1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: 99% vozača elektromobila se ne bi vratilo konvencionalnim vozilima
Istraživanje: 99% vozača elektromobila se ne bi vratilo konvencionalnim vozilima

Istraživanje: 99% vozača elektromobila se ne bi vratilo konvencionalnim vozilima

402
2
Podelite sa prijateljima:

Prvi Nacionalni pregled korisnika električnih automobila, koji je pripremila konsultantska kuća All Media Consulting u saradnji sa pružoacem usluga Electromaps, obuhvatio je informacije koje su dobijene od preko 1.300 vlasnika električnih automobila.

Skoro svih 1.312 vozača elektromobila, koji su intervjuisani tokom pripreme pregleda (National Survey of Electric Vehicle Users) je izjavilo da ne bi prihvatilo da se vrati za volan konvencionalnog vozila. Sam izveštaj koji je sačinila konsultantska kuća iz oblasti tehnoloških kompanija All Media Consulting u partnerstvu sa pružaocem usluga na polju elektromobilnosti, Electromaps, predstavlja prosečnog vozača elektromobila kao muškarca starosne dobi između 35 i 54 godina (njih 72%).

Prema saznanjima stečenim na bazi prezentovanog uzorka, najcenjenij tehnološki pomak koji se u poslednje vreme dogodio, odnosi se na povećanje kapaciteta baterija, s obzirom na to da je 38% ispitanika upravo ovo navelo kao najvažniji pomak.

U tom smislu, 22% učesnika istraživanja je navelo da je mogućnost povraćaja poreza na dodatu vrednost najvažniji momenat, dok je za 18% njih promena od najvećeg značaja ta koja je donela znatno veći broj stanica za punjenje. Što se tiče vozačkih navika, 74% ispitanih korisnika elektromobila, svoja vozila koriste na gradskim relacijama, dok 66% njih prevaljuje dnevne distance između 20 i 100 kilometara.

Svakako je interesantan podatak da je čak 85% ispitanika koji voze elektromobile, završilo neki fakultet. 80% od svih učesnika studije, izjavilo je da dopune baterijskih jedinica vrši u kućnim uslovima.

Kada se zna da je u Španiji, gde je istraživanje sprovedeno, ukupno oko 30.000 elektromobila na ulicama, rezultati dobijaju na težini, s obzirom na reprezentativnu veličinu uzorka.

Reći ćemo još samo da ukupno 1% španske flote automobila čine oni pokretani električnom energijom, dok je u susednoj Portugaliji ta cifra tri puta veća.

AutoRepublika

(402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
karburator

Ekspanziji EV doprinela su tri tehnološka razvoja: 1. Razvoj baterija velike energetske gustine. Mereno kapacitetom prema masi (kWh/kg) ili prema zapremini (kWh/m3). Najpre Ni-Cd pa Ni-Mh pa Li-Ion… ovo je hronologija razvoja baterija. 2. Razvoj magnetnih limova za elektromotore. Novi materijali dopuštaju vrlo veliku indukciju od 5 i više Tesla dok pre toga (do 90-tih god. 20. veka) nisu smeli da se magnetizuju preko 2 T pošto su se prekomerno grejali usled velikih gubitaka u gvožđu. Zahvaljujući tome el. motori su postali znatno lakši i manji za istu snagu zbog čega je čak moguće smestiti ih direktno na ili u… Pročitaj više »

BB

Westinghouse je i zaposlio Nikolu Teslu imajući u vidu da će praviti elektro automobile, pa se silno razočarao kad je čuo da se okreće samo konstantnim brzinama (ako je frekvencija konstantna). Ipak mu na kraju ukupno nije bilo krivo zbog saradnje 😉