1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Porsche nam otkrio na čemu je radio poslednjih nekoliko godina
Porsche nam otkrio na čemu je radio poslednjih nekoliko godina

Porsche nam otkrio na čemu je radio poslednjih nekoliko godina

363
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekih sto i kusur godina, grupa investitora je tužila Henrija Forda iz razloga što poznati industrijalac nije želeo da podeli profit, već je hteo da ga uloži u nove biznise. Tada je američki sud zaključio da je „svrha svakog biznisa da napravi profit koji će isplatiti investitorima, a svrha svake automobilske kompanije da proizvodi četvorotočkaše koji će biti prodati mušterijama“.

Većina automobilskih proizvođača je pratila takvu logiku, i na sav glas su se hvalili svaki put kada debituju s nečim novim. Bez obzira da li je reč o serijskom modelu, konceptu s ciljem davanja nagoveštaja budućnosti, ili pak prototipu za testiranje nove tehnologije, svaki ozbiljniji proizvođač želi da javnost zna na čemu ovaj radi.

Ali, Porsche je izuzetak u odnosu na takvu logiku i publici je tek sada otkriveno na čemu je nemački gigant radio prethodnih godina. Ovo su neki od najzanimljivijih modela.

Porsche 904 Living Legend (kao i na naslovnoj fotografiji)

Krenućemo s onim koji privlači najviše pažnje, a to je svakako model 919 Street s kojim je Porsche želeo da napravi civilizovanu verziju legendarnog 919 Hybrida. Kao što je poznato, 919 se takmičio u LMP1 klasi na trkama izdržljivosti, među kojima je najpoznatije nadmetanje na LeMansu, a uspeo je da pobedi na 17 od voženih 33 trka, uz još 43 podijum finiša.

Porsche 919 Street (donji par fotografija) je proizveden 2017. godine i koristi identičan motor sa 900 konjskih snaga kao i profesionalni trkač, a dva automobila pružaju i mnoge stilske linije. Možda najveća izmena je nedostatak velikog spoilera za koji je Porsche zaključio da nije potreban na serijskom modelu. Publika će imati prilike da vidi 919 Street u zvaničnom muzeju nemačke firme u Štutgartu naredne godine.

 

Porsche 550 je bio izuzetno popularan sportista, i proizvodio se od 1953. do 1956. godine. U tom periodu je proizvedeno samo 90 jedinica. Dok su mnogi bili upoznati i sa njegovim rezultatima na stazama, 550 je ostao upamćen kao automobil u kojem je slavni Džejms Din poginuo. O tom događaju, tačnije o „Prokletstvu malog kopilete“ možete čitati ovde.

Koncept Vision Spyder (par slika ispod) nam pokazuje kako bi Nemci videli 550 u modernom izdanju, a kompletiran je prošle godine. Nažalost, reč je o konceptu koji nije u voznom stanju, pa nam Porsche kaže da ga shvatimo kao „igračku u prirodnoj veličini“. Kompanija nije preterano mnogo pričala o njegovim detaljima, a novinari pretpostavljaju da je centralno postavljeni motor s četiri cilindra, onaj iz modela 718 Boxster/Cayman. Vision Spyder je planiran za serijsku proizvodnju i u izložbeno-prodajne salone bi trebao da stigne do 2023. godine.

Zatim stižemo do jednog vozila, za koje smo ubeđeni da verovatno niko ne bi ni očekivao da ono nosi Porscheovu oznaku. Reč o malom električnom kombiju pod imenom Vision Renndienst (niže fotografije) i kompletiran je pre dve godine. Slično kao i spomenuti Spyder, i Renndienst je samo prototip na točkovima, i nije u voznom stanju.

Ideja zapravo i nije toliko nova pošto je nemačka firma kroz istoriju modifikovala Volkswagen Type 2 za potrebe svojih trkačkih timova, a u ovom slučaju prostora unutra ima za šest odraslih osoba. Šanse da ćemo ga videti u serijskoj proizvodnji su izuzetno male, a za one koji žele električni kombi iz Volkswagen grupe, moraće da se zadovolje modelom I.D. Buzz koji će biti dostupan za kupovinu 2022. godine.

Kao što je poznato, Porsche ima dugu istoriju uspešnih takmičenja na reli trkama, sa pobedama u Svetskom reli šampionatu (WRC) i na reliju Pariz-Dakar, a koncept 911 Safari (donje ilustracija) nam pokazuje kako bi moderni trkač izgledao. Čak i tokom osamdesetih godina prošlog veka, model 911 SC Safari je stekao svetsku slavu, a Porsche ne krije da je poslužio kao inspiracija za novi Safari.

Porsche 911 Safari

Slično kao i kod prethodnika, i novi model se razlikuje najviše po odignutom ogibljenju, kako bi se dobio viši klirens, kao i po boljoj zaštiti branika i podu automobila. Ne možemo zaključiti kakva mehanika pokreće Safari, ali 911 nikada nije imao nedostatka snage pa nas neće iznenaditi ako je reč o fabričkom turbobenzincu. Pored Safari verzije modela 911, Porsche je u identičnom stilu tjunirao i mali krosover Macan (malo ispod ilustrovan).

Nedavno smo pisali o programu Volkswagena o automobilima koji troše manje od jedne litre goriva na prevaljenih 100 km/h, na osnovu čega je nastao model XL1, a kako stvari stoje proizveden je i prototip za potrebe Porschea. On je nosio oznaku 904 Living Legend (naslovna i prva fotografija unutar teksta) i pružao je benzinski motor s dva cilindra iz motorickla Ducati 1199 Superleggera  sa impresivnih 200 konjskih snaga na čak 12.000 „obrtaja“.

Kao što mu ime kaže, inspiracija je bio čuveni trkač 904/Carrera GTS iz šezdesetih godina prošlog veka, a nema sumnje da od svih predstavljenih vozila izgleda ubedljivo najbolje.

 

Porsche nam je predstavio još nekoliko zanimljivih automobila. Tu je interesantni LeMans Living Legend (iznad na slikama) koji deluje kao Cayman GT4 na stereoidima, a pokreće ga V8 motor sa preko 600 konjskih snaga, kao i nekoliko profesionalnih trkača.

I za kraj ćemo spomenuti Vision Turismo (dole na duetu slika) za koji Porsche kaže da je dobijen tako što su spojeni limuzina Panamera i egzotični 918 Spyder. Da je kojim slučajem ušao u serijsku proizvodnju nema sumnje da bi svet dobio jednog od najekstremnijih automobila s četvoro vrata u istoriji, ali nažalost reč je o „igrački“ bez pokretnih mehaničkih delova.

 

Kao što smo spomenuli na početku priče, ne znamo zašto nam Porsche ranije pokazao ove fantastične primerke, ali bolje ikada nego nikada, zar ne?

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments