1. Home
  2. Održavanje
  3. Signali koje automobil šalje pre nego što ga stigne (ozbiljan) kvar
Signali koje automobil šalje pre nego što ga stigne (ozbiljan) kvar

Signali koje automobil šalje pre nego što ga stigne (ozbiljan) kvar

229.52K
29
Podelite sa prijateljima:

Čak i najpouzdaniji automobili ponekad dožive kvar. Na vozaču je naravno, da takve stvari prevenira, koliko je u njegovoj moći.

Bez obzira na proverenost inženjeringa i usavršenost tehnologije, uvek postoji mogućnost da nešto otkaže ili da se pojave neki iritirajući zvuci ili vibracije, koji nagoveštavaju veći problem. Neki modeli automobila imaju tendenciju da nerviraju svoje vlasnike češće od ostalih, doživljavajući kvarove bez prethodnog upozorenja, dok drugi mogu da se „kotrljaju“ godinama uz „lupkanja“ i „škripu“, bez značajnijeg problema.

Sa sticanjem vozačkog iskustva, učimo da prepoznajemo te znake upozorenja. Automobili nam često šalju signale da im „nije dobro“. Sem probušene gume, što može da se desi svakome u bilo kojem trenutku, većina kvarova može da se spreči. Naravno, prevencija košta, ali se u krajnjem zbiru ispostavlja jeftinijom u odnosu na neophodnu intervenciju.

U vreme današnje, nema potrebe za „rekla-kazala“ informisanjem u vezi sa nekim konkretnim modelom. Vaskolika globalna digitalna mreža pruža uvid u bezbroj iskustava i informacija, o kojima pišu i govore sami vlasnici, gde možemo mnogo toga saznati o „boljkama“ naših limenih ljubimaca. Svaki model i njegovi derivati poseduju listu komponenti i funkcija na čijem planu su „tanki“.

U slučaju nekih proizvođača automobila, s vremena na vreme se pojave greške koje su zajedničke za više proizvoda. Ovo se događa iz prostog razloga što se vozila proizvode na istim proizvodnim linijama, mehaničke platforme se dele, a samim tim se dizajniraju sa istim komponentama i tehnologijom.

Neke kompanije imaju često problema sa „elektrikom“, dok su automobili nekih drugih skloni koroziji. Postoje i problemi vezani za konkretan model, poput otkazivanja odometra, problema sa pokazivačima i instrumentacijom, ali ono što može biti najgore je problem na motoru koji se ne može izbeći.

Na sreću, danas se lako možemo upoznati sa problemima koji poslovično prate naša vozila, posebno na specijalizovanim forumima. Najveći broj problema može biti rešen pre nego što solucija postane skupa, dok će neki drugi od vlasnika iziskivati da izdvoje novac za popravku kada dođe vreme za nju.

Ovde smo se pozabavili opštim problemima koji se mogu pojaviti na svakom automobilu koji koristi motor s unutrašnjim sagorevanjem. Reč je o stanjima koje se pogoršavaju vremenom ali mogu blagovremeno da se isprave. Potrebno je samo da držite oči i uši otvorenim s vremena na vreme. Pomaže i nos, ali i zdrav razum. Naravno, automobil treba da pregleda profesionalni mehaničar, na kraju krajeva.

Hajde da pogledamo o kojim simptomima se radi:

Gust dim

Kada iz izduvnog sistema izlazi gust dim, jasno je da imate problem s motorom u najavi. Čak i kada su dizeli u pitanju, koji su skloni „dimljenju“, treba obratiti pažnju šta izlazi iz „auspuha“.

Postoje četiri tipa dima koji izlaze iz izduvne cevi: beo, siv, plav i crn. Svaki od njih signalizira da je reč o različitim problemima, koji mogu biti rešeni jeftinije u odnosu na eventualnu „generalku“.  Ovde takođe treba obratiti pažnju na paru i kondenzaciju (koje se pojavljuju pri hladnijem vremenu) i ne mešati ih sa belim dimom.

Beli dim znači da motor šalje vodu kroz izduvni sistem. Ovaj problem je prouzrokovan problematičnim zaptivkom (dihtungom) glave motora.  Što se tiče dizela, problem može biti sa tajmingom ubrizgavanja pumpe za gorivo. Međutim, prekomerni beli dim se odnosi na loše zaptivanje glave motora, a ukoliko se problem ignoriše, može dovesti do njenog otkazivanja.

Plavi dim je lako dijagnostifikovati. To je signal da motor sagoreva ulje. Ukoliko ga primetite prilikom ubrzavanja ili nakon startovanja motora, to znači da su karike klipova „zrele“ za zamenu. Reč je o skupoj popravci, ali ukoliko se simptomi ignorišu, epilog može biti mnogo gori, jer se stvari neće popraviti same od sebe. Takođe, može se osetiti specifičan miris iza automobila.

Crni dim, s druge strane, znači da je smeša „prebogata“, odnosno da nedostaje vazduha. U slučaju benzinskih motora, stvar se rešava podešavanjem. Što se dizela tiče, crni dim može signalizirati prekomerno prisustvo čađi iz procesa sagorevanja, tako da ako je reč o modernijem vozilu, treba ga „prikačiti“ na dijagnostiku.

Iza sivog dima može da se krije nekoliko problema, od problematičnog ventila sistema koji sprečava da se isparenja fluida iz bloka i kartera motora izbacuju direktno u atmosferu, pa do loše glave motora. Pojavljuje se kada motor sagoreva ulje i često antifriz, koji curi u cilindar. Kada je motor hladan, treba proveriti rezervoar rashladne tečnosti i ustanoviti da li ima prisustva ulja. Ukoliko ima, neophodna je reparacija glave motora.

Ukoliko niste sigurni da li vaš automobil „dimi“, zamolite prijatelja da vozi iza vas i obrati pažnju na izduv. Takođe, možete iskoristiti i retrovizore da biste proverili da li ostavljate „dimni trag“. Ukoliko on postoji – pravac servis.

Curenja

Automobil poseduje različite tečnosti, koje vremenom mogu da pronađu način da izađu iz sistema kojem služe. Povremeno bacite pogled ispod vozila da biste uočili eventualne mrlje nastale kapljanjem. Uraditi ovo jednom nedeljno je sasvim dovoljno.

Naučite kako da proveravate nivo različitih tečnosti i radite to redovno. Smanjivanje nivoa može ukazivati da negde dolazi do curenja. Ulje, antifriz, gorivo, kočna tečnost, ulje menjača, tečnost serva i amortizera; sve navedeno može pronaći neku pukotinu i naći se na „slobodi“.

S vremena na vreme proverite naplatke. Ukoliko primetite tragove tečnosti (a da se ne radi o tragu koje ostavljaju četvoronošci muškog pola), to može značiti da je došlo do curenja tečnosti iz čeljusti ili creva. Naravno, ukoliko se ovako nešto desi, pod hitno u servis, jer posledice mogu biti veoma neprijatne, a poslednje što želite je da ostanete bez kočnica tokom vožnje.

Problem sa kočnicom može da se detektuje i na taj način što papučica postaje „mekša“ nego inače kada se pritisne. Ukoliko se to ponavlja tokom vožnje, zaustavite se i proverite nivo kočne tečnosti. Ukoliko je nivo ispod minimuma, nemojte dalje voziti.

Curenje ulja motora se može proveriti i na samom motoru, prilikom inspekcije sastava glave i bloka motora.

 

Nemojte ignorisati ni najmanje curenje, jer će ono vremenom samo postajati sve gore. Curenje rashladne tečnosti se lako može proveriti, najčešće tokom rada motora i pri radnoj temperaturi. Curenje tečnosti serva može da se primeti inspekcijom pumpe i rezervoara. Treba obratiti pažnju na eventualno prisustvo prljavog masnog taloga.

Curenje iz komponenti oslanjanja je teže primetiti, jer je potrebno pogledati amortizere. Ukoliko primetite da je došlo do curenja, što pre u servis, to bolje. Kada je o gorivu reč, najbolje je tamo gde dolazi do curenja staviti pesak ili posip za mačke pre šlepanja u radionicu. Suvišno je spomenuti da je rizik od zapaljenja u ovom slučaju velik.

Škripanja, cviljenja, lupkanja…

Vremenom, kod nekih vozila se pojave izvesna škripanja, lupkanja ili zveckanja. Često ih zovemo „parazitski“ zvuci. Ukoliko se čuje škripanje prilikom prelaska preko ležećeg policajca, ogibljenje treba da se proveri, jer su najverovatnije potrebne nove čaure.

Ukoliko se neprijatan zvuk čuje prilikom prelaska preko ozbiljnih rupa, moguće je da je sve u redu, ali treba nastaviti oprezno. Obavezno proverite podvozje nakon što ste prešli preko udarnih rupa. Pritom je korisno imati baterijsku lampu, da se proveri da slučajno nije došlo do nekog oštećenja.

Zvečanje i naglašeno škripanje signaliziraju da je reč o ozbiljnijoj stvari. Razlozi mogu biti brojni, ali u velikoj većini slučajeva ćete moći bezbedno da se odvezete do mehaničara. Ukoliko buka postaje intenzivnija, zaustavite vozilo i pozovite šlep-službu.

Ako čujete zvuk kada je volan u potpunosti zakrenut, najverovatnije će biti neophodna blagovremena stručna intervencija na upravljačkom sistemu. Cviljenje koje nestaje tokom vožnje ali se čuje u „leru“, prouzrokovano je starim remenima, obično pomoćnim. Zamenite ih čim pre.

Lupkanje je najzlokobnije. Ono najavljuje problem na motoru, što znači da će eventualna popravka biti skupa. Ukoliko se lupkanje čuje konstantno, trebalo bi proveriti nivo ulja. Postoje takođe i lakši udarci, koje prouzrokuju podizači ventila, što može da se reši podešavanjem. Ukoliko čujete bilo kakav čudan zvuk koji dolazi iz motora, obavezno ga proverite.

„Čudni“ problemi

Ovakve stvari se ne dešavaju svaki dan, ali s vremena na vreme znaju da nam zadaju glavobolju. Primera radi, primećujete da vaš ljubimac troši više goriva nego inače a da niste promenili stil vožnje. U tom slučaju je neophodna provera i eventualno podešavanje. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju su gubitak snage, neuobičajeni zvuci pri promeni stepena prenosa (tu se ne ubraja „krljanje“ prilikom manuelnog menjanja stepena prenosa, jer to je obično greška vozača) kao i na neravnomeran rad motora.

Kada motor teže startuje u izvesnim situacijama, memorišite ili zapišite to. Ukoliko se takvo ponašanje nastavlja, konsultujte se s vašim mehaničarem ili ga upitajte o problemu prilikom prvog sledećeg servisa. Obavezno pratite pokazivač temperature rashladne tečnosti.

Ukoliko ste radili modifikacije na vozilu, opremite ga meračem ulja pritiska i temperature ulja i pratite vrednosti koje pokazuju. Primetićete problem pre nego što doće do posledica.

Pratite neobične pojave na automobilu i zapisujte ih, što će vam veoma pomoći kada budete mehaničaru objašnjavali o čemu se radi. Ovo je zaista sjajan savet ako imate problem koji se javlja isključivo pri dužim vožnjama ili izvesnim vremenskim uslovima, ekstremnoj vrućini ili hladnoći, nakon obilnog pljuska i slično.

„Jogunasto“ ponašanje

Primetili ste „gremline“ u farovima ili električnom sistemu? Obratite pažnju na variranje intenziteta svetlosti farova kada automobil radi u „leru“,  kao i na varijacije intenziteta prilikom vožnje. Proverite električne konekcije ukoliko neki dugmići ne rade s vremena na vreme, jer to može signalizirati potencijalan kvar.

Kutija sa osiguračima je prvo mesto za proveru ukoliko nešto ne funkcioniše u okviru električnog sistema automobila. Ako niste pronašli ništa sporno, sledeća stanica je autoelektričarska radionica. Mada mnogi žele da uštede, intervencija profesionalca je uvek isplativa na duge staze. Najgore je kada dozvolite sebi ili nekom nestručnom licu da improvizuje na vašem vozilu. Kako su nam govorili roditelji kada smo bili mali? – „Sa strujom se ne igra“.

S vremena na vreme isključite audio uređaj i obratite pažnju na eventualna cviljenja, škripanja, lupkanja i ostale zvuke. Zapišite sve što čujete, kao i uslove pri kojima se problem dešava. Da li su točkovi biti zakrenuti? Da li je motor hladan ili u radnoj temperaturi? Da li se ikada pregrejao? Da li se zvuk čuje kada se skreće ulevo ili udesno i sl.?

Obraćanje pažnje na ponašanje vozila ne samo što može da spreči preterani odliv iz novčanika na duge staze, već može i da spasi život.

Vozite bezbedno, uvek i svuda.

AutoRepublika

 

(229515)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne zna čovek da li je bolje da obraća pažnju na zvukove ili ne … Nema tu (pametnog) pravila. Jer, što više obraćate pažnju, to lako može da predje i u nivo „psihopatologije“

Japanautofan

Upravo me podseti na seriju“Price iz radionice“ gde Stevo Zigon oseca neki miris paljevine kod auta. ??
Legendarna serija sa legendarnim glumcima.

Ivan

E ne znam druze za Steva Zigona ali ja znam da mi je nocas za nekih dobrih 50-60 kilometara voznje auto smrdio na paljevinu. Dizao sam haubu i od motora nije nista smrdjelo. U kabini se cuo smrad od paljevine ali ne znam zasto. Kocnice nisu takodje. U pitanju je dizel 535 d BMW 272 ks

Mladen

Spaljena lamela…poz od automehanicara 🙂

Her

Lamela

igi

Proveri još jednom sve kočnice, meni je tako zamirisao disk na jednom točku, sredio posle majstor. Ili naravno – lamela.

Peca

Odličan tekst. Valja napomenuti da sve ovo isto važi prilikom kupovine polovnog automobila.

Mile

Naljbolje mi je kako stalno pljujemo elektroniku i kompjutere na kolima. Kao to nam netreba, stalno se kvari. Bolji su stari koji nisu imali ništa od toga. I to je tačno ali samo zato sto većina nas ima plitak džep. Auto nije pravljen da traje večno. Ja kad kažem da mi je auto 2008 godište većina kaže “ e pa nije star „. . Kupujemo krseve sa zapada taman kad sve počinje da otkazuje. Elektronika pogotovo

Karl Marx

Automobil moze da traje jako dugo (skoro vecno) ako se pravilno odrzava i cuva.
E sada sto to proizvodjacima istih to nije u interesu pa namerno prave neke sklopove manje trajne to je druga stvar.

Marija

Molim za pomoć juče sam menjala bregastu osovinu podizace ventila u slovackoj kod majstora a danas kad jace dodam gas na auspux izlazi crni dim bas crni sta bi to moglo biti inace kola :skoda octavija combi eleganze god1999 dizel dali to ima nešto veze sa popravkom jer pre menjanja čađi nije bilo hvala na odgovoru

Don

I kako sad misliš reklamirati njegov rad? Karike,filter zraka, a s obzirom da ti je to vw motor , ugradi cevku i updejtaj softver i svi su problemi riješeni 🙂

fico

Da li zna neko jel problem drzat auto na kontaktu primjer radi slusanja radija ili upaljene sijalice osim sto bi mogao iscrpit akumulatorr poz

Nemanja

imam problem sa pezo 307 2.0 hdi 79kw 2002 gidiste. U poslednje vrene nije hteo da vuce uopste turbina se cula ali nije hteo da povuce, uz brdo nije hteo da vuce,juce je poceo da izbacuje crni dim jako neptijatnog mirisa, i poceo je da mi se gasi pri paljenju, kad uspem da ga upalim i ptobam da stisnem gas kao da ne postoji papucica za gas ne prima nista?

Nemanja

Vrlo moguće dizne…

grumpy

Pre će biti loše održavanje i loše gorivo. Ništa ne sjebe motor kao loš vlasnik.

Niko

DPF filter ili kako se vec zove filter moguce da je zapusen to se desava kod pezo-a filter izduva. Jednom mesecno 3.5-4.0 obrataja 5-15min voziti i problem ce se otkloniti al tvoj mora ici na ciscenje taj motor zahteva redovnu voznju ako ga ne vozis uzmi benzinca i nemas tih problema. ovo je razlog zasto nece da vuce. Moguce sve i svasta i pumpa visokog pritiska i dizne i jos dosta stvari. prvo pogledaj filter izduva. ERG ventil

Saša

Motor 1.6 76kw Hyundai Matrix. Radi mirno i nečujno. Kad se otvori čep za dolivanje ulja čuje se lupanje i škripanje. Šta može biti?

Majstor

Ne otvaraj čep.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Majstor
Miloš

Imam Citroën c4 1,6 hdi. odnedavno je počeo da ponekad izbacuje crnu tečnost na auspuh nalik približno ulju. Pa me zanima ßta.može biti s obzirom da auto normalno radi, ne guši se u vožnji normalno pali.

Her

Imam problem sa audiem a4 b7 2.0 2004 kad je hladan pali odma ali kad je vruc motor teze pali do 1min upali vec godinu dana? Tako

Nikola

Imam problem sa audi A4 2,0tdi 2007god Izbacuje konstantno crn dim i neprima gas kako treba ocistio sam egr ventil remontovao dizne,stavio nov ventil turbine,uradio mali servis i dalje mnogo dimi i slabo prima gas.Auto dimi kad god mu se doda gas,dal bio u pokretu ili u mestu on cadi…

Niko

nzm dizele al ako ima dpf filter onda je to problem zapusen

Jeja p

Problem je opel zafira 2005 ugasio se na semaforu iako je bio izbačen iz brzine kad sam ga startovala čulo se lagano da je nesto puklo ,ne mogu objasniti jasno kakav zvuk počeo je da smrdi i nije dao da vergla ,kad ga isključim prestane smrad a kad mu samo kontakt dam počinje da smrdi možete mi reci od prilike sta bi bio problem,da smrad se oseca ispod haube pored baterije

Niko

elektronika problem

Niko

Beli dim kod benzinaca je normalna pojava pogotovo ujutru i kad je hladno. Kad je toplo tog belog dima nema!

Dragan

Sta moze da bude na Audi a4 b6 2003 godiste 130 k. Kad se da gas bruji, cim pustis gas normalno radi.

Mariya_Mara

Pozdrav, curi mi neka tečnost iz auta, nešto kao voda, u blizini prednjeg levog točka, da li postoji mogućnost da je to tečnost za prozore, s obzirom da na to i mirise i u pravcu je toga gde se sipa voda za prozore?

Danijel

Zdravo treba mi pomoc Imam problem sa Opel astrom H 1.7dizel 2004 god…Imao sam problem nije hteo da pali dijagnostika mi pokazala senzor da nije dobar sto pravi smesu vazduha i gorivq to sam zamenio sad auto stuca gasi se ne ide nikako dobro..jel ima neko neki predlog sad mi pokazuje regulator goriva i sve cetiri dizne.

Milenko

Problem auto mi radi stalno pod cokom sta bi moglo bit