1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW verovatno neće stići da upodobi flotu novim emisionim propisima
VW verovatno neće stići da upodobi flotu novim emisionim propisima

VW verovatno neće stići da upodobi flotu novim emisionim propisima

857
7
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa po svemu sudeći neće uspeti da dostigne evropske emisione ciljeve u pogledu prosečne količine ugljen-dioksida koji je u atmosferu ispuštala flota novih automobila koje proizvodi i prodaje konglomerat, a u toku 2020. pa i 2021. godine. Kao posledica toga, nemačka kompanija ulazi u obavezu isplate kaznenih iznosa, zbog čega prvi čovek grupacije neće naći duši mira, sve do 2022.

„Trenutno radimo pod velikim pritiskom kako bismo godinu završili što bliže proklamovanim ciljevima,“ kaže izvršni direktor Herbert Dis (62) za poslovni list „Wirtschaftswoche“. Već 2021. će doneti olakšanje, pre svega zbog većeg stepena prihvatanja električnih automobila, „dok već 2022. ne bi smela da bude problematična, u smislu postizanja željene vrednosti emisionih normativa“.

Iz kompanije su juče objavili da se razvoj situacije tokom naredne godine još uvek ne može precizno sagledati. Ne mora da znači da će uopšte doći do propusta u dostizanju ciljeva emisije CO2, izjavio je portparol kompanije. Proizvođačima automobila prete kazne u slučaju neusaglašenosti s novim propisima, koje se mogu meriti milijardama evra, zavisno već od stepena udaljenosti od propisanih okvira. Ako dođe do toga da Evropska unija pooštri svoje klimatske ciljeve, onda će i Volkswagen razmotriti novo prilagođavanje svoje strategije.

„Gram ili slično“ je uklonjena formulacija iz emisione regulative

Dis je već nagovestio da emisioni standardi nametnuti iz Brisela neće biti dostignuti za sada. Na udaljenesti smo od ispunjenja cilja za „gram ili slično“, rekao je početkom novembra. „Još uvek nismo odustali od punog ispunjenja cilja, ali smo veoma blizu da upodobimo emisiju naše flote.“

VW je takođe lansirao novorazvijene električne automobile u ranijem delu godine, dok su još neki modeli u pripremi. Međutim, sve dok proizvodni i prodajni brojevi ne postanu dovoljno impozantni, teško će biti da se od njih očekuje da kompenzuju efekte koje u pogledu emisija CO2 generišu veća vozila pogonjena motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Noseća marka nemačke grupacije, sam VW bi trebalo da je u liniji s novim emisionim zahtevima, pre svega zbog prezentacije, odnosno prodaje pomenutih baterijskih noviteta.

(857)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Pa, samo nastavite da ukidate dizelaše… A i tamo gde ih gurate obavezno da ne budu manji od 2000 kubika.

moron

Nisam siguran kako se nekom proizvodjaču obračunaju ovi penali, a ni kako se računa prosek emisione flote? Da li se (na kraju godine?) izračuna ukupna emisija svih prodatih vozila tog brenda, pa podeli sa brojem vozila i tako se dobije prosek emisije (pa je tada jako bitno da li neki model tog brenda u ukupnoj prodaji benda učestvuje sa 5 ili 25% )? Ili se za svako prodato vozilo odmah vidi da li je iznad 95 grama CO2, pa se na njega odmah plati penal, ali, šta je tada sa „kreditom“ koji ostvariš od prodaje svakog primerka koji emituje ispod… Pročitaj više »

S mile

Mislim da je samo prosek… Broj modela u ponudi, i njihov prosek. Nema veze sa brojem prodatih.

Jer mnogi proizvodjaci stave neki model koji je ekonomican, EV, i on im popravi statistiku

Branko

Ima veze sa brojem registriranih, itekako. Zato su kazne tako ogromne.

Branko

Penali se obračunavaju na kraju godine i to na način da se prosječno odstupanje flote od zadanih ciljeva u gramima CO2/km množi sa 95 EUR i brojem registriranih vozila u EU. Zadani ciljevi mogu malo varirati (oko 5%), tako da neki mogu imati cilj npr. 102 g za 2019, itd. To ovisi o startnoj poziciji neke marke iz 2018 i pregovorima sa EU komisijom. Vozila sa emisijom CO2 < 50 g/km u 2020 se množe sa faktorom 2, u 2021 sa faktorom 1,5, a u 2022 sa faktorom 1,33. Nakon toga, faktor = 1.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

Hvala. To mi već ima logike. Samo, to malo deluje kao jako zajebana lutrija, da toliko unapred pretpostaviš koji će ti model imati koliki udeo u prodaji na kraju sezone i koliko će te „zaklati“ potencijalno dobra prodaja nekih modela iz tvoje ponude (koji emituju iznad 95 gr. CO2). No, ta isključenje lutrije, za igru na sigurno, nema ti pomoći nego da isključiš rizike i blagovremeno eutaniziraš one sa dosta CO2.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Branko

Zato se i “gase” modeli sa visokim CO2 i uvode “dildaći” kako neko kažu. Još je kod dizela zeznuto što svako dodatno “čiščenje” ispušnih plinova troši energiju (da, i potrošnju), odnosno povećava CO2.