1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Škoda Enyaq 50 kao „brutalni“, zapravo patetični odgovor na sniženja cena kod Tesle
Škoda Enyaq 50 kao „brutalni“, zapravo patetični odgovor na sniženja cena kod Tesle

Škoda Enyaq 50 kao „brutalni“, zapravo patetični odgovor na sniženja cena kod Tesle

16.42K
42
Podelite sa prijateljima:

Brojni proizvođači automobila su ostali zatečeni potezom Ilona Maska nakon kog su osvanule nove, niže cene proizvoda kompanije Tesla. Mnogi od njih su, valjda po inerciji, brzopotezno odgovorili da neće slediti recept (za koji se kaže da ga je intrigantni preduzetnik prepisao od samog Henrija Forda), dok se evo sada ploča menja. Škoda je poslednja u nizu koja je lansirala uvodnu verziju električnog SUV-a po imenu Enyaq, a koji će se naći u prodaji u Evropi.

Trenutni asortiman Škoda Enyaq otvara verzija 60 opremljena električnim motorom koji razvija 180 konjskih snaga i energiju dobija iz baterije kapaciteta 58 kWh. Autonomija merena pravilima iz WLTP-a se kreće između 375 i 397 kilometara, zavisno od nivoa opreme, dok se sprint od 0 do 100 km/h obavlja u 8,8 sekundi. Moguće je kačiti ovu Škodu na punjače ne impresivnije od 120 kW. Cena ove verzije u Francuskoj kreće od kote koja zamalo prevazilazi 46 hiljada evra.

Analiza ove ponude rezultira spoznajom dobrog odnosa uloženo / dobijeno, posebno u klasi baterijskih krosovera. Međutim, sva nevolja je u tome što je pomenuta Tesla, počev od januara, snizila cenu za Model Y Propulsion na veoma približnu cifru, odnosno brojku skromniju od 47 hiljada evra, dok je sredinom aprila cena oborena na nestvarnih i nepunih 45 hiljada evra. Teško dostižno ostalim konkurentima.

Ako ni zbog čega drugog, ono zbog ovoga je u nama počela da se rađa ozbiljna simpatija za američkog proizvođača. Podsećamo da je Škoda prilikom lansiranja Enyaqa navela da će uvodnu verziju nuditi za 33,8 hiljada evra i da će nositi indeks 50, da bi se onda nezajažljivi patron iz Volfzburga „fokusirao“ na skuplje modifikacije, koje su dovele do toga da paradoksalno, za manje novce kupite Teslu od pionira u oblasti baterijskih četvorotočkaša (Volkswagena). Potez je pravdan pokidanim lancima snabdevanja, a zapravo je motivisan željom da se kupcima olakšaju muke s viškom novca.

Sada su se Nemci, ponovo malo stimulisani od strane Amerikanaca (svaka sličnost s istorijskim kontekstom je kao slučajna), opredelili da ipak ponude Škoda Enyaq 50 s motorom od 148 konjskih snaga, trakcionom baterijom od 52 kWh, i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 11,3 sekundi. Autonomija je na nivou od 365 kilometara, dok je omogućena dopuna tempom od 100 kW. Ne znamo koju opremu će novitet posedovati, ali možemo zato reći da (u snovima Škode rivalska) Tesla Model Y Propulsion nudi 455 km dometa (WLTP) i ubrzanje od 0 do 100 km/ za fantastičnih 6,9 sekundi.

Povrh svega, Germani će nuditi češki automobil za 39.990 evra, uvereni da su tim potezom stali na rep američkom lideru na tržištu.

„Naravno da je ovaj potez odgovor na Teslino sniženje cena, ali i na zahteve s nekih tržišta gde se od nas traži da ponudimo jeftiniji automobil s manjim dometom“, otvoreno je rekao Martin Jan, šef prodaje i marketinga u Škodi, za redakciju poslovnog lista Automotive News Europe. Nema govora o snižavanju cena već postojećih verzija: „preostala vrednost Tesle opada koliko i cena nove, što dugoročno šteti imidžu Tesle. Ovo svakako nije naša strategija“, kaže Klaus Celmer, izvršni direktor brenda iz Češke.

Ne bi trebalo biti previše bistar da bi se stav Celmera protumačio, u osnovi kao duboko licemeran.

AutoRepublika

(16419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo je videti kako VW grupa iskreno brine da zaštiti ekonomske interese već realizovanih kupaca električnih automobila 😀

Tikola Nesla

Sto bi reko Jura za VW dildo ud 3, da ga nazove po nekom vjetru, pa veli najmartonosniji od svih vjetrova, VW propuh!🤑😺btw, to smeće ima bubnjeve tj dobose.

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Tikola Nesla
garbage

Renault ZOE i ova Škoda imaju ne samo identične baterije (LGX E78) već i identičan broj tih baterija – točno 192.

Tko bi volio da ima jednak pogonski sustav u malom gradskom autu i ovom relativno velikom vozilu ? Škoda je u MEB-u spakirala 8 * 24 ćelije, dok je standardna verzija od 58kWh = 9 * 24 ćelije. Sumnjam da tu ima mjesta za neku uštedu proizvođaču, dok kupac dobije podkapacitiran sustav. Long range (82/77 kWh) sadrži 12 modula i to bi trebao biti sustav koji se može donekle nositi sa Teslom od 60kW ako pričamo o dometu.

garbage

Isto tako Porsche Taycan i Renault Twingo imaju iste baterije LGX E66 – pakirane u module od po 12 komada, samo što Twingo ima tek 8 modula (96 baterija) a Porsche 33 modula (396 baterija). Svaka baterija može dati oko 0.4 kw konstantno ili u peak do 1 kw.

Uglavnom išao sam na more ovaj vikend fino sa dizelom, potrošnja 5L, žena i djeca spavaju, nema stajanja za punjenje struje nit razmišljanje o punjaču – neprocjenjivo :))

Tikola Nesla

Kad pazariš nema kajanja…Jel tako išla ona narodna poslovica 🤭

S mile

Kod nas se kaze.

Posle je8anje, nema kajanje…

BB

Reče neko ko je upravo pazario BMW :-D, i to onaj kome niko na tome ne zavidi 😀

Tikola Nesla

Jes, budala neka…štaš, jebat ga, svi ga gule (najviše advokati) pa more i bmw. Jebem ga blesavog.

Mirko

Zvezdane, slobodno probaj moj Model Y I mislim da neces imati dileme…

Karl

To sam i uprvo hteo da Vam predlozim ja sam probao Model 3 nedavno u Italiji i da budem odusevio sam se i ozbiljno razmisljam da uvezem direktno iz Norveske il neke druge zemlje jer tamo su naj jeftinije a prilikom uvoza se skine tamo pdv i plati se ovde kod nas i model 3 ne bi trebao da izadje vise od 40k,inace probao sam i bmw I4 verujte mi da je smejurija kada se uporedi sa Teslom,prvo baterija kod Bmw je uskracena bar za 100 km,govorim o standard range,inace ja sam vlasnik Bmw i iskreno Tesla je ispred Bmw-a… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Tako druže garbage! Dizel power!

Tikola Nesla

Čuj nema….pa jedne baterije imaš, ne razvijaš više, praviš auto prema baterijama, ne plaćaš razvoj. Staviš doboše. Dildo. No, sve zavisi od zemlje u kojoj živiš i radiš, za Yu dildo je i ok, posebno za Bosnu, jer je brdovita pa imaš kočenja a nemoš gdje ni 100 da voziš, a struja bagatela, dočim u De se vozi 70% autoputom, nešto gradom nekih 20% i onda nema do dizela, struja 42centa, ali nemaš zamora sa punjenjem, dometom i slične pizdarije, a nisi budala koja je dildu platila 60k+ eura pa govori kako štedi, pa Tita mi, kako možeš štedit, ja… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Tikola Nesla
moron

Sve je to tačno što kažeš, ali, doslednom primenom tog razmišljanja na kraju ćeš doći do toga da ti se ne isplati ni da voziš najjeftiniji bicikl 😊😊😊 Nije sve u prokletim novcima … Mislim, jeste dosta toga, ali, nije sve 😊 Uostalom, ako ti je bilo do još veće uštede, što nisi umesto tog BMW-a koji si uzeo, kupio polovnu Daciu Logan mk1 1,4 MPI sa 75 ks? 😊 I to baznu verziju, bez klime, ABS-a i još dosta toga … 😊 Ne, ti si želeo BMW. I to je sasvim OK. To što si želeo i novce za… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Sta ti sad trivijaliziraš? Tita mi, kako si prešao na onu stranu nisi sav svoj. Prodana duša🤭…hem se riješio Fiata hem dizela sad hoće da opravdava dilde bezveznim trivijaliziranjem. Da i ti nisi imao potres mozga ko balkanboy?😁🤭 B klada je slupana, izgledao sam kao poručnik Draguljče, moradoh uzet nešto dje mogu stavit biciklo, dildo, teži 35 kila, al stane kad ga saviješ tj prekopliš. Daciu Logan? Ja da uzmem? Pa nisam Moron! Eno iz poštovanja prema sebi nisam ni članak šekijev o daci ni otvorio. Čim mene nema, članak nema ni 20 komentara. Zveki će mi doći spomenik.😁 Govorimo… Pročitaj više »

moron

Na koju sam ja to sada prešao stranu i više nisam svoj ??? Ja samo kažem da ne možeš ( ne trebaš) sve uvek gledati samo kroz prizmu „šta je jeftinije“, jer se to uvek na kraju u apsurdu završi 😊 Što se testa hibridne Dacie Jogger tiče, veliki minus i za tebe, ali i za Pekija, za odsustsvo na komentarima na ubedljvo najbolju Daciu do sada. 😊 Oko dizela i nedizela i moga ex-Fiata, meni je veoma drago što sam kupio Jazz-a (jer on ima i neke baš odlične osobine), ali mi je još više žao što sam bio… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Pa kroz što ću gledati, kad kaže kupite dildo da se vozite jeftinije i da ne zagađujete. Da zagađujmo to znamo, da se ne vozimo jeftinije i to znamo. Dakle, sve smo argumente srušili, pa šta će nam dildo. Mislim da se razumijemo.

Peki

Nazalost Peki je u silnoj frci, gomila problema, otkazan let za Srbiju i jos sijaset privatnih problema, nazalost nisam u situaciji da komentarisem…

BB

Mogao je i novu kupiti, taman da se navoza, bilo bi manje mučenja u Drakula Car nego u Gebels Wagen… 😀

BB

Znači vama na svaki kWh ućeraju 42 centa?

Taj MG4 može napraviti dildomat interesantnom opcijom (nešto bi se moglo i uštediti na gorivu konačno 😉 )

Tikola Nesla

Ućeraju ak ne i više

Matija

Cena struje u Nemackoj: 40 centi je najniza kucna tarifa a na punjacima ide do 70 centi! Koriste priliku kada si izvan grada i kada nemas vise izbora. :-((

S mile

Niko od kupaca to nebi voleo, ali taj podatak zna verovatno 1 promil potencijalnih kupaca.

BB

Bar je češka marka počela da se češka iza uva 😜

garbage

Inače cijena jedne nove „pouch“ baterije (LGX) u slobodnoj prodaji je cca 20 tak dolara – za proizvođače automobila na to još ide cijena kućišta za te „mekane“ baterije, hlađenje, BMS etc. no poanta je da cijena samih baterija i nije tolika koliko proizvođači vole predstaviti. Znači raspon vrijednost baterija za jedan Twingo cca 2.000 $ (20 x 96) do Porsche Taycan 8.000 $ (396 x 20). Kinezi ruše cijenu jer koriste još jeftinije a ne nužno lošije baterije (LiFEPO4) koje su već pakirane u tvrdo kućište (npr. BYD Blade) – izgledaju poput dugačkih metalnih lamela. Time nema više potrebe… Pročitaj više »

BB

Pratim scenu elektro auta već 15 godina preko foruma e-vozila.com, tako da mi je to jasno. Proizvođači su uvidjeli novotariju i priliku da dignu lovu, em za nova auta, em za servise. Dakle nije tehnologija kriva već pohlepa. Kažu baterija za zamjenu pa je mijenja kompletnu… Pa naravno da je tako u „ovlašćenom“ servisu jer više zarade. Zamisli na SUS motoru da ti ode EGR ventil a oni ti zamijenu motor. E to se redovno dešava kod pohlepnih ovlašćenih servisa. I zato nižu alternativi servisi koji poprave kvarove (često i one softverske – programirane, za normalne novce… Upravo zbog svega… Pročitaj više »

moron

Izvini, mene kao kupcu servisne usluge ili bilo kog potrebnog rezervnog dela ama baš ništa ne znači da li je neka visoka cena ( pre meni ) posledica visoke pohlepe servisera ili visoke cene po kojoj on nabavlja deo. Dok god je cena prema meni ista ( visoka i previsoka ), ništa meni ne znači saznanje da li on radi uz maržu od 20 ili od 200 ili 500 %.

BB

Izvini, ali zašto onda ne kupiš BMW SUS model i budeš srečan kada ti, recimo par diskova naplate 1200 EUR i to im ponekad dođe zamjens ranije nego zamjena ulja… Dakle ista stvar se odavno dešava i kod SUS automobila, ništa novo… I šta radi drugi vlasnik? Kupi za jenske za 1/4 cijene ( I opet puno para, ali značajno manje ). Ti kao kupac pokazuješ racinalnost da ne kupuješ takva vozila jer znaš gdje te mogu „secnuti“ ali njihova ciljna grupa su kupci koji „kupuju srcem“ ali imaju i dobar konto u banci. Isto tako proizvođači električnih auta traže… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Njima mozda smanjuje, nama (kupcima) ne. Pa tu je brzina punjenja, kaze mAjda , ako odeš na brže punjače sjebase bateriju a oni koštaju vise tj struja na njima je skuplja. Ma jebes dilde

garbage

Najveća prevara – Svi tvrde domet XX km po WLTP-u, ali u praksi smiješ korisitit samo tek malo više od pola baterije 80 – 20% – pa deklarirani doseg podjeli minimalno sa 2, ako je hladno i autoput brzine još i više. Drugo – hladna baterija se sporo puni – nije problem za doma tko puni u svojoj garaži, ali ono što reklamiraju kao može se puniti sa 120 kW, probaj bilo koji EV pustiti preko noći vani na 0 C i dobiti ćeš brzinu punjenja od možda 30 kW – e to je veći problem od dometa jer ćeš… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane garbage
moron

Zar nema svaki EV „grejanje baterije“ ?
Ili je to osobina samo nekih brendova? Ili, samo nekih modela? Standardna oprema ili opcija (kod onih koji imaju )?

garbage

Nema svaki EV grijanje baterije iako većina da. Za dugotrajnost je važnije hlađenje baterije – tu je Nisan Leaf katastrofa jer nema nikakvo aktivno hlađenje, zato mu baterije kratko traju. No važnije od toga je da baterija teži po 300 – 400 kila – zamisli koliko je vremena i energije potrebno da takvu mrcinu zagriješ sa npr. -3 C na 25 C ? Ako si ikada imao električni bojler za vodu biti će ti jasno 😉 To se ne može napraviti za 5 minuta i za tu operaciju je potrebno puno energije potrošiti koju praktički baciš. Tesla ima kasnije jedan… Pročitaj više »

moron

Vozeći hibrida primetio sam ja da je to „veliki reumatičar“ kada je mnogo hladno ( pod uslovom da je prenoćio „na minusu“, a ne u garaži ).
I veoma mi je dobro jasno koji su efekti hladne baterije …

Tikola Nesla

Pojasni sve navedeno, molim te.

moron

Više puta sam to objašnjavao, samo ne čitaš. Ne mogu sada baš da ponavljam 😊
Radi se o univerzalnoj osobini svih baterija, koju pominje i „gabarage“.

Šta misliš, kada odeš na sajt BMW-a i pročitaš milion specifiakcija za njihove razne priključne hibride, zašto u jednom od disklejmera piše i :

„Na temperaturama ispod 0 stepeni Celzijusa, čisto električni režim vožnje ovog plug-in hibrida neće biti dostupan sve dok se baterija ne zagreje do radnog stanja nakon što vozilo pređe nekoliko kilometara.“

Tikola Nesla

Čitao bih ja…al ne ide…

Tikola Nesla

Bravo druže gab, što služiš razbijanju predrasuda oko dilda i mitova za njih i pokazuješ koliko si dilde prevara ! Od srca čestitam, a ne ko neki mediji (Automarket, sat…) Koji su propagandni glasilo dilda.

Đura se gura

Nema kinezi nadiru ono sto oni prave je dva koplja ispred svih,cena inovativnost.Ko napravi mali ali mali gradski auto ispod 12000 evara bice tatko na teslu i teca na baterije.

Karl

Uz duzno postovanje prema Skodo i ostalih brendova,al moram priznati sto se tice elektricnih automobila mlje mislienje je da je TESLA na vrhu,a za njom kaskaju svi bar 10 godina,Tesla u elektro automobilskoj industriji je ono sto je Iphone u Mobilnoj Telefoniji.Bas sam sinoc gledao u Italiji sa svim subvencijama Tesla 3 sa 60 kw baterije i zadnji pogon stoji 36.500 Eur,a Bmw I4 oko 70k,zao mi je al Tesla je nadmasila sve,nisam vlasnik elektricnog,samo gledam realno kako stoje stvari na trzistu.Pozdrav Svima

BB

Navukao ih je samo tako, a ovi evropski proizvođači se primili k’o saučešće…

Izmenjeno 11 meseci pre od strane BB
Matija

Kompliment komentatorima! Pronasao sam vise veoma interesantnih informacija baziranih na vasem licnom iskustvu! Zahvaljujem!