1. Home
  2. Industrija
  3. Naslednik električne Toyote FJ Cruiser odložen da bi se usmerio fokus na borbu protiv Tesle
Naslednik električne Toyote FJ Cruiser odložen da bi se usmerio fokus na borbu protiv Tesle
3

Naslednik električne Toyote FJ Cruiser odložen da bi se usmerio fokus na borbu protiv Tesle

129
3
Podelite sa prijateljima:

Očigledno je da Toyotini planovi za EV nisu dovoljno agresivni i japanski proizvođač automobila se prilagođava. Kao deo ovih promena, mnogi koncepti električnih vozila koje nam je proizvođač automobila pokazao pre nekoliko meseci su na udaru, uključujući i veoma voljeni Compact Cruiser.

Vest dolazi nakon što je Toyota navodno napravila ozbiljnu pogrešnu procenu u potražnji i stopama usvajanja električnih vozila. Njihova trenutna električna arhitektura se zove e-TNGA, i ona je u osnovi kompanijskog krosovera sa čudnim imenom – bZ4X.

To je platforma koja je napravljena kao takva da omogući proizvodnju električnih vozila na postojećim proizvodnim linijama proizvođača automobila fokusiranih na modele sa SUS motorima.

Žrtva je navodno Compact Cruiser, kao i električna verzija nove Toyote Crown. Nismo znali mnogo o Compact Cruiseru, ali znamo da bi to bio manji naslednik FJ Cruisera. Pojedini su o njemu razmišljali kao o nekoj vrsti električnog Suzukija Jimny samo malo većeg da bi se prilagodio američkom načinu života.

Prema Reutersu, mnogi u Toyoti vide Teslu kao merilo – merilo kome nije ni blizu. Sa svojim takozvanim gigafabrikama i povezanom proizvodnom tehnologijom, Toyota navodno vidi sebe i svoje dobavljače kao nekonkurentne u pogledu troškova u odnosu na kompaniju sa sedištem u Teksasu.

Mnogi drugi proizvođači automobila takođe prate Teslin model, pre svega Hyundai i General Motors. Dvojac ulaže milijarde u namenska postrojenja za električna vozila, beskompromisne arhitekture vozila i pogone za proizvodnju baterija. Ford i Stellantis rade uglavnom isto.

Toyota će navodno odgovoriti na svoju uočenu nekonkurentnost u segmentu električnih vozila tako što će razviti novu arhitekturu za EV, onu koja će verovatno biti više u skladu s konkurencijom iz Tesle, GM-a i drugih. Ovo je ipak glasina. Ko zna, možda ćemo na kraju dobiti Compact Cruiser u drugačijoj formi ili će se Toyota možda držati svoje trenutne platforme za EV. Dok japanski proizvođač automobila ništa ne kaže, nećemo znati sa sigurnošću.

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Konačno jedna l(pre)ijepa Toyota i oni je isjeku da ne bi kvarila „prosjek“ ostalim Toyotama, veli guraj C-HR 🤮🤮

Ovaj bi dizajn valjalo maznuti, kad već oni ga neće 😉

Matija

„Maznuti dizajn“ i to ni manje ni vise nego Tojote FJ cruiser, koji je poznat sirom sveta?! Gori si od Kineza! 🙂

Matija

Tojota je donela zaista cudnu odluku – odreci se jednog kompaktnog elektricnog SUV vozila zbog Tesle?! Ova auto bio bi pravi hit na trzistu! Steta!