1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Specijalni Fiat 500 za 70. rođendan marke Abarth
Specijalni Fiat 500 za 70. rođendan marke Abarth

Specijalni Fiat 500 za 70. rođendan marke Abarth

759
1
Podelite sa prijateljima:

Slavna tjunerska kuća Abarth ove godine puni 70 godina postojanja, a u tu čast, vlasnik kompanije Fiat je spremio specijalnu verziju modela 500 koja nosi oznaku Abarth 695 70th Anniversary. Samo 1.949 s(p)retnih kupaca će imati prilike da postanu vlasnici ovog velikana, po uzoru na godinu osnivanja Abartha, i to po početnoj ceni od 34.600 evra.

Model 695 Abarth je zasnovan na već postojećem Abarthu 595, a zatim je usledila lista modifikacija. Za početak, tu su 17-inčne felne sa većim pneumatica zbog kojih je maleni Fiat dobio i šire blatobrane. Četiri izduvne grane i slika zastave na krovu kompletiraju dizajnerske promene, ali je proizvođač posvetio najviše pažnje spojleru.

Inspirisan legendarnim reli modelima Lancije iz osamdesetih godina, spojler se ručno može podesiti na 12 različitih načina pri uglu do 60 stepeni. Iz kompanije kažu da najveća aerodinamičnost stiže kada je pod uglom od nula stepeni, ali ukoliko se podeti na ugao od 60 stepeni može da pruži i do 42 kilograma vertikalnog potiska u krivinama.

Ispod haube se krije poznati 1,4-litarski turbo benzinac sa 180 konjskih snaga i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 6,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 222 km/h.

Enterijer je dobio sportski volan, Sabelt sedišta, aluminijumske papučice gasa, kočnica i kvačila i sedmo-inčni monitor sa mogućnošću povezivanja na mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto opcija konektivnosti.

Firmu Abarth je inače osnovao čovek po imenu Karlo Abart. On je rođen u Austriji pod imenom Karl, ali je promenio ime u Karlo kada je preselio u Italiju 1934. godine. Ime je stekao modifikovanjem raznih modela Fiata, a kompaniju je prodao italijanskom gigantu 1971. godine. Od tada Fiat koristi Abarth oznaku kako bi „numerisala“ najmoćnije verzije svojih serijskih automobila.

AutoRepublika

(759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jeste da malo udaram glavom o plafon čak i na sedištu vozača, ali, voleo bih da ga imam 🙂
Mnogo mi se dopada ovaj „mališa“. A i njegov zvuk. Pravi mali „zvrk“.