1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Fiesta Active – Varijacija na temu
Ford Fiesta Active – Varijacija na temu
13

Ford Fiesta Active – Varijacija na temu

2.13K
13
Podelite sa prijateljima:

Obuvena u „čizme“ za blato, Fiesta Active poseduje nekoliko lakih off-road atributa. Vizuelni efekat je postignut, a za ostalo koga još briga, važno je da podseća na nekakav krosover.

Kada vidimo u kojoj su meri popularni mali krosoveri, svima je jasno da je nova Fiesta Active logična posledica ovakve modne pomame. No radi li se samo o maskiranoj Fiesti ili je Ford zasukao rukave i ponudio model za sebe, želeli smo proveriti testirajući najsnažniju benzinsku verziju 1.0 Ecoboost od 140 ks, jer „modna linija“ Active nije vezana samo uz Fiestu, pre nje   bio sam u prilici predstaviti vam Ka+ Active i Focus Active.

Sedam generacija Ford Fieste

Želja proizvođača evidentno je  popuniti rupu između standardnih putničkih verzija i „pravih“ SUV/krosovera, u stilu Ecosporta i Kuge, a sve „surfujući“ na popularnosti poslednjih. U tom cilju Ford je razradio posebnu i kompleksnu strategiju za male gradske automobile. Predstavljen pre četiri godine, Ka+ izašao je na „brzaka“ iz A segmenta (mikro gradski automobili) i ušao u B, dok je Fiesta ostala u istoj klasi, ali se popela za jednu lestvicu više.

Naime, Ford je sada predstavlja kao B premijum, te je u tom cilju ponuđeno više verzija. Klasična, odnosno standardna Fiesta, luksuzna Vignale, laki krosover Active (voženi), ST Line za umerene sportiste i znatno radikalniji ST. A kako sve počinje i često se i završava samo izgledom, krenimo od stila našeg nazovi krosovera, evidentno za nijansu atraktivnijeg.

Prednji branik je tako izmenjen, s crnom plastikom na donjem delu, koja se proteže preko lukova točkova i pragova do zadnjeg branika. Osim što je uzdignuta za 18 mm u poredenju sa standardnom verzijom (širina između točkova na istoj osovini za 10 mm), Fiesta Active ima i nekoliko nezaobilaznih off-road atributa, u vidu spefičnih felni od 17 cola i krovnih nosača. Usled izmena viša je i duža za 3 cm, a kako bi se što bolje distancirala od obične verzije poseduje i sebi svojstvene boje karoserije, na koje ostale Fieste nemaju pravo. Tek podsećanja radi, Fiesta sedme generacije lansirana je pre nešto više od tri godine, i njen uspeh za Ford je od krucijanog značaja! Jer, dotaći se modela koji je lokomotiva prodaje na Starom kontinentu, nezahvalan je posao, posebno ukoliko se zna da je godinama Fiesta na vrhu podijuma, čak kada je bila pred kraj karijere.

Možda se iz tog ugla treba posmatrati opreznost koju je Ford manifestovao prilikom lansiranje ove generacije, trudeći se da Fiesta ostane prepoznatljiva već na prvi pogled! I jeste, dizajn eksterijera zadržao je dobro poznatu prednju masku u Aston Martin fazonu i svetlosnu grupu razvučenu na krila. Razlike su dakle suptilne, što se odnosi i na siluetu, odnosno zadnji deo. Jedino su svetla sada postavljena horizontalno i produžuju se na peta vrata, što joj daje izvesnu vizuelnu širinu. Krajnji rezultat je pozitivan, iako na njoj nema ništa posebno uzbuđujuće ni ekstravagantno, uglavnom se dopada potencijalnim kupcima.

I šta još?

Na putu, Fiesta Active ne može da se ponaša drugačije nego kao jedna Fiesta, iako treba skrenuti pažnju na određene modifikacije. Poznato je da veći klirens automobila ne favorizuje njegovo ponašanje na putu, zbog čega su se inženjeri svojski potrudili da koriguju negativne strane ovakve koncepcije.

Ogibljenje je pretpelo izvesna poboljšanja, umesto klasičnih amortizera Active poseduje slične kao i Citroen C4 Cactus, za koje sam verovao da su unikatni… Nisu, jer i ovi kod Forda poseduju hidraulične zaustavljače, tako da ogibljenje radi u dva odvojena koraka, pri sabijanju, odnosno opružanju.

Pri malim neravninama, pomenuti hidraulični zaustavljači miruju, ostavljajući amortizere da rade svoj posao. Međutim, pri većim vertikalnim pomerajima karoserije, dodatna hidraulika dozvoljava duže hodove ogibljenja i apsorbuje veće šokove.

Provozasmo upravo zbog toga ovu Fiestu po zemljanim i travnatim putevima, gde su amortizeri pokazali najbolje što znaju. To nikako ne znači da je sposobna za neke ozbiljnije avanture u prirodu, ovakvo ogibljenje pre će omogućiti bezbedno „pentranje“ po visokim ivičnjacima i bezbolne prelaske preko „ležećih policajaca“. No kako bi se eventualno izvukla iz snega ili blata, Fiesta Active poseduje, po ugledu na Peugeot 2008 i Renault Captur, „elektronsku štaku“, nazvanu Slippery.

Znači pored režima Normal i Eco, dodat je i ovaj, tek da uspori točkove ukoliko se prebrzo okreću, odnoso da „omekša“ obrtni moment. Lepo, ali u neskladu s ekstremno sportskim gumama Michelin Pilot Sport 4, dimenzija 205/45 R17, koje smo pre očekivali na jednoj Fiesti ST 200! Ako ništa drugo obezbeđuju odličan kontakt sa suvim asfaltom, iskreno govoreći nisam osetio nikakvu razliku u ponašanju na putu u poređenju s običnom Fiestom. Sa ovom sam se imao priliku družiti više puta i bez obzira što je nasledila „staru“ platformu i dalje je jedan od najtemperamentnijih „mališana“.

Podrazumeva se, ipak, da su Fordovi inženjeri značajno poradili na njoj, kako bi se odnos ponašanje na putu/udobnost, podigao na još viši nivo. Rezultat je za svaku pohvalu, ne samo po gradu, već i na auto-putevima i prilikom temperamentne vožnje, vozna dinamika zaslužuje najviše ocene. Što se tiče agregata, Active ima iste kao i standardna Fiesta, s izuzetkom najslabijeg od 70 ks i sportskog ST. Tačnije jedan benzinski blok 1.0 Ecoboost, od 85, 100, 125 i 140 ks, kao i dizel 1.5 TDCi, snage 85 i 120 ks.

Nama je zapao najsnažniji benzinski, što nije naodmet ukoliko se zna da ova Fiesta ima težinu vozila u višem segmentu. Dobrih 80 kg više, što na kraju iznosi čitavih 1.240 kg! Radi se o dobro poznatom trocilindarskom bloku od samo jednog litra, koji već godinama osvaja priznanja za najbolji agregat u kategoriji. U našoj Fiesti razvija čitavih 140 ks, iz ove zapremine ni motori poznatih sportskih kuća ne izvlače više snage!

Da, s tim da su ovo neki pripitomljeni konji, bez preterano živosti! Hoću da kažem da se u ovoj Fiesti ne manifestuju na način na koji sam očekivao, snaga nadolazi previše linearno s obrtajima, sve dok ne proradi elektronska zaštita na oko 6.500 o/min. Želite li temperamentnu vožnju, do izražaja dolaze prenosni odnosi dugi kao dan bez hleba, zbog čega ga je neophodno držati ga u višem režimu rada.

Zvuk je prepoznatljivo grlat, no nema zabune, ovaj trocilindraš nema većih sportskih pretenzija. S maksimalnim obrtnim momentom od 180 Nm, malo je „kratak“ (samo 10 Nm više od slabijih verzija od 100 i 125 ks), tako da nema očekivano ubedljivih ubrzanja (9,4 sekunde do 100 km/h). S druge strane, u svakodnevnoj upotrebi motor je dovoljno elastičan, odziv na gas sasvim je korektan počevši od 1.500 o/min. Tim bolje, tako se ne mora previše često posegnuti za ručicom šestostepenog manuelnog menjača.

Ko ne može bez automatike, informacija da je u ponudi samo uz 1.0 Ecoboost/100 ks. Par rečenica i u vezi s potrošnjom, nažalost mali agregat ne simbolizuje uvek i nisku potrošnju. Kada sam preuzeo ovu Fiestu na putnom računaru stajao je prosek od 6,8 litara (nakon nekih 1.000 predenih kilometara), biće da su je pre mene vozili veome nežno i na otvorenom putu. Mi smo završili sa dobrim litrom više, jednim delom i zbog intenzivne gradske vožnje, kada lako dostiže desetak litara.

Ne može iz svoje kože

Fordovi dizajneri pokazali su znatno više inovativnosti prilikom kreiranja enterijera, bez obzira što je ovaj posve klasične koncepcije. Zbogom komandna tabla u „Star Wars“ stilu, s bezbrojnim dugmićima i ergonomijom iz prethodnog veka, kod nove dominira veliki centralni ekran osetljiv na dodir.

Fiesta se tako pridružila ostalim konkurentima, sva sreća ekran ovde služi uglavnom za komandovanje multimedijalnim sistemom, dok su za klima uređaj, kao i ostale funkcije, odvojene. U našem slučaju ima „lepih“ 8 inča (6,5 za osnovnu verziju), što mu uz odličnu poziciju, pri vrhu centralne konzole, obezbeđuje savršenu vidljivost.

Podsećanja radi, pre restilizacije Fiesta je posedovala sićušni u dnu konzole, slabo pregledan i nepraktičan, za čiju je upotrebu trebalo „tuce“ tastera. Ford je iskoristio priliku i da usavrši sistem multimedia Sync, koji se pokazao sposobnim prepoznati vokalne komande. Od biranja muzike i adrese za satelitsko navođenje, pa sve do kontrole klima uređaja.

Unutrašnjost bivše Fieste

A kad spomenusmo muziku, nova Fiesta inaugurisala je Hi-Fi sistem B&O PLAY, s 10 zvučnika, ukupne snage 675 W. Ne znam da li imaju baš toliko, ali mnogoooo se dopao mojim ćerkama, koji su i njemu i meni izvadili dušu… S druge strane, na upravljaču i dalje ima dvadesetak dugmića, što je posledica brojnih sigurnosnih sistema, retko viđenih u segmentu.

Ne mogu a da ne spomenem inteligentan regulator brzine (samostalno održava distancu sa vozilom ispred, koči i ubrzava), sistem za kontrolu mrtvog ugla, čitanje znakova pored puta i  automatsko uključivanje dugih/kratkih xenon farova, kao i dispozitiv za samostalno parkiranje s kamerom. Navedimo još jedan, koji, ukoliko detektuje opasnost (vozilo ili pešaka), potpuno samostalno ukoči vozilo do brzine od 50 km/h.

 

Provereno funkcioniše, jer u želji da pročitam poruku na mobilnom telefonu (znam, to se ne radi, u Francuskoj se oduzimaju tri poena i plaća kazna od 135 evra) predugo sam spustio pogled s puta, da ne beše njega sigurno bih se „zakucao“ u vozilo zaustavljeno na semaforu. Podrazumeva se da sve navedeno nije u serijskoj opremi, osim za gore spomenut Vignale.

Opšta ergonomija, računajući i poziciju za upravljačem, zaslužuje samo reči hvale, vozač se u novoj Fiesti oseća kao u vozilu iz superiornijeg segmenta. Jedino je točkić za podešavanje nagiba sedišta, s leve strane, teško dostupan, malo je prostora de se provuće ruka. Značajan napredak postignut je i po pitanju kvaliteta materijala, plastika je na gornjem delu centralne armature presvučena tankim slojem mekane.

U skladu s tim je i instrument tabla, elegantna i savršeno pregledna, koja noću blješti atraktivnom „hladno plavom“ svetlošću. Podrazumeva se da su brzinomer i obrtomer analogni, no između njih nalazi se još jedan poveći ekran, s ekstremno bogatim putnim računarom.

Sve deluje veoma, veoma ozbiljno, zaista ne vidim šta bi se moglo prebaciti ovoj Fiesti, ukoliko to nije kratak naslon za desni lakat. Kada privuku sedište, niži vozači nemaju nikakav oslonac. Čak i prostora za odlaganje sitnica ima u izobilju, mala Fiesta očigledno je porasla. Duža za 7 do 10 cm od prethodne, nažalost i dalje ne nudi više prostora putnicima na zadnjoj klupi. Nemaju tu šta da traže korpulentne osobe, posebno ukoliko se radi o dužem putu. Zaboravljeni su čak i rukohvati na plafonu, dok se prtljažnik mora zadovoljiti s posve prosečnih 292 l.

Odstranjen je i rezervni točak, a kako bi se obaranjem zadnjih naslona dobila ravna površina, već kao po običaju ubačena je podesiva polica. Fiesta je inače i dalje u ponudi a troje i petoro vrata, ne i kada se radi o Active verziji. Spominjanje vrata podsetilo me je na jedan praktičan mehanički sklop od plastike, koji po otvaranju istih iskoči i postavi se sa spoljašnje strane, ne bi li zaštitio bokove susednog vozila i vrata.

Rezime i cene

Opšti utisak na kraju kvari cena, osetno viša nego li kod prethodne Fieste, posebno kada se radi o Active, odnosno luksuznoj Vignale. Ukoliko je verovati cenovniku na sajtu uvoznika, uz nekakav akcijski popust početna za Active 1.0 Ecoboost/85 iznosi 15.490 evra, odnosno 16.890 za snažniji 1.2 Ecoboost 125 ks. Ovde predstavljena od 140 ks kod nas nije u ponudi.

Cena je dakle osetno viša od osnovne Fieste Business 1.1/70 ks (petostepeni menjač), koja se prodaje po akcijskoj ceni od 11.990 evra. Active na našem tržištu nije ponuđena s dizel motorom 1.5 TDCi od 85 i 120 ks, za razliku od Vignale, kada je neophodno nešto preko 20.000 evra.

Standardna Fiesta

Najskuplje je naravno Fiesta ST, fantastičan mali sportista za koga treba nekih 24.000 evra. Ukoliko je postojanje ST posve opravdano i razumljivo, ovo se ne  ne može reči i za Active. Iskreno rečeno ne vidim šta je Ford s njom „hteo da kaže“, bez obzira što na oko deluje atraktivnije i privlačnije.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Ford Fiesta Active 1.0 Ecoboost 140

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.030 x 1734 x 1.476 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.493 mm
Zapremina prtljažnika: 292 – 1.093 l
Masa praznog vozila: 1.240 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbobenzinski
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 140 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 180 Nm izmedu 1.500 i 5.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Elastična osovina sa programiranim deformisanjem
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6/7,8 l/100 km
Emisija CO2: 102 g/km

Cena

Testiranog modela u Srbiji za Fiestu Active od 15.490 do.16.890 evra

Dobre strane:

„avanturistički“ izgled, ogibljenje, vozna dinamika, dinamičan agregat, pozicija za upravljačem i ergonomija

Loše strane:

razlika u ceni, prostor na zadnjoj klupi, potrošnja, svrha ove verzije?
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,25
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 8
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,47

(2128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Autor se upitao koja je potreba za ovom varijantom Fieste. Ja vidim odličan drugi automobil u kući, manji i kompaktniji, odličan za uske ulice, visoke ivičnjake i odlazak na divlju plažu (gde je parking često neka livada ili kamenjar). Zaštitne plastike su plus za gradsku vožnju (i plažu). Radije bih uzeo ovu Fiestu Active nego Captur, Cx30 ili slične dosta skuplje kvazi đipiće jer mi ni oni ne mogu biti prvi ili jedini automobil u porodici a ne igraju mi ulogu kao drugi. Još jedna pozitivna strana višeg klirensa malog autića je ta da u slučaju frontalnog udesa ima viši… Pročitaj više »

Don

Druze, za takve akrobacije ne treba ti vise od Fiat Pande 4×4. Hem je uska hem je ko divokoza, ide dje ni divokoza nece, pici ko blesava preko ivicnjaka, jede za dorucak ajkule po plazi a rastjeruje galebove, a po gradu joj nema ravne. I jos ti ostane love za 6 godina registracije (kupis pandu umjesto fieste, recimo). u slucaju sudara, igra ti ulogu sila,a nju odredjuju masa i ubrzanje (negativno) po onoj narodnoj: mala moja, daje se na znanje, sila masi daje ubrzanje.F=mxa u slucaju frontalke, preko 60 km/h, male su ti sanse za prezivljavanje imao ti veci klirans… Pročitaj više »

Balkanboj

Panda mi se nikad nije dopadala (mada 4×4 ima svoje kvalitete). A što se tiče frontalke, ne bih voleo da sam učesnik bilo kada (bila jedna epizoda gde su probali 2 automobila za frontal, onaj što je imao trunku viši klirens je osetno bolje prošao jer je „naseo“ na model sa nižim klirenssom). Težina igra možda i najveću ulogu, zato sam ostavio ženi malenu Merivu jer ima 1.5t mase.

Dikh tu kava

Ne znam da li je „off“, ili ne, ali čisto ako neko razmatra Pandu sa aspekta „bezbednosti“..
https://www.euroncap.com/en/results/FIAT/Panda/34191
Niije mali „uspeh“ 0 zvezdica, kakvo god testiranje bilo..

Bungi

Skoro svi proizvođači nude tzv. „kros“ verziju svojih gradskih modela, rastojanje od tla više za 10 cm( nove opruge), plastične oplate oko blatobrana,pragova, branika, za broj veće felne i to je to.Često puta razlika u cijeni u odnosu na obične verzije je neopravdana jer je ne prati više nivo opreme, jači motori i ostalo.Malo šminke za puno para.

D_C

Nadam se da mogu da dam predlog… OK, u ovom slucaju, bio sam u Parizu pa mogu da prepoznam lokacije, ali mozda ne mogu svi. Osim toga Peki cesto fotografise automobile koje testira ispred objekata izuzetnih lepota i istorijskih vrednosti. A Francuska je nenormalno lepa zemlja… Pa ne znam koliko je izvodljivo da kada god je na fotografiji neka znamenitost, da li je moguce ispod fotografije postaviti mali tekst sa nazivom lokacije? Cisto da citaoci znaju i da mogu da istrazuju dalje ukoliko ih interesuje. Izvinjavam se unapred ako sam previse zahtevan…

Peki

Naravno, s zadovoljstvom. Nikakvih problema sto se mene tice.

D_C

Hvala Peki! Nisam ni sumnjao. Pozdrav!

moron

Na sajtu Forda Srbija, naravno, kako to i doliči dobroj praksi našeg uvoznika, nema važećeg cenovnika, „MY 20.25“, već samo stari ( „MY 19.5“).
A u SLO „akcijska cena“ za 1,0 Ecoboost sa 140 ks je „ljutih“ 19.070. Za nešto „ni na nebu, ni na Zemlji“. Neka klasa izmedju ( „plus“ 18 mm klirens, a ne kao focus active, „plus“ 15 mm). Sa cenom klase iznad 🙂
Ali, budimo pošteni. „Terenska“ Škoda Superb Scout ima klirens od „plus“ 15 mm …

J4ZZ3R

Fiesta mi je bila jedan od najozbiljnijih kandidata za kupovinu drugog automobila, ali supruga nije htela ni da cuje ni da pogleda jer joj se nije dopadao dizajn eksterijera, a pogotovu enterijera. Nije htela da ode na zakazanu test voznju Zaista su sa aktuelnom generacijm napravili strasna fijasko jer su nakon prelepe, agresivne prosle generacije (naročito model pre FL) i prvog mesta u supermini klasi po prodaji u Evropi i drugog apsolutno pali duboko na listi top 10. Meni je kao drugi automobil odlican mali SUZUKI IGNIS, atmo motor, potpuna oprema, izuzetno prostran, ali i on kao i Fiesta je… Pročitaj više »

D_C

Da, pisao sam o tome u komentarima na neku drugu temu, relativno skoro. Fiesta je od logicnog i najuzeg izbora, sa najnovijom generacijom dosla u situaciju da nije ni medju prvih pet kao opcija u svojoj klasi. Pri cemu ne mislim na sam kvalitet vozila vec prevashodno na ‘showroom appeal’ odn koliko je auto atraktivan dok je jos u prodajnom salonu. Odes, pogledas Fiestu spolja i unutra, pogledas 208/Clio/skoro bilo sta drugo u klasi, tesko da ce Fiesta da bude medju prvima koje ces pozeleti da provozas. A ako se kupcu ne dopada dizajn kao tvojoj supruzi, sta vrede svi… Pročitaj više »

Peki

@ D_C evo par informacija o znamenitostima ispred kojih je ova Fiesta. Prva slika je uredena na „Place se la Concorde“ (Konkord), koji je najveci trg u Parizu od citavih 8,64 hektara. Nalazi se s gornje strane Sene u 8 arodismanu (Pariz je podeljen na 20 arodismana odnosno opstina), i odatle pocinje cuvena avenija Champs-Elysss (Jelisejska polja), duga bezmalo 2 km, sve do Triumfalne kapije. Za vreme Francuske revolucije tu se nalazila giljotina a danas je ogroman trg i raskrsnica u cijem je sredistu Obeliks iz Luksora. Druga fotografija, uradena nocu i smartfonom (Fiesta od pozadi), je ispred „Opera national… Pročitaj više »

D_C

Hvala Peki! Eto razloga da ponovo dodjem u Pariz posto mislim da ‘Opera national de Paris’ nisam video. Bio sam samo jednom u Parizu, sluzbeno, kada sam odseo u jednom od hotela u Rue de Rivoli, nedaleko od Place de la Concorde. Naravno, iskoristio sam slobodno vreme da vidim koliko mogu, ali u kombinaciji sa radom i organizovanim dogadjajima, nije bilo preterano vremena za razgledanje ovog izuzetnog grada. Govoreci o organizovanim dogadjajima (da se pohvalim), ‘highlight’ je bila poseta Palace of Versailles van radnog vremena i sa turistickim vodicima samo za nas.