1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se fantastični Mercedesov klasični kamper
Prodaje se fantastični Mercedesov klasični kamper

Prodaje se fantastični Mercedesov klasični kamper

1.97K
1
Podelite sa prijateljima:

Da budem iskren, uvek sam se pitao kako je Mercedes u stanju da pored vrhunskih premijum automobila, prodaje i komercijalna vozila kao i autobuse, kamione i još mnogo toga. Istorijske knjige su pune priča, gde čak i samo jedan „promašaj“ može da ošteti imidž i naruši reputaciju celog proizvođača, ali ovaj nemački gigant nikada nije imao slično iskustvo, iako su neki modeli (pre svega prepakovani Renaultov komercijalni kombi Citan) često kritikovani.

Misteriju zašto je tako će nam neko morati pojasniti neki drugi put, ali odličan dokaz da je Mercedes baš Mercedes, i u ostalim kategorijama, nam pokazuje autobus pod oznakom O321 koji se nedavno pojavio u oglasima na internetu.

 

O321 (čita se kao slovo „O“ i broj 321 po zapremini agregata u kubnim inčima) je možda najlepši od svih Mercedesovih autobusa u istoriji, a proizvodio se od 1954. do 1970. godine u Nemačkoj, Grčkoj, Argentini i Brazilu. Bio je dostupan kao gradski i međugradski autobus, a firme su mogle da biraju između verzija sa 26, 36 i 46 sedišta.

Ne samo što je pružao prelepi stil, već se takođe mogao pohvaliti i dozom praktičnosti zbog koje je često prepravljan u kampere širom sveta, a primerak iz naše priče je upravo takav. Konkretnije, nije originalno razvijen za kampovanje već da prevozi švajcarski hokejaški tim između utakmica, pa je morao pružati identičan komoditet kao i primerci za rekreraciju.

Reč je o malo poznatom timu EHC Biel koji se u vreme početka šezdesetih godina, takmičio u drugoj ligi pre nego što je osvojio silne šampionate, a u toj ulozi autobus je ostao sve do 1976. godine. Tada ga je kupio privatni vlasnik i odlučio da od njega napravi kamper, pa je ostalo samo šest originalnih sedišta, dok je ostatak izbačen da bi se otvorio prostor za po dva kreveta i kauča, frižider, šporet i sudoperu. Tu je i mali toalet kao i sva potrebna opreme za grejanje i dodatni prostor za stvari. Autobus nažalost nema klima uređaj.

Kao i sve druge primerke autobusa s oznakom O321, i ovaj model pokreće poznati 5,1-litarski dizel, u konfiguraciji s linijskih šest cilindara koji razvija 110 konjskih snaga. Menjač je petostepeni manuelni, a maksimalna brzina iznosi zadovoljavajućih 95 km/h. Za jedno takvo glomazno vozilo, O321 i nije preterano veliki potrošač pa se Mercedes hvalio da u proseku troši „tek“ oko 16 litara dizela na 100 km.

 

U svakom slučaju, autobus se nalazio u Švajcarskoj sve do 2012. godine, kada je transportovan „preko bare“. Nakon toga, nekoliko puta je promenio vlasnika. Trenutno se nalazi u gradu Grend Rapids (savezna država Mičigen) u klimativizovanoj garaži, a nedavno je mehanički kompletno osvežen.

Na satu stoji cifra od 281.641 kilometara, što svakako nije visoka brojka za proizvod koji je originalno razvijen da pređe i po nekoliko miliona kilometara pre nego što zahteva „generalku“. Pošto se u knjigama vodi kao klasično vozilo, O321 je potpuno legalan za uličnu upotrebu.

Ali, naravno ovakvo zadovoljstvo mora i da košta, pa će novi vlasnik morati da izdvoji čak 99.900 američkih dolara. Suma svakako nije velika pošto je reč o verovatno jedinom O321 „preko bare“ …

Zoran Tomasović

(1968)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Autobus MB 302 je jos ljepsi od ovoga naslednik 303 neunistiv a podbacili su sa serijom 404!Autobus Setra broj 1A u svijetu od prve do poslednje serije pozvao bih AR da napise par rijeci o ovom germanskom brendu!