1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Renault Twingo dobio naziv?
Zanimljivost dana: Kako je Renault Twingo dobio naziv?
10

Zanimljivost dana: Kako je Renault Twingo dobio naziv?

958
10
Podelite sa prijateljima:

Renaultov gradski mališan je u dosadašnjoj karijere promenio tri generacije i stigao do više miliona vlasnika. 

Sada već daleke 1992. godine Renault je plasirao naslednika za legendarnu „četvorku“. Novi model bio je izrađen po principu „mali spolja, veliki unutra“ i poneo je nesvakidašnji naziv Twingo.

Prva generacija ovog hečbeka iz A segmenta uspela je da ostvari ogroman uspeh. Osim što se zadržala neobično dugo na tržištu, probila se do čak 2,47 miliona vlasnika, i to samo u Evropi. To je dokaz da se Twingo ostvario u komercijalnom smislu, makar kada je reč o izvornoj iteraciji ovog vozila, jer su naslednici bili daleko skromnijih dometa po pitanju isporučenih jedinica.

Dakle, Twingo je prešao dug put od te 1992. godine, da bi pre nekoliko godina, u skladu sa aktuelnim trendovima, dobio u ponudu i potpuno električnu varijantu. Više o toj verziji francuskog mališe možete pročitati u recenziji našeg kolege Perice Rajkovića.

No, ostaje pitanje iz naslova ovog teksta – kako je ovaj model uopšte dobio naziv? Početkom poslednje dekade 20. veka uprava Renaulta razmatrala je nekoliko opcija za označavanje novog automobila namenjenog urbanim sredinama.

Želeli su potpuno autentičan naziv koji bi napravio jasan otklon od nekadašnje „četvorke“. Francuska marka se odaljila od sistema označavanja modela brojevima još 1990. godine kada je na tržište stigao Clio.

Twingo je dobio naziv spajanjem nekoliko reči. Zapravo kombinovali su se nazivi plesova, jer se želeo naglasiti „vedar karakter“ tog automobila. Tako je „Twingo“ nastao od naziva: twist, tango i swing.

Tri decenije kasnije, Twingo i dalje pleše na evropskom tržištu, no sa dolaskom elektrifikacije, sasvim je jasno da mu je ovo oproštajni ples. Po svemu sudeći, Renault neće plasirati novu generaciju ovog modela.

AutoRepublika 

(958)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da li se secate imena „Avantime“? To je spoj francuske i engleske reci „avant + time“ i moglo bi da se prevede kao „ispred vremena“. Imena „Avantime“ i „Twingo“ su delo jednog poznatog kreatora imena.

Pitanje redakciji – odakle potice ovo objasnjenje:
„Tako je „Twingo“ nastao od naziva: twist, tango i swing.“

Milan Grozdanović

Ima u arhivi prica o Avantimeu: https://autorepublika.com/2020/07/18/vanvremenski-reno-video/
Ja sam sve mislio da je twingo kovanica od twin i go, auto za dvoje

BB

I ja… Auto u kom se prave blizanci 😉😂🤣

Matija

Mislim da je to pravo resenje! Kombinacija gornje tri reci je suvise komplikovana da bi bila realna. Po secanju, mislim da je isti covek kreirao oba imena – Avantime i Twingo.

BB

A Lamborghini Aventador?
Ja čuo: a vent a door…😉

Matija

Potrazi u spanskom recniku!

BB

Lepeza,
Ili lepeza sa vratima, pa to je to 🤣

moron

😃

Yankee

Da zivim u Evropi, verovatno bi imao onaj auto za svakodnevoznu voznju u gradu. Motor pozadi, RWD, ko ti jos danas radi medju malim gradskim automobilima? Bas zbog toga mi se bas dopada.

moron

Peki ga nije baš nahvalio 😃