1. Home
  2. Industrija
  3. Izveštaj sa konferencije SEE Automotive 2019
Izveštaj sa konferencije SEE Automotive 2019
0

Izveštaj sa konferencije SEE Automotive 2019

200
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon dva dana ispunjena predavanjima, panelima i B2B sastancima u beogradskom hotelu Crowne Plaza završena je peta po redu konferencija automobilske industrije za Jugoistočnu Evropu u organizaciji Automobilskog klastera Srbije. 

Ovogodišnja konferencija bila je peta po redu, ali i prva koja je održana u prestonici, s obzirom na to da je do sada centar dešavanja bio Novi Sad. Na konferenciji je prisustvovalo oko 300 učesnika.

Tri reči odzvanjale su salom tokom dvodnevnih predavanja: digitalizacija, automatizacija i elektrifikacija. Jasno je da će se budućnost automobilske industrije kretati negde između ova tri pojma, mada još uvek apsolutno nikome nije potpuno vidljivo kakav će odnos između naprednih tehnologija zapravo biti.

Za početak, lepe vesti za našu zemlju. Predstavnik Razvojne agencije Srbije, Vladimir Tomić, potvrdio je da će ZF pored fabrike u Pančevu napraviti i ispitno-razvojni centar. Ovde će se razvijati i testirati delovi za električne automobile, no to je divna novost i za sve studente mašinskih fakulteta, s obzirom na to da će se otvoriti i veći broj radnih mesta za kvalifikovaniji kadar.

Tomić je naglasio da automobilsku industriju u Srbiji čeka svetla budućnost, kao i da u ovoj grani u našoj zemlji trenutno radi oko 50.000 ljudi, od čega su 5-7.000 inženjeri.

Učesnicima konferencije obratio se i predstavnik Agencije za internacionalnu saradnju Savezne Republike Nemačke, gospodin Aleksander Bic. On je iskazao uverenje da je Srbiji, kao i ostatku Zapadnog Balkana, mesto u EU. Bic je izneo tvrdnju da je Srbija ključna zemlja na Balkanu, te da je neophodno kako za Evropu, tako i za samu Srbiju, da se integriše u Evropsku uniju.

Ispred poljske SGP grupe (koja ima svoju fabriku od 2012. godine i u Kragujevcu) govorio je Damijan Florcak, direktor prodaje te kompanije na Starom kontinentu. Florcak je održao predavanje na temu četvrte industrijske revolucije i onoga što nas čeka nakon toga. On navodi da je sistem Industry 4.0 stavio akcenat na robota i automatizaciju, te da je ovakav napredak omogućen isključivo zahvaljujući internetu. Ipak, Florcak je umeren u predviđanju budućnosti i smatra da će peta industrijska revolucija morati da se fokusira na jedan stari element – čoveka.

Uspeh Rumunije, čak i razvijeni imaju problema sa visokoobrazovanom radnom snagom

Glavni panel prvog dana konferencije doneo je veoma interesantne zaključke. Na panelu su govorili: Pjerluiđi Gione (Magna), Viorel Nuta (Ford Rumunija), Huan Karlos Gonzales (Ford Španija), Tod Šeperd (dfYoung) i Kenan Nalbantić (Prevent grupa). Pjerluiđi Gione izneo je svoje opažanje da Srbija više nije low-cost ekonomija, već ekonomija u razvoju. On smatra da je najveća snaga naše zemlje mlada radna snaga, a kazao je i da je prosečna starost radnika u fabrici Magne u Srbiji samo 27,5 godina.

Gospodin Nuta koji je predstavljao Fordov rumunski ogranak, govorio je o velikom uspehu rumunske automobilske industrije u prethodnoj godini. U toj zemlji je prošle godine napravljeno 475.000 automobila, dok je prihod ove grane industrije u Rumuniji u 2018. godini iznosio 28 milijardi evra. Nuta je takođe naglasio da Ford očekuje manju prodaju ove godine u Zapadnoj Evropi, SAD, ali i u Kini, dok su gotovo sigurni da će u Istočnoj Evropi biti zabeležen rast prodaje.

Kenan Nalbantić ispred Prevent grupe prezentovao je pravu uspešnu priču sa naših prostora. Kompanija koja stiže iz komšijske BiH nastala je 1995. godine, a od nekoliko desetina radnika došli su do 40.000 zaposlenih širom sveta. Ohrabrujuća je činjenica da Prevent ima razvojni centar u Bosni, a svoje aktivnosti zasnivaju na pažljivom osluškivanju zahteva tržišta.

Tod Šeperd, predstavnik američkog dfYoung, bio je posebno interesantan dodatak panelu, jer je dao uvid u dešavanja sa one strane Atlantika. On je izneo tvrdnju da trgovina između SAD i Zapadne Evrope nije oslabila, ali da su vremena svakako turbulentna. Šeperd je na komentare ostalih učesnika panela da je sve veći problem privući nove talentovane mlade ljude u automobilsku industriju dodao da sličan problem postoji i u SAD. „Klinci sa najboljih fakulteta bi da rade u Appleu ili Googleu, misle da automobilska industrija nije kul, što će imati efekta na duže staze.“

On je napomenuo i da elektrifikacija nije raširena pojava u SAD, već lokalna sa nekoliko gradova koji predvode električnu ofanzivu, dok se električni automobili u ostatku zemlje sreću povremeno i ne igraju bitnu ulogu na tržištu.

Huan Karlos Gonzales, Ford Španija, govorio je o važnosti integracije novih tehnologija u automobilskoj industriji. Prema njegovim rečima, za Ford je nužno da isprati inovacije kod pogonskih sklopova, jer je to najveći izazov današnjice. „Radimo velikom brzinom na razvoju električnih i hibridnih automobila. Hibridne varijante Focusa i Fieste biće dostupne u Evropi pre 2021. godine“, kazao je Gonzales.

Elektrifikacija je u Kini, Turska kao pritajeni div

Ispred Teknia grupe govorio je Havijer Kesada de Luis, potpredsednik za prodaju, inovacije i strategiju. On je naglasio da je za moderne velike proizvođače komponenti, kao i uostalom za celu automobilsku industriju nužno širenje na tržišta u Aziji, pre svega na Kinu i Indiju. Luis je takođe naveo da je elektrifikacija u Kini i Evropi, te da SAD igraju sporednu ulogu u ovoj sferi. „Kina predvodi svetski talas električnih automobila“, rekao je Havijer Kesada de Luis.

Kompaniju Robert Bosch predstavljao je Valentin Mina. Mina je istakao da je prethodnih nekoliko godina bilo veoma turbulentno za Robert Bosch, pre svega zbog dizelgejta, nesigurnosti u Evropi, potom i pada prodaje u Kini prošle godine. Nemački gigant budućnost vidi bez saobraćajnih nesreća, emisije štetnih gasova i gradskih gužvi u prometu. Do tog cilja vode električni i automatizovani automobili, a ride-sharing se nameće kao jedini logičan sistem budućnosti.

Menadžer za Jugoistočnu Evropu turskog ACT Automotive, Vladimir Tevdov, podvukao je da se turska automobilska industrija ubrzano razvija, ali i da je istovremeno orijentisana na izvoz, te da je prošle godine iz te zemlje eksportovano automobila u vrednosti od čak 11 milijardi evra.

Ride-sharing i 3D štampači kao prekretnice 

Najveće interesovanje publike izazvalo je predavanje koje je održao drugog dana konferencije osnivač i izvršni direktor domaće kompanije Car:go, Vuk Guberinić. On je govorio na temu budućnosti mobilnosti.

Naravno, Guberinić apostrofira da je ride-sharing rešenje za problem velike gužve na gradskim ulicama. On ističe da Car:go danas posluje u tri grada, Beogradu, Beču i Cirihu. Danas imaju pola miliona registrovanih korisnika i dve hiljade vozača. Prema podacima koje je predstavio Guberinić, Car:go je najveća kompanija po broju online transakcija u Srbiji.

Ipak, za razliku od većine drugih stranih ride-sharing kompanija, Car:go je već profitabilan. Guberinić je naveo da su dalji planovi kompanije širenje u druge gradove kao i proširenje ponude. Za sada je cilj da u portfolio uđu i električni trotineti, mada će njihov najam najverovatnije biti organizovan na mesečnom ili godišnjem nivou.

Izvršni direktor domaće ride-sharing kompanije istakao je da strani giganti ulažu velike sume novca u razvoj autonomnih vozila, ali je takođe izneo uverenje i da će potpuno robotizovani automobili biti uzrok velikog broja otkaza za ljude koji danas rade kao vozači. Guberinić smatra da je rešenje za gradske gužve upravo u ride-sharing sistemu koji bi se oslanjao na električne trotinete i mikro automobile.

Predsednik hrvatske 3D grupe, Tomislav Hercigonja, govorio je o upotrebi 3D štampača u modernoj automobilskoj industriji. Osim što je ova tehnologija omogućila strahovito brz razvoj potpuno novih automobila, 3D štampači svoj doprinos mogu dati u personalizaciji automobila, odnosno u stvaranju jedinstvenih rešenja po želji kupaca.

Nakon dvodnevne konferencije može se samo čestitati organizatorima na fantastičnoj organizaciji i odličnim predavačima. Nakon svih iznetih informacija stiče se utisak da je boljitak neminovan za automobilsku industriju u Jugoistočnoj Evropi, a samim tim i za tu granu privrede u našoj zemlji.

Đorđe Platiša

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments