1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Veliki i luksuzni DS 7 Crossback nema više jači dizel od 1,5-litarskog
Veliki i luksuzni DS 7 Crossback nema više jači dizel od 1,5-litarskog

Veliki i luksuzni DS 7 Crossback nema više jači dizel od 1,5-litarskog

15.30K
13
Podelite sa prijateljima:

Ukusi su različiti i još se nije rodio taj koji bi udovoljio svima. Tako na primer, postoji određeni soj ljudi, među koje spadaju i neki iz redakcije, koji francuski SUV DS 7 Crossback smatraju veoma privlačnim i atraktivnim. Sada je ovaj francuski model pretrpeo određene izmene pogonskih sklopova za modelnu 2021. godinu koje su nam privukle pažnju.

Dakle, u gami ovog lepotana za sledeću godinu neće biti dostupna, praktično do juče najmoćnija dizel verzija koju je pogonio dvolitarski HDi blok sa 180 konjskih snaga. Ipak, to ne znači da je uprava prestižne marke odlučila da se odrekne dizela u potpunosti, već da će boje ove tehnologije braniti srazmerno maleni sklop s oznakom 1.5 BlueHDi.

Manji pogonski blok nam je već poznat iz brojnih drugih modela koje „emituje“ PSA grupacija i raspolaže sa 130 konjskih snaga. Čitajući testove koje piše Perica Rajković, za verovati je da je u pitanju dovoljno potentan motor, ali da li će biti i dovoljan da bi omogućio modelu DS 7 Crossback da se nosi sa rivalskim krosoverima poput Audija Q3, Mazde CX-5 , Mercedes-Benza GLB ili pak Volkswagena Tiguana?

Kako bi se dobio odgovor na to pitanje, nije loše osvrnuti se i na tehničke specifikacije krosoveraDS 7 Crossback 1.5 BlueHDi 130 ks. Konkretna modifikacija se nudi jedino u kombinaciji s osmostepenim automatskim menjačem. Pored navedene konjice, dostupan je i najviši obrtni moment od 300 njutn metara. Pogonski točkovi su isključivo oni na prednjoj osovini.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h koje traje 10,7 sekundi, u današnje doba ne može impresionirati nikoga, ali je za umerene i porodične vozače, to dovoljno žustro, baš kao što je i maksimalna brzina od 195 km/h praktično nedohvatljiva u svakodnevnoj upotrebi. Ali, zato nema sumnje da će svi osetiti i ceniti potrošnju koja se kreće u rasponu od 5,1 i 5,7 litara na sto prevaljenih kilometara, u skladu sa WLTP ciklusom.

Međutim, deo kupaca će svakako odbiti pomisao da poseduju premijum krosover s prednjim pogonom, a i više će biti onih koji neće moći da upare reč luksuz sa motorom tako skromne zapremine. Jasno, ovo su samo naše pretpostavke obojene strašću prema automobilima i setom prema vremenima koja odlaze u istoriju, a koja su obeležila naše dosadašnje živote „petrolheada“.

Vest o redefinisanju palete dostupnih motora u prestižnom, galskom SUV-u smo videli na španskom portalu Autofacil, pa da prenesemo da se na tamošnjem tržištu glavni junak ove priče nudi u izdanjima: Chic, So Chic and Peformance Line. Najskromnije opremljen nudi šest vazdušnih jastuka, ESP s funkcijom olakšanog starta na uzbrdicama, ISOFIX priključke, beskontaktni ulaz, komforna sedišta, pomoć pri održanju saobraćajne trake, dvanaestoinčni instrumentacioni klastar, detekciju umora vozača, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, osamnaestoinčne felne, i praktično još ceo koktel dodatnih „perverzija“ za koje bi nam trebao papir A3 formata da bi ih pobrojili.

Cene modela DS 7 Crossback 1.5 BlueHDi 130 Automatic (2021.) u Španiji su date ispod:

  • DS 7 Crossback 1.5 BlueHDi 130 Chic Aut. 8V, od 35.700 evra
  • DS 7 Crossback 1.5 BlueHDi 130 So Chic Aut. 8V, od 37.000 evra
  • DS 7 Crossback 1.5 BlueHDi 130 Peformance Line Aut. 8V, od 37.950 evra

AutoRepublika

(15300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Oduvijek sam želio veći i luksuznije auto sa manjim motorom, naravno ja sa sam to stavljao u kontekst manje cijene (malo više lukzusa za manje para, performanse nisu toliko bitne). Naravno , želja mi se djelimično ispunila, sve vrvi od manjih motora ali po cijeni onih većih 🤣🤣😂

Zoca

FCA ima diesel 2.1 koji je „cistiji“ ,tako da ne bi cudilo da se u neke PSA modele bude ugradjivao.

Don

Naravno da hoće…pa nije psa kupio Fiata. Fiat fura svoje motore. Btw, za ds….neka ima samo nek je dizel..pa makar i tehničar bio (čitaj : mali).

Laki

Loša odluka bas za ovaj segment jer je i onaj sa 180 ks bio donja granica za inace lijep auto!Jedino će konkurencija biti sretna sa ovom odlukom!

Peki

Ni taj 1.5BluedHDi/130 nece ostati duze od par godina u ponudi…

moron

Ja često kažem da je „pravi zločin“ što se CRV ne nudi i sa Hondinim 2,0T (koji ide u brojne modele, a i u kombinaciji sa AT 10), jer motoru 1,5T u nekim situacijama ipak nedostaje malo daha / potentnosti.

Rade

Besmisleno je dodavati masu tamo gde ne treba. Za „ekstazu kroz krivine“ poželjno je da je „nos“ što lakši.

Milan

Sa 26 godina iskustva i strasti sa automobilima,sa vise od 15 razlicitih modela,marki,varijanti motora i menjaca…..konacno mogu da razumem ovaj pravac. Ne kazem da mi se svidja,ali pocinjem da uvidjam poentu. Tj.shvatam napredak tehnologije. Pre svega jedno je cinjenica,najbrzie vizilo je F1,najjaci motor ima F1,najsofiticiraniju masinu ima F1,sve u svemu od kada postoji F1,je primer tehnoloske buducnosti vozila na fosilno gorivo Supercars spadaju u sl kategoriju i tako redom…. Nekada je Lambo Diablo sa svojih 480ks bio nesto kao F1 za ulicu,danas golf r32 500ks. Nekada F1 700ks,sada Audi karavan 700ks rs6 I tako dalje…. Danas F1 1.6 motor? Da… Pročitaj više »

Edin

Sve to stoji sto vi kazete ali ti motori koji su 1.5 ili 1.6 sa 130,140,150 konja,koliko to dugo moze trajati.
Po mome misljenju auto koje ima tonu i po i sve preko trebao bi da ima minimum 1.9 stari motori ili 2.0 pa preko.
Ok za manja auta.
Ali mislim na duze staze da sa tim autom koje ima 2 tone a 1.5 motor i 150 konja obican covjek nebi bio zadovoljan. Čast izuzetcina koji stvarno paze auto i ne idu u velike obrtaje.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Edin
Branko

Tehnologija napreduje; već danas 1.5 turbo motori bez problema razvijaju 150 – 200 KS uz primjerenu trajnost i to bez velikog broja okretaja.

BB

Izdržljivost motora mogu da pomognu vežem sa kvalitetom ležaja na radilici, ili debljinom Stubline da izdrži pritisak koji se stvara u cilindru. Zapremina ne bi trebala da ima veze sa izdržljivosti ali ona je jedina „mjerljiva“ veličina koju poznajemo pa njoj pripisujemo osobine izdržljivosti. S druge strane ako gledamo ciklus upotrebe auta, maksimalna snaga se rijetko koristi a trajna angažovan a snaga na putu prepunom radara je jako niska…