1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Volvo: Elektromobili donose i novi dizajn
Volvo: Elektromobili donose i novi dizajn
0

Volvo: Elektromobili donose i novi dizajn

278
0
Podelite sa prijateljima:

Po mišljenju Bjorn Anvala, člana upravnog odbora Volvoa zaduženog za teritoriju Evrope, Mediterana, Srednjeg istoka i Afrike, automobilski dizajn će u budućnosti zavisiti od namene za koju se vozilo razvija. Četovorotčkaši sutrašnjice će se drastičnije među sobom razlikovati zavisno od toga da li su stvoreni da zadovolje urbane potrebe, ili su pak namenjeni dalekometnim putovanjima.

Volvo je jedan od proizvođača automobila koji je u svoje planove ugradio nameru prestanka ponude automobila koje pogone motori s unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine. Anval tvrdi da će se ti automobili koje budemo kupovali za desetak i više godina, razlikovati od današnjih, to jest da neće biti evolucija današnjih četvorotočkaša, samo s elektromotorom.

Dizajn će se nužno menjati, smatra on. „Moraćemo da prilagodimo dizajn budućih modela tako da nađemo ravnotežu između želje da se vozilo dopadne kupcu, funkcionalnosti i autonomije. Automobili će se razlikovati zbog toga, „izjavio je Anval pred novinarima britanskog Autocara.

S vremenom će i aerodinamika biti sve značajnija, posebno u uslovima vožnje autoputem pri višim brzinama. Za razliku od eksploatacije na takvoj vrsti puteva, u vožnji gradom i to pri nižim brzinama kretanja, aerodinamika i ne igra neku ulogu.

To, po mišljenju „sede glave“ Volvoa znači da će vozila izgledati značajno drugačije među sobom, zavisno od predviđene namene. Gradski automobili će moći biti mali uz kutijaste karoserije što bi doprinelo boljoj preglednosti dok će dugoprugaši morati biti izduženi i više aerodinamični.

Uprkos takvoj promeni Anval, ne smatra da će prihvatanje elektromobila biti pospešeno time što proizvođači nude opcije zakupa automobila i na tako kratak period kakav je samo jedan vikend. Volvo nije zainteresovan za izmene politike koja se tiče operativnog lizinga, a rukovodilac veruje da bi se elektromobilnost „primila“ među populacijom, da je ključno obezbediti zavidnu autonomiju uz laku dostupnost brzih punjača.

Bilo kako bilo, Anval veruje da će Volvo uspeti brzo da se prebaci na elektromobile. „Plug-in hibridi su samo jedan međukorak za nas… Što pre Volvo postane proizvođač čisto električnih automobila, to će se bolje pozicionirati u premijum segmentu,“ poentirao je on.

AutoRepublika

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments