1. Home
  2. Life
  3. Istraživanje: Svi finansiramo egoistične vlasnike privatnih aviona
Istraživanje: Svi finansiramo egoistične vlasnike privatnih aviona

Istraživanje: Svi finansiramo egoistične vlasnike privatnih aviona

580
10
Podelite sa prijateljima:

Na temelju istraživanja sprovednog u Sjedinjenim Američkim Državama može se doneti zaključak da će realizacija privatnih aviona, onih namenjenih ličnoj upotrebi, dostići novi rekordni nivo tokom tekuće godine. Jedno od zapažanja iznetih u studiji otkriva da se obim vazdušnog saobraćaja neprestano uvećava, uz sve prateće posledice po prirodno okruženje i društvene nepravde.

Čitamo često o tome kako vodeći svetski teniseri koriste sopstvene avione za letove s turnira na turnir, ali za ostale lične potrebe koje nemaju direktne veze sa sportom. Ilona Maska i njegovu letilicu možemo da pratimo preko naloga koji neguje na platformi Twitter, dok su nemački mediji pisali o lokalnom političaru Fridrihu Mercu koji je svojim avionom išao na ostrvo Zilt na jedno venčanje (što je inače ekskluzivna, ali ne tako udaljena destinacija na Severnom moru). Zapravo, korisnika privatnih aviona je puno, a pride ih je i sve više.

Britansko novinsko izdanje po imenu The Guardian je objavilo tekst pozivajući se na izveštaj istraživačkog centra, da će prodaja aviona namenjenih ličnoj upotrebi ove godine dostići najviši nivo ikada. Tokom poslednje dve decenije je došlo do udvostručenja prodajnih cifara privatnih aviona, piše Institut za političke studije i rodoljubive milionere (Institute for Policy Studies and the Patriotic Millionaires). U nedavnoj prošlosti je obavljeno 5,3 miliona letova privatnim letilicama, odnosno više no ikad.

Autori izveštaja posebno kritikuju posledice koje donose privatni letovi, ističući u prvi plan implikacije na prirodno okruženje i poreske obveznike. Iako letovi privatnim, ličnim avionima u ukupnom broju obavljenih putovanja letilicama učestvuju sa samo oko 4%, oni uzrokuju emisije štetnih gasova koje su za oko deset puta veće po putniku u odnosu na ostale letove.

U isto vreme, putovanja ličnim avionima bi bila efektivno subvencionisana komercijalnim letovima. Nameti na privatnu avijaciju čine svega 2% poreskih prihoda kojim se finansira kontrola leta, iako letilice u ličnom vlasništvu u ukupnom obimu usluga koje pruža kontrola leta, učestvuju sa čak 17%.

Koautor istraživanja i direktor programa koji se bavi pitanjima nejednakosti među ljudima pri Institutu za političke studije, Čak Kolins je u svetlu iznetih premisa, kritikovao „enormne troškove“ putovanja ličnim avionima, a koje podnosi celokupna javnost.

“Ne samo što obični putnici i poreski obveznici subvencionišu vazušni prostor za privatne letove, već ovi, da ih nazovemo, visokoletači umnogome doprinose drastično većem zagađenju vazduha u odnosu na sve ostale putnike. Ako već ne možemo da zabranimo privatne avione, morali bismo da ih nateramo da plate za svo zagađenje koje generišu i za naknadu štete koju nanose prirodi.”

Kako je izvestio Guardian, zamenik predsednika Rodoljubivih milionera, Stefen Prins, koji je već i sam na pravi način primio informacije o nalazima istraživanja, kazao je: „Letenje ličnim avionom je fantastično, najbolje iskustvo ikada,“ doslovce je rekao ovaj čovek. „Ali, nakon što sam pročitao izveštaj, rešio sam da oglasim moj avion. Bukvalno je nemoguće pomiriti razvijen osećaj brige za planetu i čovečanstvo sa esktremnom sebičnošću upotrebe ogromnog aviona samo da bi prevezao jednog čoveka. To jednostavno nije ispravno.“

AutoRepublika

(580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

U Americi je suviše moćna „privatna avijacija“ i mislim da je nemoguće tu oblast regulisati na način koji bi i najmanje bio nepovoljan za vlasnike privatnih aviona.
Doduše, „mašta može svašta“, pa sirotinja ( bez svojih aviona) može i da sanja kako kako će vlasnicima privatnih aviona da nametne neke posebne takse ili poreze.

Balkanboj

Najveći broj privatnih aviona je iz kategorije lakih četvoroseda kao što su oni najpoznatiji Cessna C-172 i Piper P-28. Ti avioni su maksimalne težine oko 1300kg (avion + 4 putnika + prtljag i gorivo). Takođe i najveći deo helikoptera je ispod težine od 2.000kg i kao takvi ne plaćaju usluge kontrole letenja. Realno, smetaju svima u prostoru u kome lete jer većina tih vikend pilota slabo zna „aviation english“ koji je obavezan za komunikaciju u vazduhoplovstvu, a neretko nemaju pojma o navigaciji i gde se nalaze. S druge strane je biznis avijacija koja je veoma skup sport. Gledano po utrošku… Pročitaj više »

moron

Jedan moj klijent mi par puta zamerao što BG-Tivat ili Podgorica ne putujem avio taksijem „kao čovek“, već redovnom linijom 😊

BB

Malo je tendeciozno napisan tekst da su „privatni avioni“ enormni zagađivači… Kao što si ti rekao, treba razgraničiti: – ultralake letjelice, avioni do 450 ili u novije vrijeme 600 kg (zavisno od zemlje). U principu dvosjedi, sa najčešće 80-100 konja motorom, najčešće i košta i troši kao auto. – LSA, u principu skoro isto kao i ULL, samo pravno pripadaju avionima (EASA) – Generalna avijacija, u principu načešće ovo što si naveo. Tek po neki veći. I tu već počinje i ono što se zove let preko 3000 m, neki rijetki imaju kabinu pod pritiskom. Većinu ih lete vlasnici, malo… Pročitaj više »

moron

Avio taksi biznis u Srbiji je većeg obima nego u mnogim zemljama EU … Pa i po broju aviona koje poseduju naše firme koje se bave avio taksijem. Pri čemu tu ima ozbiljnih aviona te klase, kao što su Cessna 560XL Citation XLS, Dassault Falcon 2000LXS i slično.

Balkanboj

Mrzelo me tako opširno da pišem.
Iz mog ugla gledanja, sve u toj kategoriji (oni što lete nisko i sporo) mi samo smeta na poslu i ničemu ne služi.
Da imam para verovatno bih imao neki svoj mali avion, i uživao. Sedneš sa porodicom, za 2 sata u Italiji. Par dana, pa opet za 2 sata Slovenija, opet 2 sata i Nemačka… Što kažeš, troši kao i neki jači automobil a niko ti ne meri maks brzinu. Obiđeš Evropu bez čekanja na granicama. Navigaciju znam.

s mile

Leteo sam nekom prilikom SILA avionom, i koliko se sećam pilot mi je rekao da je potrošnja na nivou od oko 15-20L na 100km, što je zanemarljivo. Pilot + putnik.

BB

Za disciplinovanog pilota dobra i jeftina opcija, „preskače“ brda i krivine 😀.

Horhe

Hm, gledajući tako i privatni (posebno kamioneti u USA) automobili imaju nekoliko puta veću potrošnju po putniku. Recimo bus troši oko 30L/100km i prevozi do 60 putnika. To mu dođe 0,5L po putniku na 100km. A auto troši 5L, ako je jedan putnik, isto je odnos 10x veća potrošnja….
Kolika beše potrošnja po vojnom avionu…..po putniku 😂😂

BB

Pa zavisi na koji vojni misliš, ovaj je bio izuzetno ekonomičan po putniku 🤣😂🤣😂
comment image