oni koje možemo da vidimo na Fordu F-150 Raptoru i Jeepu Wrangleru Rubicon. Automobil pokreće čuveni 3,6-litarski motor sa šest cilindara koji razvija impresivnih 450 konjskih snaga.

Singer kaže da je razvio poseban turbo punjač specifičan za ACS, dok je jedini menjač u izboru petostepeni manuelni. Naravno, kao što se očekivalo, pogon je na sva četiri točka. Enterijer zadovoljava sve bezbednosne standarde i ponovo kombinuje klasični stil sa modernom tehnologijom.

Cena ovog remek dela je još uvek nepoznata, ali ćemo spomenuti da „standardni“ Singer 911 košta oko 435 hiljada američkih dolara. Samim tim možemo zaključiti da će ACS biti još skuplji.

Na kraju još možemo reći da je i dalje moguće dobiti stil automobila iz perioda „kada su oni imali dušu“ sa svom modernom tehnologijom, ali naravno – takvo zadovoljstvo nikako ne može da bude jeftino.

AutoRepublika

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments