1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volkswagen Jetta GLI
AR pijaca klasika: Volkswagen Jetta GLI

AR pijaca klasika: Volkswagen Jetta GLI

1.61K
1
Podelite sa prijateljima:

Kada se sagleda koliko je Volkswagen veliki globalni brend ovih dana, teško je zamisliti da sve do pre četiri decenije, ovaj nemački proizvođač vozila nije ni pokušavao da ozbiljnije shvati ostatak sveta. Daleko od toga da nismo nismo mogli da vidimo Volkswagene u Severnoj i Južnoj Americi ili Aziji, ali na kraju dana, sve su to bili modeli originalno razvijeni za Stari kontinent, i zatim su prodavani na drugim lokacijama.

A onda je krajem sedamdesetih godina prošlog veka debitovala Jetta kao prvi Volkswagen osmišljen konkretno za Jenkije.

Debitovao je na Salonu automobila u Frankfurtu, pomalo iznenađujuće, ali je svima brzo postalo jasno da je nastao samo zato što Amerikanci ne vole stil koji nudi heč. Poruka je bila jasna, pa tako Golf nije bio po njihovom ukusu, ali Jetta sa svojom „guzom“ svakako jeste.

I dan-danas Jetta predstavlja najbitniji nemački model „preko bare“, a jednak uspeh beleži i u Kini. Prva generacija je pomalo zaboravljena, ali je ona druga pod kodnom oznakom A2 ostavila veliki trag. Proizvodila se od 1984. do 1992. godine i u tom periodu pronašla preko 1,7 miliona kupaca, od čega su neki od njih silazili sa proizvodne trake u Sarajevu.

Većina njih je dolazila s nekim od manjih benzinaca i dizela, ali 1986. godine svetlost dana je ugledalo izdanje nazvano GLI. Ono što je GTI bio za Golfa, GLI je postao za Jettu. U početku ga je pokretao 1,8-litarski motor sa 127 konjskih snaga da bi 1990. godine stigao nešto veći 2,0-litarski benzinac s 134 „grla“.

Primerak iz današnje priče je iz 1988. godine i trenutno se prodaje preko sajta „Bring a Trailer“. Nalazi se u gradu Sinsinati unutar američke savezne države Ohajo i do sada je prešao tek 48 hiljada milja (oko 76.800 kilometara). Ofarban je u belu boju i ima sve one detalje koje čine GLI „specijalcem“, kao što su posebni branici, mali spojler i 15-inčne BBS felne.

U spomenutom periodu doboš kočnice su još uvek bile česte, ali GLI stiže sa diskovima i modifikovanim ogibljenjem. Enterijer izgleda kao da je juče sišao sa proizvodne trake i možemo da uočimo Recarova kožna sedišta, klima uređaj i poznati Gamma AM/FM radio.

Vlasnik napominje da je Jettu vozio tek 1.120 kilometara i da nije siguran da li je brojka na satu od 76.800 km tačna pošto takozvani Carfax (sistem preko koga je moguće proveriti istorijat svakog automobila) kaže da se brojci gubi trag nakon 2016. godine.

GLI pokreće atmosferski 1,8-litarski benzinac sa 127 „konja“ i maksimalnih 168 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Prema fabričkim podacima, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 9,3 sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 190 km/h.

Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti oko 14.770 američkih dolara u baznom izdanju, što u današnjoj računici iznosi 35.422 „zelembaća“. Sa svakom opcijom, GLI bi koštao čak 45.098 najmanjih zelenih novčanica u modernoj vrednosti novca. Spomenućemo da je do sada bio registrovan u američkim saveznim državama Arizona, Oregon, Kalifornija i Ohajo.

Ušli smo u poslednji dan aukcije, a vlasnik je do sada primio neverovatnih pedeset ponuda od čega najviša iznosi 29 hiljada dolara. Definitivno mnogo veća brojka nego što bi trebalo da bude, ali na kraju dana, teško da ćemo opet videti neki drugi GLI u sličnom, to jest originalnom stanju.

Zoran Tomasović

(1610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jetta mi se uvek dopadala, još kao klincu.