1. Home
  2. Istorija
  3. Peugeot 907 – zaboravljeni francuski lepotan
Peugeot 907 – zaboravljeni francuski lepotan
10

Peugeot 907 – zaboravljeni francuski lepotan

31.96K
10
Podelite sa prijateljima:

Ovaj koncept sa početka 21. veka jedan je od modela Peugeota za kojima mnogi žale što nisu doživeli serijsku proizvodnju.

Peugeot je sa 907-icom pustio svojim dizajnerima na volju. Iza ovog automobila stoje Žerar Velter, tadašnji glavni dizajner Peugeota, i Žan Kristof Bol-Reda. Premijera se odigrala 2004. godine na domaćem terenu – Salonu automobila u Parizu.

Predstavljeni koncept bio je kupe sa dvoje vrata, ali i sa ozbiljnim gabaritima. Bio je dugačak 4,37 m, širok 1,88 m uz visinu od svega 1,22 m. Pored toga imao je međuosovinsko rastojanje od 2,5 m.

Stil je odgovarao pravoj staroj školi kupea sa veoma dugom haubom i snažno izraženom linijom padajućeg krova. Peugeot nije želeo da se konceptualni model isuviše udalji od dizajna koji je forsiran kod serijskih modela, pa su tako svetlosne grupe svima dobro poznate iz drugih automobila francuskog “lava” iz tog perioda.

Interesantno je da je krov gotovo ceo od stakla, sa tankom linijom razdvajanja dva vetrobranska stakla. Peugeot je rešio da upotrebi veliku količinu ugljeničnih vlakana za izradu karoserije, a zvanični podaci kažu da je automobil imao masu 1.400 kg.

Enterijer je odisao spojem tradicije i modernih dizajnerskih težnji u automobilskoj industriji. Upotrebljeni materijali su na veoma visokom nivou. Pored kože i alkantare koje prekrivaju veći deo kabine, korišćeni su i umeci od drveta za volan i menjač.

Mada izgledaju tradicionalno, ispred vozača su digitalni obrtomer i brzinomer, a na centralnoj konzoli nalazio se jedan ekran i to osetljiv na dodir, baš kao i kod većine modernih automobila.

Peugeot 907 pokretao je masivni atmosferski 6,0-litarski V12 agregat koji je bio postavljen tik iza prednje osovine. Tako su i izduvne cevi plasirane na bokove, a njihovi završeci su ispod bočnih “škrga”, iza prednjih točkova.

Francuski proizvođač navodi da je pomenuti motor nastao spajanjem dve V6 pogonske jedinice. Novonastali V12 agregat isporučivao je 368 kW, a snaga se na zadnje točkove prenosila putem šestostepenog sekvencijalnog menjača.

Za razliku od većine konceptualnih vozila, Peugeot 907 bio je automobil koji se mogao i voziti. “Lav” je cenio da je maksimalna brzina iznosila ogromnih 360 km/h, dok se sprint do “stotke” obavljao za 3,8 s.

Nakon Pariza, Peugeot je prikazao 907-icu i na drugim velikim automobilskim feštama. Svetski stručni magazini divili su se novom konceptualnom modelu i predivnom dizajnu. Neki su ga poredili sa SLR-om, plodom saradnje Mercedesa i McLarena, drugi su ga isticali kao “francuski izazov za Ferrari”.

Na kraju i na veliku žalost, Peugeot je rešio da 907 ostane samo koncept. Tako da je do dana današnjeg izrađen samo jedan primerak, koji na svu sreću funkcioniše jednako dobro kao i prvog dana kada je prikazan u francuskoj prestonici.

Đorđe Platiša

(31958)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Tablet je prevelik 🙂
Auto je prelijep , prava steta so nije ponuđen na tržište uz manje motore također .

D_C

Kako da zagreje sedista sa nekim manjim motorom? 😂😂😂

moron

Ako sam dobro razumeo, tajna je u vunenim dugim gaćama, a ne u grejačima sedišta ili Webastu …

Balkanboj

Dobar je i vuneni nakurnjak zimi 😉, Memedović to pokazao live.
Čuva najveće blago.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Don

Ja bih tebe u win Hof pa u kupanje u hladnoj rijeci.

moron

Meni je RCZ i danas veoma lep. Pa i 407 Coupe. Ali, ova 907-ica i nije prijatna mom oku.

J4ZZ3R

RCZ je prelep, a ovo je vulgarno, baš vulgarno

Kittitelj

Meni od napred lici na poslednje generacije sa kljovama, samo nedostaje spoj izmedju farova i svetala za maglu ispod.

Stari Dejan

Uvek sam se pridržavao svog pravila da ne komentarišem ništa vezano za automobile koji dolaze iz Francuske, ali se meni ovo čudo baš sviđa. Naravno, onaj beli šund na haubi mi uopšte nije jasan i nestvarno ružan, ali sve u svemu- baš mi se sviđa. Valjda je to još jedan dokaz koliko se ja „ne razumem“ u francusko viđenje stvari, i da je i bolje što ništa ne komentarišem 😀

Uuuu

Kopija mercedes mclarena