1. Home
  2. Testovi
  3. Balkanboy testira Opel: Hrabra Meriva
Balkanboy testira Opel: Hrabra Meriva

Balkanboy testira Opel: Hrabra Meriva

5.34K
42
Podelite sa prijateljima:

Predstavljam Merivu druge generacije, automobil koji je prilično nenadano došao u naš vozni park. Iako sam te jeseni 2014. godine tražio automobil koji će zameniti jedan veliki porodični karavan, Vectru C, Meriva nije bila u užem izboru. Međutim, sasvim slučajno, u salonu Opela, sedoh u Merivu i bio sam baš prijatno iznenađen ponudom prostora. Napred ima dovoljno prostora za mene sa 183 centimetara visine, dok sam na zadnjoj klupi iza „sebe“ mogao da sednem komotnije nego u Astri.

Nakon testa sa dečijim sedištima,  to jest proverom da li ista mogu komotno da se montiraju pozadi i da li je skučeno mojim najmlađim članovima, Meriva je ušla u uži izbor. Dodatni podstrek je bio i popust od 5.000 evra za dati model, odnosno razumna cena od 14.900 evra.

Tako dođosmo u posed Merive u paketu opreme „Drive“ sa, tada potpuno novim dizelom 1.6 cdti od 100 kW (136 konjskih snaga) i 320 Nm najvišeg obrtnog momenta, koji je od te godine ispunjavao Euro 6 norme izduvnih gasova. Felne su aluminijumske s prečnikom od 16 inča dok su gume dimenzija 205/55R16.

Kao letnji set sam nabavio takođe aluminijumske naplatke od 16 inča sa 10 paoka i ofarbao ih u belu boju. Nažalost, lepša polovina nije bila saglasna da u istu belu nijansu ofarbam kućišta retrovizora i vrh krova. Mislim da bi Meriva u toj kombinaciji bila mnogo lepša i interesantnija, i ne shvatam zašto Opel nije dao mogućnost te vrste personifikacije, ali sam i na ovom primeru shvatio zašto se žene nazivaju suprotnim polom.

Od neke „dodatne“ opreme može se izdvojiti: senzor za kišu sa automatskim aktiviranjem brisača, senzor osvetljenja sa automatskim paljenjem kratkih svatala pri ulasku u tunel ili kada padne mrak, prednje maglenke, dvozonska automatska klima, kožni volan i ručica menjača (nema kožne ručne kočnice jer je elektronska), komande audio uređaja, tempomata i telefona na obruču upravljača, aluminijumske felne, tonirana i zatamnjena stakla od B stuba do kraja, i fabrički alarm i zaštita od krađe. ABS, ESP, i set vazdušnih jastuka su standardni.

Unutrašnost se može podvesti pod opis „umanjena Insignia“, i izgleda moderno i danas. Dva velika okrugla instrumenta, obrtomer i brzinomer, iznad su pokazivač temperature i nivo goriva, dok displej između pokazuje sve podatke iz domena odgovornosti putnog kompjutera.

Moja instrument tabla je kompletno crna, napravljena od tvrde plastike. Završna obrada je dobra, i posle šest godina intezivne uportrebe nema neprijatnih cvrčaka ili rasklimanih delova. Ventilacioni otvori su u takozvanom klavir laku, crni i sjajni.

Uz doplatu se dobijala tabla u dve boje čiji je gornji deo bio urađen od mekane plastike. Takođe, čuvena AGR sedišta su bila opciona.

Na levoj strani ispod prekidača za svetla nalazi se mala pregrada, dovoljna za, recimo, set rezervnih sijalica. Ispod prednje konzole se nalazi crveno ambijentalno svetlo, a takođe osvetljene su i unutrašnje ručke vrata malim LED svetlom zelene boje. Samo na zadnjim vratima, ne bih znao reći iz kog razloga nisu i prednja.

Klimatizacija je dvozonska, veoma efikasna u letnjem periodu. Zimi je potrebno malo više vremena da krene grejanje, ali to je već boljka modernih dizela koji se slabije (sporije) zagrevaju.

Vrata se otvaraju pod uglom od skoro 90 stepeni, zadnja u kontra pravcu, i sam pristup sedištima je sjajan. Posebno je dobro rešenje zadnjih vrata jer nam je olakšalo monitranje i upotrebu dečijih sedišta. Besprekorno.

Kad sam kod tih zadnjih vrata da kažem da se ista automatski zaključavaju čim se krene, i ostaju zaključana dok se motor ne ugasi ili se ne „povuče“ ručna kočnica. Zaštita od slučajnog otvaranja u toku vožnje je takođe tu.

Prednja sedišta su komotna, lepo profilisana, a tu je i čvrst sedalni deo i visok naslon koji hvata čitava leđa vozača. Nasloni za glavu imaju sistem zaštite za vrat vozača / suvozača u slučaju udarca otpozadi.

Sistem sajli pokreće naslon za glavu i izbacuje ga unapred prema temenu, i nije nikakvo visoko tehnološko rešenje do jedne poluge u donjem delu naslona koja reaguje na pritisak tela vozača.

Ispod vozačkog sedišta je prostor za prvu pomoć, dok ispod suvozačkog, uz doplatu, može biti zatvorena kaseta. Prostor je dovoljan da se stavi jedan ranac sa putnim potrepštinama u vidu sokova i grickalica a da bude na dohvat ruke. Džepovi u vratima su dovoljni za flaše od jednog litra dok u zadnjim džepovima mogu stati po dve flašice po pola litre, jedna do druge.

S obzirom na činjenicu da svi modeli Merive imaju električnu ručnu kočnicu, prostor između sedišta je iskorišćen za takozvani „flex rail“ sistem koji na dve šine poseduje veliku kutiju koja se pomera napred – nazad.

Dodatno se može dokupiti i klizni nosač za limenke i flašice koji ide na klizače ispod velikog boksa. Ispod svega toga je prostor dovoljan za, na primer žensku tašnu koja može biti sakrivena od radoznalih pogleda, upravo tim velikim naslonom za ruke.

Suvozačka kaseta je mala, plitka (moja nije ni osvetljena ni hlađena, što je zamerka). U samoj kaseti je dodatna pregrada na vrhu, u koju staje korisničko uputstvo da bude pri ruci.

Zadnja sedišta su sastavljena od tri pojedinačna, mada ono srednje ne bih nazvao sedištem. Spoljna sedišta su na klizačima i mogu se pomeriti unapred, kako bi se povećala zapremnina gepeka (tad je potrebno srednje spustiti).

U slučaju da se srednje sedište spusti, ona dva spoljna se mogu gurnuti unazad i ukoso približiti jedno drugom, čime se dobija veći prosotor za noge putnika i više komfora za ramena odraslih.

Gepek je pravilnog oblika, Opel kaže skoro 400 litara zapremine, koji se dobijaju kada se polica gepeka spusti u donji položaj. Ja imam rezervni točak – „ćopavac“, i set dizalice i alata, dok oni bez te opcije imaju dodatni, tapacirani, prostor za odlaganje u podu.

U tom drugom slučaju se dobija set za reparaciju i kompresor koji imaju svoje mesto u desnom džepu gepeka. S leve strane je džep sa vratancima gde se može držati na primer mreža za gepek ili servisna knjiga i kojekakve sitnice.

Na levoj strani je i kuka za stvari iz marketa koja ima nosivost od 3 kilograma, a ista služi i kao držač podnice kada treba izvaditi rezervni točak. Polica gepeka ima svoje mesto kad se prevozi neka saksija viši predmet.

Na dnu gepeka, sa strane su žljebovi u koje su ugura polica kako ne bi smetala. Postoji i određeno mesto za trougao. Uglavnom, pravilan oblik i ovih par promišljenih sitnica olakšavaju svakodnevnu upotrebu. Obaranjem zadnjih sedišta i postavljanjem police na gornji nivo dobija se prilično ravna površina gepeka.

S obzirom na činjenicu da je deklarisana nosivost Merive 500 kilograma, može se iskoristi za razne namene.

Opel je na ovoj Merivi ponudio i integralni sistem za prevoz bicikala ugrađen u zadnji branik, što verujem da je zanimljiva opcija ljubiteljima rekreativnog biciklizma (videti donju fotografiju).

Multimedija ne postoji, barem ne na ovom osnovnom modelu CD300. Osim audio diskova prihvata i diskove sa muzikom u mp3 formatu. Radio uređaj se podrazumeva. Kvalitet muzike je sasvim dobar.

Ja sam tu bio razočaran činjenicom da taj CD300 nema „bluetooth“ opciju konektivnosti koja bi omogućila razgovor, te sam naknadno ugradio sistem „Parrot“ koji omogućava legalno telefoniranje iz vozila. CD400 je sledeći radio aparatu u ponuđenom nizu, i već on podržava „bluetooth“ konekciju telefona, a iznad te ponude se nalaze uređaji s kolor ekranom i navigacijom.

Svi podizači prozora su sa funkcijom „auto“ i zaštitom od priklještenja prstića.

Što se tiče pogona, tu sam najzadovoljniji. Motor ima snage u svim režimima od 1500 -4500 rpm. Pri paljenju daje neki zvuk drobilice koji odmah prestaje, i kada se zagreje radi diskretno i tiho, mada uvek na višim obrtajima nego što je uobičajeno za dizel motore.

DPF filter je u istom kućištu s katalizatorom i ova Meriva nema SCR tehnološko rešenje, odnosno ne traži Ad-Blue tečnost. Za dosadašnjih prevaljenih 135.000 kilometara, je tri puta je automobil „tražio“ dodatnu regeneraciju u vidu žustrije vožnje na visokim obrtajima.

Menjač je manuelni sa 6 brzina, ručica je precizna i jedino mi se čini da je prva brzina malo kraća. U ponudi je bio i automatski sa menjač sa 6 brzina.

Knjiga kaže da je sa ovim motorom Meriva sa svojih 1,5 tona „na prazno“ sposobna za sprint do 100 km/h za 9,9 sekundi i maksimalnih 198km/h. Ubrzanje je provereno tačno, a maksimalnu brzinu nisam probao, nekoliko puta na autoputu sam dogurao do 180 na kratko radi preticanja, i posle se vraćao na 140 do 150 jer zbog krovnog kofera nije poželjno voziti brže. Otpor vazduha (bez kofera) Cd je 0,33.

Potrošnja se kreće od nekih 5 litara na otvorenom putu kada je automobil prazan, a do 6 ili 6,5 litara kada je  opterećen. Čak ni autoput s brzinama 140 – 150 km/h ne diže potrošnju na cifru veću od 7 litara. Po Beogradu je znao da dođe do 8 litara, kao i ovde na primorju u letnjim mesecima, kada mi za put do posla od 12 kilometara treba 40 minuta sa stalno uključenom klimom.

Pri 130km/h, radilica je na nekih 2.300rpm. Šum vetra se javlja kada se pređe 100km/h, uglavnom oko prednjih stubova. Na putu odaje stabilnost i pruža siguran osećaj u vožnji sve do krajnih brzina.

Onih 140 – 150km/h, na autoputu drži kao od šale i nije potrebno izlaziti iz šeste brzine da bi se dodatno ubrzalo i pretekao neki sporiji automobil. Dodatni krovni nosači i kofer povećavaju buku od vetra, posebno na brzinama iznad 120 km/h, dok se potrošnja goriva uvećava za nekih pola litre na svakih sto kilometara.

Ono što me je najviše iznenadilo jeste sama dinamika vožnje. Meriva je podešena više kao neki hečbek nego kao miniven. Postoji jedno blago naginjanje karoserije, da se postavi u krivini i tada ide kao po šinama. Sa odgovarajućim sportskim gumama vozi se izuzetno brzo i okretno.

S druge strane, možda sam i zaboravio kakva je bila kad je kupljena, jer su postavljeni distanceri na točkovima kako bi se dobio širi trag točkova i povećala stabilnost. Recimo da je vožnja tvrđa nego na Astri J ili Astri H koje smo imali, a mekša od one u Vectri C. Nešto kao Golf.

Ja sam zadovoljan kako se vozi, direktno, okretno, prosto kao da je jedno sa putem. I kada se pretera neće dovesti vozača u neprijatnu situaciju, šasija je dobro podešena i sigurna za vožnju. ESP nisam uspeo nijednom da aktiviram. Po snegu i bljuzgavici ide ravno i samouvereno do nekih 100km/h a nakon toga počinje pomalo da „pliva“ i ukazuje da treba usporiti.

Nesvakidašnje za jedan miniven. Kočnice su odlične, postojane i nakon duže i oštre vožnje a kako ADAC tvrdi, na njihovom testu se Meriva zaustavila sa 100km/h posle odličnih 38 metara.

Farovi sa halogeni sa H7 sijalicama za kratka i H1 za duga svetla. Uz doplatu, naravno, mogu se dobiti AFL ksenoni, oni adaptivni sa praćenjem krivine. Takođe je i zadnja svetlosna grupa u LED izvođenju.

Volan je direktan sa 2,5 okreta od jednog do drugog kraja. Servo asistencija je na nivou BMW-a, nije prelagan nije ni pretežak. Opel kaže da se jačina servo asistencije menja sa porastom brzine. Takođe, primetio sam da je umanjen uticaj velike snage i obrtnog momenta na pogonske točkove, takozvani „torque steer“ što je postignuto sa poluosovinama iste dužine (to sam prvi put video na Focusu). Pri naglom dodavanju gasa nema bežanja i otimanja volana iz ruku.

Što se tiče održavanja, van onih redovnih servisa koj su rađeni po skraćenom intervalu od 12 do 15 hiljada kilometara bio je samo potrošni materijal. Prednje pločice su izdržale prvih 45 hiljada kilometara dok su zadnje stigle do 80 hiljada. Na 85 hiljada km su zamenjeni prednji diskovi i pločice u kompletu.

Nakon četiri godine izmenjena i kočiona tečnost. Cena redovnog servisa u ovlašćenom servisu u Podgorici je bila 195 evra. Na fakturi su se našle sledeće stavke: ulje Dexos2 5w30, filteri klime, ulja, goriva i usluga servisa. Ovlašćeni servis u Beogradu je bio jeftiniji nekih 30 evra za istu uslugu.

Dimenzije Merive su:

Dodao bih i da je klirens na prednjem trapu 15 centimetara, dok sredinom poda i na zadnjem kraju broji čitavih 18 cm. Ja bih lično voleo da je automobil malo niži, ali sa ovim klirensom je odličan za ivičnjake, šahte i kojekakve gradske ulice. Ne znam u koju bih kategoriju svrstao Merivu s obzirom na to da kažu kako je nastala na platformi Corse.

Možda je prethodna generacija Merive i delila platformu sa Corsom, ali ova nova ima većinu elemenata oslanjanja pozajmljenu od sestrinske Astre H. Dužinom od 4,3 metra najviše se uklapa u profil Golfa plus i Seat Altee. Nije daleko ni od Forda C-Maxa, mada je on komforniji i bolji za vožnju.

Motorizaciju su na početku, od 2010. do 2014. činili: 1.3 cdti i 1.7 cdti uz jedan benzinski blok 1.4 u tri nivoa snage, 100 ks (atmosferski), 120 ks turbo i 140ks turbo.

Nakon restilizacije izvršene 2014. godine, kada su izbačeni 1.3 i 1.7 cdti, uveden je novi dizel 1.6 cdti u 3 nivoa snage: 90, 110, i 136 ks. Benzinski motor 1.4 turbo je ostao do kraja u ponudi.

Mane… Slabija preglednost desne strane zbog debelih stubova, brisači ostavljaju jedno 4 cm nebrisanog prostora do ivice šoferšajbne. Takođe, preglednost unazad bočno nije baš najbolja, iako tamo ima bočnih prozora. Parking senzori su pod obavezno ako se želi sačuvati lak na zadnjem braniku. Pri vožnji u rasponu od 1.400 – 2.000 obrtaja javlja se neka vrsta bruma i neodređenih vibracija od pogona koja na višim obrtajima nestaje.

Otkrio sam i razlog, ali sam bio dovoljno lenj da ga ne ispravim. U pitanju je nosač zadnjeg lonca koji je toliko krut da vibracije od izduva prenosi na zadnji kraj karoserije. Smeta mi i što je Opel izbacio iz upotrebe poluge brisača i migavaca koje su se vraćale u nulti položaj nakon aktivacije i vratio one praistorijske koji ostaju u donjem ili  gornjem položaju pri upotrebi. Iako Meriva ima fabrički alarm, nema mogućnost da iskoristi senzor kiše i sama zatvori prozore u slučaju lošeg vremena, kao što je prethodna Vectra radila.

Uglavnom, ako neko želi da kupi Merivu ove generacije moja topla preporuka je da se uzme jači motor sa što više dodatne opreme koja će vožnju učiniti prijatnijom. Ako očekujete neki mekani miniven kao Citroen, zaobiđite. Ovo je ipak vozački automobil.

Borko Božinović

Balkanboy

(5344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
орангутан

Рече ми TNT када сам се обнародовао овде, отприлике: „колико глупости читам да бих дошао до оваквих личних искустава …“. Можда се једном сретнемо у Тивту, митском месту мог раног детињства. До тада, „Not goodbye, just bonjour.“

Izmenjeno 3 godine pre od strane орангутан
Don

Musa?!Nas Musa?! (Izgovaram to ko Radosav iz Djekne kad je reko: Mišo?nas Mišo?)

Balkanboj

Tivat je sad lep gradić za prošetati i osvežiti se na Pinama ili Porno Montenegru. Ako kad stigneš, javi se, rado ću proćakulati po koju.

Don

🙈🙊🙉

J4ZZ3R

Meriva mi je uvek bila cool automobil (mrzim kad neko koristi engleske reci, ali ne mogu da se setim naše bolje reci 🙁 ‘bem ti englicizme)… Dizajn je i dan danas hrabar, moderan i jedinstven. Ideja sa izvlačenjem nosača za bicikle mi je genijalna i zaista je šteta sa su odustali od nje.

Ja sam oduvek smatrao da mini MPV poput Merive treba da bude zlatni standard sveta automobila (i autor pomenu Golfa) ali me je kod Merive uvek nervirala težina. Moj Jazz je, istina sa benzincem, bio skoro 400kg laksi.

Ali sigurno od novijih originalnih Opela, daleko najoriginalnijih automobil

Balkanboj

I mene je iznenadila težina automobila koja je na par sa Vectrom karavan koju smo pre toga imali. I dobrih 250kg više od Astre H. Ali zato ima nosivost od 500kg i zimi sa krovnim koferom i zimskom opremom cenim da je preko 1.9t na putu. Vožena i po snegu i po ledu (ono pre par godina kad je bilo – 20, a put preko Žabljaka kao bob staza)… U vožnji se to ne oseća.

Pomponije

Balkanboje hvala ti za ovaj vrlo lep test, divno je pročitati ovako opširnu recenziju iz višegodišnjeg druženja sa vozilom.

Ako je tvrđa od Astre H, onda je Meriva kamionski tvrda. Ja sam sa tim tvrdim trimom najnezadovoljniji kod Astre H.

Čitao sam da se dosta ljudi žalilo na taj 1.6 cdti odnosno da nije pouzdan i dugotrajan kao Isuzuov 1.7 cdti. Vidim da ti nisi imao nikakvih problema sa njim, tako da je verovatno reč o čuvenim „nov nov“ polovnjacima sa „pravih“ 150.000 km.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Pomponije
Balkanboj

Trim i sam doživljaj u vožnji su individualni. Meni odgovara kako je podešena Meriva, Vectra je znala da odskoči zadnjim krajem ako se preko ležećeg pređe brže od 20km/h. Astra H mi ulazi u kategoriju mekanih automobila (mekša od Golfa npr). Nemam pojma kolika je trajnost ovih 1.6cdti motora. Pre par godina sam se raspitivao u servisu, policijske Astre su već imale preko 200k pređenih u 3 godine vožnje. Sigurno je sve u redovnom servisiranju. Drugar je taj 1.7 Isuzu dizel vozio u Astri do 300k, nije se žalio. Poslednjih 15 godina smo uglavnom imali par godina stare automobile od… Pročitaj više »

BB

Kamioni uopšte nisu tvrdi. Imao sam Iveco Turbo star, vozač u njemu provede 8 sati i bude ko nov, Odesa svojim golfom privatno na svadbu za 4 sata se slomio, sve ga živo voljeli… Vozio sam ga i ja x puta, uopšte ne umara, vazdušno ogibljeno sjedište…

moron

O ovde testiranom „dizelu koji šapuće“ na netu je moguće naći dosta toga.

Don

Kao na primjer…..?

moron

Posle jednog teksta na B92 pre godinu-dve-tri (u kome je tema, mislim, bio lanac, možda BMW-a, a neko je u komentarima pomenuo kao po istom osnovu problematičan i 1,6 CDTI), malo sam „brstio“ po netu oko ovog motora. I svašta se tu moglo naći. Pri tome, bilo je više tekstova u kojima su neki Opel modeli kao polovnjaci bili čak označeni „za izbegavanje“ (i to zbog ovog motora). Evo, i sada, baš pre ovog posta ukucah u pretragu reči „Opel 1,6 CDTI problems“, podesih pretragu na poslednjih godinu dana i skoro na svim ponudjenim linkovima u rezultatima pretrage se (kao… Pročitaj više »

Balkanboj

Tu je najveći problem fabrička preporuka za izmenu ulja na 30k. I kod BMW-a je to ubilo lanac i španere. Posebno na novim motorima sa DPF-om gde može doći do razredjianja ulja tokom regeneracije.
Nije toliko do motora koliko je u pitanju „loše“ t.j. održavanje po preporuci fabrike.

moron

Da, servisni interval je 30 kkm. Da bi „izgledalo“ jeftinije.

Tako je meni napisao i „Opel Komnenović“.

TROŠKOVI REDOVNOG ODRŽAVANJA VOZILA ZA 6 GODINA/180.000km
ASTRA NG B16DTL

Cena redovnih servisa
Servis : 30.000km 202,18 €
Servis : 60.000km 202,18 €
Servis : 90.000km 202,18 €
Servis : 120.000km 202,18 €
Servis : 150.000km 202,18 €
Servis : 180.000 km 202,18 €

UKUPNO 1.213,08 €

Don

Nema velikog i malog servisa zbog lanca ili šta? Imam i Ja lanac pa imaju a i b inspekcija..razlika 400€ ak ne i više…ovo od opela je kao navlakusa …

don

guglova filharmonija. Za nas koji nemamo sluha, nije nas briga plaho za zvektanje 😀 mada ovo svapsko smece rokce stalno bilo hladno ili toplo, za razliku od talijanskih motora, koji cvrce samo dok su hladni, a francuzi pa nikako.
Medjutim, ak je ovo nastalo na bazi fiatovog motora, mada bi ovi zbog patenata rekli da nije, u sta sumnjam, onda je jasno zasto fiat ne stavlja lanac neg remen i zasto ga jako cesto mijenja, sto pak dize troskove posjedovanja na opce zadovoljstvo mehanicara. Iskreno, ne da mi se istrazivat, opel me zanima ko….

moron

Da, nije isti ni sistem razvoda. A ni njegov položaj.

Peki

Da, tako treba da izgleda test polovnog vozila, u „sitna creva“, aktuelne i mozda buduce vlasnike interesuje svaki detalj. Mogu dakle da se mirno penzionisem… 🙂

moron

Nikako da se penzionišeš !!!

Balkanboj

Kada ti kažeš da je dobro, znači da nisam džabe čitao sve ove testove. Hvala. Oduvek sam hteo da se bavim automobiliznom ali su me roditelji sprečavali, verovatno brinući da ću negde izleteti sa staze. S druge strane, „posao“ testiranja automobila me uvek privlačio ali sam otišao u nekom drugom pravcu.

Don

Znaš šta je Edo Maajka rekao? „Slušaj mater“😂

Don

Kad si ti testirao polovnjaka?

Peki

Svojevremeno sam vozio ovu Merivu i uradio test, pronadoh ga u arhivi. Eto da se pridruzim, iako su moja zapazanja mozda bila malo drugacija… Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo Novo srce U drugoj polovini životnog veka, nesvakidašnja Opel Meriva iskoristila je laki lifting kako bi predstavila novi dizel blok 1.6 CDTI Pre bezmalo 4 godine, Opel Meriva iznadila nas je antagonističkim zadnjim vratima, sa otvaranjem u suprotnom pravcu od prednjih. Gotovo revoluconarni sistem, koji omogučuje lakši pristup sedištima, iako je u međuvremenu Ford B-Max otisao još korak dalje, inaguracijom kliznih vrata bez centralnog B stuba. Bilo kako bilo, pad interesovanja… Pročitaj više »

moron

1.503 kg? Da, to mi već ima više smisla (za taj paket opreme). Još kada joj staviš onu prelepu opcionu jednodelnu („celokrovnu“) panoramu i „ode masa u nebesa“.
Inače, kao kroz maglu, sećam se ovog Pekijevog testa. Šteta samo što nema i fotografija sa tog testa.

Bungi

Brat mi vozi ovakvu Merivu sa benzincem 1.4 fiatovog porijekla i teška karoserija se prilično pati sa ovim motorom. Sa 1.4 turbo opelovim benzincem i sa dizelašima to je već druga priča. Njegova verzija je operisana od opreme, volan plastični, nema unutrašnje klizne ostave za sitnice, nema pozadi ispod branika nosač bicikla, gotovo ništa. A zazor na jednim vratima je gori nego na bilo kojem Yugu.Tako to rade, ne baš pedantni Španci u Saragosi.U Rizelhajmu bi taj radnik što je montirao vrata automatski dobio otkaz.

Balkanboj

Inače, taj 1.4 benzin bez turbine je Opelov proizvod, kodna oznaka Z14XEP, imaš lanac za razvod ventila i varijabilnu usisnu granu. Imao sam jednu Astru G da tim motorom, na knap sa 1150kg za vožnju a ne sa Merivom.
Od tog motora su napravili one dve turbo varijante sa 120ks i 140ks.
Fiatov je bio samo 1.3 dizel do 2014.

BB

Taj 1.4 sam „probao“ kao suvozač u Astri, sjetio sam se kako je Stojadin bio dobra mašina… Pobjegao od Astre dok me noge još nose…

moron

Ona fotografija sa „daskom“ na krovu, ono je HN, preko puta „Gradske kafane“ ? Jedan podatak me jako začudio. Toliko da sam „morao“ da proverim. Koeficijent otpora vazduha. Ali, tačno je napisano ( 0,33). A, „na oko“ uvek bih rekao da Meriva „ima bolju aerodinamiku“ od „kockastog“ 500L. Eto, koliko oko može da prevari. Onaj (Opelov) grafički prikaz dimenzija vozila je nepotpun po pitanju širine (pa čak i nejasan). Naveden je samo podatak o širini vozila sa sklopljenim (oko 191 cm) i otvorenim spoljnim retroviorima (oko 199 cm), ali, ne i bez retrovizora ( oko 181 cm). Onako kako je… Pročitaj više »

Balkanboj

Jeste HN, ispred gradske kafane. Odlični kolači i kafa.
Što se tiče daljeg vozanja, prodao bih ja nju još pre 3 godine ali se žena buni. Ne zbog toga što nisam zadovoljan, nego želja da vozim što više različitih automobila pa gledam da ih zadržim dve, tri godine i menjam za nešto drugo. Ona se veže za automobil i smatra da je član porodice. A realno, najbolju sam cenu mogao dobiti sa 3 godine starosti.
Eto, nek sad vozi Merivu a ja ću sebi menjati svako malo neki BMW.

Stari Dejan

To bre Balkanboy, svaka čast! Odlično napisano, nema ništa da se doda. Meni se recimo najviše sviđaju one ostave u gepeku, mnogo volim te sakrivene ostave. A slažem se sa tvojom suprugom, mislim da to što si hteo da farbaš ne bi baš bilo preterano privlačno

Balkanboj

Opel je sa Adamom ponudio tu vrstu personifikacije. Ima je i Captur i kombinacija ove boje sa nekom krem belom za krov, retrovizore i felne bi bila odlična.

Bungi

Meni je Adam bio super autić.Dobar dizajn, kvlitetniji od Fiat 500, jeftiniji od preskupog Minija.

Rikošet

Pitanje svih pitanja je šta uzeti od Opela poslije Merive? Vidim imao si puno Opela i da si im ostao „vijeran“ vjerovatno jer si bio zadovoljan… PSA je iz mog ugla sterilizovala Opel i svela ga na nivo nužnog zla… To znači inovativnost će biti nula bodova… U kom pravcu će to sve da ide u budućnosti najbolje je pokazala nova Mokka, kod koje se pribjeglo miksu najjeftinijih rješenja sa velikim tabletom i starim komponentama, poput komandi audio sistema, klima uređaja i većine tastera. Ni volan nisu promijenili već ugrađuju Astrin… Pitam se gdje je poenta, ako u modele Peugeota,… Pročitaj više »

Don

Jedan talentirani bravar je napravio državu…ostalo znate 🙊😘

Balkanboj

Sorry, ne videh pitanje… Da ti kažem iskreno, šta uzeti od Opela posle ovoga što imam (i što smo vozili) – nemam pojma. Ja ne patim za time da mi kabina bude puna televizora i ekrana, volim klasične analogne instrumente, tzv. „cajgere“. U suštini, Astra K je verovatno jedino što bih razmatrao kao zamenu za Merivu, mada bi i Insignia restyle, model pre ove aktuelne, mogla doći (ženi se više dopada Insignia). Novi modeli iz braka sa PSA mi se nisu dopali. Grandland mi kao model te klase ne treba, a Crossland X mi je nesrećno uzan i visok, ružan.

don

insignia nova 1.5 dizel 🙂

Balkanboj

Ne to goMno sa 3 cilindra, onaj prethodni što je bio 1.6d i 2.0d… Mada, mislim da je povelik za drugi auto u kući ali, ako cura želi zeca, zec će biti za večeru.

Joseph

Isti motor kao u mojoj Opel Astri K 100kw 1.6cdti, samo nemojte štedjeti na filterima! 20000km je previše km pogotova ako kroz godinu dosta kratkih relacija i obavezno za ovaj motor DEXOS2 5w30 dođe oko 25-35€ za 5 litara. Svake 2 godine promjeniti filter goriva a svake godine sve ostale filtere! Rashladnu tekućinu isto pripaziti, mijenjanje na 60 000km ili 3 godine ako se ne varam a time se postiže bolje grijanje zimi i bolje hlađenje ljeti jer „coolant“ lakše prenosi energiju na radijator / sa motora.

Znači ako ćeš držati do svog automobila vrši redovne servise!

Izmenjeno 3 godine pre od strane Joseph
Balkanboj

Tako nekako dođe. Nisam jedino zamenio ulje u menjaču, u planu je naredna 2 meseca kad se organizujem. S obzirom da je Meriva uglavnom prelazila oko 25k godišnje taman pred zimu mi je dolazio servis i tad je zamena filtera goriva uz sve ostale, znači svaki 2 put. Dexos2 je ovde 8-10e za litar. Imaš i Castrol 5w30 sa Dexos2 oznakom i Motul. Ako si u nekom periodu planirao zamenu letnjih guma mogu ti preporučiti Hankook Ventus Prime3. Uspeo sam da promenim 3 para letnjih, 2 para zimskih i sada sam na Allseason jer ga žena vozi. Najbolji odnos performansi… Pročitaj više »

Robi

https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html
Evo 1 lep link…Ne moraju se sipati strikntno ti „Castroli“, to je u Srbiji cista lutrija…
Ima ok ulja sa GM Dexos2 Approvalima-odobrenjima…mada se moze sipati i ulje koje ima samo zadovoljenje specifikacije…
Dobra su jos Kroon Presteza,Lukoil Genesis Special C3 5w30-siguran original na benzinskim pumpama ili Havoline ProDs 5w30 (ili takav ekvivalentan Petrol,sto je vrhunsko ulje), a ima i iz kategorije „jeftinije/a jako dobro“, to je WOLF. Imamo i Opela u kuci,pa eto moje neko iskustvo…

Đorđe

Iz iskustva na više Meriva-2 modela , motor za preporuku 1,4 16V atmosferac benzin ,i 1,3 CDTI u snažnijoj verziji kao i uslovno 1,7 CDTI
Često primećeni nedostaci su problemi sa elektro-servom (upravljački modul) i gotovo svakomproblem električne ručne kočnice poskup kvar i problemi sa elektronikom brava za ključanje jednostavno pobraljve ovo je izrazito a ostalo je u domenu standardnih kvarova opela.

Robi

Izuzetno dobar text. Auto mi se svidja,prelep je. Dobar izbor.
https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html