1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Vodonični krosover NamX HUV sa zamenljivim cilindrima viđen u Parizu
Vodonični krosover NamX HUV sa zamenljivim cilindrima viđen u Parizu

Vodonični krosover NamX HUV sa zamenljivim cilindrima viđen u Parizu

386
2
Podelite sa prijateljima:

Francuski startap koji se bavi vodoničnom mobilnošću, NamX (ime je skraćenica za New Automotive Mobilitiy eXploration) na sajmu automobila u Parizu je uživo pokazao svoj krosover sa dizajnom koji potpisuje Pininfarina. Ući će u masovnu proizvodnju 2025. godine.

NamX su osnovali preduzetnik Fauzi Anaja i dizajner Tomas de Lisak. Zatvorenu prezentaciju svog vodoničnog krosovera HUV su održali u proleće, a sada je automobil prikazan široj javnosti, pokrenut je zvanični sajt na internetu, što znači da svako ko je zainteresovan može da rezerviše svoj NamX HUV.

NamX HUV je krosover srednje veličine u obliku kupea, čija je glavna karakteristika sistem za skladištenje vodonika: postoji jedan stacionarni cilindar i šest dodatnih zamenljivih cilindara sa patronama, koji su smešteni u zadnjem delu ispod poda prtljažnika, pristup im je omogućen preko posebnih providnih vrata.

Smisao ove odluke je da će mreža pumpi vodonika u Evropi narednih godina biti slabo razvijena, uprkos tome što nadležni sada snažno stimulišu i subvencionišu ovaj posao. Kertridži se mogu proizvesti centralno i lako isporučiti kupcima. Masa jednog kertridža je 8 kg, zamena traje oko 30 sekundi. Na ovaj način može se dobiti domet od maksimalno 800 km.

Položaj zamenljivih cilindara na zadnjem delu izgleda sumnjivo sa stanovišta pasivne bezbednosti: nije jasno šta će se dogoditi sa jakim udarom, da li će cilindri izdržati i da li će automobil eksplodirati zajedno sa svojim putnicima. Vodonik je generalno prilično opasan gas, veoma zapaljiv, rukovanje njim zahteva visok stepen zaštite, i, nadamo se da su stručnjaci NamX-a obezbedili takvu zaštitu.

Osnovna verzija NamX-a HUV biće jednomotorna i sa pogonom na zadnje točkove, snage 300 konjskih snaga, takav krosover može da ubrza do „stotke“ za 6,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 200 km/h. Dvomotorna verzija GT sa pogonom na sve točkove imaće 550 „konja“ i moći će da juri os nule do „sto na sat“ za 4,3 s, dok je maksimalna brzina 249 km/h.

Druge važne specifikacije, kao što su kapacitet bafer baterije i snaga elektrohemijskog generatora, još nisu saopštene. Ali raspon cena je poznat: od 65.000 do 95.000 evra, za rezervaciju morate ostaviti depozit od 1.000 evra.

Možemo još da dodamo da je jasno da je NamX na početku puta i da je pred njima još mnogo posla koji zahteva velika finansijska ulaganja – stoga se prijave prikupljaju mnogo unapred.

AutoRepublika

(386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Koncept sa zamenom patrona vodonika nema nikakvog prakticnog smisla jer punjenje vodonika traje koliko i punjenje benzinom/dizelom. Distribucija patrona je komplikovanija nego distribucija vodonika: potrebne su patrone u ogromnom broju, potreban je transport, potrebna su skladista i personal. Za distribuciju vodonika potreban je trasport i veliki podzemni tank. Jedan jedini covek dovoljan je da izvrsi pretovar iz kamiona u tank. Sa tehnicke strane, zamenljive patrone mogu uvek da izazovu probleme zaptivanja – prikljucivanje patrone na vozilo vrsi se na slepo i niko nema pojma sta se tamo dogadja dok ne dodje do najgoreg! U tekstu je vec spomenut problem pasivne… Pročitaj više »

TheStig

E ovo mi se već sviđa. Čak ima i lanser balističkih raketa pozadi haha.