1. Home
  2. Industrija
  3. Kako funkcioniše Mazdin SkyActiv-X motor
Kako funkcioniše Mazdin SkyActiv-X motor
5

Kako funkcioniše Mazdin SkyActiv-X motor

3.51K
5
Podelite sa prijateljima:

Donedavno, ideja o električnom pogonu nije shvatana posebno ozbiljno. Čak i u poslednjih nekoliko godina, kada se o elektrifikaciji govorilo na sve strane, većina proizvođača se nije preterano trudila da ubedi vaskoliki auditorijum da je to „pravi put“.

To se očigledno promenilo 2018., godini koja će verovatno ostati zabeležena kao „prekretnica“. Prošle godine su „velika imena“ automobilske industrije priznala, makar „na papiru“, da će se posvetiti elektrifikaciji do sredine sledeće dekade.

Ipak, posao je gigantski. Transformisati kompletnu automobilsku industriju sa pogonskih sistema koji su decenijama egzistirali kao najbolje rešenje, ka električnim, neće biti nimalo lako. Pored razvoja električnih vidova pogona, automobilske kompanije se svojski trude da postojeće SUS motore učine snažnijim i čistijim, što daje jasan signal da se od „stare“ tehnologije ne odustaje.

Neki proizvođači su odlučili da se „daju otpor“ elektrifikaciji i uprkos tome što ne mogu da se odupru opštim trendovima, tako da kroz inovativne ideje i investicije žele da kreiraju bolje motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Mazda je jedna od njih. Ova japanska marka ne samo što razvija nove SUS agregate, već se prošle godine svojski potrudila da ubedi svet da su električni automobili, bar sa nekih aspekata, mnogo gori za životnu okolinu u odnosu na aktuelne i buduće motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Mazdin predlog vezan za „zeleniju“ budućnost se ogleda u evoluciji SkyActiv motora, i to onih sa sufiksom „X“.

Kao što je poznato, SkyActiv se odnosi na grupu tehnologija, uključujući i motore, a debitovao je 2012. sa ciljem da SUS motore učini efikasnijim i snažnijim. Od tada do danas, Mazda je predstavila dve varijante tih motora, benzinskih i dizelaša, sa „G“ odnosno „D“ oznakama. Prošle godine je u SkyActiv porodicu uključena i „X“ podgrupa.

Reč je o benzinskom motoru koji, bar parcijalno, koristi sistem kompresionog paljenja, koji je karakterističan za dizele.

Svi znamo da benzinski motori funkcionišu tako što se mešavina goriva i vazduha pali u komorama za sagorevanje uz pomoć varnice koju proizvodi svećica. Za razliku od ovog sistema, dizel motori operišu tako što se mešavina sabije do te mere da se stvori dovoljno visoka temperatura da dođe do (samo)zapaljenja.

Sa sličnim tehnologijama se eksperimentisalo i ranije, a najviše se po tom pitanju istakao Mercedes-Benz sa DiesOtto motorom, eksperimentalnim četvorocilindrašem radne zapremine 1,8 l (240 ks i 400 Nm), koji je prvi put predstavljen 2007.

Mazdino rešenje funkcioniše po sličnom principu kao i DiesOtto. Mercedes je svoj pristup nazvao „HCCI“ (Homogeneous Charge Compression Ignition), dok je Mazda svoj krstila „SPCCI“ (Spark Controlled Compression Ignition).

Zapravo, obe tehnologije kombinuju „stimulaciju“ u vidu stare dobre svećice i „udarca“ kojeg donosi sabijanje mešavine goriva i vazduha. U slučaju SkyActiv-X motora, to znači da svećica služi da upali samo malu količinu guste mešavine u cilindru. Kada do paljenja dotične smeše dođe, temperatura i pritisak unutar cilindra se povećavaju do tog stepena da dolazi do paljenja ostatka goriva, kroz kombinaciju oba faktora.

U prevodu, dolazi do bržeg i kompletnijeg sagorevanja goriva, što za posledicu ima oslobađanje više snage uz manju emisiju štetnih gasova.

Po Japancima, 2,0-litarska varijanta SkyActiv-X motora isporučuje 30 odsto više obrtnog momenta u odnosu na adekvatan G i 10 odsto više snage u odnosu na odgovarajući D agregat.

Mazda kaže da će implementacija X motora u njene modele doprineti redukciji emisije ugljen-dioksida do 50 odsto, računajući put „od izvora do točkova“ računajući nivo iz 2010. do 2030. i do 90 odsto do 2050.

Japanski proizvođač doduše nije saopštio na koji način nov pristup kreiranju motora utiče na dugovečnost. Prilikom demonstracije DiesOtto motora, Mercedes je upozorio da će visoke temperature habati motor brže nego inače. S druge strane, znajući da su Japanci svetski broj 1 kada su tehnologija i obrada materijala u pitanju, verovatno neće biti bilo kakvih problema te vrste.

Uglavnom, vreme će sve pokazati.

AutoRepublika

(3506)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Srdjan

Kad ce turbo varijanta pomenutih motora. Ovako su motori dobri samo za segment manjih automobila.

Ercegovac

Какав црни турбо лектрика пријатељу, лектрика.

Мајка Мују шишала на струју …

3chees

pa krampwagen je doguarao dalje od shit Mercedesa po tome pitanju, čak su 2006-2007 novinari vozili ovakvu vrstu motora!
No tnitko mi nije dao odgovor na odviše već prije postavljeno pitanje!
Zašto se taj Volkswagen gura u sve,u svaki segmenat autinudstrije,imali su svaku vrstu motora u svojoj ponudi…?

Mad Max

Voleo bi da vidim kako „dizeliše“ – tuče, ova Mazda tehnologija.
Može se ova tehnologija probati i na Jugu, samo treba lošeg benzina…..

moron

Čak i sa „običnim“ atmosfercem G120 sadašnja trojka ima dosta „neobičnu“ cenu. Toyota prodaje i dalje corolle sa običnim atmosferskim 1,6 od 132 ks ali, barem su jeftine. Kao i Hyndai 1,6 od 127 ks. Stara tehnologija po razumnoj ceni.
Mogu samo „zamisliti“ cenu nove trojke sa ovim novim bezinskim motorom. „Horor“ u najavi.