1. Home
  2. Industrija
  3. Dacia naredne godine stupa u atak na svim frontovima
Dacia naredne godine stupa u atak na svim frontovima
6

Dacia naredne godine stupa u atak na svim frontovima

2.05K
6
Podelite sa prijateljima:

Rumunska marka spremna je za novu etapu pod rukovodstvom Renaulta. 

Novi šef francuske grupacije već je najavio da će Dacia dobiti daleko više autonomije, te da dolazi potpuno drugačija era za niskobudžetni brend. To nova doba počinje upravo naredne 2021. godine, kada na scenu stupa nekoliko noviteta iz Dacijine „kuhinje“.

Pre svega, iduće godine počinje prodaja nove generacije dua Sandero/Logan. Dacia je sa nadolazećom generacijom ovih automobila zaista uspela da podigne oba vozila na jedan viši nivo, nešto što se nije moglo zamisliti za automobile ovog brenda. Naravno, uz Sandero stiže i Stepway varijanta koja koketiranjem sa SUV segmentom privlači veliki broj kupaca na Starom kontinentu.

Dacia je rešila da ide u korak sa vremenom, te su dizel pogonske jedinice izostale iz ponude kod novog Sandera, odnosno Logana. Ulogu ekonomičnog bloka u portfoliju noviteta igraće TCe 100 ECO-G, odnosno agregat koji pored benzina može upotrebljavati i LPG.

Nedavno smo imali priliku da vidimo kako će izgledati nova generacija Sandera u bazičnom izdanju. I suštinski, stil je rudimentaran sa crnim odbojnicima, čelilnim felnama i slično. No, spisak opreme je daleko od toga. Osnovni Sandero ima pravo na AEB, automatsko paljenje svetala, limiter brzine, sistem za detekciju pritiska u gumama, kao i šest vazdušnih jastuka. Motor je slabašni jednolitarski atmosferski trocilindraš sa 65 ks. Ipak, cena u Francuskoj za ovako opremljeni Sandero je svega 8.690 evra, što ostaje ubedljiv adut ovog modela iz B segmenta.

Rumunska marka je već najavila da novi Logan neće biti dostupan u čitavoj Evropi. Umesto toga, Logan će uspeh tražiti u siromašnijim državama, van Zapadne Evrope, uz fokus pre svega na jugoistočni i istočni deo kontinenta. Takođe, već je potvrđeno da će Logan naći svoj put i do Španije.

Sledeće godine stiže i prva električna Dacia. Ko bi rekao da će niskobudžetna marka iz Rumunije stići do toga da poseduje EV u svojoj gami? Verovatno niko, ali vremena se menjaju, i to rapidno. Tako će Dacia Spring Electric započeti svoj komercijalni život u Evropi 2021. godine. Rumunski električni automobil koristi bateriju od 26,8 kWh i jedan elektromotor koji razvija skromnih 45 ks i 125 Nm.

Prema zvaničnim podacima Spring Electric u stanju je da pređe 225 km u kombinovanom ciklusu vožnje prema WLTP protokolu. Ukoliko bi se eksploatacija odvijala isključivo u urbanim uslovima, ovaj automobil bi nominalno bio kadar da prevali gotovo 300 km sa punom baterijom.

Narednog leta počeće i prodaja osveženog Dustera. Još uvek je nepoznato šta će sve doneti restilizacija za ovaj SUV, ali je teško očekivati da će biti velikih vizuelnih izmena u odnosu na aktuelni model. Isprva je bilo planirano da se ažuriranje Dustera izvrši početkom 2022. godine, ali je Dacia rešila da to ubrza.

Veruje se da će osveženi Duster doživeti mnogo promena kada je reč o paleti motora i da je elektrifikacija neizbežna. Francuski stručni portali ističu da će benzinski agregati dobiti ispomoć blagog hibridnog sistema od 12V, kao i da će u ponudu ući klasični hibrid koji će rumunski SUV preuzeti iz Clija E-Tech. Reč je o kombinaciji 1,6-litarskog benzinskog agregata i dva elektromotora uz bateriju od 1,2 kWh. Za sada nema informacija o tome da li će dizel pogonske jedinice ostati dostupne kod Dustera i nakon restilizacije.

Sledeće godine trebalo bi da vidimo i novi SUV koji priprema Dacia. Rumuni planiraju da on bude sedmosed i da tako zameni modele Lodgy i Logan MCV, čija prodaja nije na očekivanom nivou već neko vreme. Budući SUV biće pozicioniran iznad Dustera i biće dugačak oko 4,5 m. Trebalo bi da bude postavljen na CMF-B platformu, kao i nova generacija Sandera odnosno Logana.

Za sada nema podataka o potencijalnoj paleti motora, ali glasine kažu da će Dacia ovde ipak ponuditi i dizel agregate. Osim toga, i hibridna varijanta koja će takođe biti preuzeta iz Clija imaće svoje mesto kod novog SUV-a iz Rumunije. Datumi u vezi sa premijerom noviteta iz Dacije su pomalo zbunjujući, jer rumunski mediji javljaju da bi to mogli biti tokom proleća 2021. godine, dok francuski novinari smatraju da će se to odigrati na jesen iduće godine.

Dakle, Dacia sprema temeljne promene svoje game i dugoočekivani iskorak po pitanju tehnologije u vozilima, sve u korak sa aktuelnim trendovima u automobilskoj industriji. Može li rumunski brend preći dug put i postati ono što je Škoda postala pod upravom Volkswagena? Vreme će pokazati…

Đorđe Platiša

(2051)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Drz’ te gaće!

Nebojša

Objavljen je cenovnik za novog Sandera na našem tržištu.

YugoFlorida

Mi ne dobismo običnog Sandera, samo Stepway. Bez obzira na to koliko dobro izgleda ovaj auto, smatram da je gori, jer je odstupio od početne filozofije Dacie. Gledam cenovnik, osnovni model 11K evra, dok je odlazeći model koštao 9.5K evra. Stvarno se smisao marke Dacia više i više gubi.
Suma sumarum – NEMA VIŠE JEFTINIH NOVIH AUTOMOBILA!

Izmenjeno 3 godine pre od strane YugoFlorida
igi

Velika šteta za dizel 🙁

Sasa

Jako losa marka auta. Jako.

Siniša

Šteta što stepway ipak ne dobija hybrid iz clia kao što je bilo reči. Po meni bi to bio pun pogodak uz pomoć važećih subvencija….