1. Home
  2. Industrija
  3. Automobili koji su nestali sa scene 2020. godine
Automobili koji su nestali sa scene 2020. godine
11

Automobili koji su nestali sa scene 2020. godine

12.31K
11
Podelite sa prijateljima:

Ova tekuća godina predstavljala je poslednju u karijeri mnogih modela u automobilskoj industriji. Veliko broj onih čiji se tržišni život nedavno završio neće dobiti svoje sukcesore.

Odlazak nekih vozila u istoriju nije nikakva novost, no čini se da će u narednom periodu zbog uticaja elektrifikacije, novih emisionih normi i drugih faktora sve više automobila odlaziti (pre)rano u penziju.

Tačno je da je 2020. godina bila izuzetno teška za kompletnu automobilsku industriju, no neki brendovi su je preživeli lakše od drugih. Aston Martin nije jedan od njih, a rukovodstvo britanske marke želeće što pre da zaboravi ovu godinu. Sada imaju i novog šefa – Tobijasa Moersa, koji je nekada stajao na čelu Mercedesovog AMG odeljenja. Iako je model DBX stigao na velika vrata, na mala je izašao Rapide.

Tako je ovaj potentni sedan stigao do kraja karijere iako je Aston Martin želeo da plasira i potpuno električnu varijantu pomenutog automobila. Ali, finansijski problemi osujetili su planove britanskog proizvođača.

Juče smo saznali da će Bentley od marta naredne godine biti pod upravom Audija, što znači da VW grupa neće prodavati taj luksuzni brend. Ova godina je bila poslednja u životu modela Bentley Mullsane. Kako stoje stvari u ovom trenutku, teško da će ovaj automobil imati naslednika, jer Bentley očito gleda u drugom pravcu.

Jedan od modela koji su obeležili prethodnu deceniju kada se radi o BMW-u jeste hibridni sportista i8. Pionir hibridizacije kod plavo-belog propelera doneo je nesvakidašnji stil kao i primenu trocilindarskog turbo agregata u sportskoj sferi u Bavariji. Tokom svoje relativno kratke karijere, BMW i8 je proizveden u nešto više od 20.000 primeraka.

Verovatno najpraktičniji Ferrari u dosadašnjoj istoriji italijanske marke, GTC4Lusso je posle samo četiri godine proizvodnje otišao u istoriju. Čelnici Ferrarija saopštili su da je to u skladu sa prethodnim planovima da životni vek ovog modela bude svega pet godina. Jasno je da Scuderia pravi prostora u svom portfoliju za nadolazeći SUV.

Ulazak u novi segment ume biti veoma traumatično iskustvo za pojedine brendove. Najbolji primer je Mercedes i njegova X klasa. Iako su Nemci mnogo očekivali od ovog pikapa u sve jačem i popularnijem segmentu, dogodilo se sasvim suprotno. X klasa, koja je bazirana na Nissanovoj Navari, otišla je u istoriju posle svega tri godine duge karijere.

Veliki MPV španske marke Seat – Alhambra, takođe je ove godine osuđen na “propast”. Sve veća potražnja za SUV modelima udarila je prvo na MPV segment, odakle je počeo masovni egzodus još pre nekoliko godina.

Citroen je nedavno saopštio da je okončao proizvodnju modela C4 Cactus. Niskobudžetni francuski automobil imao je delimično uspešnu karijeru, ali je Citroen mnogo naučio sa ovim vozilom. Direktnog naslednika za C4 Cactus neće biti, s obzirom na to da se “standardni” C4 vratio na scenu.

Pomalo suptilno, ali ove godine je i Škoda Citigo nestala sa scene, tj. konvencionalna verzija ovog automobila iz A segmenta. Električni Citigo se i dalje nalazi u prodaji i opstaće na tržištu bar još neko vreme. Ostaje da se vidi šta će biti sa blizancima češkog modela iz Volkswagena i Seata, ali je za očekivati i da će oni uskoro nestati sa tržišta.

 

Dacia trenutno revidira svoj portfolio, a u tom procesu ima i žrtava. Logan MCV, odnosno karavansko izdanje Logana, otišao je u oktobru u penziju, kada je rumunska marka potvrdila da su poslednji primerci sišli sa proizvodnih traka. Umesto njega, Dacia planira da plasira novi SUV sa sedam sedišta.

Bez mnogo pompe, Mitsubishi je poslao svog električnog mališana u istoriju. I-Miev je bio jedan od pionira novog talasa električne mobilnosti, ali je za svojih 11 godina karijere ostvario neubedljiv prodajni uspeh sa svega nešto više od 32.000 isporučenih primeraka.

U novembru je stigla jedna tužna vest. Peugeot 308 GTi poklonio se publici i “odjahao ka zalasku sunca”. Odlazak performantnog hot heča predstavlja uvod u kraj GTi oznake kod Peugeota. Umesto nje u budućnosti će u ponudi biti PSE modeli, odnosno plug-in hibridi visokih performansi koji će nositi barjak „francuskog lava“.

Kao što se da videti sa spiska, tokom ove godine nestali su i neki veoma poznati modeli, koji su dugo predstavljali vrlo važne automobile za brendove iz kojih dolaze. Da li ćemo i naredne godine videti ovakav nestanak brojnih vozila? Čini se da hoćemo, verovatno i više, jer se automobilska industrija tek sprema za ogromne promene. A kao i svaka prava revolucija, i ova će zahtevati veći broj „glava“.

Đorđe Platiša

(12313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

C4 Cactus nije nestao vec je samo promjenio ime u C4.

BB

C4 je ipak na većoj platformi nego Cactus, htio sam Cactus kupiti ali mi je bio nekako tijesan unutra (na bazi C3 p malo produžen, a što se osjeti unutra). Stari C4 je bio dosta prostraniji od Cactusa (valjda će i novi)

mercedesklub.rs

C4 Cactus nije niskobudzetni auto… Niste vi to bas ukapirali za izjave PSA o buducnosti Citroena. Poenta je da ce biti konkurent Daciji, ali Dacija izlazi iz niskobudzetnih okvira. Jedini takav brend u Evropi ostaje Lada.

moron

Je li ovo naš „gospodin Rajković“ na poslednjoj fotografiji ? 😊

Boki

I oanko ima previše modela na tržištu. Zlatno doba auto industrije je prošlo, preživeće samo najbolji.

Dikh tu kava

i-MieV / C-Zero vozi Švajcarska garda. Koliko se sećam, behu plavo-beli. Za vreme Racingera. Ne znam šta se sad vozi, trotineti, ako im je Franjo ukinuo vozila..

Bungi

Ako ćemo gledati taj mehanički kriterijum dijeljenja platformi unutar koncerna i Rols je ništa drugo do napucani i produženi BMW 7.

Херцеговац

Ne bih se složio da je Rols-Rojs napucani BMW. Istina da je koristio BMW agregate, ali ako se u obzir uzme da Rols ručno pravi, te da su jedan od rijetkih premijum brendova koji ostao dosledan sebi i nije usao u trku za profitom, te da kod njih i dalje ostaje princip, ako je nesto najbolje, mora biti jos najmanje 10% bolje da bi zadovoljilo kriterijume Rolsa onda dolazimo do zakljucka da niti danasnji BMW, niti Mercedes (Majbah) nisu u ravni jednog Rols-Rojsa.

Bungi

Jesi li ti gledao emisiju na Nacionalnoj Geografiji-Megafactory.? Kompletna aluminijumska karoserija koji su roboti zavarili ide iz Minhena za Englesku.Onda englezi ručno rade kožu, drvo i to je to. BMW u engleskom smokingu i kupci koji ne znaju šta će od para.Toliko je ostalo od ručne proizvodnje.

Херцеговац

Nemam te informacije, ali nesporim da je sve sto kazete istina. Međutim, i sve da uzmemo tu cinjenicu u obzir, opet kvalitet i tradicija Rolsa su mi iznad germanskih vozila.

Херцеговац

Jos prvi put kada sam procitao da Mercedes ulazi u proces izrade svog pikapa u vidu X-klase shvatio sam da je bas zaglibio u zamci komercijalizacije i popunjavanja portfolija radi profita, te nisam ni sumnjao da se kupci tog brenda nece nikako moci identifikovati sa X klasom. Ako jos dodamo cinjenicu da je radjena po uzoru na Nisan Navaru koja je mnogo jefetinija, nije se nista drugo moglo ocekivati nego da ovaj nepromisljeni potez MB zavrsi neslavno posle samo par godina.