1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: VW Karmann Ghia je nastao od odbačenog prototipa Chryslera
Zanimljivost dana: VW Karmann Ghia je nastao od odbačenog prototipa Chryslera

Zanimljivost dana: VW Karmann Ghia je nastao od odbačenog prototipa Chryslera

1.07K
7
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje modela Karmann Ghia davne 1955. godine je bio izuzetno bitan događaj za Volkswagen. Po prvi put u istoriji je nemački proizvođač vozila ciljao na kupce koji su spremni potrošiti dodatne sume novca na stil, umesto na puko i jednostavno prevozno sredstvo, kao što je bio slučaj sa modelima Type 1 („Buba“), Type 2 („Microbus“) i Type 3 („1500“).

Karmann Ghia će opstati u proizvodnji narednih devetnaest godina i u tom periodu će privući preko 445 hiljada kupaca, a kao što mu ime kaže, Volkswagen nije samostalno uradio kompletan posao. Naime, za dizajn se postarala čuvena italijanska stilska kuća Ghia, dok je većinu proizvodnje obavljao Karmann u Nemačkoj. Na taj način, sportista se mogao pohvaliti najboljim karakteristikama iz oba sveta i uspeh je bio zagarantovan.

Iako bi Volkswagen voleo da svet pomisli da je automobil čistokrvni nemački četvorotočkaš s italijanskim stilom, to ipak nije bio slučaj, pa su najveću inspiraciju za njegov nastanak zapravo pružili Amerikanci.

U periodu posle Drugog svetskog rata, korporacija Chrysler je shvatila da je Italija idealno tržište za razvoj prototip modela. Ne samo što je u ovoj državi postojao veliki broj dizajnerskih kuća već je i radna snaga bila izuzetno jeftina. To je primetio i njen dizajner Virdžil Eksner pa je kontaktirao Ghiju i napravio sporazum oko proizvodnje velikog broja prototip modela. Eksner bi nacrtao crteže, koje bi Italijani zatim sproveli u delo, a većina proizvoda bi jednog dana videla određeni broj linija u serijskoj proizvodnji.

To nas dovodi do koncepta Chrysler D’Elegance iz 1952. godine. Kada je predstavljen, privukao je mnogo pažnje svojom pojavom, a premijera je trajala tokom cene godine širom Amerike. Chrysler nije imao u planu serijsku proizvodnju, pa su Italijani odlučili da iskoriste dizajn. Predsednik Ghije Luiđi Serđ je odobrio prototip model na bazi „Bube“ i predstavio ga nemačkim čelnicima.

Volkswagen je bio oduševljen niskim troškovima razvoja, a kada je Karmann pristao da pokrene proizvodnju, automobil je dobio zeleno svetlo. Premijera je zakazana za 1955. godinu, a kada je serijski model debitovao postalo je jasno da je on kopija spomenutog D’Elegancea. O tome će se mnogo pisati narednih godina, pa smo i mi već predstavili dva članka, ovom modelu u čast.

Serđ je posao podelio stilisti Đovaniju Savonuziju, a mnogi će reći da dva automobila jako liče iz profila, dok prednji deo najviše razlikuje nedostatak američke poveće maske hladnjaka. Pošto je Karmann Ghia pružao daleko manji agregat od Chryslerovog modela, tako i nije postojala potreba za povećim otvorima pa je završni posao delovao elegantnije.

Ghia takođe nije krila vezu između dva automobila, a možda najveće pohvale je izneo sam Eksner. Njemu ne samo što nije smetalo što se njegov dizajn našao na nekom Volkswagenu, već je bio oduševljen što je odobrena serijska proizvodnja. Kao zahvalnicu, Serđ mu je poslao jedan od prvih primeraka koji je sišao s traka, nakon što je serijska proizvodnja startovala.

Ostatak je naravno istorija. Karmann Ghia će nastaviti da se proizvodi punih devetnaest godina, kao što i rekosmo u uvodnom delu, i pokazaće svetu da je Volkswagen u stanju da pruži mnogo više od jeftinog i osnovnog prevoznog sredstva.

Zoran Tomasović

(1069)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

„VW k.ghia nema hladnjak…“😘

moron

Baš je bio lep.
Motor ?

Sebastian L.

Motor osnovom iz „Bube“, vazdušno hladjen pozadi. Kupe izgleda fantastično, ali performanse su nikakve…

moron

Nema veze, dizajn će da primete svi, a nemoć motora samo retki 😊

Bungi

Pomenuti Krajsler prototip ima određene stilske sličnosti sa Karmanom ali je razlika ogromna. Prvi je klasična američka platforma, ogromni V8 napred, pogon pozadi. Sa druge strane je maleni Karman, VW buba šasija,vazdušno hlađeni 4 klipni bokser, smješten pozadi,pogon pozadi. Pošto sve o VW Karman Džia znamo nebi bilo naodmet malo više priče o ovom nesuđenom Krajsleru.

Yankee

Pisao je cini mi se Djole o njemu detaljno ne bas tako davno.

https://autorepublika.com/2020/08/17/chrysler-delegance-sacuvani-komad-istorije-galerija/

Matija

Yankee opet ima puno maste! Od sve „slicnosti“ izmedju velikog Chryslera i malog Karmanna vidim samo udaljenu slicnost konture bocnih prozora i konture zadnjih blatobrana. Karmann je „sportska“ varijanta Bube, cijoj tehnici su podredjene sve proporcije i dimenzije. To je sasvim originalan auto.

comment image
VW Karmann-Ghia Typ 14, 1955 godina.