1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Kuga 2.0 EcoBlue mHEV/150 Vignale – Korona jača od Kuge
Ford Kuga 2.0 EcoBlue mHEV/150 Vignale – Korona jača od Kuge
101

Ford Kuga 2.0 EcoBlue mHEV/150 Vignale – Korona jača od Kuge

4.11K
101
Podelite sa prijateljima:

U senci repriznog karantina, za koji smo verovali da se nikada neće ponoviti, vozili smo Ford Kugu treće generacije. Izbor je pao na mikrohibrid u sprezi s dizel agregatom, za koji smo isto tako verovali da pripada prošlosti.

Jedva da je prošlo 9 časova ujutru, vreme kada se otvaraju biroi u Francuskoj, zazvoni moj smartfon s memorisanim imenom „Olivier Ford“. Olivier je inače šef novinarskog voznog parka Forda, kod koga sam tog jutra trebao otići po novu Kugu 2.0 EcoBlue mHEV. Iskreno rečeno njegov poziv me nije iznenadio, jer istoga dana, to jest 28. oktobra 2020. godine, Francuzi su sa zebnjom čekali obraćanje predsednika Makrona, o pooštrenim merama i eventualnom novom „confinement-u“ (u prevodu zatvaranje, odnosno karantin).

I dočekali su ga, nakon dve sedmice „policijskog časa“ (od 21 do 06 h), obaveznog nošenja maski na zatvorenom i otvorenom prostoru, ograničavanja broja mesta i radnog vremena u barovima, restoranima, bioskopima, muzejima, kao i otkazivanja svih sportskih događaja i manifestacija, desilo se ono od čega smo svi strahovali. Ni manje ni više do repriza prolećnog karantina, uprkos obećanjima premijera i predsednika da se to neće ponoviti… Priča vam je verovatno poznata, još do pre samo par nedelja mogli smo čuti kako je sve spremno za drugi talas, kako su bolnički kapaciteti dovoljni, medicinsko osoblje povećano po brojnosti, i obučeno, te kako francuska ekonomija ne može preživeti još jedno totalno zaustavljanje i slične izmišljotine, sve se odjednom srušilo kao kula od karata!

Da, da i to uprkos pravovremenog upozorenja zdravstvenih radnika „na terenu“, da porast broja obolelih napreduje geometrijskom progresijom, da na kraju, urkos obećanjima, nema dovoljno materijala i kreveta po bolnicama, te da se pozitivno testirani nosioci virusa malo ili nedovoljno izoluju, a da se na rezultate testova čeka više dana! Za rezultat imamo preko 50.000 „obolelih“ dnevno (pozitivnih na testove) i prepune bolnice, koje se više ne bave „običnim“, već samo covid bolesnicima.

U mom slučaju, odnosno moje familije, proglašenje vanrednog medicinskog stanja i takozvani „Cofinement„, znači da ne možemo izaći iz kuće u periodu od najmanje četiri sedmice, osim otići do prodavnica sa prehrambrenim proizvodima, apoteke, kod doktora, kao i izaći i prošetati se u neposrednoj okolini. Da, ali i to uz obaveznu atestaciju, to jest potvrdu koja se mora odštampati ili popunjenu aplikaciju na smartfonu. Pažnja, vreme trajanja nije neograničeno, naprotiv za šetnju i sport ima se pravo na samo sat vremena (obavezno se naznači vreme izlaska iz kuće), dok je distanca ograničena na par kilometara. Škole za najmlađe ovoga puta ostaju otvorene, kao i državne ustave, pošte, banke, ne i fakulteti, kao i sav „nevažan komers“, odnosno trgovinske radnje s neprioritetnom robom.

Supruga tako prestaje se profesionalnim aktivnostima, dok su moje test vožnje pod velikim znakom pitanja! Prilikom prolećnog karantina svi proizvođači automobila obustavili su proizvodnju i zatvorili prodajne salone, tako da su sve rezervacije koje sam imao poništene, ovoga puta ostaje da se vidi. Osim toga, navedene četiri sedmice treba uzeti s velikom rezervom, karantin će najverovatnije trajati sve do kraja godine. Ko preživi i ne izgubi zdrav razum, pričaće kako se sve završilo…

Sve vrste pogona

Prikazana javnosti krajem prošle godine, Kuga treće generacije ima tešku misiju da se konfrontira s brojnim i talentovanim konkurentima, kao što su Peugeot 3008, C5 Aircross, DS7, VW Tiguan, Seat Ateca, Škoda Karoq, Honda CR-V, Toyota RAV4, Kia Sportage, Hyundai Tucson, Renault Kadjar… Srećom po nju, veoma je dobro „naoružana“, već u startu ponuđena je sa širokom paletom agregata.

Benzinska ponuda bazirana je na trocilindarskom 1.5 od 120 i 150 ks, kao i četvorocilindarskom 2.5 PHEV/225 ks. Radi se o hibridu s spoljašnjim punjenjem, gde termički agregat razvija 164 ks, a električni 61 ks (230 Nm). Napajan je baterijom od 14,4 kWh, koja mu, po Fordu, obezbeđuje električnu autonomiju od „lepih“ 56 km. Malo kasnije predviđena je i klasična hibridna izvedba, bez spoljašnjeg punjenja, lakša i jeftinija. OK, hibridi su danas modi i to mi deluje posve normalno, čudno je da se Ford nije odrekao dizela, štaviše ponudio je čak tri verzije.

Najslabiji 1.5 EcoBlue razvija 120 ks, kome u pomoć priskače 2.0 EcoBlue od 150 i 190 Ks. Slabiji je isključivo s prednjom vučom, dok je najsnažniji može pohvaliti integralnim pogonom AWD. Jedino voženi, dakle 2.0 EcoBlue mHEV/150 ks, poseduje još jedan argument, odnosno mali električni motor, koji mu pomaže u određenim situacijama. O njemu opširnije nešto kasnije, pozabavimo se malo formama i stilom naše Kuge, koja očigledno nema nikakvih zajedničkih tačaka s bivšom.

Priča o prvom kompaktnom SUV američkog proizvođača počinje 2008. godine, prisetite se, Kuga je zamenila Ford Maverick. Uspeh nije izostao (prodato preko 350.000 primeraka), no prva generacije Kuge ipak nije mogla isprati ritam šampiona, izvesnog VW Tiguana. Od konkurenata se distancirala veoma dinamičnim izgledom i isto takvim ponašanjem na putu, ali je u poređenju sa njima poprilično zanemarila familijarni aspekt. Malo prostora na zadnjoj klupi, i prtljažnik od samo 410 litara, odbili su mnoge zainteresovane, te se Ford potrudio da ovo ispravi s Kugom 2, na sceni od 2013. godine.

Ford Kuga druge generacije

I jeste (prodaja se gotovo duplirala), ali je za uzvrat druga generacija izgubila na karakteru, iako je vozna dinamika ostala za primer. Najdiskutabilniji je bio dizajn, po mnogima predhodna je bila estetski privlačnija. Stvar ukusa, no činjenica je da su oštre forme, koje su je karaterisale, sada odbačene. Kuga 3 znatno je zaobljenija, ujedno i znatno seksipilnija. Bez obzira iz kog ugla je posmatrali jasno je da su dizajneri bili sretne ruke, iako pojedini u njoj vide samo nabildovani Focus.

Kratko ali slatko

Umesto čitave sedmice, na koliko je Kuga bila rezervisana, druženje je trajalo jedva dva dana. Crne slutnje su se obistinile, na vrat na nos vratih je par sati pre proklamovanog karantina, sva sreća nakon bezmalo 500 pređenih kilometara. Odmah po preuzimanju uhvatih najbliži auto-put, bez da sam se, kao što je red, „na tanane“ upoznao s enterijerom i pojedinim funkcijama. Prvi utisci su više nego pozitivni, retko diskretan agregat praktično se ne čuje pri višim brzinama. Prava sprava za duga putovanja, bez obzira što je uz 2.0 EcoBlue/150 predviđen samo šestostepeni ručni menjač.

Uz benzinac i 1.5 EcoBlue opciono je ponuđen novi osmostepeni automatski menjač, dok je kod najsnažnijeg od 190 ks u serijskoj opremi. Na auto-putu efekat hibrida je neosetan, iskreno rečeno za njim ni nema potrebe. Uz 370 Nm obrtnog momenta, dobro odmerene prenosne odnose i solidnu aerodinamiku (za jedan SUV), Kuga je u svom elementu. Ko često vozi auto-putem slobodno može da zaboravi na 2.5 Hybrid Plug-in, osim što je performantan, dizel je i ekonomičan, uz prosečnu potrošnju od nekih 6,5 l. Tek da se zna, na našem tržištu 2.0 EcoBlue mHEV je jeftiniji za preko 11.000 evra (isti završni nivo), bez uračunatih subvencija za Hybrid (ukoliko ih ima).

Nakon bezmalo dva sata vožnje po odličnom A1 (auto-putevi se u Francuskoj označavaju slovom A i brojem), izađoh bez ikakvog cilja na regionalne puteve, gde do izražaja dolaze dinamički kvaliteti Kuge. Iako je postavljena na platformi Focusa, za koju Ford kaže da je lakša za čitavih 90 kg od prethodne, teška je „k’o Trepča“! Bezmalo 1.700 kg, što je više od svih gore navedenih konkurenata. Uprkos tome, velika masa nema veći uticaj na ponašanje vozila, još manje na upravljanje i međuubrzanja.

Impresivno je kako ovaj agregat prihvata gas iz najnižih obrtaja, primera radi, sa samo 1.000 o/min, u trećem prenosu (brzina kretanja 30 km/h), osim što ne negoduje, sposoban je posve solidno ubrzati, bez potrebe da se pređe u niži stepen prenosa. Kao što se moglo pretpostaviti u pomoć mu priskače mali električni motor od 11,5 kW, napajan baterijom od 48 V. Pomaže termičkom agregatu isključivo u fazi ubrzanja, dok se spomenuta baterija dopunjuje prilikom usporavanja i kočenja. Iako ni u kom slučaju ne može da pokrene Kugu, prisustvo blagog hibrida je opravdano, posebno jer ne utiče značajnije na cenu. Ujedno poboljšava perfomanse i smanjuje potrošnju goriva, samim tim i nivo izduvnih gasova.

U ovakvim uslovima vožena Kuga se zadovoljila s nekih 6 litara, uprkos čestim i snažnim ubrzanjima. Opet konstatacija kako je agregat iznenađujuće diskretan, zapravo nije „grlat“ kao kod većine dizela slične zapremine, već nekako metalan. Daleko od urbane sredine i radara na svakom ćošku, koristim priliku da ga po pustim, ali ne preterano kvalitetnim sekundarnim putevima, poteram do krajnjih granica. Amortizeri i ogibljenje pokazali su se na visini zadatka, osim što odlično upijaju sve nepravilnosti, sprečavaju preterano naginjanje i ljuljanje prilikom dinamične vožnje.

Sigurna je i zabavna za vožnju ova Kuga, no ukoliko želite još više, kao što rekosmo u ponudi je 4×4 verzija, uz snažniji agregat od 190 ks. Tako ćete se dočepati i automatskog menjača, jer iako je ručni šestostepeni precizan i dobro odmeren, ovakvom vozilu bolje „stoji“ automatika. Lepo, samo ne računajte da će te s Kugom 3 proći kroz njive, s nepunih 14 cm klirensa pre svega je namenjena asfaltiranim i zemljanim putevima, nikako bespućima. Po povratku, odlazak po suprugu u srce Pariza jednostavno se nametnuo, ne bi li je poštedeo vožnje u prepunom metrou.

Bez obzira što je poznato da se kao i drugi virusi i epidemimije i Covid 19 najlakše prenosi u javnom transportu, gradske vlasti nisu pojačale broj vozova i buseva u „špicevima“, tako da je poređenje s sardinama u konzervi posve adekvatno. Lepo od mene, iako sam znao da ću upasti u saobraćajne gužve kakve ne pamtim. Kao u filmovima o prirodnim katastrofama, odnosno naučnofantastičnim u kojima zli vanzemaljci napadaju planetu, milioni ljudi panično su požurili da napuste urbanu sredinu ili obave „poslednju“ kupovinu pred zatvaranje prodavnica i tržišnih centara. U ciframa izraženo preko 700 km „bouchons“ (začepljenja) oko francuske prestonice, kojih u to doba dana, četvrkom uveče, ima oko 250 km.

Kao što se to može videti na jednoj od fotografija, za 9 km vožnje trebalo mi je 58 minuta, kada je Kuga trošila čitavih 11 l. Stop&Start sistem se u ovakvim okolnostima pokazao odlično, možda i zato jer se za ponovno pokretanje motora upotrebljava snažna baterija od 48 V i tzv. generator/starter. Klasičan starter je ipak zadržan kada se agregat prvi put startuje ključem (na dugme u našem slučaju), u Fordu kažu kako je to zbog pouzdanosti! Sve u svemu, po vraćanju vozila na putnom računaru očitah podatak o prosečnoj potrošnji od nepunih 7 l, no u malo povoljnijim uslovima siguran sam da se može spustiti za najmanje pola litre.

Prostrana ali bez šarma

Iako je druženje s Kugom kratko trajalo, nađoh vremena da se dobro upoznam s njenom „intimom“. Po otvaranja vozačevih vrata izostaje onaj „vauuu efekat“, uzvik koji se često ispusti nakon prvog kontakta s enterijerom francuskih predstavnika (mislim pre svega na DS7 i Peugeot 3008). Sve je ovde već viđeno, čak i ukoliko niste bili u prilici smestiti se za upravljač Focusa, jasno je k’o dan da smo u jednom Fordu.

I pored dobre volje ne nađoh nijedan „uzbuđujući“ i originalan detalj, iako je kvalitet upotrebljenih materijala veoma dobar. Uzmite ovo s rezervom, pošto je vožena Kuga nosila oznaku Vignale, što je sinonim za najluksuzniju izvedbu kod proizvođača. Ima tu obilje prave kože (sedišta, obloge na vratima, na naslonu za laktove, upravljaču…), kao i aluminijuma, drveta i mekane plastike, ali i pored toga nema se osećaj prestiža. Nekako sve mi deluje previše „strogo“, bez boja (crnilo vlada), uz neinventivan dizajn komandne table. Ukratko „ljuta“ klasika, bez obzira što je na sredini iste nakačen ekran od 8 inča.

I instrument tabla je u vidu ekrana visoke rezolucije od 12,3 inča, ukoliko se ne varam ne i za osnovne završne nivoe. Osvetljena je neuobičajno jarkom plavom bojom, nisam siguran da li se može izabrati drugačije osvetljenje, kao kod spomenutog Peugeota 3008. Ko voli dugmiće, testere i prekidače, biće počašćen, količina istih zaista je impresivna.

Ima ih svugde, sva sreća pa su mudro raspoređeni i osvetljeni noću, komande za klima uređaja su recimo odvojene od onih za info-zabavni sistem. Ergonomija je evidentno dobra, kao i pozicija za upravljačem, osim za korpulentne vozače. Iako veoma udobno i sa svim mogućim električnim podešavanjima, sedište se ne može spustiti dovoljno nisko, zbog čega se stiče utisak da se sedi previsoko.

S prednjih pređimo na zadnja sedišta, gde Kuga dominira nad mnogim konkurentima. Duža od prethodne i do 10 cm (4,61 do 4,63 m u zavisnosti od verzije), može se pohvaliti veoma izdašnim prostorom, kako za kolena, tako i za glave putnika. Podeljena na 2/3 i sa podesivim naslonom, zadnja klupa smeštena je na šinama (hod od 12 cm), usled čega zapremina prtljažnika varira između 475 i 645 l. Nasloni se obaraju povlačenjem ručica na bokovima prtljažnika, kada se dobija ravna površina od 1.534 l.

Ispod police, u podu gepeka, kod vožene Kuge nalazi se baterija od 48 V, pretpostavljam da je kod klasičnih izvedbi ovaj prostor prazan, odnosno sposoban da primi rezervni točak. Ne mogu, a da ne spomenem peta vrata s integrisanim zastorom i električnom asistencijom, koja se mogu zatvoriti/otvoriti ukoliko se prođe stopalom ispod zadnjeg odbojnika. Praktično kada su vam pune ruke, pod uslovom da sistem funkcioniše (zna da bude kapriciozan). Naravno da nije u serijskoj opremi za jeftinije završne nivoe, kao ni brojni sigurnosni sistemi, za čije navođenje bi trebalo par strana teksta.

Kuga Vignale poseduje sve što se poželiti može, no ni osnovna verzija nije očerupana. Neću ih nabrajati jer je Kuga u ponudi i na našem tržištu, na sajtu uvoznika možete pronaći sve detalje, koji uostalom variraju od tržišta do tržišta. Navedimo samo da je ponuđeno pet završnih nivoa; Titanium, Titanium X, ST-Line, ST-Line X i voženi Vignale. Poznate su i cene, jedino mi nije jasno o kakvim se to akcijskim cenama radi? Naime, razlika između kataloške i akcijske je ogromna, bizarno uzevši u obzir da se radi posve novom modelu.

Dakle za ovde predstavljenu Kugu, kakva je na fotografijama, u Srbiji vam treba 31.400 evra (kataloška cena čak 37.200 evra), dok osnovni Titanium s istim motorom košta 26.100 evra. Početna cena za benzinski 1.5 EcoBoost/150 ks iznosi 23.900 evra, naprotiv, za najskuplju Kugu 2.5 PHEV/225 CVT Vignale treba 42.600 evra.

Kao što verovatno svi znamo, u poslednjih desetak godina prodaja kompaktnih SUV je učetvorostručena! Logično je dakle da u segmentu svi proizvođači konja za trku imaju, iako možemo pronaći i par autsajdera, koji kaskaju sa najboljim predstavnicima. Ukoliko ste odmah pomislili na jedan Nissan Qashqai, Renault Kadjar ili Kiu Sportage, u pravu ste, umorni i ostareli ovi će dogodine biti zamenjeni novom generacijom.

Sa svoje strane Ford je uložio maksimalno znanja i sredstava za razvoj Kuge, ozbiljno uzevši u obzir želje kupaca. Osim što je bolje adaptirana familijarnoj upotrebi, u startu je ponuđena sa raznovrsnim pogonskim jedinicama, uz primernu voznu dinamiku i opštu udobnost. Moderna u svakom pogledu, ima dakle sve neophodne argumente da se ravnopravno nadmeće s tenorima u segmentu, posebno ukoliko se u obzir uzme cena, osetno niža od mnogih konkurenata.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Ford Kuga 2.0 EcoBlue mHEV/150 Vignale

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.630×1.880×1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.710 mm
Zapremina prtljažnika: 475-645/1.534 l
Masa praznog vozila: 1.680 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/turbo dizel
Radna zapremina: 1.995 cm³
Snaga: 150 KS pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 370 Nm između 2.000 i 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/60 R18 – 225/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,6 s
Maks. brzina: 194 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 54 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5-6,8 l/100 km
Emisija CO2: 132-135 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 26.100 evra 

Dobre strane:

Dopadljiv dizajn, ponašanje na putu, udobno ogibljenje, snažan i ekonomičan agregat, prostor na zadnjoj klupi, nivo opreme, cena

Loše strane:

Unutrašnjost bez šarma, grafika na instrument tabli,  težina, bez automatskog menjača uz voženi agregat   
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,75
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,75

(4105)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

101 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Izvini, nije do tebe, al sam živce izgubio nakon izvještaja o situaciji vezano za koronu tak da mi se nije dalo čitati zapaljivi dildo test o vrućoj kugi kojoj Samsung ,njanjanjanja, ne zna napraviti bateriju. Taj francuski gizdek makaron, ima li ikakvu odgovornost? Sve što zine – slaže. Dje su ti „stručnjaci“ silni, maske vam obavezne a vi toliko zaraženih? Kako? Neko baca virus iznova i iznova? Medijima ne treba vjerovati, uglavnom služe za obmanu ljudi. Sad kad su ljudi u strahu(namjerno bačeni u njega zarad manipulacije i uništavanja privrede), lako je s njima radit pizdariju, plaćeni agenti će radit… Pročitaj više »

Peki

Ne spomenuh Samsung i zapaljive baterije kod Kuge, zbog kojih su obustavili proizvodnju Hybrida. Nebitno, a sto se tice Macrona i citave te ekipe na vlasti, evidentno je da vise nego li amaterski vladaju i racunaju na kratku pamet Francuza. Jos pre samo 5-6 meseci kunuli su se kako maske nisu neophodne (jer ih nisu pravovremeno porucili), da bi nam sada nametnuli da ih stalno nosimo, u zatvorenom i na otvorenom prostoru, pa cak preporucuju i u kuci, svom domu!!! U pravu si i meni se zgadilo da u svim mediji 24 casa dnevno samo slusam o Covid, o prepunim… Pročitaj više »

Don

Strašno, nemam riječi.

Bungi

Šta da se radi Peki, situacija na čitavoj planeti već odavno je sve samo ne nornalna.Ono što me kod novih automobila ubjedljivo najviše nervira je LCD istrumentacija ispred volana. Nijedan nema mogućnost klasičnog prikaza 4 osnovna mjerna istrumenta, sve drugo ima.

da11

Meni je najvece sranje sto ukidaju tipke za podesavanje klime, i guraju sve na kineske ekrane( koji su smjesne kvalitete u odnosu na danasnje telefone).

Stari Dejan

Sećam se kad su na Lexusu LFA ubacili digitalni obrtomer jer klasična analogna nije mogla dovoljno brzo da isprati „rast“ broja obrtaja. To je bilo „vau“ za to vreme. A sad je „vau“ kad vidiš analogne instrumente!

dezon

A najace od svega je to sto je tablu, radio lik koji je istu stvar pravio za gran turismo specijal igrice.

D_C

Ima kod VW grupe, novih Renaulta, Mercedesa… Nego ima tu nesto drugo. SAAB je svojevremeno imao ‘night panel’ dugme kojim je bilo moguce pri nocnoj voznji iskljuciti svo osvetljenje u kabini osim sto je kilometar sat ostajao blago osvetljen i to samo do 140km/h. Sve drugo se palilo samo po potrebi. Primera radi, kolicina goriva se priblizava rezervi, upali se osvetljenje za pokazivac goriva u rezervoaru; priblizis se 140km/h, kilometar sat se osvetli u potpunosti, itd. Poenta je bila da je SAAB baveci se avijacijom, nasao da se javlja ogroman kontrast izmedju osvetljene instrumentacije i prostora vani i da oci… Pročitaj više »

moron

Sećam se toga kod SAAB-a. Genijalno rešenje

Don

Kod c5 se isključivali ekrani. A rekoh, kukacete za klasikom

BB

Moj najveći WAUU je bio u Vignale verziji Mondea (bio mi je bolji od S klase) , ovo ovdje mi liči na Fiat Tipo…

Ali cijene mi se čine pristojne

Don

Meni je ta kuga, kad god sjednem u nju, ok,samo da je pogonjena pravim motorom, dizelskim dakako. Ona hondina glista košta isto ili koju hiljadu vise, ali se kuga kako vidim (vidi assathletic lol internetstranicu ) nudi za nekih 200tinjak eura lizinga..
Uglavnom, od tih običnih SUV, ova dva su mi najbolja, ali Honda nema dizel pa ga jebi…
Sreća da je ovo još gradjeno na staroj koncepciji i platformi, al već sljedeći će ići mahovim putevima revolucije sa tv umjesto svega , bljak…

Laki

Isto mislim samo Mondeo i Vignale su top!

D_C

Pre 4-5 godina sam bio zagrejan za kupovinu Mondea ali sam se ohladio upravo zbog enterijera, cak i kod Vignale verzije. Iako volim Forda i smatram da je Mondeo i dan danas estetski, spolja, ako ne najatraktivniji a ono u samom vrhu klase. Znas kako se na centralnoj konzoli od kontrola klima uredjaja prema menjacu spustaju dva stuba koja ujedno zaokruzuju sa leve i desne strane prostor za telefon? Oni u Vignale imaju kozne umetke i stepove. U koji god primerak sam seo, nikada nisam mogao da nadjem da je to odradjeno sa obe strane potpuno jednako odn simetricno. Plus… Pročitaj više »

TNT

Da li zbog depresivnog dela o našoj novoj realnosti – životu sa COVID-om, a posebno pokušajima onih koji nas vode da to prevaziđu, na koje se Domanovićev Vođa može uspešno primeniti bez obzira na zemlju u kojoj se nalaze, verovatno mi je promaklo da bolje proučim članak, pa mi neki detalji nisu jasni. Ovo je plug-in hibrid, koji u gradskoj gužvi, sa dizel motorom, dobaci do 11 litara? Pa ja sa običnim 2.0 dizelom u takvim uslovima sam na 13-13,5 – mala mi je to dobit za korišćenje „napredne tehnologije” sumnjivog kvaliteta. Emituje 132-135 g CO2? Ni tu ne vidim… Pročitaj više »

Pomponije

Negde si se zbunio tokom čitanja teksta, ovo je blagi hibrid na dvolitarskom dizelu, ne plug-in hibrid.

Kod Kuge je plug-in hibrid predmet opoziva, zbog rizika od požara prilikom punjenja baterije. Pisala je AR o tome…

TNT

Pa kažem da me ubio deo vezano za COVID. I dalje ne znam šta je tu šta, napisa @Peki da je sa spoljašnjim punjenjem, pa potom da je blagi hibrid, ima i deo sa samostalnom autonomijom od dvocifreno kilometara – ne sumnjam da je Peki sve korektno napisao, nisam do kraja pažljivo čitao shvatio, a i nije nešto da sam se trudio, da se ne lažemo – ovaj model je interesantan za mene kao i istoimena bolest za dobiti. Znači, ovo je blagi hibrid – jedan od onih koji isključivo služe proizvođaču da smanji CO2 – pa kako je onda… Pročitaj više »

Peki

Cuj, naveo sam sve raspolozive verzije, dakle pored ovde predstavljenog dizela „mild hubrid“, ponudili su i Hybrid Plug-in, s benzinskim 2.5, ukupne snage 225 ks. Bilo ih je u press centru ali ih do daljnjeg na daju na testiranje zbog tih problema u vezi pregrejavanja baterije….
Ta potrosnja od 11 lita je zabelezena u zaista nepovoljnim uslovima, kakva je to „voznja“ kada za sat vremen predes 9 km? U vise manje normalnim okolnostima po gradu ne prelazi 8-8,5 lit. Taj mali elektricni motor u ovakvim okolnostima pomaze mu samo prilikom ubrzanja, ne moze pokrenuti Kugu ni za jedan metar.
Pozzzzz

TNT

Moj gradski „prosek” prilikom svakodnevnog razvoženja dece je cca 9-14 km/h, tako da mi je potpuno jasno o kakvim uslovima „vožnje” pričamo, a moja potrošnja sa ne-hibridnim dizelom je tada 11,5-13,5 litara, pa sam očekivao veću „dobit”.

Mislio sam na opis svih Fordovih dostupnih hibridnih varijanti, nevezano za model – možda bi za nas „neupućene” to bilo korisno kao info. Ako je ovo sve što imaju, iz probleme sa plug-in hibridima, i nisu baš u tom segmentu za neku pohvalu. Ostavljaju ih francuzi u prašini…

Don

Ni ja nisam skontao o kakvom je pogonu riječ! Peki ima tu manu da strpa dva testa u jedan pa čovjek kad cita nema veze s vezom sta je na kraju testirano. I ja sam mislio da je vozio vatrenog pljugica, no čim ima bateriju- isti k…c.

Branko

Blahi hibrid: Belt Driven Motor Generator, baterija 48V, oko 0,5 kWh
Jeftina, a efikasna tehnologija (-20% CO2, oko 1.000 EUR MPC), primjenljiva i kod ručnog i kod automatskog mjenjača
Hibrid: baterija 1,0 – 1,5 kWh, dosta skuplja tehnologija i nešto efikasnija u skidanju CO2 (-30% CO2, oko 2.800 EUR MPC), primjena samo uz automatski mjenjač
Plug in hibrid: baterija 10,0 kWh – 25,0 kWh
Najskuplja i najefikasnija tehnologija (-70% CO2, oko 4.500 EUR MPC), primjena samo uz automatski mjenjač, omogućava i čisti EV pogon…
Naravno, sva umanjenja CO2 su po WLTP normi, da ne bi netko prigovarao.

Don

Opet ti sa bajkama, Copicu.

Branko

Ne znam što je tu bajka; to su brojke. Za primjer usporedi Suzuki Vitaru 1.4 Turbo benzin i blagi hibrid. Emisije CO2 i razlika u cijeni točno pokazuje ono što sam napisao. A tako je, više manje, i kod ostalih.

Peki

E pa moras se malo skoncentrisati kad citas moje tekstove, ne moze tek tako da se preskacu pasusi… 🙂
Ovo je bio prvi kontakt s Kugom, predstavljanje novog modela, moraju se dakle navesti svi raspolozivi agregati, da bih se na kraju skoncentrisao na vozeni. Prosto k’o pasulj 🙂

D_C

Peki ne slusaj kriticare i ne menjaj nista. Tvoji testovi nisu da se procitaju na brzaka, onako usput. Niti treba da budu. Za mene su kao skolsko gradivo. Uvek ih sacuvam za ‘quality time’, u miru i tisini, uz kafu ili pivce.

TNT

Dva tupsona iz lože ne mogu da skapiraju – bolje ja da kažem, nego neko drugi 😀

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

Zato što čitate dijagonalno 😊

Don

Mi gledamo slike…,kume, si vidio novu duplericu u plejboju?:)

Don

Eeej, nemoj da vrijedjas. To je do dioptrije, i zato kaj ovaj piše ćirilicom :-)))

Don

A jesil se ti žalio bmwu, s obzirom da tamo u papirima stoji potrošnja u gradu cca 5 l…za nanošenje štete tvom ugledu, zbog obmane, patvore i laži i duševnih boli, jer pola AR ti se sad sprda da voziš švapsko smeće koje pije više od Rusa, 14l dizela..
Poklanjam ti šibice i benzin, znaš šta ti je činiti…snimicemo sve i puknuti na jutjub, da onom Rajković Fadilu pokažemo kako se okreće lova i nabijaju suporteri,a?😂😘
Sljedeći na redu je….

TNT

Pa valjda prvo palimo B klasu, pa onda ovog mog krša – ima valjda neki redosled, majku mu… Nikad se ne zna, možda se u doba kovida i mi matori dočepamo bizmnisa preko ovih modernih tehnologija, koje inače ništa ne razumemo… Samo, šta da vozimo posle toga ako ne “kapne” kinta?

Don

Bum ju odmah palil kad bude lokala 14l.
Cuj, samo moron će video da pregleda 1000x i da uživa u plamenu, a gdje ostali…. tako da ne gine 20 miliona pregleda i lova do krova.

moron

😀😀😀

moron

Koji bolid sam. Dosta vremena sam izdangubio svojevremeno gledajući katalog i cenovnik Kuge, a da ne primetih podatak o klirensu koji je Peki naveo (14 cm). Smešno za „đip“ ove klase.
Peki, hvala za edukaciju.

D_C

Ne povezano ali cisto za informaciju, naleteo sam na podatak da je na novom Sandero Stepway klirens na nivou starog normalnog Sandera, dok je kod novog standardnog naravno daleko manji. Izgleda da je gotova ona prica da je Sandero auto koji je pravljen za lose puteve. Porazavajuce!

Vele

Kupio sam 190 ks, awd, at, st line x, presao oko 6000 km. Zadovoljan sam kupovinom, ide fenomenalno, trosi oko 7 do 7,2 komb voznje. Vozio sam par godina i prethodni model, zadovoljan kupio opet. Kada se uporedi sa gore navedenim iz klase(probao Rav, Crv, Qaskai.), meni je najbolji izbor, ima najbolju voznu dinamiku, lezanje na putu, međuubrzanja. Moja preporuka.

moron

Kako da poredis taj dizel sa benzinskim RAVom ili CRVom? On ima dizelsku dinamiku, zbog dobrog obrtnog momenta. Ali, takav salonski je svojevremeno imao poniženu cenu od 41.990, a što je bilo van razuma u odnosu na Tiguan DSG AWD TDI 190 (koji je koštao značajno manje). Naravno, današnji cenovnik je drugačiji (napisane su duple cene), ali, koliko se ja sećam opcionala, kod Titaniuma ti treba oko 5.000 samo da rešiš nedostatak ACCa (jer je deo jedne vezane grupe opcionala). Ono što se meni nije baš dopalo kod nove Kuge, je ponuda prostora pozadi. Moglo je to bolje za te… Pročitaj više »

Don

Kratko,jasno-Oće reć da od gliste nema bolje…i koji si kua našao poredit kugu sa glistom …😂

moron

Done, naravno da ima bolje od „gliste“. To nema dileme. I jeftinije i bolje. Ali, kada je u pitanju cena polovnjaka u Srbiji, malo koji brend ima ovakav pad cene, kao na linku ispod, uz napomenu da je meni uvoznik forda za sličan karavan (takodje sa 1,5 TDCI 120) nakon dosta cenkanja tražio „samo“ 26.500 (a eto ga sada, posle dve godine, za 9.999):
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/17205351/ford-focus

Don

Jest, sta os reć? 2 god star a 112k km na satu…17k gubitka ….ja mecku kupim za 14.5 godinu dana staru , a nova koštala 43… Os dalje? Pogledaj 308 koliko košta…još jeftiniji od fokusa,a fokus bolje auto od njega, bar ja nisam nikakvih problema a imao sam titanium prošli sa 1.5 dizelom. Puno je ugodniji od civica (prošlog) karavana, a i njega sam dosta dugo vozio. Ja nisam nigdje u salonu dobio popuste, jebga do mene je, ne znam se cjenkati, tražim, ako mi neće dati ja odem uvrijeđen, nema gubljenja vremena i natezanja… Kako bilo, što onaj Aleksandar… Pročitaj više »

J4ZZ3R

E kod nas Honda kako prolazi vreme dobija na ceni, kao zlatne poluge, ali ti si covek Hrvat, ne mozes znati male tajne srpskog auto trzista 🙂

J4ZZ3R

Ford u Srbiji je zaista nepreporucljivo kupiti nov, sem ako nece covek da ga vozi 10+ godina…

Ista prica je i sa Opelom

Vele

U svim salonima postoji mogucnost pogodbe. Sa priblizno istim paketima opreme Japanci su bili znatno skuplji. Nemaju dizel u ponudi, poredio sam ih jer pripadaju istoj kategoriji vozila. I da, probao sam i CX5, odabrao Kugu. Stvar izbora, ne mora svima biti tako.

moron

Za ovo se ne slažem ( „Sa priblizno istim paketima opreme Japanci su bili znatno skuplji“ ). Salon Forda sam definitivno napustio (bez dalje namere da se „pogadjam“) kada sam shvatio da mi prodavac, uz navodne „popuste“, za focusa benzinca od 150 ks (koji se putem opcionala dovede na nivo serjske opreme civica od 182 ks), traži onoliko koliko i diler Honde za pomenutog civica „Sport“-a i to pre obračuna popusta. U vreme kada je uvoznik Forda za (salonsku plavu) malenu Pumu 1,0 od 155 ks u paketu St-Line tražio neverovatnih 29.990, za te iste pare se mogla (uz cenkanje)… Pročitaj više »

Vele

Mozda je na Vasem trzistu tako. Kupio sam auto jeftinije nego sto bi bio Rav 4 ili Crv, priblizno isti paket opreme. Nikad nisam platio punu cijenu auta u salonu, budu to popusti ohoho, a uzimam novo svake 2-3 godine. Nasli su mi kupca za stari, uplatio sam ga avansno i cekao 4 mj. Bez probe i na nevidjeno. Jeste mi to peti auto kod njih da kupim(dvije Mazde i 3 Forda). I plus mi dali zamjenski auto da vozim, do isporuke novog.

Rikošet

Enterijer mu je baš nekako depresivan. Nikad me Ford nije razočarao ukupnom pojavom, ali nakon Focusa II enterijer im je amerikanizovan na način, koji jednostavno ne volim… Plava digitalija me podsjeća na Hyundai, a ovaj na dodir osjetljivi ekran je prevertikalan kao kod Focusa. Em što izgleda kao nasađen, em se po mu ergonomija nije na nivou… Volio bih da dobijem u životu priliku i par dana popričam sa Fordov dizajnerima enterijera, da ih pitam ugnjetava li ih iko ili im možda prijeti otkazom dok dizajniraju. Mislim da za ovako nešto ne treba puno talenta, čak štaviše čini mi se… Pročitaj više »

Yankee

Mogu ti srediti vezu da pricas sa Fordovim dizajnerom enterijera hehehe.

Rodjeni brat od moje koleginice na poslu radi za Ford i jedan je od dizajnera enterijera.

Don

Meni je čisto ok, posebno kad iz hjudaija i seata sjednem u kugu. Kudikamo ugodniji boravak. Čak i mjesta ima dovoljno, ne kao u glisti, ali opet dovoljno, ne vidim zbog čega se buniti. Za koju godinu plakacete vi za klasikom, kad vam sve bude u ekranu…

TNT

Pa prošetaj malo dalje od komšije, ima i drugih marki…

Don

Ima, al nema komšije…a ni one male što radi nedjeljom tamo.kahm..

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Don

Čekaj, Jel ti to mene tjeras do bmw?

TNT

Pa valjda @Don vozi mečku, BMW je za teletabise; još kad napišu M, idu na to teletabisi ko muve na go… Ali bi svejedno mogao i to da vidiš, neće ruke da ti otpadnu, nije kužan😀. A ne kupuješ lebac i jogurt u supermarketu, pa da ideš samo do najbliže prodavnice. Obiđeš sve zanimljivo, ima možda i tamo lepih hostesa / prodavačica, je.. automobile, a možda usput nađeš i nešto bolje od Kuge, Kolere ili sličnih… Ali, obavezno ponesi i one naočare koje si onomad meni obećao a nisi poslao – izgleda da ti treba bolja dioptrija u poslednje vreme,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

Eheheh. Ma gledam jer mi u komsiluku. Ko sto sad gledam tri utakmice paralelno, wba,juve i hajduk2.
BMW? Nemam ja para da to servisiram. A da imam, poslije one petice s kojom u garažu po snijegu nisam mogao, ni da me puškom tjeraš.

J4ZZ3R

🙂

Miki

Pa daj neki trac! Kako ide tamo, kako I zasto donose neke odluke, vidim da im se predvidja bankrot, sta on kaze o tome… I sl…

Yankee

Ma jok, gde ce Ford da propadne. Kad nisu propali pre 12 godina sa GM-om i Chryslerom nece sigurno ni sada.

Rikošet

Prenesi mu moje tople pozdrave i reci da ni slučajno da gleda enterijere Gilesa Vidala… Taj je tek zagrdio 🙂

Don

Jesil ti ikad pogledao VW dizajnera? Za njega je čak i Fordov, doktor.

J4ZZ3R

Moram da reagujem pre nego to sami strelja javno. Da nema Hyundai Ford bi imao najdepresivnije enterijer. Realno nisu ista liga sa VW

don

a sta mu to fali, osim mekanijih materijala?Mada ova kuga ima i to na dobrom nivou.

Rikošet

Ma nije stvar toliko u dizajnu koliko je u izboru boja…

Bojan

Klirens je 18-19 cm( zavisno od paketa opreme) a taj podatak od 14 cm klirensa je kad je natoven max, sto ce reci u granicama proseka, jer su uglavnom svi SUV te klase tako oko 18-19 cm klirensa, samo sto ne stave svi stavku u brosuru kolko se klirens smanji kad ga opteretis, al to je vec malo i stvar zdravog razume…

Peki

Posve je moguce da si u pravu ja sam nasao taj podatak, Ford ga krije kao zmija noge…

Don

Uzmi metar pa mjeri

Peki

Probaj pa ces videti da to nije tako lako jer najniza tacka automobila moze biti nedostupna, negde na sredini vozila.

Don

Znam da nije, al onda kažeš odokativno nekih 18cm ne uzimajući u obzir neke dijelove koje strše, a bliže su dnu od praga auta, jer je teško ih uočit i izmjeriti,a prodavac ko zadnja pic…a ne navodi taj za gradski SUV, beznačajan podatak jer SUV je ionako za k..c auto, napravljen samo za one sa sjebanom kicmom…i slično 🤗

TNT

Reci lepo, naši smo, neće se vređamo: SUV je za morone, teletabise, orangutane, otkačene muzičare… Sve sam te lepo razumeo. Ako i kada kupiš Kugu, ima dupe da ti pomeramo od zajeb….. u komentarima…

moron

Kupi „kao čovek“ 500L. Sa 1,6 Mj bolji je i od „gliste“ …

Don

Znaš li ti koliko je hendlera propalo ovdje (fiatovih)? Ovaj dje sam alfu uzimao, više ne prodaje alfu, samo Jeep i Fiat 500.
Ne osjećam se ugodno sa dva metra prostora oko mene. Sta je suprotno od klaustrofobije?
Od ovih običnih, najviše mi je pasao Lexus is300, taman za dvije osobe, sav zbijen…u neka ljepša vremena. O alfi ne govorim jer to se zna 🙂
Odem kod jednog hendlera, sve se mislim da vidim malo fiate, kad nema…sad prodaje jaguare i Land Rover. U Dortmundu su ostale prazne zgrade, napustene. Žalosno.

J4ZZ3R

Bolji za dati sinu da vezba parkiranje ispred zgrade 🙂

Don

😂😂😂

J4ZZ3R

Ja odmah kupujem snajper da ga skinem iz loze, nista glasanje i slicno 🙂 Stelvio ovo Stelvio ono inposle gleda ovaj sapun iz Forda

don

ma ko? ko jos ide u salon forda po auto? ides da gledas p…ovaj, prirodne ljepote, jelde.
Cuj, ford auto…poslacu ti jenkija!
Samo djulija.

Branko

Peki, Ford kaže 190 mm prazan i 148 mm natovaren. No s tim podacima treba biti oprezan, jer postoji nekoliko “vrsta” klirensa: 1. Ispod osi kotača (osovina ako je kruta) 2. Između osi kotača (ne mjeri se na 50% osi, nego kod najniže točke karoserije koja dira zamišljeni kvadar provučen između kotača vozila na ravnoj podlozi. Ima toga još, kod krute osovine se ne računaju neogibljene mase, pa diferencijal koji je obično najniža točka ne ulazi u izračun itd… Znam da zvuči čudno, ali kad proizvođač kaže minimalni klirens, to obično ne znači najnižu točku vozila u praksi, jer je… Pročitaj više »

sami

Kakvo ime takav i auto.

moron

Baš je dobar i od velike koristi katalog Kuge na sajtu uvoznika za Srbiju:
https://fordcms.blob.core.windows.net/media/Serbia/Katalozi/KUGA_Main_2018.75MY_V7_EDM_CS_EBRO_DP.PDF

moron

„popust“ 28,5% … Sa 41.990 na 29.990. Za benzinca od 150 ks … Ni rodjeni brat ne bi toliki „popust“ dao … Samo u Srbiji i samo kod uvoznika Forda.
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16309513/ford-kuga-15-ecoboost

TNT

Strašni virus Kija-tis se širi Srbijom, kao COVID…

Don
TNT

Što, skupo ti je😀? Pa eto razloga da sutra svratiš kod komšinice, pokažeš cenu u SRB i tražiš bolju ponudu… Nemoj samo posle da (kao prošli put) u 3 ujutru šalješ komentare, nisi više u tim godinama… Dobro je da je zbog male, zabrinuo sam se da ti se Kuga stvarno svidela 😜

Don

Mala je u hjundaia nije u Forda.
Kad sjednem u hjundai i seata, Ford je „100“ godina ispred, toliko su ovi loši. Kuga (jedina u salonu je pljugic) je ugodna za sjediti , ali me čudi razlika u cijeni ,35 vs 29..za isti k..ovdje i u Srbiji…

D_C

Mozes malo pojasniti? Konkretno sta je to toliko lose kod recimo Tarraco u jacem paketu opreme u odnosu na Ford? Pitam zato sto nisam sedao u ovu najnoviju Kugu. U Tarraco jesam i tesko da mu mogu naci neke zamerke. Na mene je ostavio bolji utisak nego li recimo Discovery Sport, ali OK, to sam ja.

Don

A sta da ti kažem, 70% dijelova koje koriste, vidjeni su na golfu 5, da ne bude zabune vozio sam i passate i turane…e taj drugi mi se posebno zgadio, od tvrde plastike, dizajna,kamionske konstrukcije,a motoru uvijek moraš dati više gasa jer se u protivnom gasi. E sad, to sve iz turana uz blage izmjene su stavili i u seata.znaci 10 godina star dizajn, dijelovi, kad vidim one ruckice iza volana koje već 100 godina koriste, sve mi se zgadi. Tako kad sjednes u ta čuda ne vidiš nikakav odmak, nego osjećaj da je to ustvari blago redizjaniran Turan i… Pročitaj više »

D_C

Oni neki naprave veliki pomak i izbace prekidace skroz, sve na ekranima – ne valja. Ovi drugi ostave prekidace onako kako ih je bog dao, opet ne valja jer nije nista promenjeno 10 godina. Ko ce nama ugoditi 😂

J4ZZ3R

Evo ga dobri drustveno prihvatljivi vagenovac. 🙂

Enterijer u sedmici u jacim paketima im je priznajem class act

D_C

Cuj, nisam posedovao od VW nista mladje od 1985. godista, ne racunajuci sada Audi. A i u porodici se nekako oscilira prema drugim brendovima (Ford, PSA…) tako da ako je nesto isto kao na nekom ranijem Golfu, Passatu itd, mene ne pokadja jer sam taj perid VW grupe skroz preskocio. Da nadjem nesto preuzeto iz mog (onog belog) Golfa, vec bih se zabrinuo 🙂

D_C

Ne znam ko je ovde ekspert za Golf 4, 5, 6 Turan itd da bi bio vagenovac? Ja jos nisam seo ni u jedan od njih…

Don

Čuj kad ručice iza volana koriste još od golfa 4 i ugrađuju ga u milion verzija do sada, onda mora da su dosadili svima. Drugi dizajn ručice, drugi materijali, ne bi skodilo. I ne volim da imam u autu nešto od golfa 4.

J4ZZ3R

E za Turan jesi u pravu. Kod mene je u gradu Turan religija, vise ljudi vozi Turana nego sto ide na dzumu Petkom 🙂

Lepo si ga opisao bas

Don

Čuj to…otkud tolika popularnost? Sta se svi bave nekom dostavom? Šverc?

J4ZZ3R

To je u NPu zenski auto, vozi zena po gradu razbiti decu, a bukvalno kao da i u komercijalmom vozilu.

I svi ti vlasnici misle da su zajebali sistemtjer imaju najvise kubika vazduha po placenom Euru

moron

Done, molim te, pročitaj pažljivo ( sa razumevanjem) u oglasu onaj copy-paste (iz cenovnika) sadržaj opreme (npr, kakve farove ima, a posebno obrati pažnju na deo koji se odnosi na aktivnu bezbednosnu opremu), a posle nadji na sajtu Ford.rs cenovnik opcionala (da bi popunio sve te „rupe“) i naravno, uzmi kalkulator u ruke …

Don

Skrati mi muke, sta os reć?
St paket opreme, focus , ovdje 42000, a kuga 28k. Vinjale pljugic ovdje 35k, tu 29.
Treba li dalje?

Don

Ne upratih, Jel ima ovaj Ford kakav selektor kao alfin dna?

Peki

Ima, ali ne vozeni vec najsnazniji 2.0 Eco Blue/190 4×4

Don

Jel to dizel?

sami

Ford je vazda bio gov…no, pitajte svakog poštenog mehaničara i one vlasnike koji su vodili bitku sa fordom vozilom. Možda sem mehaničara onog koji radi samo fordove, jer živi od njih. Za ovaj primerak epidemijskog vozila, pohvala dizel .Sad ima da bije sve Japanske kotarice na normalnim tržištima. Svi ovi „pametni“ što su odlučili da odustaju od dizela, dobiju tešku šamarčinu samo od jednog ovakog osrednjeg proizvođača. I ajmo sad za ove pametniće, ko je lud da kupi ovog hibrida pored dizela + da mu ostane 11 000 keka? Da li bi kupio ja i da mi ne ostane ovih… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Yankee

Imao sam 7 Fordova u zadnjih 20-ak godina i jos uvek imam jednog. Sta treba da pitamo vlasnike?

Don

Jesu li imali golfa, hehe.

moron

Ono što je prednost Kuge, jeste što u pogedu motorizacije zaista nudi veliki izbor potencijalnim kupcima. Jer, imaš „običan“ 1,5 Ecoboost, jedan 1,5 dizel, 2,0 dizel u dve varijante, a tu je i Plug-In. Pa još i 4WD. Osim VW grupacije, ja ne znam (ne mogu sada da se setim) ko još nudi takve široke izbore u ovoj (nepremium) klasi. A ono što je (meni) ogromna mana, tiče se klasičnog (fordovog) paketiranja (i politike opcionala), koja kod forda važi bez obzira na model. Kog god forda sam probao prethodnih godina da potencijalno konfigurišem po svojoj želji ( Grand C-max, S-max,… Pročitaj više »

Slavko

Retko lepo resen izduv, cak i mnogo skuplja vozila samo stave taj fake izduv oko cevi, i onako razjedinjeni ne lice ni na sta. Ovako su lepo spojili oba, i okvir i cev. Nego, nekako mi poskupa za osnovnu motorizaciju. Secam se da sam za prethodnu gledao negde prosle godine, taj 1.5 120ks benzin bese nekih 18k. Enterijer : onako zaplavljeni instrumenti nisu bas olicenje lepote i preglednosti, al verovatno je stvar navikavanja. Jedino ona centralna konzola sa ogromnim otvorom za ventilaciju deluje nekako naopacke postavljena. Spolja je lepuskast, mozda malo neupadljiv, al ok je. Sama politika reklamiranja (popusta) kod… Pročitaj više »