1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: „Divlji“ američki pikapi su veće zlo od dizela iz Volkswagena
Istraživanje: „Divlji“ američki pikapi su veće zlo od dizela iz Volkswagena
19

Istraživanje: „Divlji“ američki pikapi su veće zlo od dizela iz Volkswagena

2.44K
19
Podelite sa prijateljima:

Prema saznanjima koja je u javnsot iznela američka Agencija za zaštitu prirode, protivzakonito konvertovana pikap vozila su uzročnik značajnog zagađenja vazduha i po tom neslavnom kriterijumu čak i premašuju efekte do kojih je došlo upotrebom dizelgejtom pogođenih vozila s ozloglašenim oznakama Volkswagena. Međutim, u ovom slučaju se na stubu srama nikako ne može naći automobilska industrija.

U proteklih deset godina se na američkim putevima našlo više od pola miliona primeraka pikap kamioneta s dizel motorom i sistemom kontrole izduvnih gasova koji je onesposobljen, što je strogo zabranjeno u skladu s lokalnim zakonima. Zahvaljujući tih 500 hiljada primeraka, u atmosferu je ispušteno toliko štetnih materija koliko bi proizveli dodatnih devet miliona vozila s funkcionalnim uređajima za prečišćavanje izduvnih gasova.

To proizilazi iz studije koj je predstavila američka Agencija za zaštitu prirode, a u koju je redakcija lista New York Times umala uvid. Za razliku od situacije gde je dizel skandal iniciran od strane pokvarenog proizvođača, ovaj put sramota pada na leđa vlasnika inkriminisanih vozila koji su izmanipulisali sistem protivzakonito. Zoran Tomasović nam je preneo da se „osakaćeno“ vozilo oduzima od vlasnika i šalje direktno pod presu, ako vlasti registruju prevaru.

Inače, prevara se sastoji u tome da vlasnici pojedinih vozila, uprkos jasnoj zabrani i drakonskim kaznama, ugrađuju prevarnu spravicu u pikap kamionete, koju je prethodno proizvela neka mala kompanija. Motivi koji nagone ljude na ovakvu praksu, slobodno se može reći čist idiotluk, ogledaju se u tome što neki žele da poštede kućni budžet eventualnih skupih popravki sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, a neki pak drugi uživaju u tome da proizvode oblak crnog gustog dima iza sebe. Ima i onih koji veruju da na taj način oslobađaju pun potencijal motora.

Osakaćeni pikap kamioneti su emitovali 570.000 tona azotnog-oksida

Vozila u žargonu nazvana Rolling Coal, što bi se moglo prevesti kao „kotrljajući ugalj“ predstavljaju stvar svojevrsne subkulture u Americi, a koja je rođena pre nekoliko godina. Ne samo što ovakva vozila zagađuju vazduh, već ih njihovi veleumnni vlasnici koriste i kako bi „zaprašili“ bicikliste, vozače hibridni, ili još i najslađe, vozače čisto električnih modela. O takvim likovima i njihovom psihološkom profilu, pisali smo i ranije, a ako odete na predloženi link, moći ćete da pogledate i video snimak svojevrsnog herojstva jednog autentičnog američkog džudže (redneka).

Da bi se postigao efekat koji podrazumeva oblak gustog crnog dima, obično je neophodno da sistem za ubrizgavanje predozira količinu goriva koju je potom nemoguće pravilno i potpuno sagoreti, iz kog razloga ono izlazi u obliku čađi kroz auspuh. Taj oblak je još i masivniji ako se isključe uređaji za prečišćavanje isparenja. Kako bilo, regulatorni organi ovo delo smatraju duboko nemoralnim i protivzakonitim.

Prema nalazima studije, takvi prevarni uređaji su odgovorni za ozbiljne posledice. Zahvaljujući nakaradnoj praksi, čije su direktne „žrtve“ u proteklih deset godina bile 550 hiljada jedinica pikap kamioneta, a koje su emitovale više od 570 hiljada tona azotnog-oksida tokom svog veka eksploatacije. Sveukupno, to je deset puta više otrova ispuštenog u vazduh, u odnosu na ono za šta su odgovorni čelnici Volkswagena. Povrh toga, oko 5 hiljada tona čestica fine prašine je u atmosferi, samo zbog zlodela vlasnika prerađenih pikap kamioneta.

Manji pikapi i poljoprivredna mehanizacija takođe mogu biti „žrtve“ manipulacije

Zapravo, prekomerno zagađenje prirode može biti i značajno veće nego što pokazuju rezultati ovog istraživanja. Naime, istražitelji agencije EPS su ustanovili da je najmanje 28 različitih kompanja prodavalo najmanje 45 proizvoda poznatih kao „tjuning za dizele“. Povrh toga, verovatno je broj manipulisanih vozila značajno veći, jer su predmet ispitivanja bila samo vozila čija se težina kreće u rasponu od kolosalnih 3,9 do 6,4 tona. Otkriveno je ukupno oko 15% teških pikap kamioneta, koji uključuju Ford F-350 ili pka Ram 2500, koji su bili manipulisani. Međutim, ilegalne komponente mogu biti pronašene u hiljadama drugih dizel vozila (mali pikapi, putnički automobili, kamioni, pa čak i poljoprivredne mašine).

„Ovo je tema koja mnogo više zabrinjava i značajno je rasprostranjenija pojava od svih posledica izazvanih prevarom Volkswagena,“ kaže Dru Kodjak iz Međunarodnog tela za pitanja čistog transporta (International Council on Clean Transportation) – organizacije koja je pomogla da se otkrije dizel skandal.

Imajući u vidu da se radi o pikap kamionetima, govori Kodjak, zagađenje vazduha je značajno više. Istovremeno, značajno je teže izboriti se s problemom kada se spravice poput „tjunera za dizel“ neometano nude preko interneta. U priču su uključene brojne manje kompanije, što posao prevencije čini još težim. Sve bi bilo mnogo lakše da su stvari pod kontrolom velikih proizvođača na koje je moguće izvršiti pritisak, priča isti čovek.

Poseban problem u Americi uzrokuje i to što u nekim državama nedostaje efektivna funkcija kontrole emisionih gasova, a na mnogim mestima se takve provere ni ne vrše. Umesto stvarnog testa, najčešće se iščitavaju podaci koji su zabeleženi u kontrolnoj jedinici vozila, koja može biti takođe manipulisana.

AutoRepublika

(2441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

God Bless Rednecks hehehe

da11

Jeste lijepa ona honda e, jos jedno elektricno auto koje bi kupio.

Balkanboj

A razlika između Redneck pikapa i naših tdi bez dpf-a je??

sami

Zašto poredite ove krševe sa TDI ? Do kada ide zamena teza? Znate li šta je to taj prevarantski navodni Dizelgejt uopšte? Da li postoji ozbljan čovek da veruje Američkoj fantastici ?

Yankee

comment image

Stari Dejan

Gde nađe ovog tipa…

sami

To mu je brat „Mustang“

Yankee

Sumnjam da je to Mustang posto zvuci kao ti svaki put kad stigne neka negativna vest na racun Volkswagena … „teorija zavere, teorija zavere“.

sami

Ma ne to ti je onaj tvoj amerikanac sto te podržava to jest drugi ti

Yankee

Da je moje drugo ja onda ne bi mislio da je Dizelgejt bio teorija zavere protiv dobrih i neduznih svaba …

moron

Ah, Amerika …

BB

A jesu li Ameri čuli za tehnički pregled?

Yankee

Ne. To u Americi ne postoji

BB

Kako funkcioniše provera ispravnosti automobila?

Yankee

Samo svake 2 godine moras da obavis test za izduvne gasove. To je sve.

BB

Pa zar nemaju i ove „lokomotive“tu obavezu?

Yankee

Imaju, ali izmedju perioda od jednog do drugog testa mogu da rade ovakve stvari … pod uslovom da ih ne uhvate. Vecina njih ne dimi ovako po javnim putevima, vec trazi ona slabije naseljena mesta gde nema saobracaja i naravno policije.

Djordje Pesic

A provera ostatka auta? Ili je ostavljeno vlasniku na odgovornost?