1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Analiza: Dopunjivi hibridi su konstruisani za laboratoriju, ne za realan život
Analiza: Dopunjivi hibridi su konstruisani za laboratoriju, ne za realan život

Analiza: Dopunjivi hibridi su konstruisani za laboratoriju, ne za realan život

2.12K
44
Podelite sa prijateljima:

Kao što znamo, plug-in hibridi se mogu voziti uz isključivo korišćenje električne energije kao pogonskog goriva, a isto tako mogu biti pokretani samostalnim radom motora s unutrašnjim sagorevanjem. Reklamiraju se kao proizvodi koji nude najbolje iz oba sveta. Obično se sugeriše bešumna vožnja u gradovima, dok je česta tačka fokusa marketinških kampanja to što ne zahtevaju vremenski zahtevnu dopunu baterija na dužim relacijama.

Zahvaljujući svemu pobrojanom, veoma čest su izbor kupaca, pre svega iz korporacijskih krugova. U zapadnim državama, posebno Nemačkoj, subvencioniše se nabavka i vozila iz ovog segmenta.

Međutim, način upotrebe dopunjivih hibrida je, u najmanju ruku kontroverzan. Istina je da (na papiru) troše malo, ali treba znati da se takve cifre postižu samo kada se vozi isključivo ili bar dominantno na struju. Međutim, autonomija vozila iz ovog segmenta je skromna. Ekološka organizacija Transport and Environment (T&E) je organizovala istraživanje koje je otkrilo koliko zaista troše dopunjivi hibridi u stvarnim uslovima eksploatacije.

Tri krosovera na po šest ispita

Za potrebe realizacije pomenute studije, specijalistička kuća iz relevantne oblasti Emissions Analytics je po nalogu ekoloških aktivista analizirala rezultate tri modela iz klase plug-in hibrida. Dva krosovera su veoma popularni među kupcima i u pitanju su Mitsubishi Outlander i Volvo XC60, dok je treći učesnik testa luksuzni BMW X5, koji je takođe ekstremno popularan u svojoj klasi, i koji nudi srazmerno značajan električni domet između dve dopune, a koji iznosi 81 kilometar.

Vozila su testirana na različitim deonicama. Prva je obuhvatala 92 kilometra dugo putovanje, organizovano na način na koji su i emisioni testovi u realnom životu upriličeni. Svaki model je ovu rutu prošao po četiri puta, i to u sledećim okolnostima:

  • u režimu sve dok se ne isprazni baterija, nakon čega je eksploatacija nastavljena u režimu koji je automatski opredelio softver instaliran na vozilu.
  • u potpunosti ili uglavnom oslanjajući se na pogonsku silu koju proizvodi SUS motor.
  • u režimu koji se oslanja na rad isključivo SUS motora, ali i koji pride omogućava i dopunu baterije (dodatnim angažovanjem motora s unutrašnjim sagorevanjem).
  • s punom baterijom i maksimalnim opterećenjem.

Dodatno, sva tri vozila su savladala dva testna kruga duga po 100 kilometara, a oba putovanja su započeta s punim baterijskim pakovanjem, i u čisto električnom režimu vožnje, pri čemu je:

  • vožnja izvedena sa snažnijim ubrzavanjima i s više uspona, i
  • izabrana distanca obuhvatala koktel gradske, međugradske i vožnje na autoputu.

Niti jedan od pobrojanih SUV modela nije uspeo da opravda skromnu deklarisanu emisiju CO 2, što znači da nije dosegnuta ni obećana fantastično niska potrošnja goriva. Ipak, BMW X5 je uspeo da postigne srazmerno odličan rezultat, emitujući svega 42 grama ugljen-dioksida po prevaljenom kilometru, ali to je opet za trećinu više od deklarisanih 32 grama.

Potrošnja i do 17,1 litar na sto kilometara

U režimu u kom vozilo koristi samo termalni motor, vrednost emisije zloglasnog jedinjenja koje stalno pominjemo, raste do 254 grama po kilometru, što je za čak osam puta više od zvanične cifre dobijene primenom protokola WLTP. Devijacija je još dramatičnija kada se motor s unutrašnjim sagorevanjem uključi u akciju dopune baterije.

Tada emisija CO 2 raste do čak 385 grama po kilometru, odnosno do 470 grama po kilometru u uslovima urbane eksploatacije. Podsećanja, pa i poređenja radi da kažemo da prema propisima EU koji stupaju na snagu za koju nedelju, prosečna flotna emisija ugljen-dioksida mora biti ispod 95 grama po kilometru, ako se žele izbeći drakonske kazne.

Kolike su to razlike u potrošnji goriva kod X5, najbolje govori podatak o sagorevanju samo 1,9 litara na sto kilometara, kada se vozi uglavnom korišćenjem električnog motora (što je samo neznatno lošije od deklarisanih 1,8 litara), dok je potrošnja eksplodirala na 17,1 litara, onog trenutka kada se prešlo na režim korišćenja u kom je „stari dobri“ motor pokretao grdosiju, pritom i dopunjujući baterijsko pakovanje.

Volvo i Mitsubishi su takođe probili zvanične navode o nivou emisija CO 2

Prema nalazima ovog istraživanja, Volvo XC60 je očigledno omašio da ispuni zvanično deklarisane vrednosti emisija ugljen-dioksida, ali tome se može zahvaliti i zbog srazmerno skromnije električne autonomije. U električnom režimu, XC60 je emitovao 115 grama CO₂ po kilometru vožnje, dok je u režimu u kom se oslanjao na konvencionalni pogon ta emisija kretala do 184 grama. Sledeći oficijelni testni ciklus WLTP, Volvo je deklarisao emisiju od samo 71 grama ugljen-dioksida po prevaljenom kilometru.

Kada je SUS motor korišćen i za dopunu baterija, pored redovnog pogona, emisija skandinavskog SUV-a je porasla na 242 g/km, što je više nego trostruko grđi rezultat od zvanično obećanog. Potrošnja goriva se kretala između pet i  10,8 litara na 100 kilometara, pa je tako uvek bila dramatično viša od 3,5 litra koje su kupcima obećali Šveđani.

Mitsubishi Outlander je, s druge strane, postigao najnižu emisiju CO 2 tokom ovog testa, i to u situaciji u kojoj je bio angažovan motor s unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, i ovaj model je obrukao svog proizvođača, odnosno nije ispunio deklarisane cifre.

Konstruisani za testne, a ne realne uslove

Dok je Outlander u uslovima koje definiše WLTP emitovao samo 46 grama CO₂ po kilometru, ta cifra je iznela 86 grama kada je vožen čisto električni krug, 164 grama kada se koristio samo SUS motor, a čak 216 grama kada je taj motor još morao da se potrudi i oko dopune baterije. Sveukupno, Outlander je sagoreo između 3,8 i 9,4 litara benzina na sto kilometara, što je opet mnogo, mnogo više od obećana dva litra na sto kilometara.

Kako tumači ekološka organizacija T&E, oštar rast isparenja jedinjenja CO 2 nastupa čim se isprazni baterija plug-in hibrida, što ih čini apsolutno nepodesnim za duža putovanja, iako se reklamiraju upravo tako. Zapravo, morate ih puniti znatno češče nego baterijska vozila, ako želite da uštedite, kako na vašim troškovima, tako i na zagađenju prirode.

Međutim, nedovoljni kapaciteti, odnosno nedovoljan broj brzih punjača, ili nedostatak mogućnosti brze dopune, što nažalost karakteriše BMW X5 i Volvo XC60 čine celu ovu priču „teškom smaračinom“.

„Proizvođači automobila krive kupce za visoke emisije plug-in hibrida,“ kaže ekspert iz T&E Julija Poliskanova. Kupci urušavaju prednosti koje nudi koncept dopunjivih hibrida kroz njihove korisničke navike, a koje se retko ogledaju u vožnji na struju.

Mešutim, istina je da velika većina hibrida nije dobro osmišljena. Poseduju slabašne elektromotore, velike motore s unutrašnjim sagorevanjem i ne mogu se dopunjavati brzo. Čak i u optimalnim uslovima, i uz punu bateriju, njihove emisije su veće od obećanih.

Poentu je Poliskanova sintetizovala u sledećoj mudroj rečenici: „Plug-in hibridi su pseudo-električni automobili koji su konstruisani da fasciniraju u laboratorijskim uslovima, i da namame državne organe da odobre subvencije pri nabavci, ali nisu dobri u realnoj eksploataciji“.

AutoRepublika

(2122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

44 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
karburator

Od pre nekoliko dana sam vlasnik Toyote Prius Plug-in. Najprodavanijeg PHEV evo već 22 godine. Zašto eksperiment nije obuhvatio i to vozilo? Za ovo kratko vreme zapazio sam nemale prednosti ovakvog Priusa. Kada napunim bateriju (4,4 kWh LiIon) prelazim oko 25 km vožnje sa potrošnjom benzina od 0 litara/100 km. Potom, sa ispražnjenom baterijom, u gradu, gde ima kočenja i nizbrdica (kojom prilikom se rekuperira kinetička energija vozila i “pakuje“ u bateriju), potrošnja je prosečno oko 3 litra/100km, što veoma zavisi od “težine noge na pedali gasa“. Van grada, sasvim očekivano, Prius troši kao i svako slično vozilo, oko 4… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Plugin prius nije dzip, nego je dizajniran da bude aerodinamican i energetski efikasan. Zato ce trositi u najgorem slucaju kao obican prius, a ako se tanka strujom redovno, onda ko upaljac. Svaka cast na izboru. Ja sam odabrao obican hibrid, jer nemam gde da redovno tankam strujom (a i nemam para za plugin :D)

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
Branko

Sa većinom se slažem, ali Toyota Prius je najprodavaniji hibrid , a ne plug in hibrid. Najprodavaniji plug in hibrid i najduže na tržištu je Mitsubishi Outlander PHEV.

Djordje Pesic

Ja bi na ovaj tekst dodao sledece komentare.
1) Neispunjavanje emisija nije nista novo. Ne verujem da mnogo automobila koji su cisto SUS a da zadovoljavaju deklarisanu potrosnju i emisiju gasova. To je nazalost standard
2) Onaj ko je predvideo da se velika baterija plugin hibrida puni preko SUS u toku voznje je tezak idiot. To je ono sto apsolutno obesmisljava plugin hibridnu tehnologiju.
3) Po meni, ideja je dobra, ali samo tamo gde ima dovoljno punjaca, da se baterija dovoljno cesto dopunjava. Ako ih nema dovoljno (ili uopste), skroz je besmisleno imati takvo vozilo.

da11

Ideja je odlicna, iskreno jedini nacin da ikako uzmem u obzir voznju na el energiju.
50km predju na struju, (sljedeca generacija i vise), sasvim dovoljno da po gradu uopce ne palis motor.
Izvan grada ionako zagadjenje se apsorbuje sumama.

Branko

Punjenje plug in hibrida u vožnji ima smisla ako postoje tzv. Zero emmisions zone, kao npr u UK. Ja to ponekad radim na auto cesti jer je EM najefikasniji u gradskoj, stani-kreni vožnji.

karburator

Odgovor za 2): Velikoj bateriji, a ona je za PHEV-ove od 4 do oko 18 kWh, nije smetnja da se puni ni često ni sa malom energijom. Svaka pa i najmanja prilika: usporavanje, kočenje motorom, kočenje pedalom kočnice, dobrodošla je. Punjenje baterije osim na ovaj način vrši se i radom SUS motora onda kada računar odluči da je to potrebno. Računar ima zadatak i da ne dozvoli dublje ispražnjavanje baterije, duboko toliko da ne može da pokrene vozilo iz mesta i toliko da ne može da startuje SUS motor. Pošto PHEV nema anlaser, negovu ulogu preuzima el. motor, i stoga… Pročitaj više »

da11

Super neka sada ponove taj test sa elektricnim pa da vidimo koliko ce preci km i odakle je ta el energija.

Don

Neće, jer bi pali na testu. Hajka se nastavlja, treba testirati svijet. Banda zidarska..

moron

Jezivi rezultati realnog testa. Suviše daleko i predaleko od zvaničnih deklaracije. Legalizovana prevara države i kupaca.

Don

Ko i svaki dildo…samo je ovdje istinito (djelimično) prikazano stanje. Mogli su, kako to rade sa ostalim dildacima, da upotrebljavaju blaže rečenice i konstrukcije..moglo se pokazati: pljugic dildo, donosi najbolja iz oba svijeta ….za one koji voze po gradu, čak 80km mogu čisto na struju, i dok vas auto stoji na parkingu nekog šoping centra, vi ga puniti besplatno strujom, niste rekli keks a on je spreman za još 80km na struju, a ako vam zadali iste, tu je pouzdani sus motor, blago naše koje će vas odvesti kud god želite a ima i mogućnost punjenja baterija, tako da je… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Види, немам вољу, м.да, а тек не мозак, да се изјашњавам о овој и овим анализама, само ћу ти рећи да у Србији постоји известан новинар, именом Милован Бркић. Добар део живота посветио је „борби за правду“, оваплоћеној у фантазмагоричном пишању по овом, силом прилика нашем, „владаоцу“. Био је привођен на дневној бази, пребијан, ломљен, пореска му није избијала из редакције.. Дакле, шта? Он се борио против неког општег, али ништа мање свог „дилда“, као што се можда ти бориш против исто тако глобалног / личног дилда. Има ли ова моја прича икакву поенту? Па то не знам. Али оно… Pročitaj više »

don

evo na poligrafu (vidi jutjub) cak i Juraj S. kaze da ne vjeruje da su dilde buducnost masovnog prijevoza.

BB

Pa nije dildo za masovni prevoz nego za individualni. A za masovni, dildo je davno izmišljen i zove se tramvaj a ponegde trolejbus …

don

znaci, nemas infrastrukture i to nikad nece zazivjeti, hvala Bogu. evo sebalj prica kako je fasovao punjenje, dodje da puni dildu i nema, puno sve, pa ide traziti dje moze puniti…i vice da je to sranje, nece da se odrekne svog konforma. nece ljudi mijenjati, mogu oni faluse dizati dokle god hoce, pa izace i neka stranka i reci evo vam falus. sad cemo pustiti sus..itd.. Nije dildo ni za sta, osim ovih isprdaka po gradu za drkat, ili neki super auto za par krugova po stazi jer izdrzati vise i ne moze. Za ostali nije nista. Avioni, kamioni, brodovi…ma… Pročitaj više »

BB

Pa kako su zauzeti punjači kad ih niko ne kupuje?

Peki

Vozila ne testu mozda i nisu najbolji primer, prevelika su i preteska. Uzevsi u obzir da kostaju vise od 50.000 evra u Francuskoj ni nemaju subvencije od 2.000evra: Znatno su povoljniji rezultati kad manjih SUV i limuzina (laksi i bolja aerodinamika), mada sam i ja neveo u testu Peugeota 508 Hybrid Plug-in da s praznom baterijom moze da popije desetak litara… Sta reci? Da se kao i u slucaju 100 % elektricnih vozila i ovde radi o striktno namenskoj upotrebi, ko ne puni redovno baterije i ne koristi maksimalno elektricne kapacitete vozila, nema nikakvog interesa za njima Uslovi u kojima… Pročitaj više »

Balkanboj

Imam utisak da su ova tri „đipa“ a i njima slični napravljeni da se ispoštuje forma plug-in hibrida i da firme koje ih najviše i kupuju kojekakvim direktorima deluju čisto na papiru. Eto, kao ekološki su savesni, imaju povoljnosti pri registraciji plus ulazak u gradske zone za dž. Bila slična priča za one službene automobile koji nikada nisu ni otpakovali kablove za punjenje. Čista farsa i proseravanje, našli rupu u zakonu i furaju maksimalno.

s mile

Mnoga vozila su napravljena pod pretnjom da bi morali da se plaćaju neki penali, ako se ne napravi vozilo koje obara neku zadatu vrednost. Tako da nije čudo da je nešto nefunkcionalno, ili ne svrsishodno, jer je samo na papiru potrebno da bi se postigao neki cilj.

TNT

Za recimo lično moje potrebe, hibrid, i to relativno veliki, bio bi idealno rešenje. Dnevno po gradu, sa prosečnom brzinom koja nikada ne prelazi 15 km a uglavnom je ispod 10, prelazim 10-20 km, i to iz pet-šest „tura”, sve sa nezagrejanim motorom, što upropašćava SUS. Za put mi je potreban domet, bez razmišljanja o punjačima, pa mi tu treba SUS. Za moje i slične potrebe ovo rešenje se nameće kao dobar izbor. Nemam iskustva u nekom dužem druženju sa plug-in hibridima, pa možda i grešim, ali mi se čini da su plag in hibridi za ove potrebe pravi odgovor,… Pročitaj više »

moron

Pa, ako nemaš (parking) uslove za drugo, malo gradsko vozilo, neki klasičan hibrid ili EV, a imaš takve uobičajene dnevne uslove eksploatacije ( „prelazim 10-20 km, i to iz pet-šest „tura”, sve sa nezagrejanim motorom,“ ), imaš gde da redovno puniš Plug-In, a ne smeta ti značajno što će taj SUS benzinac u SUV-u na autoputu „da loče kao pijanica“ u odnosu na tvoj sadašnji dizel, tada je plug-in potencijalno bolje rešenje tvojih potreba, nego „drndanje“ tog dizela u stani-kreni gradskim uslovima sa stalno hladnim motorom, koji ga uništavaju (i što će „jednoga dana“ i „nekome“ doći na naplatu). Ali,… Pročitaj više »

Peki

Sledece nedelje ga opet uzimam, ali restilizovani i sa samo jednim elektromotorom, dakle ukupne snage od 225 ks (300 s dva elektromotora).

Stari Dejan

Znači ponovo se sme napolje? 🙂

Bungi

Laboratorijski testovi uvijek odstupaju od stvarnih, proizvođači šminkaju rezultate da navuku mušterije. Surovo ali stvarno.

BB

”U električnom režimu, XC60 je emitovao 115 grama CO₂ “
Kako? Ima webasto? Ili bilježi i produkte sagorijevanja pasulja?

Mada se slažem da su preveliki SUS motori upareni kod plug in hibrida.

I gde ga „realno“ voze kad su u svakoj zemlji ograničenja 60/80/130…

Laki

Toyota hibridi djeluju realnije u svakom smislu dok ovi drugi „ubise“marketingom i maglom uz asistenciju drzave za spas civilizacije!

D_C

Kazi mi sta zelis a ja cu da ti nadjem statistiku koja to podrzava. Tako i ovaj clanak. Kao prvo, zasto testirati ovaj tip vozila u nacinu rada: – u potpunosti ili uglavnom oslanjajući se na pogonsku silu koju proizvodi SUS motor. – u režimu koji se oslanja na rad isključivo SUS motora, ali i koji pride omogućava i dopunu baterije (dodatnim angažovanjem motora s unutrašnjim sagorevanjem). Zasto bi neko bio toliki idiot da kupi plug-in hybrid a potom se okolo vozi u potpunosti na SUS motoru? U tom slucaju mozes ustedeti gomile novca i kupiti benzinca. Dalje, dopuna baterija… Pročitaj više »

moron

Naravno, često je to tako, reci mi kao želiš da glasi zaključak, a ja ću da ti dam „meso“, daću ti argumente. Samo „naruči“. Tako sve (uglavnom) funkcioniše.

Peki

Potpuno si u pravu, kao sto sam rekao ni izbor vozila ni nacin na koji su vozeni ne ide na ruku Plug-in Hybridima. Zaista sticem utisak da je cilj „testa“ bio istaci samo lose strane, koje ne poricem….Na stranu ako ih neko kupuje zbog povlastica, no svako iole noralan koristice maksimalno baterije, a SUS agregat kad bas mora. U tome i je poenta, drugaciji nacin upotrebe ne opravdava njihovu kupovinu. Obraticu paznju sledece nedelju upravo na potrosnju s praznom baterijom, prilikom test voznje restilizovanog Peugeot 3008 Hybrid PLug-in/225 ks…

moron

Peki, ali, šta čovek da radi sa Plug-In-om ako nema uslove da redovno jednostavno dopuni taj Plug-In? Sećaš se i sam da si nam pisao ovde koliko javnih punjača ima u FR ( oko 30 hiljada, ako se dobro sećam), pa je to suviše malo i i dalje je većini vlasnika EV-a najveća briga gde će da dopune bateriju (a sličnu muku će da muče i vlasnici Plug-In hibrida ako hoće da napune bateriju). Pri čemu potrebe za punjačima sumanuto rastu zbog sve većeg broja vozila „na struju“. Ne može da se zanemari taj problem, koji se odnosi na mnoge,… Pročitaj više »

BB

Pa zaključak je jednostavan: neće ga kupiti!!!
koji će di dildo neki dildo ako ga nemaš gdje uštekati?

ja ga imam gdje puniti (tri garaže moje i tri državna punjača na 200m) ali nemam potrebe jer su i „gradske obaveze“ jako rijetke i obično stignem pješke. Firma mi u kući pa ne moram na posao autom „kao sav normalan svet“

D_C

Moram se sloziti sa BB, to gradivo bi trebalo da smo jos davno utvrdili u mnostvu debata koje smo vec imali na ovu temu 🙂 Za koji pogon se odlucujemo (benzin, dizel, hybrid, plug-in hybrid, struja i jos ponesto) ce ponajpre zavisiti od uslova eksploatacije, odn nacina voznje i mogucnosti snabdevanja energijom (koja god ona bila). Znas da nikada neces preci u danu vise od 300km i imas svoju garazu – zasto ne uzeti elektrican auto. Uglavnom prelazis do 50-ak km dnevno i takodje imas gde da ustekas auto preko noci, ali volis vikendom i praznikom da odes negde dalje… Pročitaj više »

Djordje Pesic

E ova tacka gledista je prava. Svakom prema potrebi i bez pljuvanja po drugim tehnologijama. A covek vidi svoje potrebe vremenom, ne moze ih znati unapred.

Djordje Pesic

„Jbg, voleo bih i ja da vozim Toyotu Mirai, ali“
I tata bi sine 🙂 Ja da mi odgovara i da sam u mogucnosti, prvi bih uzeo cistokrvnog strujasa, jer generalno gotivim elektropogon, kao sto drugi vole dizel 🙂 Ali, realnost je drugacija.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
Stari Dejan

Upišite i mene na taj spisak za Mirai!

moron

Meni je Mirai baš vozilo za poželeti, u svakom smislu, „ali“ … „Samo“ to prokleto „ali“, gde da ga „natočim“ ako ga „jednom“ kupim 🙂

Djordje Pesic

Kupis bocu vodonika pa nosis sa sobom 😀

moron

Iscureće … Kažu. Gori od jegulje.

Rade

Kad bi svako vozio vodoničara, ljudi bi u gradovima od sparine teže disali nego pod infekcijom korone. A baška što vodena para ima jednak uticaj na stvaranje efekta staklene bašte kao i CO2.

moron

Uh, svemu se nadje mana …

Rade

Se la vi.

Peki

Ma naravno druze, ali Hybrid Plug in, jos manje 100 % elektricni automobil, NE KUPUJE se ukoliko se nema mogucnosti za svakodnevnim i sigurnim izvorom punjenja (na poslu ili kod kuce). Upravo to je bio moj zakljucak po zavrsetku test voznje Mase MX-30.

D_C

Peki, mene bi zanimalo bas suprotno – potrosnja da ga vozis onako kao da si ga kupio. Verovatno bi gledao da dopunis baterije kad god mozes, prilikom odlaska u prodavnicu itd a da pri tome ne zagorcas svoj zivot i da ti to ne postane opsesija. Koliko ce trositi u takvom rezimu?

Ovo koliko ce trositi s praznom baterijom mozemo da pretpostavimo: kao standardan 1.6 benzinac sa 200kg prtljaga u gepeku. Manje-vise… Isto kao sto ce X5 xDrive45e sa praznom baterijom da trosi kao natovaren X5 xDrive40i, sto nam je clanak i pokazao.

Peki

Naravno, vozac „domacin“ ako kupi Hybrid Plug-in zna koje su njegove prednosti i zasto ga je izabrao. ZAsto bih ostavio praznu bateriju ukoliko imam prlike da je napunim, pa jos i besplatno dok pazarim u super marketu? 40-50 km na struju je usteda od 4-5 evra, pa pomnozii to sa brojem dana koliko ga vozis mesecno, lako stizemo do cifre od 2.000 evra godisnje…