1. Home
  2. Liste
  3. Koncepti automobila koji su obeležili 2018. godinu
Koncepti automobila koji su obeležili 2018. godinu
2

Koncepti automobila koji su obeležili 2018. godinu

287
2
Podelite sa prijateljima:

Godina koja je na izmaku, bila je veoma uzbudljiva što se tiče lansiranja novih modela, ali isto tako i kada je reč o superatraktivnim konceptima. Neki od njih će izroditi serijske modele, dok će drugi ostati na nivou dizajnerske studije, bez nekih većih šansi da ćemo ih videti na asfaltu.

Hajde da vidimo, koji su to koncepti obeležili 2018.:

Peugeot e-legend

Šezdesetih godina prošlog veka, francuska marka je proizvodila 504 Coupe, model sa zadnjim pogonom, koji je bio jedan od najprimamljivijih Peugeotovih modela svojevremeno.

Baziran na 504, na Salonu automobila u Parizu 2018. se pojavio e-legend, koncept koji je svojevrstan omaž klasiku.

Naravno, studija poseduje čisto električni pogon i koristi bateriju od 100 kW, uz pomoć koje ima domet od 600 kilometara. Elektromotori isporučuju 460 ks i 800 Nm. Serijska verzija nije potvrđena.

Mercedes Vision EQ Silver Arrow

Mercedesova EQ podmarka je budućnost kompanije iz Štutgarta. U okviru nje će se proizvoditi isključivo električni modeli i to već počev od sledeće godine.

U počecima auto-moto sporta, tridesetih godina prošlog stoleća, Mercedes je učestvovao u trkama širom Evrope sa automobilima poznatim po imenu „srebrne strele“. S obzirom na to da marka „trokrake zvezde“ izuzetno poštuje tradiciju i istoriju, koncept upravo sjedinjuje te dve vrednosti.

Mercedes Vision EQ Silver Arrow je koncept koji je premijerno predstavljen na Nedelji automobila u Montereju, sa baterijom od 80 kWh i elektromotorima od 738 konja. Nije planirana serijska verzija.

Audi PB18 e-tron

Baš kao i Mercedes, Audi takođe planira da električne modele objedini u posebnu marku. Već testirani u različitim konfiguracijama, e-tron modeli na scenu su stupili ove godine u vidu SUV prvenca, s tim što će ofanziva nastupiti u godinama koje dolaze. Naravno, počivaće na MEB platformi VW grupe.

U iščekivanju tog momenta, Audi je Pebl Biču predstavio čisto električni superautomobil, PB18 e-tron.

Koncept je kreiran u slavu „godina dominacije na Le Manu“, a koristi bateriju od 95 kWh koja obezbeđuje domet od 500 kilometara. Tri elektromotora, sa 201 ks napred i 469 ks nazad, zaduženi su za pogon. Takođe nisu obelodanjene bilo kakve informacije da će doći do serijske verzije.

Genesis Essentia

Odsutan sa velike scene ove godine kada je reč o novim serijskim modelima, Genesis nije razočarao kada su koncepti u pitanju.

U Njujorku je korejska marka predstavila model Essentia, prvo električno vozilo kompanije sa baterijom visoke gustine i višestrukim elektromotorima (nije obelodanjeno koliko ih je). Eventualna serijska verzija takođe nije potvrđena.

BMW Vision iNEXT

Bavarci, kao i njihovi nemački konkurenti, takođe s formirali „električnu“ podmarku. U trku „na struju“ su već ušli sa „i“ porodicom automobila. Za BMW istinska ekspanzija na „električnu“ teritoriju započinje 2021.

U septembru je obelodanjen Vision iNEXT, automobil koji bi trebalo da bude otelotvorenje električnog pogona i autonomne vožnje.

Infiniti Prototype 10

Ove godine je japanska marka bila prilično aktivna što se koncepata tiče. Nekoliko studija je predstavljeno a još par njih će publika upoznati sledeće godine, počev od NAIAS-a u Detroitu.

Najatraktivniji među ovogodišnjim konceptima je Prototype 10, kreacija Karima Habiba, novog šefa dizajna japanske premijum marke.

Kao i prethodnica u vidu Prototypea 9, i 10 dolazi bez informacija u vezi s pogonom i performansama. Takođe, nema potvrde o serijskoj proizvodnji.

Definitivno, jedan od najatraktivnijih koncepata u 2018.

Pininfarina Hybrid Kinetic GT

U poslu dizajniranja konceptnih automobila su Italijani prisutni dugi niz godina. Ove godine ih je nekoliko proizvođača rezervisalo za kreiranje novih modela.

Za kineski Hybrid Kinetic, Pininfarina je dizajnirao GT, predstavljen u Ženevi. Krasi ga nepoznat broj baterija, četiri elektromotora i dvostepena transmisija. Isporučuje 1.000 ks uz autonomiju od 1.000 kilometara.

Malo je verovatno da će ući u serijsku proizvodnju.

DS X E-Tense

Asimetrija je ideja oko koje se vrti ekipa iz francuskog DS-a, a jedan od najluđih ovogodišnjih koncepata je svakako DS X E-Tense.

Ova mašina je dizajnirana tako da su pozicije sedenja dvoje putnika, koliko može da poveze, sa otklonom jedno u odnosu na drugo. Naravno, automobil je autonoman s električnim pogonom koji čine dva elektromotora sa 540 konja za svakodnevnu upotrebu i 1.360 ks za trkačku stazu.

X E-Tense je zapravo jedini od navedenih koji nije materijalizovan, već je ostao na nivou rendera. Naravno, neće biti serijske verzije.

Jeep Easter Safari koncepti

Ljubitelji terenske vožnje nisu imali mnogo razloga za radovanje kada je reč o ovogodišnjim konceptima. Malo ih je došlo do očiju javnog mnjenja. Međutim, Jeep nije predstavio jedan, već sedam koncepata: Jeepster, B-Ute, J-Wagon, 4Speed, Sandstorm, Nacho i Wagoneer Roadtrip, koji su bili u akciji tokom 52. izdanja Uskršnjeg Jeep Safarija.

Lamborghini Terzo Millennio

Lamborghini nije proizvođač koji često predstavlja koncepte. Ipak, na sreću, ove godine je skinut veo sa Terzo Millennio studije, električnog superautomobila koji je kreiran u saradnji sa MIT-jem.

Za razliku od ostalih koncepata, Terzo Millenio ne koristi bateriju, već je sam baterija. Vizuelno, trebalo bi da bude vesnik naredne generacije Aventadora.

AutoRepublika

 

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Koliko mi je BMW….ali zaista ….Ružan, toliko mi je Peugeot…. fantastično realan….prelep…. i bilo bi dobro da se pusti u serijsku proizvodnju….

Balkanboj

Ali jeste ružan, taj koncept bmw… Šteta što više nema potpisa Pininfarina na boku nekog automobila, ovi novi su bezlični, previse cdx oriented… Ovako, ostaje bledo sećanje na sjajni 504 coupe.
Da Alfa napravi neki novi GTV2000… Čisto da pokaže drugima da i dalje zna da napravi legendu.