1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Apple odlaže svoj električni automobil
Apple odlaže svoj električni automobil

Apple odlaže svoj električni automobil

143
0
Podelite sa prijateljima:

Apple ponovo prilagođava svoje planove za električna vozila, suočen sa realnošću da proizvodnja EV-a bez volana ili pedala još uvek nije izvodljiva.

Dok je tehnološki gigant radio na potpuno autonomnom vozilu, Bloombergov izveštaj tvrdi da ne može da napravi takvo vozilo sa trenutnom tehnologijom. Kao takav, Apple je rekao da je odložio ciljani datum lansiranja vozila sa 2025. na 2026. i takođe planira da razvije automobil sa volanom i pedalama.

Bloomberg prenosi da će vozilo ponuditi podršku za potpuno autonomnu vožnju na autoputevima i omogućiti vozačima da obavljaju druge zadatke dok se automobil sam kreće. Vođa Appleovog projekta automobila, Kevin Linč, bio je onaj koji je prvobitno tražio da autonomni automobil nivoa 5 bude lansiran 2025. godine.

U srcu Appleovog autonomnog tehnološkog paketa nalazi se ugrađeni računarski sistem kodnog imena Denali. Rečeno je da procesor nudi performanse jednake otprilike kao četiri Appleova najkvalitetnija čipa za Mac zajedno i skoro je spreman za proizvodnju koju je razvila kompanija. Apple takođe namerava da proda svoje električno vozilo sa kamerama, radarima i lidarom. Appleov sistem takođe ima komponentu zasnovanu na klaudu za obradu veštačke inteligencije koja se oslanja na Amazonove veb usluge za hostovanje.

Apple se nada da će proizvesti vozilo na osnovu postojeće platforme za EV, ali se kaže da je i dalje u potrazi za partnerom. Trenutni planovi predviđaju da vozilo košta manje od 100.000 dolara, što ga čini direktnim rivalom Teslinom Modelu S i Mercedes-Benzu EQS. Dizajn automobila takođe tek treba da bude finalizovan i neće biti završen do 2023. godine.

Podrazumeva se da Appleov automobilski tim čini oko 1.000 zaposlenih i da kompaniju košta milijardu dolara godišnje. Značajno testiranje automobila sprovodi se na bivšoj Chryslerovoj stazi u blizini Feniksa koju je kompanija koja predstavlja Apple kupila za 125 miliona dolara 2021. godine.

AutoRepublika

Izvor: Carscoops

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments