1. Home
  2. Industrija
  3. Ford i VW izneli nove detalje o dogovorenoj saradnji
Ford i VW izneli nove detalje o dogovorenoj saradnji
0

Ford i VW izneli nove detalje o dogovorenoj saradnji

421
0
Podelite sa prijateljima:

Ford i Volkswagen su danas objavili da će obe kompanije lansirati po jedan gradski kombi, veći teretni minivan, mali pikap kamionet kao i elektromobil, a što će sve biti razvijeno u okviru globalne alijanse koja uključuje te firme i koja je najavljena još prošle godine.

Gradski kombi o kom se govori će biti razvijen od strane Volkswagena na osnovama aktuelne generacije vana Caddy, dok će kombi u čijoj će moći biti transport tereta težine do jedne tone biti osmišljen od strane ineženjera američke firme. Oba modela će se prodavati, odnosno nuditi kao dao game i jedne i druge firme.

Povrh toga, VW će konstruisati, za američke standarde, mali pikap kamionet utemeljen na arhitekturi Forda Rengera, dok će prekookeanski entitet projektovati električno vozilo za Evropu a koje će biti utemeljeno na modularnoj platformi nemačkog konglomerata, navodi se u saopštenju koje su izdale obe kompanije.

Proizvođači su još prošlog jula objavili da je postignut načelni dogovor o formiranju alijanse, a sve sa ciljem deobe visokih troškova razvoja novih vozila i istraživanja novih tehnoloških rešenja.

Prvi rezultati ortačkog rada će biti konfigurisani u kombi obličju i biće predstavljeni svetskoj publici već naredne godine. VW će početi s prodajom pomenutog pikapa tokom 2022. godine, dok bi se elektromobil našao u izložbeno-prodajnim salonima obe marke tek 2023. godine, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ortačke firme očekuju da će uspeti da, u okviru alijanse, proizvedu ukupno 8 miliona četvorotočkaša iz segmenta minivanova i pikap kamioneta, dok Ford predviđa da će isporučiti više od 600.000 električnih automobila, razvijenih na temeljima Volkswagenove arhitekture.

Moguće je da će biti i više električnih vozila iz ove saradnje. Izvršni rukovodilac Forda, Džim Farli je ranije danas na konferenciji za štampu organizovanoj u Deutsche Bank najavio početak montaže potpuno električnog legendarnog pikap kamioneta Forda F-150, kao i električnog teretnog kombija Transit.

Iz pomenutih kompanija je stigla i najava zajedničkog ulaganja u razvoj samovozećih automobila, i to tako što će VW investirati u kompaniju Argo AI, sa sedištem u Pitsburgu, a koja je u većinskom vlasništvu američkog Forda.

Naglašeno je, s obe strane, da novoformirani pakt neće imati refleksiju u kapital odnosima unutar kompanija, ali da će doprineti jačanju efikasnosti u poslovanju.

AutoRepublika

(421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments