1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Captur E-Tech Plug-in – Električna vizija
Renault Captur E-Tech Plug-in – Električna vizija
85

Renault Captur E-Tech Plug-in – Električna vizija

2.58K
85
Podelite sa prijateljima:

Nakon konvencionalnih izvedbi Renault Captur obogatio je ponudu hibridnom verzijom, čime je potpisao smrtnu presudu dizel agregatu. Na test vožnji imali smo napredniji E-Tech Hybrid Plug-in, koji se može pohvaliti sa pedesetak kilometara električne autonomije.

Izuzmemo li mali Twingo, novi Captur verovatno će biti prvi model Renaulta koji se odrekao dizel motora. Šteta, rekao bih, jer iako je gama benzinskih agregata bogata (pored spomenutih hibrida i 1.0 TNG, tu su i 1.0 TCe/100 i odlični 1.3 TCe od 130 i 155 ks), dobro poznati 1.5 Blue dCi i dalje ima šta da kaže. Šta da se radi, takva je tendencija, nije Renault ni prvi ni poslednji proizvođač koji ih šalje u istoriju. Dakle, ukoliko ste eventulano zainteresovani za Captur s dizel agregatom, požurite, uskoro će biti kasno. A kako trenutno stoje stvari, slična sudbina zadesiće i Clio i Megane…

No, šta nam to nudi u zamenu Renault, odnosno da li su hibridne verzije isto toliko talentovane i ekonomične, proverili smo vozeći performantiju izvedbu E-Tech Plug-in/160 ks, sposobnu prevaliti pedesetak kilometara u isključivo električnom modu. Slabija hibridna, s baterijom koja se dopunje isključivo u vožnji, kao kod Clia E-Tense/140, dolazi početkom naredne godine.

Komplikovano ali efikasno

Dolaskom nove tehnologije „posao“ vašeg dopisnika postaje sve teži, nije više dovoljno samo preneti zapažanja za upravljačem testiranog vozila, neophodno je shvatiti i kako ovo funkcioniše. Captur E-Tech Plug-in prepun je novih rešenja (Renault je zaštitio preko 150 patenata), kao što je odsustvo klasičnog kvačila, čime se između ostalog dobilo na prostoru, kako bi se ispod haube smestila dva električna motora. Principijalni razvija 66 ks, dok slabiji od 31 ks ima funkciju starter-generatora.

U paru su s četvorocilindarskim 1.6, koji razvija skromnih 91 ks pri 5.600 o/min (poreklom iz Nissana), tako na kraju imamo „skalameriju“ od ukupno 160 ks. Sasvim dovoljno da ovaj Captur ubrza do 100 km/h za 10 s, iako je teži od ekvivalentnog benzinskog 1.3 TCe/155ks za preko 250 kg. Još par reči o menjaču bez kvačila, Renault je ovde primenio rešenje iz Formule 1, i uveo tzv. dog-clutch automatski menjač (Francuzi ga nazivaju „boite à crabots“), sa četiri prenosna odnosa, barem kada se radi o agregatu s unutrašnjim sagorevanjem. Jer kada je u čisto električnom modu predviđena su dva prenosna odnosa, pošto je Captur sposoban pogurati i preko 135 km/h samo na baterije.

Znam, sve vam to , kao i meni izgled komplikovano, pogledajte zato slike i šemu funkcionisanja, no za vozača sve ovo je od sekundarnog značaja. Naime, potpuno je nesvestan šta ruku pod ruku ispod haube rade mehanika i elektronika, njegovo je samo da ubaci ručicu u mod Drive i pokrene vozilo. Pojednostavljeno rečeno, radi se o automatskom menjaču, koji jedino prilikom snažnih ubrzanja potseća na CVT menjač, dok mu se u svakodnevnoj upotrebi nema šta prebaciti. Prelazi su izuzetno nežni, neosetni, neupućen vozač pomislio bi da je u jednom 100% električnom automobilu, koliko se sve odvija kontinuinirano i tečno. Dakle, ukoliko u bateriji ima i malo energije, Captur startuje na struju, u protivnom više nego li diskretno javi se benzinski blok 1.6.

Oj vinogradi mesto moje drago

I pre nego li sam se nastanio u zemlju vina, imao sam slabosti ka grožđu i ovom plemenitom napitku. S godinama strast se samo pojačala, retko se lišim čaše-dve vina pre i tokom večere… Šampanjac je posebna priča, ukoliko verujete da je to ono penušavo vino koje smo pili za Novu godinu, kod nas poznato pod imenom Milion, opasno se varate.

U par rečenica, pravi šampanjac pravi se od tri vrste grožda, isključivo iz istoimenog regiona Shampagne. U njega se ne ubacuje C02 kao u obična penušava vina, već se u periodu od najmanje tri godine ovaj sam stvara, prirodnom fermetacijom u flaši. Da ne dužim, ovaj region, na nekih 150 km od Pariza, redovno posećujem tokom godine, no najdraži mi je period kada počinju berbe grožđa.

Ovoga puta nađoh vremena i da posetim jedno američko vojno groblje iz Prvog svetskog rata, gde počivaju posmrtni ostaci više hiljada vojnika. Kurioziteta radi, ovu teritoriju od više desetina hektara, kao i teritoriju još desetak sličnih groblja iz oba rata, Francuska je ustupila SAD, koja se o njima stara i plaća održavanje. Ekskurzija je bila popraćena i kupovinom par buteljki šampanjca, svaka kuća u regionu bavi se proizvodnjom istog, plus više desetina svetski poznatih brendova kao što su Dom Perignon, Muet&Chandon, Veuve Clicquot, Mercier…

Sve u svemu svake godine u nebrojene podrume uđe oko 250 miliona novih flaša, i isto toliko „sazrelih“ izađe, iako je zbog epidemije Covid-19, potražnja za njim drastično opala. Normalno, šampanjac se pije u svečanim prilikama, na raznim poslovnim skupovima i slično, koji su dobroj meri zabranjeni gotovo svugde u svetu. Bilo kako bilo, nabrah naravno i nešto grožđa, slatkog ali sitnog i sa tvrdom kožicom, kao i desetak kila oraha, koje pored puta malo ko skuplja. Toliko u vezi turizma, vratimo se našem Capturu koji je posao odradio k’o veliki..

Polivalentan i prijatan za vožnju

Odmah po pruzimanju vozila na putnom računaru očitah električnu autonomiju od „okruglo“ 50 km (nepunih 600 km na benzin), nije loše za jedan mali gradski SUV. Baterija, poreklom iz LG, ima kapacitet od 9,8 kWh, i smeštena je ispod zadnje klupe. To ni malo ne utiče na prostor za putnike, uostalom ova je i dalje na klizačima, s amplitudom pomeranja od 16 cm.

Kao što rekoh startuje u električnom režimu, sistem forsira ovaj pogon kad god je to moguće. Ubrzanja su veoma dobra i bez učešća termičkog agregata, normalno, glavni električni motor već u startu razvija 204 Nm, plus 50 Nm koliko isporučuje drugi, tj. starter-generator. Da bih se uverio u postojanje SUS agregata moram stisnuti gas „do daske“, ili izabrati program Sport, kada sva tri agregata udruže snage. Renault ne navodi koliki je ukupni obrtni momenat, tek informacije radi benzinac razvija 144 Nm pri 3.200 o/min.

Pored ovog programa na raspolaganju je i „Pure“, kada, u zavisnosti od stanja baterije, ide isključivo na struju. Treći i poslednji naziva se Multi Sense, uz opciju E-Save, koja ograničava rad električnog i privileguje motor sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi sačuvao bateriju za željenu priliku (recimo gradsku vožnju). No, ni tada ne možete naterati ovaj Captur da troši samo benzin, osim kada se vozi velikom brzinom na auto-putu. Jednostavno sistem sam kombinuje rad sva tri motora, čime se favorizuje potrošnja.

U mešovitoj vožnji, čak i sa upotrebom auto-puta, ubedljivo je niža od 5 l, što pre svega zavisi od uslova, vremena provedenog u električnom režimu i stanja baterije. Pre nego li sam stigao do prestonice regiona, odnosno grada Reims, moja se totalno ispraznila, što ne sprečava Captur da je brzo dopuni i odmah iskoristi. Uostalom u njoj je uvek nešto skrivene energije, što se može videti na centralnom ekranu. Iako putni računar na instrument tabli pokazuje 0% kapaciteta baterije, nastavlja da pomaže SUS agregatu.

Kao i svi hibridi sistem za rekuperiranje energije funkcioniše prilikom kočenja i po podizanju stopala s papučice gasa (režim „brake“ pojačava usporenje, a angažuje se naknadnim povlačenjem ručice ka sebi), što se isto tako može videti na instrumentu s desne strane. Jednim pogledom na isti možemo se uveriti da se baterija puni (duga plave boja u donjem delu pokazivača), odnosno koja vrsta pogona je angažovana. Siva u gornjem podeoku označava rad benzinca  a zelena električni modalitet (pogledajte sliku).

Povratak u Pariz odvija se dakle u potpuno različitim okolnostima, s praznom baterijom i većinskom upotrebom auto-puta. Kao i kod ostalih plug-in hibrida, ovo je najgore što ga može snaći, no i ovoga puta Captur se dobro izvukao. Bez i malo želje za ekonomisanjem, poterah ga iznad autorizovane brzine, kada putni računar pokazuje potrošnju od bezmalo 9 l. Mnogo, slažem se, 1.5 Blue dCi ekonomičniji je i bolje adaptiran ovakvim uslovima.

No, čim sam malo smanjio ritam i približio se Parizu (ograničenje iznosi 110 km/h), odnosno nakon što se baterija napunila na jedva 10%, električni motori počeli su da asistiraju termičkom, te je potrošnja opala na nepunih 7 l (tačno 6,7 l). Moram naglasiti kako se ni nakon stotinak kilometara ovakve vožnje baterija nije napunila, kao što je to recimo slučaj s hibridima grupacije PSA. Setite se, pre koji mesec napisao sam kako se u sličnim uslovima kod ovih može napuniti „do vrha“, ali po cenu znatno veće potrošnje. Captur Plug-in to ne dozvoljava, kao što sam naveo termički blok samo na kratko vrši punjenje (povišen režim rada i veća buka), da bi odmah potom iskoristio akumuliranu energiju iz baterije.

Za kompletno punjenje neophodan je spoljašnji izvor, u mom slučaju opet je to bio jedan veliki tržni centar, gde je kupcima namenjeno dvadesetak besplatnih punjača, solidne snage. Nakon nepunih dva sata „šopinga“ napunila se na 94%, što je po putnom računaru dovoljno za 54 km električne autonomije. Ako je punite kod kuće računajte na 5 časova, odnosno 3 ukoliko utičnica isporučuje 3,7 kWh. Grlo rezervoara za gorivo smešteno je s leve strane, odnosno s desne za električni priključak. Odmah pored utičnice nalazi se led dioda, kako bi se po priključivanju kabla znalo da li se puni (plava boja). Ukoliko se upali zelena znak je da je baterija puna, dok narandžasta označava da je punjenje programirano za kasnije, a crvena da nešto ne funkcioniše.

Za kraj ovog poglavlja samo podatak da Renault navodi prosečnu potrošnju od samo 1,5 l i 32 g CO2. Izvodljivo, ali samo u gradskoj i prigradskoj vožnji, s punom baterijom, kada sam uspeo preći i više od 50 km (proizvođač navodi maksimalno 65 km). Nakon toga sve je relativno, više puta resetovan putni računar jednom je pokazao prosek od 1,1 l, drugi put 3,7 l, sledeći 4,8 l… U 100% električnom režimu zabeležih prosečnu potrošnju struje u iznosi od 19,7 kWh. Nažalost, zbog baterija smanjen je rezervoar za gorivo na 39 l (- 9 l), što se negativno odražava na ukupnu autonomiju.

Udobnost pre svega

Lansirana pre godinu dana, druga generacija Renaulta Captur nosi na plećima ogromnu odgovornost, posebno od kako Renault beleži značajan pad prodaje. Naime, od 2012. pa sve do prošle godine, sada bivši Captur proizveo se u preko 1,5 miliona primeraka (drugi model po prodaji posle Clia), što ga stavlja na prvo mesto po prodaji u segmentu malih SUV, kako u Francuskoj, tako i u Evropi.

Cilj je, dakle, zadržati lidersku poziciju, što je lakše reći nego izvesti, uzevši u obzir da je u igri najmanje tuce talentovanih konkurenata. U tom cilju, iako je i dalje prepoznatljiv, Captur 2 značajno je izmenio fizionomiju, u poređenju s bivšim duži je za čitavih 11 cm (4,23 m), dok su crte lica izraženije. Deluje agresivnije, prestižnije, uz prisustvo sada nam dobro poznatih stilskih detalja, kao što su LED dnevna svetla u obliku slova C, kako napred, tako i pozadi.

Po ugledu na prethodni Captur postavljen je visoko od tla (minimum 17 cm), s točkovima koji idu i do 18 cola (na voženom gume dimenzija 215/55 R18). Ispod ulickane karoserije pronalazimo polivalentnu CMF-B platformu (ista kao kod Clio 5), zahvaljujući kojoj je ovaj hibrid i ugledao svetlost dana. Jedina razlika se odnosi na zadnje ogibljenje, kako bi se dobilo na prostoru i neutralisala veća masa, umesto torzione osovine ugrađen je multlink.

Ruku na srce, izuzmemo li neprimerno brzo uletanje u krivine, ukupna masa od 1.564 kg (prazan) ne oseća se na upravljaču. Captur Hybrid vozi se vrhovima prstiju, sve komande su mekane k’o puter, računajući i promenjivu električnu asistenciju upravljača. Nije na odmet spomenuti da iako nije nikav „džip“, zahvaljujući solidnom odstojanju od tla zađoh u vinograde i pošteno ga isprljah na raskvašenim zemljanim putevima.

Ponašanje na asfaltiranim je pre svega sigurno,  zahvaljujući snazi i odličnom ogibljenju posve je izvodljivo voziti ga dinamično. Poželih u ovakvim okolnostima obrtomer i mogućnost manuelnog menjanja brzina, no kao i kod mnogih sličnih vozila i ovde su ukinuti. Instrumenti su specifični za ovakav kod hibrida, lično nalazim da su previše obični, da ne kažem banalni. Kod klasičnog Captura su atraktivniji, između ostalog uspešno kopiraju analogne pokazivače.

Ovo je praktično jedina vidljiva razlika u unutrašnjosti, centralni ekran od 9,3 inča i komandna tabla su identični. Sam dizajn nema ništa ekscentrično, reklo bi se da je proizvodač dao prioritet praktičnosti nad atraktivnošću. Kod pojedinih završnih nivoa monotonija je izbegnuta upotrebom boja koje su usklađene s spoljašnjom farbom. Sama sedišta i pozicija za upravljačem su bez zamerki, posebno bih istakao upravljač, lep na oko i prijatan na dodir.

Ovde treba istaći da postoji razlika u formi centralne konzole, konkretno na njenom donjem delu, gde je ručica automatskog menjača. Za razliku od ručnog menjača, smeštena je „na balkonu“, odnosno uzdignutoj konzoli koji je produžena ka vozaču, tako da ruka prirodno pada na ručicu. Njen dizajn je zaista originalan i dopadljiv, pravo je zadovoljstvo imati je u šaci. U početku je pomalo zbunjujuće što nema pozicije „P“ (parking), za to je zadužen taster na samoj ručici.

U vezi organizacije unutrašnjeg prostora još par zapažanja, u pregrade na vratma staju flaše od 1,5 l, dok je u dnu centralne konzole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Po ugledu na prethodni Captur preuzeta je i čuvena fioka ispred suvozača, retko velike zapremine. Svašta se može strpati u nju, pod uslovom da sedište nije previše pomereno ka napred, kada udara u kolena suvozača.

Pozicija za upravljačem je povišena, i kao takva savršeno „leži“ nižim i  prosečno korpulentnim osobama. Ukoliko je za upravljačem vozač do 1,8 m visine, za putnike sličnih dimenzija pozadi ostaje dovoljno prostora za kolena i glave. Kao i na prednjim sedištima i ovde pronalazimo dva USB priključka i punjač od 12V, ali i rukohvate na plafonu (nema ih napred).

Ukoliko putnici i nisu zakinuti, to se ne može reči za kofere, prtljažnik je značajno izgubio na zapremini. Kao i kod običnog Captura podeljen je horizontalnom policom na dva dela, s tim da je kod hibrida donji deo popunjen baterijom i kablovima. Umesto 422 l, kada je zadnja klupa pomerena maksimano unazad, ovde ima zapreminu od 379 l, ali u gornjem delu, iznad police, ostaje samo 261 l. Kome treba više uvek može pomeriti klupu ka napred, odnosno oboriti nasone, kada se dobija potpuno ravna površina.

Malo po malo stigosmo i do cene, u Francuskoj (za naše tržiste nije poznata), Captur se prodaje počevši od 33.700 evra. Odnosi se na odlično opremljen završni nivo Intens, iznad kojeg je samo ultra luksuzni Initiale de Paris. Ne vredi gubiti vreme i nabrajati šta poseduje od završne opreme, praktično sve što se poželeti može je uračunato. Od navedene cene treba odbiti 2.000 evra bonusa, koliko u Francuskoj imaju pravo hibridi jeftiniji od 50.000 evra, s električnom autonomijom u gradskoj vožnji od najmanje 50 km. Zapravo i mnogo više, tj. još 5.000 evra ukoliko se zameni za naki „prljavi“ krš, francuska država podržava vozače koji prelaze na čiste automobile.

Ukoliko ne uračunamo ove privilegije ispada da je Plug-in skuplji za oko 6.000 evra od benzinske izvedbe 1.3 TCe/155, po nekim računicama ispada da se u Francuskoj ova razlika amortizuje nakon 60.000 pređenih kilometara, pod uslovom da se Captur E-Tech vozi isključivo na struju. U realnim okolnostima ovo je teško izvodljivo, što samo dokazuje da se jedan plug-in hibrid ne kupuje slučajno.

Ko nema mogućnosti da ga svakodnevno napuni (dopuni) i vozi na baterije, bolje da se opredeli za neku klasičnu izvedbu, odnosno sačeka na obični hibrid. Statistike kažu da ih velika većina vlasnika puni kod kuće ili na poslu (73% u prvom, odnosno 55% u drugom slučaju), jer javnih punjača i dalje, osim što ih ima nedovoljno, često ni ne funkcionišu. Trenutno ih ima oko 30.000, nakon jedne nedavno sprovedene ankete Francuzima je veća briga kako napuniti baterije nego li kupiti električno vozilo.

Problem nije dakle toliko u samoj ceni već infrastrukturi i održavanju punjača, upravo kao i načinu plaćanja. Više desetina raznih pretplatnih kartica su u opticaju (vlasnici očekuju da se može plaćati Viza karticom, što za sada nije slučaj), a sve u zavisnosti od toga koja kompanija isporučuje električnu energiju. Opšti je haos i po pitanju cena, za jedan kWh varira između 0,177 i 1,48 evra, što opet zavisi od isporučioca energije, snage punjača, njegove pozicije (kao i organsko gorivo struja je skuplja na auto-putevima)…

Bilo kako bilo voženi Captur pokazao se u najboljem svetlu, dobar mali plug-in SUV, kakav se retko sreće u segmentu. Pitanje je samo hoće li mu klasična hibridna izvedba, kao kod Clia Plug-in, „doći glave“? Lakši i jeftiniji za par hiljada evra, koristiće iste pogonske jedinice (benzinski 1.6, plus električni motor od 66 ks), ali bez velike baterije od 9,8 kWh. Za proveriti prvom prilikom…

Tekst: Perica Rajković

Fotografije: Renault, Perica Rajković

Renault Captur 2 E-Tech Hybrid Plug-in

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.230 x 1.800 x 1.580 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: 379 l
Masa praznog vozila: 1.564 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzin + 2 električna
Radna zapremina: 1.598 cm3
Snaga: 91 ks + 66 ks + 31 ks
Maks. obrtni moment: 144 Nm + 205 Nm + 50 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski, 4+2 brzine

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,1 s
Maks. brzina: 173 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara: 39 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 1,2 l
Emisija CO2: 32 g/km

Cena

Cena u Francuskoj 33.700 evra, bez uračunatih povlastica  

Dobre strane:

Električna autonomija u gradskoj vožnji, sinhronizovano funkcionisanje svih agregata, diskretan benzinski blok, performanse, odnos vozna dinamika/udobnost 

Loše strane:

Osetno viša cena bez uračunatog bonusa, smanjena zapremina prtljažnika i rezervoara za gorivo, težina
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,75
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8 
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,75
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 8
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,722

(2581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

85 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

„Još par reči o menjaču bez kvačila, Renault je ovde primenio rešenje iz Formule 1, i uveo tzv. dog-clutch automatski menjač (Francuzi ga nazivaju “boite à crabots”), “

A davno me Mile ubedjivao kako auto sport nema apsolutno nikakve veze sa obicnim automobilima🤣…Evo ga jos jedan dokaz u moru dokaza da auto sport itekako ima veze sa obicnim automobilima.Eto zasto je Renault u F1 vec 45 godina i zasto pravi najbolje automobile..

BB

Konačno nema plivajući zamajac 🤣🤣😂

sami

Eto, dođe vreme skalmerija. Kupiš nešto a ne znaš ni šta ima u njemu ni šta vuče a ako naiđe problem mora se ići pravo u Sošo fabriku inače leka nema. Zamisliti osu skalmeriju kao polovnmjaka, sa nekih stvarnih 150 000km. Cirkus.

Renault Terminator

U Soso neces morati ici sigurno,tamo se pravi Peugeot.
Za Renault ces morati ici u Boulogne-Billancourt😁..

Zoca

Tast mi je radio u Renou,imali su robote prvi u Evropi, msm pre vise od 40 god.Bila je stara fabrika u Parizu ako se dobro secam..

BB

A moj pravio avione u Mostaru…

Don

Dizel skuplji od benzina za 1500 eura, kažu, isplati se samo ako prelazite godišnje 20k km i više, dildo skuplji od benzina za bar 6000 e, kažu isplati se nakon 60k km. Sami zaključite jel to istina ili laž . Nadalje , zamjenska baterija koju morate kupiti jednom u 6 godina posjedovanja kod renoa će da košta min 9000€ . Čak ni ADAC sa svojim izvrnutim izračunom isplativosti ne daje prednost dildu , kurioziteta radi Toyota Corolla benzi vs dildo , razlika 2000 € u nabavi (ako se sjećam dobro) dildo se nikako ne isplati (odabrao Djelo, ovaj ADAC), a… Pročitaj više »

Peki

Don, poznata nam je tvoja averzija prema svemu sto se ima veze s strujom, kao i sve teorije zavere koje konstantno spominjes. No pre toga procitaj sta sam napisao i u kojim okolnostima je ovaj Hybrid isplativ. Spomenutih 60.000 km je samo u slucaju da se vozi iskljucivo na baterije, sto je, kao sto sam naveo, tesko izvodljivo u praksi. No ukoliko si toliki skeptik uzmi digitronce i izracunaj koliko potrosi jedan 1.3 Tce/155 nakon 60.000 km (prosecna potrosnja oko 8 lit), te to pomnozi s cenom benzina i dolazis do cifre od oko 6.000 evra. Prosto k’o pasulj. Jedino… Pročitaj više »

don

dizeli euro 4 norma idalje dobijaju zelenu plaketu, malo morgen ce natjerati desetine miliona ljudi da se odreknu auta i kupe k od auta, toliko placaju propagandu pa idalje nista, Bogu hvala. Da je sve organizirana hajka i prevara svejtskih razmjera, vidiljivo je iz svakog ugla. Nevidjeno pasivan stav ljudi zapanjuje iako svi za sebe vole reci da su pametni.
Nacin zivota u DE ih nece nikad prihvatiti kao i ogromna infrastruktura potrebna za te pizdarije, tako da nista od tih bajkica i ukidanja dizela.

Горан

Пеки је у праву. Овај хибрид треба да елиминише дизела. Ако погледамо цене у Словенији, које су скоро идентичне као у Србији (проверено, јер пратим Реное дуго времена а и фирма Реноа Адриа је кева за Рено Нисан Србија), можемо лако закључити да су у поређењу са највишим нивоом опреме (искључимо за тренутак ултра лускузни ниво Инитиал Парис) дизели јефтнији од Е тех-а за око 3000 евра (кад се одбије субвнеција у Србији од око 3500 евра за плаг ин хибридна возила), јер су у Словенији цене за Каптура Етех око 30600 евра за интенс опрему. Пошто је у Србији… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Горан
Laki

Privlacan ovaj Captur onako kompletno a ove Alfine felne legle ko rukavice!Koji pogon bi Peki izabrao bilo bi interesantno cuti sve je vozio?

Peki

Laki, sve je stvar potreba. 1.5 Blue dCi/115 trosi najmanje i ima solidne perfomanse, dok je 1.3 TCe/155 najprijatniji za voznju. Verzija pogonjena na gas nije skupa i agregat je prihvatljivo perfomantan (1.0 TCe/100 ks), dok je ovaj Hybrid zanimljiv za ljude koji ga mogu svakodnevno puniti kod kuce, I to pod uslovom da se „ogrebu“ za eko bonus, koji se nudi na pojedinim trzistima. Ne znam koliko trenutno iznosi u Srbiji i da li se zaista moze na njega racunati?

Laki

Hvala Peki!

Горан

3500 евра за плаг ин хибриде је еко субвенција. ДА ли ће бити повећана или не у 2021 видећемо. 5000 евра је за чисто екелткрична возила и 2500 евра је за обичне хибриде без плаг ин технологије. Из тога разлога ова псоледња субвенција нарочито погодује тојотиним возилима коиј већином имају само обичан хибрид али у тварности он нешто много и н дорпноси уштеди горива, осим ако се не вози ко по јајима, што нашим возачима никако не лежи као стил вожње.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Горан
moron

Najpre, gospodine Rajkoviću, hvala za ovako lep tekst. Dosta sam zastao već kod onog dela sa vinom i šampanjcem 😊 Nego, ako je Francuzima, sa 30.000 javnih punjača, problem gde napuniti ta strujna vozila (pri čemu vidim da je i cena struje jako šarena), a čemu da se nadamo mi zaostali Balkanci, kakvom korisničkom ugodjaju ? 😊 Ne razumeh koji je na kraju testa bio ukupan prosek potrošnje goriva (i kakva bi bila matematika ako bi dodao i potrošenu struju), mada mi je jasno da to u praksi zavisi od toga koliko se voziš na struju? Oko cene vozila više… Pročitaj više »

sami

Od svega i što je najgore ponovo vidim raskopavanje Srbije, i to x put. Predzadnji put za gas, a zadnji za optiku. Ako sad krenu sa po nekim punjačem za kvart nahebasmo, neće to okrpiti više godina. Ove budale što daju subvencije za privatna vozila, ja bi strpao u ludnicu. Daju državne pare da bi se neko vozao.

Peki

Namerno nisam naveo prosecnu potrosnju jer kao sto si i sam rekao ova zavisi od mnogo faktora. Uglavnom je ispod 5 litara, pod uslovom da baterija nije prazna, sve ostalo je relativno… Ponoviti cu jos jednom, Hybrid Plug-in se ne kupuje srcem, nije to cudo za svakog. OK, ukoliko se bas ima para za bacanje i kobajagi se zeli sacuvati zivotna sredina, no za vecinu potencionalno zainteresovanih kupaca, barem u Srbiji, dizel blok i neki benzinac se jednostavno namecu. No vremena se menjaju, sve je vise elektricnih i „polu elektricnih“ vozila, cene baterija padaju, samim tim i automobila. Malocas procitah… Pročitaj više »

Don

De, može li neko ispisati tu garanciju ovdje? Šta tačno piše ? Gle,zamisli da voziš dildu, 8 godina ti nisi došao na servis jer nemaš šta servisirati…neće to fabrika sebi napraviti … Sigurno piše kvačilo je potrošni materijal…u prijevodu , pala vam je baterija ispod 70% i hoćete novu? Ali ne, gospodine, naša garancija vrijedi za ispravnost rada baterijskog sistema, a baterija je potrošni materijal, njen kapacitet opada usljed vremena, broja punjenja bla bla bla, dajte 20 000 € pa da vam ugradimo novu.

Don

https://youtu.be/R1yaly7FBbM jest da je 4 ujutro, al ne mogu pustiti da čujem o čem ovaj priča, jedino što sam primijetio jest da im postotak ispravnosti baterija varira, fino opada ko blesav a onda najednom skoči…to objasnjava onog tvog druga i njegovih 80% i koliko već posto na 200k km ili sta si vec napisao. Prevara …ruralno auto, ko kajgana u Petra košta, ne ide ni 160 …troši 7 l benzina + struja i to kad voziš 120…da dalje ne pričamo … Sve je jasno. ADAC pokazao da unatoč svemu, nije jeftiniji ni od benzinca a ADAC je plaćen da vara… Pročitaj više »

TNT

Pa šta radiš to u 4 ujutru – priveo si neku pa „mrčiš”, ili nešto drugo? Polako, nemoj srčka da te strefi u tim godinama… Nemoj da se nerviraš toliko oko hibrida, popi neku ti tamo a ja ću ovde za pomen dizelima – izgleda da ćemo morati…

Branko

Koristim Mitsubishi Outlander plug in hibrid svaki dan, a prethodno sam koristio Outlander 2.2 diesel 4WD AT. Dakle, auto iste karoserije i slične konfiguracije, pa ću izložiti neka svoja iskustva i mišljenje. 1. Plug in hibrid, ali samo pod određenim uvjetima, predstavlja “najbolje od dva svijeta”: SUS pogona i baterijskog električnog pogona. 2. Nužni uvjeti za tu tvrdnju su da je većina ukupne km prevaljena u gradu (50% +) do 100 km dnevno te da imaš mogućnost punjenja kod kuće i na poslu. Dovoljan uvjet je da to zaista i radiš, nekim ljudima je priključivanje kabela “tlaka” (npr. mojoj ženi).… Pročitaj više »

Peki

Bravo i hvala Branko za iscrpno pojasnjenje. Samo da znas ti imas srecu da vozis mozda i najubedljiviji Plug in na trzistu, nisu svi toliko talentovani kao Outlandet…

moron

Branko, hvala i od mene.
Mada se povremeno kao oduševim tom plug-in tehnikom, sama okolnost da se elektrifikacija gura na grubu silu (a ne svojim prednostima-za one koji ih uočavaju), dosta mi gadi tu samu ideju.

Branko

A znam, i mene to iritira. S druge strane, ima ta tehnologija i svojih prednosti, a nedostaci (maks. brzina) su prigušeni visokim kaznama za brzu vožnju i mnoštvom kamera posvuda. Uči se dok si živ, a tema je zanimljiva (barem meni). Nakon nekog vremena, podosta tehničkih “purista” se i navuče na PHEV.

Don

Vidjecemo kad ti krepe baterija koliko će ti biti veselo . Doduše, da imas rigorozniji tehnički bilo bi ti sve teze proći ga. Zatim kad ga budeš prodavao kao polovnog , vidjecemo kako ces proći. Ja juce nisam spuštao ispod 160 a potrošnja nakon 300km je 6.1l dizela. Tako da…. te “uštede” okaci mačku o rep.

Branko

Don, razumijem tvoju skepsu. Kod donošenja odluke o kupnji, uzeo sam u obzir da je garancija na bateriju je 8 godina ili 160.000 km. Doplatio sam produženu garanciju na 10 godina i 200.000 km (500 EUR). Btw, baterija je modularnog tipa, pa se izmjenom 1-2 modula nakon isteka garancije (ako padne ispod 70%) rekuperira do 95%. Modul košta 1.000 EUR + PDV, a kompletan baterijski sustav sa kućištem, svim modulima, hlađenjem itd. 7.100 EUR + PDV. Osim toga, prijatelj je kupio polovan Outlander PHEV iz 2014 sa 240.000 km za 10.000 EUR. Baterija je na testiranju pokazala 87%, što je… Pročitaj više »

Don

Je, i u mom ajfonu pokazuje 10% pa crkne za dvije sekunde. Pljugic dildo pa da ima 1250€ bateriju? Pa u tojote za njene dilde košta bar 3 hiljadarke, Reno za pljuganje traži 10000€, Volvo 20000 a tri dijamanta 1250? Brijem da si zaboravio na jednu nulu još. Vidjeli smo na testu gte, lik fino kaže pljugic dildo mora svaki dan biti na utikaču inače – pljuga (a struja 84 centa). I ta pomama za uštedom! Pazi ti molim te, kupiš auto od 30+ k eura i hoćeš da stedis? Kupi si polovnu daciu, dobiješ ju za kutiju zvaka, ostane… Pročitaj više »

Don

Nakon 80k km baterija 70% znači zamjena, ali na 90k km pokazuje 90% (naravno laže, pa nećemo valjda mi da plaćamo, ček da istekne garancija) i to u De dje nema ni z od zime, gdje minus vidiš samo na računu. I evo, sta sam ja sumnjao to se pokazuje…znači, da imaš pošten tehnički on bi ustvrdio manipuliranje ili grešku , sta je već po srijedi, i rekao vaša baterija je ispod 70% – mijenjaj inače Nema tehničkog. Ti se možeš pravdati da ti pokazuje 90% ali u stvarnosti je to ispod 70%. E sad, kako je japanac postigao da… Pročitaj više »

Branko

Dakle, tvornička garancija je 8 godina ili 160.000 km, a produžena 10 godina ili 200.000 km. Tehnički pregled nema nikakve veze sa stanjem baterije, auto je tehnički ispravan i sa 50%, ali je kraći EV doseg.
Ja ne moram ništa opravdavati, jer vanjski uređaj za testiranje baterije egzaktno pokazuje kapacitet. Ako si tehničke struke, možemo dalje diskutirati kako i zašto. Mitsubishi daje subvencioniranu cijenu za bateriju kako bi prevladao strah od nove tehnologije.

don

po cemu je tehnicki ispravan, ako je propisano da se baterija zamijenjuje nakon sto izgubi 30% kapaciteta? ako sa normalnom baterijom ispusta 202 co2, koliko sa baterijom kojoj je 50%? bajkice…

Branko

Vozilo će biti tehnički ispravno, ali će pasti doseg i posljedično porasti potrošnja. Mjerenje emisija CO2 jako ovisi o proceduri mjerenja. Ukoliko bi npr. mjerio emisije uzbrdo i sa aktiviranim punjenjem baterije, emisija bi bila vrlo visoka. Za PHEV vozila je točno propisana procedura po WLTP-u, baš kao i za diesel vozila. Kod Outlandera je vagana emisija 43 g/km po WLTP proceduri. Jasno mi je da ne voliš električna vozila i uvažavam tvoj stav. Ja sam ga, eto, kupio i zadovoljan sam.

Don

202 gr CO2 mjerio ADAC . Zatim,nije tehnički ispravno cim mu se mora mijenjati baterija kad dodje na 70% . On može dalje voziti , niko ne spori, ali nije tehnički ispravan jer čemu onda potreba za mijenjanjem? Mogu ja iščupati dpf i voziti, dje problem? Al kažu nisi tehnički ispravan. Znaci, da se pravila poštuju, ti ne bi nakon 70k km prošao tehnički bez da promijeniš bateriju, a mijenjanje modula je goli k, svi znamo kako to djeluje, dakle samo čitava baterija a to je 8k eura svakih 80k km. Lijepo. Zato se može manipulirati softverima stalno , kad… Pročitaj više »

Branko

Don, čemu takav ton? Nisam rekao da košta baterija 1.250 EUR (sa PDV-om), nego jedan modul, a ukupno ima 10 modula. Kompletna baterija košta 8.885 EUR (sa PDV-om). Što se tiče Golfa GTE, on spada u PHEV baziran na SUS motoru i radi potpuno drugačije nego Mitsubishi. I da, punjenje kod kuće me košta oko 70 centi, a na poslu i punionicama 0. Auto me koštao više od 30.000 EUR, a ušteda je samo jedan od faktora za kupnju: naprosto mi se sviđa ta tehnologija, ali ne tvrdim da je idealna. Do posla imam 27 km u jednom smjeru, a… Pročitaj više »

don

nije tebi kao osobi nista licno upuceno, nego dildama, tu mi je nulta tolerancija. sad smo kod 9k eura , vidjeli smo da opada nakon 80k km kapacitet i da ljudima pokazuje 70% znaci..sve je jasno.

Горан

Уа каптура је гааранција за батерију 8 година. Псоле тога кажу да пада на 70 %. То значи да и да ље можеш да возиш и све нормално, смао је домет краћи. А ако и замениш батерију, ауту дижеш вредност, па кад га будеш продавао имачеш јак адут, нову батерију!

Izmenjeno 3 godine pre od strane Горан
Don

Opet bajkice.

Don

Sta su mu to naplatili 6009€? Može li spisak dijelova i cijena tj račun? Dizna od 70 do 200€, filter 200€ na netu al dok je ovaca biće i šišanja…6000€ subvencija države, zašto ista nikad nije tako subvencionirala dizel? Sve je naredba iz određenih krugova , znamo da oni vladaju državama, čak je i Vladimir Šeks izjavio (imaš intervju na netu) da oni ne upravljaju državom i da je sve to farsa, da su igrači tj glumci. Sad će batinama nas natjerati na dilde unatoč očitim nedostacima koje vide ljudi čiji razum nije sužen , dočim će milijarde kineza i… Pročitaj više »

Branko

Jedna visokotlačna brizgaljka košta oko 658 EUR; x 4 = 2.632 EUR
DPF oko 2.700 EUR
Ostalo je usluga. To su cijene u ovlaštenim servisima u Hr, lako se provjeri. Ako vi zaista imate takve cijene, to je sjajna poslovna prilika: klijenti iz Hr će čekati u redovima. Trenutno skidaju DPF i ugrađuju software “varalice”, ali ne za dugo: uskoro će sve stanice za tehnički imati testere za očitanje software-a.
Nisam ljubitelj lika i djela gospodina Šeksa, niti politike.

moron

Dobro je ako ge baterija takva, iz segmenata, pod uslovom da ih je „razumno lako“ zameniti. Jer, tu „ruke“ mogu biti skupe i ako menjaš „parče po parče“, moglo bi biti skuplje nego odjednom.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Branko

Demontaža i montaža baterije je 8 radnih sati; izmjena modula 2h po modulu. Radni sat je oko 30 EUR. Kod reparacije se mijenjaju 1-2 modula.

moron

Hvala za ovaj info. Tih eur 30 po času je, pretpostavljam, u HR?
Koliko tu tačno ima modula u bateriji?

Branko

Da, u Hr. Baterija ima 10 modula sa po 8 ćelija, ali kod reparature se mijenjaju 1-2 da vratiš kapacitet na cca 95%. Naime, moduli se nejednako troše, a relativni kapacitet baterije je jednak relativnom kapacitetu najslabijeg modula. Npr, najslabiji modul je na 70% -> baterija je isto na 70%. Drugi po redu najslabiji modul je na 90%. Zamjenom modula od 70% dižeš kapacitet baterije na 90% itd. Ako hoćeš punih 100%, onda se više isplati cijela baterija. Mada nema smisla.

Don

Alo moron, propustio si informaciju,10 modula x1250€ i dodjes na 12500€ za bateriju. To ti je trošak kojeg kad tad moras imati. Da ne kazem da ne mozes brže od 170, 202 gr CO2 ,40k € sa svim popustima i na kraju ADAC kaze benzinac outlander jeftiniji od dilde po kilometru puta. Eno ti link, pa se uvjeri.

moron

Done, znači, ipak je popust ako zamenim celu bateriju odjednom … Vidiš da ima benefita …
A, ako „ne prolazi tehnički“ sa kapacitetom baterije ispdo 70%, to je meni jako logično (ako je tako), da bi to zaista bio plug-in (sa benefitima načina upotrebe koji iz toga slede u nekim restriktivnim zonama, negde na Zapadu)

D_C

Nemoj da mi verujes na rec, ali od onih sto voze hibride (taksisti u Nisu) sam cuo da nikad nema potrebe za zamenom cele baterije vec se zameni samo onaj modul koji je oslabio.
Takodje sam pre nekog vremena citao u engleskim medijama da je Nissan trazio nacin za novu primenu baterija iz Leaf-ova koji su (vec) poceli da pristizu na reciklazu, jer iako su auti za otpad, u mnogima su baterije jos uvek dobre, odn nadzivele su auto.
Da se opet ogradim, samo prenosim sto sam cuo/pisao.

D_C

…cuo/citao.

D_C

Vec godinama pricam da smo usli u doba kada vise ne postoji jedno idealno pogonsko resenje koje odgovara svakom i da je kljucni faktor nacin koriscenja vozila, od kog zavisi sta potencijalnom vlasniku od ‘motorizacije’ odgovara. Dobro, realno je bilo donekle tako i ranije ali ne u ovoj meri (na stranu to sto je jedno vreme svako kupovao dizel iako za njim nije bilo uvek potrebe niti je mozda bio uvek idealna opcija). Pogotovo nije bilo ovoliko razlicitih mogucnosti, sto danas zahteva dobru analizu za sta ce se auto i kako koristiti da bi se odabrao idealan pogonski sklop.

Branko

To je pravi inženjerski pristup, a osim načina korištenja, bitno je i pravno okruženje. Kod nas je subvencija za PHEV 5.200 EUR kod kupovine, punjenje baterije je (za sada) džabe, cestarina i osiguranje su niži, parkiranje u javnim garažama je 50% niže, itd.

D_C

Kada sam prvo citao o ovom autu u najavi, pitao sam se zasto je Renault bazirao svoj plug-in hybrid na 1.6 atmosferskom a ne primera radi na 1.2 turbo motoru. Sada, posle procitanog testa, imam utisak da ga je Renault bas rasturio i da je iskustvo steceno u F1 i direktna ili indirektna primena tehnologija iz iste svakako daje rezultate.

Peki, zanima me tvoje poredjenje sa ostalim plug-in hybridima koje si vozio u skorije vreme. Da li je utisak da je ovo trenutno najnapredniji sistem realan?

sami

Da ima veze ova skalamerija sa F1, prvo bi bio baš turbo jer F1 ima turbo motor. A kloko znam, F 1 se ne puni kući na utičnici. Dalje F1 hibrid ima na turbu elektromotor i generator. Meni ova skalamerija liči na kočiju pre nego na F1, čak ima i točkove veličine slično kočiji. Ovo ima veze sa F1 isto ko i Volvo kamion.

Zoca

Npr.KERS .

Branko

Turbo kompresor se, osim za povećanje specifične snage, koristi i za “peglanje” krivulje momenta. Obzirom na idealnu momentnu krivulju elektro motora sa kojima SUS radi u sinergiji, nije bilo potrebe za turbom. Namjena auta ionako nije za sportsku vožnju, nego obiteljske potrebe.

D_C

Slazem se… Do ovih najnovijih PSA i Renault hybridnih sistema (nisam siguran za Mitsubishi), imam utisak da je kod plug-in hybrida SUS ipak odradjivao dobar deo posla a elektro-motor je bio tu da pripomogne i za neke situacije gde nije potrebno neko zesce naprezanje (grad). sada vec dolazimo u situaciju da se stavljaju mnogo jaci elektromotori (u ovom konkretnom slucaju skoro 100ks i 200+50 Nm) tako da je ovde prakticno SUS sada taj koji pripomaze. U vezi nedostatka kvacila, na osnovu prilozenih ilustracija dolazim do zakljucka da je elektromotor br 1 (valjda onaj jaci) postavljen izmedju menjaca i SUS motora… Pročitaj više »

Branko

Kod Mitsubishi-ja elektro motorna snaga je 177 KS, a SUS 135 KS. Ukupna snaga je 225 KS. Radi specifične konfiguracije (izlazna snaga baterije je < snage elektro motora), ukupna snaga nije jednostavan zbroj. Uskoro će biti i propisano da EM snaga bude veća od SUS, ako se žele koristiti beneficije.

TNT

Da se priključim pohvalama ali i zahvalim na edukaciji – kao “pivski čovek” površnog poznavanja vina, pojma nisam imao šta je šampanjac – hvala Peki! Preko 33.000 evra za povišeni Clio? Dva menjača, tri motora… Čini se da sve manje poznajem auto industriju, a promiču mi glavna dešavanja. Stalno čekam da se nešto promeni i da se vratimo SUS motorima sa pravim kubikažama, ali to se očigledno neće dogoditi. Moram malo da proučim kako ta menjačka kutija (ili te menjačke radi i čemu to služi – prvi put sam u ovom članku čuo za ovakvu kombinaciju – pre nego što… Pročitaj više »

Peki

Navodno je izvesni fratar, danas toliko poznati Dom Perignon, pre pra stotina godina zaboravio flasu belog vina u svom podrumu koje je „prokislo“… Zapravo radi se o toj cuvenoj fermataciji u flasi, bakterijama koje se nakupe u gornjem delu buteljke, kod grlica. Upravo zbog toga Sampanjac se mora svakodnevno okretati i s godinama menjati nagib flase. Pred kraj procesa, koji traje oko tri godine, flasa stoji gotovo vertiklano, kako bi se po otvaranju zapusaca (do tada je obican pivski) , taj talaog pod pritiskom prirodno izbacio. Razlika u kolicini, od nekih 100 mililitara nadoknaduje se sirupom na bazi grozda, koji… Pročitaj više »

TNT

Hvala i za duže objašnjenje. Verovatno se dalo zaključiti po mom prethodnom komentaru da sam sve do sada bio uveren da je šampanjac = penušavo vino, ali bih možda bio srećniji da sam ostao u blaženom neznanju 😀, i u svečanim prilikama pio tu, očigledno jeftiniju varijantu, misleći da je prava.

Baci link pod obavezno, naravno da me interesuje!

Don

Sljedeći put u vino ubaci šumeću tabletu. E, sad smo naučili o šampanjcu bar neki k od testa dilde, da se čovjek okoristi.

D_C

Ukoliko je penusavo vino iz Italije, onda je ‘Prosecco’ s time sto je Prosecco vino barem 85% napravljeno od istoimene vrste grozdja. Penusavo vino iz Spanije je Cava a u Nemackoj Sekt, mada se kod nemaca taj izraz odomacio za sve vrste penusavih vina. Vrste grozdja koja se koriste za sampanjac su Sardone, Pinot Noir i Pinot Meunier. A sampanjski region je u takvim klimatskim uslovima da je jako tesko da grozd sazri odn dostigne ‘ripeness’ koja je potrebna da bi se od ovih vrsta grozdja napravilo kvalitetno ‘obicno’ vino pa je proizvodnja penusavog zapravo nastala kao izlaz iz te… Pročitaj više »

moron

Da, daj link Peki, mada sumnjam da ću razumeti princip rada menjača složenijeg od menjača bicikla 😊

BB

Au, kada vidim cijene šampanjaca onda ovaj Captur i nije tako skup 😂🤣

moron

Zna li se zašto je Reno napravio Plug-In kod koga ne postoji režim rada u kome bi SUS motor sa 100% napunio bateriju i omogućio da se posle vozi samo na struju narednih 50-60 km?

da11

Zato sto bi previse trosio goriva, passat gte trosi 13l pri tom rezimu voznje. Sto je suludo toliko ne trosi ni v6 benzinac, ako se vozi normalno. Napomena da je motor kod tog passata 1.4 tsi.

moron

To znam, ali, ako si potrošio bateriju plug-in-a van grada i prilaziš gradu, kako da u vožnji dopuniš bateriju da bi se po gradu vozio samo na struju? Nikako.

Branko

Outlander ima Charge mode; možeš napuniti bateriju, ali skoči potrošnja.

Peki

Verujem da je zato sto kada SUS agregat puni baterije trosi i izbacuje previse CO2. Negde procitah da su provalili proizvodace ciji hibridi u voznji pune baterije, te hoce da im ukinu subvencije. Nvedena kolicina stetnih izduvnih gaosva ne odgovara istini…

moron

„Cvrc Milojka“ … Sada ta „prednost“ odjednom postade „mana“? Ne mo’š ti ugoditi ekolozima nikako …

Don

Pisali smo mi o tome u komentarima, Passat cucla 13 litara…dildo je bio,jest i biće prevara.

Branko

Nije zbog toga, nego da bi smanjili troškove, jer takva tehnologija košta. PHEV bazirani na SUS motorima su zamišljeni da se pune polako na kućnoj utičnici ili sporom (AC) javnom punjaču. Mislim da je Outlander jadino PHEV koji ima mogućnost brzog (DC) punjenja.
Istina je da PHEV troši više goriva kada puni bateriju u vožnji i to za “akumulirane km u bateriji” + gubici. Ali nekad to ima smisla, jer voziš na struju u urbanim sredinama gdje je to najvažnije, a emitiraš CO2 van grada.

Don

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/auto-kaufen-verkaufen/autokosten/elektroauto-kostenvergleich/
Sad baci pogled na tablice i idi se objesiti….pun mi je k…ti dildasa..

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Don

Još pišu da je 15 keka dildo outlender skuplji od benzinca, da troši (njima ) 5.7 l benzina plus struja…i da je co2 202 gr !!! Zato, ckomi!
2tone teška mrcina sa aerodinamikom zgrade, gepekom veličine juga a auto dužine kamiona , jeftine plastike i 50k eura. Polit benzinom i zapalit.
Obična prevara kao i svaki dildo.🖕💣❌
I to je ADAC pisao, ovi su još gori..https://www.autobild.de/artikel/plug-in-hybrid-mitsubishi-outlander-phev-dauertest-16827371.html

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Don

Odem na japansku stranicu (Mitsubishi Austrija) i imaju app (jako lošu) da pokažu uštedu dildu, samo sam promijenio opciju preko vikenda i stavio da prijedjem vikendom 180k po danu, izbaci mi uštedu o 0€ (nemre ići u minus, tako napravili, pa bi pokazali zapravo da gubiš pare!!! Ak prijedjes na dildu) . Kraj diskusije.Mat.

Branko

Čestitam i želim Ti ugodan dan!

moron

Dobar ti ovaj kalkulator Done, bez šale. Kako vidim, zavisno od broja kilometara dnevno, ušteda najpre raste (sa rastom dnevnih klilometara), pa, pada, i onda je moguć i režim upotrebe sa uštedom od „nula“?

don

tj minus alias gubis lovu…pa sta treba vise da kazem? jos ti naplate baterije nakon 80k km 9000e

Peki

Ma sve to stoji Don, ali odluke su donete! Dizele ce za koju godinu verovatno svi proizvodaci izbaciti, elektrifikacija je uzela maha. Svi su obavezni da ponude Hybride ili 100 % elektricne modele, bili oni isplativi ili ne. Malocas sam trazio od Opela Grndland X Hybrid, juce poslah molbu za Jeeb Renegade Hybrid, Ford Kugu sam vec rezervisao za pocetak novembra, doista Dizel ali ipak neki laki hibrid, jer imaju problema sa PLug-i n izvedbom… Daleko je sve to od savrsenog, kao sto sam odgovorio Moronu sumnjam i da ce Hybridi PLug-in preziveti modu, ali za sada je tako. Ljudi… Pročitaj više »

moron

„… Preci na biciklo … “

Pa, Peki, svakako je zdravije i to, ako ništa drugo, za živce 🙂

Branko

U Hr je PHEV Outlander jeftiniji od benzinca radi posebnog poreza na motorna vozila.

don

ma da je dzaba, ne radi ustedu ni u cemu. softverski radi prevaru o stanju baterije, prve tri godine u blagoj klimatskoj zoni, gubi na kapacitetu i zacas je na granicnih 70% kad dolazi vlasniku trosak od 1300e-1500e, ak ce mijenjati modul. ne mozes se brzo voziti, trosi pun k goriva i izbacuje, prema adac, 202 gr co2. al nista od toga nije problem, problem su dizne i dpf (koja budala kupuje to kod ovlastenog servisa, kad je u slobodnoj prodaji 10x jeftinijie?) koje kod kvalitetnih auta mijenjas jednom u 300k km i kosta sve skupa manje od jednog modula,… Pročitaj više »

Branko

Don, uvažavam tvoje mišljenje, ali riječ je o najprodavanijem PHEV autu na svijetu, koji do sada nije imao nikakvih većih “afera”. Kod nas ih voze rendžeri u nacionalnim parkovima već 7 godina: Plitvice, Velebit, Kopački Rit, Medvednica itd. Baterija je mijenjana samo na jednom i to radi sudara (mehaničko oštećenje). Razgovarao sam sa više korisnika prije nego sam kupio auto i svi su bili vrlo zadovoljni. A što se tiče uštede na gorivu, kod mog načina korištenja je preko 70% (100 km dnevno gradom prosječno, punim bateriju kući i na poslu). Do sada sam prešao 24.000 km. I da struja… Pročitaj više »

Peki

Kao sto obecah evo link u vezi Renaultovog menjaca bez kvacila (video)

https://pagecran.fr/ebrief/renault_e_tech/

TNT

Pa gde dade link na francuskom, za nas polupismene?

Peki

Pa nema drugi, taj su mi prosledili 🙂
Francuzi respektuju i forsiraju svoj jezik, engleski, kao i Engleze, ne gotive bas previse…