1. Home
  2. Vesti
  3. Honda S2000 ponovo u serijskoj proizvodnji?
Honda S2000 ponovo u serijskoj proizvodnji?
0

Honda S2000 ponovo u serijskoj proizvodnji?

242
0
Podelite sa prijateljima:

Prvo serijsko vozilo na četiri točka razvijeno od strane Honde je debitovalo 1963. godine, a reč je o malom pikap kamionetu koji je nastupio u takozvanoj „kei“ klasi pod imenom T360. Ipak, japanski brend je osnovan još krajem 1948. godine, što nam govori da se uskoro približana jubilarna godišnjica kada će Honda proslaviti 75 godina postojanja. Na tako veliki dan se očekuje prezentacija nekog specijalnog modela, a ako pitate novinare Forbesa, to će biti moderna kreacija legendarnog sportiste S2000.

Kao što je poznato, čuveni kabriolet se proizvodio od 1999. do 2009. godine, a debitovao je povodom proslave pedeset godina postojanja Honde. U svoje vreme je nudio najimpresivniji odnos konjskih snaga po litri zapremine motora, kada je reč o atomosferskim agretima kapaciteta 2,0 i 2,2 litra, i otišao je u istoriju kao jedan od najboljih automobila ikada proizvedenih u državi „izlazećeg Sunca“.


Forbes kaže da im je „izvor blizak Hondi“ rekao da Japanci trenutno razvijaju potpuno novu generaciju koja bi trebalo da debituje krajem 2023. godine kao model za 2024. godinu. Novinari iznose da će šasija i školjka ponovo biti razvijeni od laganih materijala poput aluminijuma i plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, sve sa željom da težina automobila ne pređe brojku od 1.350 kilograma.

Mnogo više pažnje privlači diskusija na račun mehanike pa bi novi S2000 trebalo da pokreče 2,0-litarski turbobenzinac iz modela Civic Type R. Dok u kompaktnom heču trenutno razvija 310 konjskih snaga, ispod haube modela S2000 bi se našla verzija s 350 „grla“.

Naravno, sportista bi morao da prođe kroz neke veće izmene pošto bi pružao pogon na zadnje točkove dok je u slučaju Civica pogon na prednjoj osovini. Dva automobila bi delila i šestostepeni manuelni menjač, a očekuje se cena od oko 50.000 američkih dolara.


Bilo kako bilo, povratak S2000 bi svakako obradovao mnoge u vremena kada iz Japana stižu cenjeni modeli poput Toyote Supre, Nissana 400Z, Acure NSX i mnogih drugih. Ostaje nam samo da vidimo da li je vest Forbesa istinita ili samo jedna u nizu „novinarskih patki“.

AutoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments