1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Clio 1.6 E-Tech – Dobitna kombinacija?
Renault Clio 1.6 E-Tech – Dobitna kombinacija?
90

Renault Clio 1.6 E-Tech – Dobitna kombinacija?

5.68K
90
Podelite sa prijateljima:

Punih osam godina nakon Toyote Yaris, Renault Clio najzad je dobio hibridnu izvedbu. Ne i plug-in, kakvu poseduju Captur i Megane, već pojednostavljenu, sa znatno manjom i jeftinijom baterijom.

Ukoliko se Renault i može nazvati specijalistom za 100% električna vozila, pre svega zahvaljući simpatičnom Zoe (od 2012. prodato je 180.000 primeraka), to se ne može reči za hibride. Tek 2020-e, dakle 20 godina nakon Toyote Prius, lansirao je gamu hibridnih vozila, koja će se u bliskoj budućnosti proširiti na sve modele kuće. Odluka je više manje nametnutna, kako bi se zadovoljile stroge ekološke norme, danas nametnute čitavoj gami vozila jednog proizvođača (ranije samo na pojedine modele). Za posledicu imamo ukidanje brojnih dizel agregata, te iako je 1.5 Blue dCi i dalje u ponudi kod Clia (po nekim izvorima samo do kraja godine), već sada možemo reči da pripada prošlosti.

Šteta, jer samo jednu sedmicu ranije dokazao je da i dalje poseduje brojne kvalitete (test vožnja osveženog Meganea 1.5 Blue dCi/115), gde pre svega mislim na nisku potrošnju goriva. Pored smanjenja štetnih izduvnih gasova upravo to je cilj Clia Hybrid, koji se isključivo na baterije može voziti tek par kilometara, za razliku od Captura i Meganea, čija električna autonomija ide i do 50-ak kilometara. Da, samo po koju cenu kažete. Naravno, osim što su teži za više stotina kilograma, plug-in modeli su znatno skuplji, u slučaju Captura oko 6.000 evra u poređenju s benzinskim 1.3 TCe/155 ks. Ne i voženi Clio Hybrid, za koji u Francuskoj treba razumnih 1.100 evra više nego li za 1.3 TCe/130 EDC. Opa bato, kažete, pa to izgleda interesantno!? U finansijskom smislu da, no može li se 1.6 E-Tech/140, kako li se ovaj Clio oficijalno naziva, zaista nadmetati s njim, odnosno spomenutim 1.5 Blue dCi/115, posebno u vožnji na otvorenom putu? Bez imalo dramske napetosti odgovor je potvrdan, Renault Clio 1.6 E-Tech uspešno je zamišljen i rođen. Krenimo redom.

Malo teorije

Po ugledu na Captur E-Tech Plug-in i Clio E-Tech prepun je novih rešenja. Renault je zaštitio preko 150 patenata, kao što je eliminacija klasičnog kvačila, kako bi uštedeo na proizvodnji i ujedno dobio dovoljno prostora ispod haube za električne agregate. Jer i Clio poseduje dva električna motora, s tim da principijalni razvija 49 ks i 205 Nm (66 ks kod Captura i Meganea), a slabiji, u funkciji starter-generatora 20 ks i 50 Nm (31 ks kod Plug-in sistema). U paru su s četvorocilindarskim 1.6 od 91 ks (144 Nm pri 3.200 o/min), tako na kraju umesto 160 ks, kod Clia E-Tech imamo ukupno 140 ks.

Sasvim dovoljno, jer Clio E-Tech teži je od benzinskog 1.3 TCe EDC za skromnih 80 kg (baterije + električni motori), jednim delom zahvaljujući spomenutom kvačilu. Ponovimo još jednom, Renault je ovde primenio rešenje iz Formule 1, i uveo tzv. „dog-clutch“ automatski menjač, s četiri prenosna odnosa za benzinski blok, i još dva kada je u električnom režimu. Ukratko, jedan od elektromotora (slabiji), koji ne pokreće točkove, između ostalog zadužen je za sihronizaciju prenosa. Tako su, u poređenju s klasičnim kvačilom, smanjeni gubici trenja i poboljšan odziv na gas, kao i bolje rekuperiranje energije prilikom oduzimanja gasa.

Sve u svemu, principijalna razlika u poređenju s Hybrid Plug-in je u baterijama, umesto velike i skupe od 9,8 kWh, kod Clia je od samo 1,2 kWh, i ne puni se spoljašnjim izvorom energije. Dopunjuje se isključivo u vožnji, preko termičkog bloka, kao i prilikom usporavanja i kočenja. Dakle klasičan hibrid kakve Toyota odavno upotrebljava, i koji su se pokazali pozdanim, ekonomičnim i prijatnim za upotrebu, posebno u gradskoj vožnji. Pažnja, ne radi se ni o „mild“ (mikro) hibridu, sa kakvim sam se nedavno sreo kod Fiata 500 i Ford Pume, ovaj kod Clia je u „zlatnoj sredini“.

A u praksi?

Odmah po polasku s novinarskog voznog parka Renaulta, Clio E-Tech se pokrenuo isključivo na struju! Pomerih ga u električnom režimu par stotina metara do mog privatnog automobila, kapacitet baterije dozvoljava tako nešto. No, po drugom „paljenju“ javio se i benzinac, povišenim režimom rada, kao kada je povučen „saug“. Bez obrtomera (nije predviđen), rekao bih da se vrti na oko 1.500 o/min, ukoliko ne i više. Takav je često u radu na mestu, na taj način dopunje bateriju. Nakon par minuta se stiša, tj. njegov režim rada spusti se na normalu, što je potpunosti automatizovan proces u zavisnosti od stanja baterije.

Već na prvom semaforu krećem u potpunoj tišini, na struju, za razliku od mnogih konkurenata nije neophodno imati pero lako stopalo na gasu kako bi se izbeglo aktiviranje benzinskog 1,6-litarskog motora. U ovakvim okolnostima može da pogura i do 70 km/h, ali je distanca ograničena na maksimum par kilometara. A kad smo već kod SUS agregata, verujem da je iz razloga uštede i pouzdanosti Renault posegnuo za starim Nissanovim blokom od 91 ks. No, uz svestranu pomoć elektromotora razvija maksimalnih 140 ks (Renault nigde ne navodi ukupni obrtni moment), više nego li dovoljno kada se poželi voziti dinamično, da ne kažem sportski. Jasno je da su maksimalno angažovani prilikom gradske i prigradske vožnje, što objašnjava nisku potrošnju benzina.

Bez ikakve želje za ekonomisanjem uverih se da po Parizu ne prelazi 4,5-5 litara (u istim okolnostima 1.0 TCe/100 ks zna da popije duplo više), dok na otvorenom putu može biti i niža. Podrazumeva se da sam izabrao program Eco (sistem Multi-Sense) koji favorizuje električni režim, gde sam na deonici od pedesetak kilometara uspeo održati prosek između 3,5-4 litra (brzina kretanja između 50 i 90 km/h). Ukoliko ste se zapitali, a šta se dešava kada se baterija ispazni, odnosno kolika je onda potrošnja, odgovor je identična! Jer baterija se nikada ne isprazni kompletno, njen kapacitet uglavnom varira između 1/3 i 2/3 od maksimuma, što se može pratiti na instrument tabli i centralnom ekranu. Puni se brzo i lako, te čim je nivo opao, benzinski agregat je na „brzaka“ dopuni, ukoliko se nije napunila kočenjem, tj. usporavanjem.

U tom cilju i ovde se srećemo s dva nivoa usporavanja, prvi se angažuje postavljanjem ručice menjača u mod Drive, a drugi kada se ista još jednom povuče ka sebi. Nazvan „Brake“, ovaj sistem omogućava još snažnije usporavanje i ujedno veće rekuperiranje energije, do te mere da se može zaboraviti na kočnice. Izborom programa Sport jasno je da potrošnja poraste, no gotovo nikada preko 6 litara, koliko ovaj Clio „konzumira“ i na auto-putu. Pri konstantnoj brzini u principu funkcioniše samo benzinski motor, osim kada sistem „shvati“ da ima viška energije, te odluči da dopuni bateriju. Na ravnom putu, nakon nekih 5-6 km prebaci na električni režim, koji zadrži izvesno vreme (procenio sam do jednog pređenog kilometra). Sve je transparentno, na instrument tabli odmah se uključi oznaka EV uz istovremenu promenu boje (zelena).

U vožnji na auto-putu četvorostepeni menjač pokazuje izvesne slabosti, ne, ne radi se o previsokom režimu rada pri prohibicijskim brzinama od 140-150 km/h, već o izboru adekvatnog prenosa. Naime, kada brzina kretanja varira između nekih 90 i 130 km/h, te se snažno nagazi na papučicu gasa, često predugo zadrži angažovani prenos, odnosno okleva s izborom. Podrazumeva se da mu u ovakvim okolnostima opet u pomoć priskaču električni motori, tako da su međuubrzanja vredna tog imena (6 sekundi od 80-120 km/h). Znači Peki ovaj Clio bezmalo je savršen, zaključiće neko? Ne, nije, spomenuti 1.3 TCe/130 na putu je ubedljiviji i pruža više zadovoljstva u vožnji, ali će vas to koštati u proseku oko 2 litre benzina više, pošto se kod voženog E-Tech stabilizovala na 5,4 litre.

A ostalo?

Po svemu ostalom ovaj Clio isti je kao i ostale verzije, izuzmemo li instrument tablu. Adaptirana je hibridnoj upotrebi, dakle kompletno je numerička sa specifičnim pokazivačima za stanje baterije i informacijama u vezi pogonskih agregata. Kako sam ga istoga dana zamenio za jedan Megane, prvo zapažanje vezano je za udobnost. Iako spada u najtalentovanije na ovom polju, Clio ubedljivo „kaska“ za Meganeom, udobnost njegovih sedišta i ogibljenja je osetno inferiornija. Jednim delom i zbog izbora guma, na voženom pronađoh preterano niskoprofilne dimenzija 205/45 R17.

Drugo, unutrašnji prostor je skučeniji, bez obzira što je posve prihvatljiv na prednjim sedištima, jasno je da smo u B segmentu. Posebno na zadnjoj klupi, gde dve odrasle osobe moraju da računaju na solidarnost vozača i suvozača. Sam prtljažnik neznatno je smanjen, baterija je smeštena u samom dnu, na mestu rezervog točka. Još preciznije, kod klasičnih verzija predviđena je horizonatalna polica u prtljažniku koja ga deli na dve dela, donji, od 63 litra, kod hibrida je žrtvovan.

Kako u katalogu proizvođača stoji da benzinci imaju zapreminu od 391 litar (dizel 366 lit zbog Ad-blue tečnosti), ispada da ovom Cliju ostaje solidnih 328 litara. Nisam siguran koliko su ovi podaci zaista tačni jer se prilikom merenja upotrebljavaju različite metode, no „na oko“ se vidi da je dovoljno prostran.

Za „neverne Tome“, koje na put ne kreću bez rezervnog točka, Renault je predvideo „necrkavajuće“ gume, za koje se u Francuskoj doplaćuje 130 evra. Enterijer se, za razliku od prethodnog Clia, ističe modernim stilom i opštim kvalitetom, pod uslovom da se radi o nekom od viših završnih nivoa. Komandna tabla je elegantna, razvučena, njome dominira vertikalno postavljen ekran velike rezolucije od 9,3 inča (23,6 cm), s nebrojenim funkcijama i personalizacijama. Podignut je visoko i kao takav na dohvat ruke i oka. U sličnom stilu je savršeno pregledna instrument tabla od 7 inča, kao što rekosmo adaptirana ovom Cliu.

Upotrebljeni materijali su znatno bolji nego li kod prethodne generacije, čitav gornji deo konzole je od mekane plastike, koju pronalazimo i na vratima, odnosno na mestima gde je nema ni kod pojedinih modela u segmentu iznad. Kod voženog unutrašnjost deluje veoma atraktivno noću, pre sveg zahvaljujući LED osvetljenju po obodu središnje konzole i na vratima, po želji u desetak različitih boja. Ergonomija je bez zamerki, i ovde, kao i prilikom poređenja Megane/308, nalazim da mi Clio bolje „leži“ od Peugeota 208, čiji mini upravljač i instrument tabla zahtevaju izvesno prilagođavanje.

Nije se zaboravilo ni na praktične detalje, samim tim što je mehanička ručna kočnica zamenjena automatskom električnom, pronašlo se mesta za udubljenje za limenke. Kad se malo „zgužva“ stane nekako u vrata i ta moja test flaša od 1,5 litara, dok je u dnu centralne konzole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Relativno skromne zapremine jedino je pregradak za rukavice ispred suvozača, no uprkos tome Renault navodi da je ukupni kapacitet svih boksova povećan na 26 litara (22 litra kod Clia 4).

Što se tiče vozne dinamike samo reči hvale, za neupućene Clio 5 dobio je novu CMF-B platformu, kruću i lakšu od prethodne za pedesetak kilograma. Kako zahvaljujući njoj, tako i unapređenom ogibljenju, ovaj Clio može se voziti veoma dinamično, i pre svega sigurno. Navedenih 80 kg više, ne osećaju se na upravljaču.

Za kraj samo zaključak kako su u B segmentu i dalje retki hibridi vredni tog imena (mikro hibride ne računam), pored ovog Clia navedimo novu Hondu Jazz 1.5 i MMD Hybrid od 109 ks i naravno Toyotu Yaris 1.5 Hybrid/115 ks. Oba su nešto jeftinija od Clia E-Tech, ali je ovaj snažniji, ukoliko ne i ekonomičniji. Na našem tržištu cena za E-Tech i dalje je nepoznata, no ukoliko dodamo navedenih 1.100 evra na 1.3 TCe/130 EDC Edition One, ispada da bi u Srbiji mogao koštati oko 20.000 evra (u Francuskoj 25.000 evra). Hibridna izvedba je ovde ponuđena od završnog nivoa Zen, što znači da bi mogla biti jeftinja za još par hiljada evra.

Voženi primerak posedovao je sve što se poželeti može od opreme, kako serijske, tako i uz doplatu, što evidentno podiže cenu (detalji na sajtu uvoznika). No, manimo se špekulacija, umesto toga samo konstatacija da ovaj Clio ima smisla. Osim što je obavezni servis predviđen svake druge godine nakon 30.000 pređenih kilometara (zahvaljujući sistemu za rekuperiranje energije kočnice su znatno manje opterećene), potrošnja goriva je znatno niža, dok je nivo CO2 opao na 96 g/CO2 (121 g/CO2 kod 1.3 TCe/130), zbog čega ne podleže nikakvom „malusu“ (eko taksa u FR).

Nažalost, u Francuskoj ne može da računa na eko povlastice od 2.000 evra (tzv. „bonus“) koliko dobijaju Plug-in Hybridi, sposobni prevaliti najmanje 50 km u elektičnom režimu (ujedno i nivo CO2 mora biti manji od 50 g/km), po ugledu na Captur Plug-in. A kad smo već kod njega, uskoro će i on biti ponuđen s istim sistemom kao i Clio E-Tech, jeftinijim za oko 5.000 evra.

Tekst: Perica Rajković 

Fotografije: Renault, Perica Rajković

Renault Clio E-Tech 1.6

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4050/1798/1440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
Zapremina prtljažnika: 328 l
Masa praznog vozila: 1.302 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzinac
Radna zapremina: 1.598 cm3
Snaga: 91 + 49 + 21 ks
Maks. obrtni moment: 144 + 205 + 55 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski 4+2

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/elastična osovina s spiralnim oprugama
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 s
Maks. brzina: 180 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 39 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,3/5,4 l/100 km
Emisija CO2: 96 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 22.600 evra 

Dobre strane:

Razumno viša cena, potrošnja, performanse, odnos vozna dinamika /udobnost, 100% električni režim tokom par kilometara

Loše strane:

Menjač prilikom veoma temperamentne vožnje, nešto manji prtljažnik, karakter i performanse benzinskog 1.6, odsustvo obrtomera za SUS agregat
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75 
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,25
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,889

(5684)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

90 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Koliko je to sve komplikovano majko mila…hibrid,plug,struja,atmosferac,turbas,ovako-onako..ko ce to sve povatati sta u stvari vozim na kraju.
Covijek mora ici na kurs da bi znao sta vozi,odnosno sta mu je ispod haube i kako to sve funkcionise.
Auto je inace bombona.
Zanima me sta ce Alpine uraditi sa Cliom,auto ima odlican potencijal da bude najbrzi u svojoj klasi.

Laki

Ima Clio i „retarder“to me odusevilo!

BB

Haha, nekad sam ga želio na kamionu (dok sam se sa tim bavio) a sada ga imam na biciklu 🙂

Laki

Cesto brisace aktiviram misleci na „retarder“kad misli „odlutaju“.

Renault Terminator

Nisi jedini🤣…

Balkanboj

Ne pratim nešto ove hibride iz razloga što se moraš njima prilagođavati i menjati svoj stil vožnje kako bi došao do neke uštede goriva.

Ako je Peki dobro odradio test, a čini mi se da je teške noge na desnoj pedali gasa, ovakav neki automobil bi mi igrao ulogu u budućnosti. I performanse su jako, jako dobre, što bi Englezi rekli, nije „sluggish“.

Odličan.

BB

Koliko je doplata za automatik kod Clio 1.3 tce? Ako je više od 1100 EUR, onda ima veoma smisla ovaj hibrid, jer manje troši a ima automatik. S druge strane, idealan za srpsko tržište jer je opšte poznato da se Srbi najviše boje promaje i plivajućeg zamajac koji jer ovdje nema 😂. Koliko sam razumio, nema ni turbine…

A uskoro bi mogli električni dijelovi za ovakva auta stizati iz Srbije…

Peki

Koliko ja znam u Srbiji je 1.3 TCe/130 iskljucivo u paru s automatskim menjacem po navedenoj ceni.

TNT

Moram da priznam da mi ta sprega dva elektromotora od kojih starter/generator „ne pokreće točkove” ali se i njegova snaga sabira, nije jasna. Moraćemo opet malo „u školu” da bismo shvatili ove reno hibride – barem ja. Koliko je izraženo to „oklevanje” menjača? Da li je na nivou AISIN-a sa 8 brzina, bolje ili gore? Uz ovoli(c)ku doplatu, hibrid možda ima smisla. Tih „par kilometara” je u praksi koliko – da li si ga vozio kroz pariske gužve? „Papirne” performanse deluju bolje od Jarića, enterijer izgleda modernije… Dakle, nije ova korona ipak tako loša – Peki, pa kompletiraćeš testovima kompletnu… Pročitaj više »

Milan

Koliko je sve ovo komplikovano da prosto coveka zamori tj odvrati od moguce kupnje, 100 nekih cuda…zalosno kuda ide auto industrija. Vozio sam novu Toyotu Camry, udobnost vrhunska, kao i ponuda prostora, zaista luksuzna limuzina i sa dobrim performansama 2.5 hibrid, brzina ogranicena na 180 kmh, ali blokira ubrzanje na 195kmh, kada kao da zakoci dakle ostavili su malo vise od navedenog. Ali pomisao na moguce kvarove me uzasava.

Balkanboj

Kupi bilo koji Merc, BMW, Audi van garancije pa ćeš biti užasnut i običnim servisima a ne potencijalnim kvarovima.

Što bi rekli, imaš Daciu… Nema se šta pokvariti.

Laki

Milane ima li nesto negativno kod te Toyote zanima me posto imam visoko misljenje za ovaj model?Pozzz

Milan

Ako ti ne smeta sto je hibrid i sto nije nemac, onda nema zamerki. Udobnost i ponuda prostora kraljevska, motor radi jako lepo i ako dopire malo vise u kabinu prilikom jakih ubrzanja uopste ne iritira. Potrosnja po gradu 5-6 litara, autoput pri 140kmh oko 7,5-8 litara. Jako je stabilan na put, odlucno upija neravnine, a sto se tice ponude prostora u prtljazniku ima ga sasvim dovoljno, pod je ravan, baterija je smestena ispod zadnjih sedista. Eto, sve u svemu odlicna limuzina.

Laki

Hvala!

Milan

Da, nema onu boljku koju je imao Avensis da benzinskim modelima po pritiskanju papucice gasa treba nekoliko sekundi na odgovor, ovde kod ovog modela odziv na gas je trenutan i snazno ubrzava u svim rezimima rada, preticanja kamiona i autobusa su rutinska, bez preznojavanja vozaca.

Laki

Neka harmonija vlada kod ovog modela posebno u kabini stara dobra skola!Posto si probao zadnji Camry spontano me zanimalo „ponasanje“na putu vidim da imas bas pozitivne utiske i da su rijesili neke mane iz proslosti!

J4ZZ3R

Gradjani Auto Republike, pokrecem peticiju za test 2020 Honda Jazz 1.5 hibrida i 2020 Toyota Yaris hibrida, kao i indiegogo akciju za uporedni test ova dva sa Cliom i Pezom e208.
I da bi test bio regularan pored dopisnika iz Francuska zahtevam i jednog iz Japana 🙂

Btw u L argusu je ovaj Clio hibrid izgubio i od Jazza i od Yarisa. I ti na domace terenu :),

TNT

Pa ne daju Pekiju ništa sem Renola, tako da kod nas ovde može samo uporedni test različite opreme na dva klija, ili klija vs polovno Pekijevo meganče… čekaj da prođe korona (ako nas smrt pre toga ne pretekne, mislim nas matore).

Don

Pomjeri se s mjesta, puj, puj, puj, ces,češ,ces, kuc,kuc,kuc.

Peki

Oui, oui daju, trenutno vozim elektricnu Mazdu MX-30, sledece nedelje idem po restilizovani Peugeot 3008 Hybrid ali od 225 ks ( sa dva elektro motora od 300 ks sam vec predstavio), pa ovezeni Citroen C3 1.2 Pure Tech 110 EAT6, zatim elektricnu e- Corsu…

Don

Ode nam Mustafa…😭

moron

I ja bih voleo videti neki uporedni test ta tri klasična hibrida (clio, jazz i yaris) i baš mi je žao što Peki nije u prilici da to odradi.

Don

S kim? Ak oćeš bit drugi vozač, povedi i HusuH i eto ga trio fantastikus…malo izlet do Parizera, a i Fadil je nudio neke benefite za one koji dodju u to selo. još napravite video reportažu , kad su mogli @sami i @kola, morete i vi. Nabavi mi broj od jahacice😘🦌🦌a Musi od konja 😂😂🍻

moron

Mislio sam da Peki odradi uporedni test ta tri hibrida. Da to bude ozbiljna rabota.

Don

OŠ me upoznat sa jahacicom?

Don

Hajde da kupujemo u Srbiji po 20 a prodajemo u Francuskoj po 24…Musa,daj pare !

Balkanboj

Bacih sad 👀 na mobile.de… Clio e-tech počinje cenom od 17.500e sa pdv-om (15.060 export).

Eto tebi bizMisa… Pazariš u de i valjaš ih po fr sa 2k zarade.

Don

Uuuu, more.

Don

Kupim u njemačkoj smeće francusko za 15 keka, a uvaljam glupim Francuzima njihov domaći proizvod za 23? Neprocjenjivo, za sve ostalo tu je Musin masterkard.
Zamisli da je u srbistanu tako, kupiš 500l za 5000eura i uvaljas Srbima za 10000?al bi bilo j…majke presidenteu, kako to tamo jeftinije,harač itd …a vidi ovo, i niko ništa. I još im drakonske zakone uvode.uh, zaboravio sam dodat , j…o vas tablet!

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

In Slovenio, „klimatizovani baznjak“ (ZEN) TCe 100 je 13.850, a hibridni E-Tech 140 jr 18.290. Razlika je 4.440. Intens je 15.450 i 19.890. Ista razlika. Novi yaris u paketu SOL (treći, a prvi sa alu fenema, 15″), sa 1,0 od 72 ks je 15.360, sa 1,5 od 125 ks je 16.200, a kao hibrid 1,5 od 116 ks je 19.500. Razlika je 4.140 i 3.300. Naravno, niti je isti sadržaj paketa, ni snage motora. Ali, u Srbiji će „doplata“ za hibrid verovatno biti kao i u Sloveniji (oko 4.400), a možda čak i veća. Sve zavisi od politike subvencija (ima… Pročitaj više »

Peki

Moron ja sam posve namerno uporedio R-Tech od140 ks sa Cliom 1.3 TCe/130 Automatic, a ne sa bazicnim trocilindarskim 1.0 TCe/100 i rucnim menjacem. Snaga i perfomanse kod ovih su priblizno iste, i oba poseduju automatski menjac.

Peki

Pobeze mi ono „R-Tech“, naravno da sam mislio na hibrid E-Tech…

moron

Peki, nisam mislio ništa loše (ni tebi nešto da prebacim), ali, samo sam gledao koliko je u SLO doplata (bez eventualnih subvencija) kod toyote (sa običnih 72 sa MT na hibridnih 116 (4.140), a koliko je kod Renoa (sa turbo 100 sa MT na hibridnih 140 (4,440)). Taj 1,33 TCE je sa EDC, a kod Clia, da u Edition One „predješ“ (u Srbiji) sa TCe 100 na TCE 130 EDC, to je 2.700 (jači motor+EDC), dok kod megana, samo za EDC je doplata 2.000 (u tri verzije bez i sa EDC). Hoću da kažem, kada se pominje da je u… Pročitaj više »

Laki

Zanima me da li je Renault eventualno bolji sa sa ovim mjenjacom od Toyote cisto „šoferski“ostalo nebitno???

Laki

Clio kao slika iz albuma a mane minimalne tako da on i jeste „dobitna kombinacija“ sa ovim pogonom!Lagan dinamican ne trazi kompromise trebali su i ranije kao Toyota!

igi

Ko bi rekao da ću poželeti benzinca… Mada, ovo je takva kombinacija da nikome ne bih mogao da odgovorim na pitanje – a koji motor ima?
Nego interesuje me sledeće – da li u noćnoj vožnji taj veliki ekran može skroz da se isključi, da ne smeta očima? A da pritom rade muzika i klimatizacija. Kad smo već kod kombinacija…

BB

To je i moje pitanje bilo kod sustreta sa ekranom kod Citroena. Sad ga vozim i može se isključiti da bude skroz crn a da sve u pozadini radi (telefon, muzika, šta već). Samo ga pipneš i ponovo osvijetli (malo jače svijetli po noći pa ga uvijek gasim).

Don

Peki to nije testirao, ne vozi po noći!😂

sami

Šta su ovi sve nabudžili kojekavih trica, a ubacili onaj dinosaurus motor benzin 1,6, pri tome se kod test šofera potrošnja sad kao fol ustalila na 5,4 L. Da li je ovo glupost, gospodo da jedan mali skučen Žak Širak košta 22 600 evra !? Nije to obcna glupost nego totalna. Za ove pare se može kupiti luksuzna nova taze, udobna Skoda Octavia A8 2,0 TDI u srednjem paketu opreme i tu se potrošnja ustali na 4,5 do 5 a vredi ova dva pikolo Žaka Širaka, na kome će otkazati ove dodatne gluposti prvom prilikom! Da li vredi pominati kvalitet… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Peki

Sami, kao i obicno promasio si temu! Poredis zabe i babe, nove i polovne automobile, gradske hibride i turbo dizel limuzine u D segmentu. Zaista ne razumem kako mozes biti toliki mazohista, „popijes“ svaki put kada nesto komentarises na desetine minusa, sto te ni malo ne obeshrabi da nastavis tvoju borbu s vetrenjacama… Sta sad treba do da znaci i kako ja da protumacim frazu “ sad kao fol potrosnja se ustalila na 5,4 li“. Da lazem i namestam rezultate iz nekog interesa? Potrazi malo po stranim sajtovima testove ovog Clia, svi, ali svi su izmerili i nizu potrosnju, uglavnom… Pročitaj više »

sami

Moj predlog je da testirate novu Škodu A8 2,0 TDI sa osnovnim motorom od 115 ks, koja košta kao ovaj klio. Da ona je kao D segment, a pripada C segmentu. Probajte, testirajte ovo vozilo pa da pričamo. O voznoj dinamici udobnosti prostranosti sigurnosti opštem utisku a posebno o potrošnji goriva. Kakav bakrač, Jaris, Jazz Klio kao neki hibridi. Bacite te kantice pa napravite jedan pravi test! Za minuse ne brinem brigu. Jer svaki minus kaže koliko je neznalica i pogrešno usmerenih ovde. A za njih treba neki pepein. Testirajte novi Golf ili Octaviu pa da pričamo. Ovo Žak Širak… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Don

Sat ti je testirao. Uglavnom, zbog all in tablet, oktavija je smeće žešće. Izmucis se dok namjestis klimu, da bar Siri može da namješta klimu, mada i ona često pogrešno razumije…kraljevstvo za točkice i dugmice! Jebo vas tablet! I ko ga izmisli i uvalja u auta.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
sami

Ako je samo do tableta, to je bez greške, jer ni meni tablet ne treba. Ali kad ne bi bilo mane na Oktaviji bila bi bolja od Mercedesa he he

moron

Bio ti je taj test baš ovde na AR

Don

Nema druge nego po oktaviju! Neg, sta je sa jahacicom sa slike,a??🤗🤗🤗😘😘😘🦌🦌🚬

TNT

Kada izbacim „stilske ukrase” u vidu trica, dinosaurusa, šofera, gluposti (3 komada od toga jedna totalna), nedorasle prcoljke, Žaka Širaka… iz tvog komentara, pokušavam da shvatim poentu, ali mi ne ide – zašto porediš Oktaviju sa Klijom? Sporiš kupovinu automobila te klase generalno smatrajući da treba doplatiti za veći automobil, veličaš VW grupu spram francuskih automobila, komentar je na temu hibrid vs dizel? Kada bi pokušao sa malo manje tih „stilskih ukrasa”, ili možda da ist budu manje uvredljivi a sa više smisla, pretpostavljam da bismo lakše razumeli poentu i mogli eventualno da polemišemo o istoj – ovako ispada da… Pročitaj više »

sami

Poredi se samo iz jednig razloga a to je ista cena! Po meni više nego dovoljno! Evo u čemiu bi se ti vozio za iste pare, Clio hibid pored Oktavije A8 2,0 TDI?

TNT

Ako je pitanje retoričko, odgovor je kompleksan. Koje su ti potrebe? Šta ceniš kod automobila i šta ti je prioritet? Na strani Klija su svakako kompaktnost, koju ako automobil koristiš u gradskim uslovima, mnogo više ceniš od udobnosti i prostranosti. Takođe, usled hajke na dizele a u poslednje vreme i na benzince, mnogi sa zebnjom za očuvanje investicije u budućnosti se okreću ka hibridnoj tehnologiji. Tu je i imidž marke – predrasude tipa „službeni automobil”, pa zatim „automobil na metar”… zbog kojih mnogi Škodu ne bi ni pogledali. Prednosti Škode su jasne. A ako pitaš koji bi bio lično moj… Pročitaj više »

Peki

Da bi dobio ,odgovor na svoje pitanje treba postaviti jedno potpitanje, gde i kada bi vise voleo da vozis hibridni Clio ili tu tvoju polovnu Octaviju i Audi s 80 cilindara? Dakle opet si promasio temu, shvati vec jednom da pridev previse postoji i kod zena i kod automobila :-). Previse duzine, previse C02, previse nepoznanica, previse osiguranja… Hoces da ti obrazlazem kao malom detetu jedno po jedno? Hajde ne mrzi me jutros iako je ovo poslednji put da ti odgovaram na neki komentar. Ponavljam POSLEDNJI jer se ne sluzis argumentim i uz to me optuzujes da lazem: Previse duzine?… Pročitaj više »

Renault Terminator

Peki,pa on da nesto zna o automibilima ne bi dizao u nebesa najvece prevarante i lopove u autoindustriji,pa zbog VW das garbage brenda dizel motori idu u penziju.

sami

A što su to VW lopovi a Renol nije? Čije je ono direktor pobego iz Japanskog zatvora? Kolko vidim, do sada u auto industriji Reno ima najvećeg lopova za kojim je raspisana poternica. Eto tebi prodali auto koji nevalja još iz fabrike. Gledao sam ti onaj klip, pa tamo iza ima tvoj motor. Štancuju ti podizači ventila, a antifriz zameni što pre da ne doživiš neprijatnost.

Rade

A TSI i TFSI sa direktnim ubrizgavanjem ne „štancuje“?
https://www.youtube.com/watch?v=gjcMSeRcaao

sami

Peki ja sam naveo da NOVA Oktavija A8 2,0 TDI sa minimalnim emisijama gasova u srednjem paketu opreme + dodaci, košta to testirani Klio!? Ne polovna, već NOVA i najnoviji model! U Srbiji nema ograničenja, bilo kakvih u vezi ekologije i neće ih biti još dugo. Uzgred, na stranu test i podaci, ja garantujem da nova Octavia A8 manje truje okolinu od Klija sa motorom koji je izbačen pre 2 generacije! Dalje, ne mogu da verijem da kupiš novi VW i da ti neko ne da da uđeš u grad? Suviše si fikcije nabacio u odgovor, dosta netačnih podataka. Ajde… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
moron

U FR Oktavia Ambition 2,0 TDI 116 (bez ikakvih opcionala) ima cenu od 27 280 €.
Daleko je to cenom od testiranog clia.

sami

Peki je naveo da Klio :Cena testiranog u Srbiji od 22.600 evra A škoda koju sam naveo u Srbiji košta manje od toga. I sad ozbiljno pitam, ko je lud ovde kupiti ovaklog klija, bar ovde u Srbiji?? Pored toga garantujem i potpisujem da: Će ovaj klio imati takvih problema i bubica u eksplataciji još od garantnog roka a posle ne daj Bože! Da je to Tojota hibrid, ali ovo što ovi tek počeli da vežbaju. Nikako! Kažem sa aspekta jednog Pežo hibrida koji mi se vukao po parkingu beskonačno, i otišao u nepoznaom pravcu. Teško francusko đubre! Ovaj klio… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
moron

U tekstu piše „Na našem tržištu cena za E-Tech i dalje je nepoznata, “

I to je tako.
A ta oktavija koju forsiraš ispade da je u Srbiji u Ambition paketu sa aktivnom bezbednosnom opremom (ako nema opcionala) lošija od najavljenog baznog Sandero Stepway-a (bar u odnosu na onaj cenovnik „HIT Auta“).

sami

O kakvoj mi to bezbedonosnoj opremi pričamo? Ne razumem ideju poređenja Dačiaja sa Oktavijom i to novom A8? Dok ima takvih Dajčole će se u Srbiji prodavati, sad po ceni ko Oktavija

moron

Pa i oktavija se „danas“ prodaje po MNOGO većoj ceni nego superb i passat „juče“. Zašto da i dačija ne ide tim istim putem?

sami

Da li postoji bilo kakav deo da bi se mogla dačija uporediti sa ovim autom? Ozbiljno pitam? Da li misliš da kokošar na točkovima može biti bezbedniji od ovog auta:

Ovaj prvi test je napravio vlasnik Honde Civic:
https://www.youtube.com/watch?v=Nwkxw59NsA4

https://www.youtube.com/watch?v=i4e7VDIc18Q

moron

Ah, sećam se ja ovog (domaćeg) čoveka, on je imao nekog golfa TDI-a, imao problem sa DPF-om, stalno je vrteo regeneracije, do beskonačnosti, pa ga vozio u neki specijalizovani servis za „pranje“ DPF-a (bez demontaže) i o tome snimio poseban video. Ne znam zašto, ali, imao sam jak utisak da je to više bila reklama (za baš taj servis), nego stvarna analiza mogućnosti uspešnog „pranja“ DPF-a. Malo pogledah ovaj „test“ oktavije (ako se ovo testom sme nazvati, da li si ti ovo uopšte video? Ja mislim da on nije prešao sa vozilom tokom „testa“ ni 10-ak km po gradu ),… Pročitaj više »

sami

Juraj poseduje nekolike škode prethodne generacije za koje kaže da su nezamenjive. Juraj zna šta je auto bolje nego ja a ja sam preko njega trgovao jedan auto za stazu. Ovaj se gore nalupao sa pohvalom i kuđenjem zadnjeg vešanja, pošto misli da škoda ima krutu osovinu a honda nezavisno potpuno tadnej vešanje. Ali on je za vas naučnik, i za Pekija i celu režiju sajta. A hondn 1,5 turbo benzin nije pokudio kako je trebao, jer se radi o gov***nu jer je taj motor na nivou Reno motora što vozi naš gastarbajter R terminator to jeste to je za… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
moron

Meni ne trebaju testeri koji će da mi „objašnjavaju dizajn“, a ni sportisti (trkači) koji svoje testove rade „preko one stvari“. Od HR testova više volim pogledati prezentacije „Autoservisa“. Možda je testerka „malo punačka“, ali, zato su joj testovi bez greške i mogu ti predložiti da pogledaš i njen test nove oktavije. Primetićeš iz njenog izlaganja da i nije baš sve idealno, a i u komentarima na test ćeš da vidiš da ljude i dalje brine problem sa 1,5 TSI. Što se tiče Testosteerona i testa civica, gledao sam ga nedavno (po prvi put), onaj test u kome prikazuje i… Pročitaj više »

sami

To ova teta? Kaže da šta teško može zameniti novu Octu A8 2,0 TDI:
https://youtu.be/qCpZ7IUUGeY

moron

Sami,
niko ne spori da je nova Octavia odlično vozilo i da je veliki plus to što kod nje postoji izuzetno raznovrsna ponuda i pogonskih agregata, a tu j ei lep izbor menjača, pogona a i klirensa.
Ali, prosto, nije svakome baš sudjeno da izvuče tu „sedmicu na lotu“ …

Don
sami

Ubacili 4 stepeni robotizovani menjač. A to je sra***nje na kcvadrat. Ovo su auti na papiru. Šta kaže lik da ima veze sa F1. Koji fejk. Ovo je vreme gde se ne zna šta se dešava. Ko želi ovakvo vozilo hibris neka gleda tojotu. Ovi renol hibrid biće takav problem. Dovoljan je njihov robotizovani menjač pa zlo bude ogromno

Don

I meni se čini da bi ovo moglo biti manje pouzdano , ali daj Bože da nas vrijeme demantira…a to sa F1 i kersom je merketinski štos za naivne,a proizvod se mora nečim reklamirati. Kaj su zbilja iskopali stari nisanov motor od prije 10 ljeta? Hoćel taksisti na njega ugradit plin?:-)

sami

Sudeći po deklici ventila, to je taj Nisan motor iz prahiistorije. Rekao bi da ovaj auto nije za van grada, možda do neke banje ili vinskog podruma, ali da se iz Fr krena za SRB to je povuci potegni zahvat

Don

Baš tako..to su samo prezenteri…od sada neka gospoda slikaju brojčanike kad su preuzeli auto i kad su ga vratili, da vidim koliko on to preveze sa tim autom. Ko da bi mu davali auta da ne bira riječi kod predstavljanja. A i iritantan mi je lik načisto. Danas svaka budala radi videa….dok ima onih koji će da gledaju..

sami

Zadnje napisano, crno boldovano, neposredno pre + i -, piše:
Cena testiranog u Srbiji od 22.600 evra

TNT

A odgovor na moje argumente je?

Don

A ona kraj konja? Zasjenila i konja i auto..,a?

TNT

Pa sad, barem za nas dvojicu matorih pacijenata, onakva pozadina dobija u svakoj konkurenciji…

Peki

Imate cetiri pozadine u toj slici, Clia, konja, kera (s lve strane ) i gospodice koja je bila samo u prolazu 🙂

Don

De ti češće malo slikaj te gospodjice kraj auta…

TNT

U ovim godinama, ne praviš razliku – pozadina je pozadina, a ionako možemo samo da gledamo…

Don

Em ti kleopatru,govori u svoje ime😂😂😂
https://youtu.be/V0lcY58fwpY

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
TNT

Lako je sad da se hvališ. kada si uzeo sve plave pilule iz moje fioke…

D_C

Ako imas te pare da potrosis na auto a pri tome zelis mali gradski auto, Octavia tesko da ce da dodje u obzir.

Don

Imaš kamiq sa dsg 116ks dizel,style paket za 22 al se ne varam, i nemaš brigu , nemaš problemi. Autoindustrijo, j..o vas tablet? Tj JVT

Renault Terminator

Opet lupa…

Peki

Malocas sam poslao ovaj odgovor nasem vrednom komentatoru Samiju, no uzevsi u obzir da prevazilazi razmenu misljenja s njim, postavio sam ga kao komentar da bi malo prodiskutovali o svemu napisanom. Vazi? Da bi Sami dobio odgovor na pitanje koje je postavio treba postaviti jedno potpitanje, tj gde i kada bi vise voleo da vozis hibridni Clio ili tu tvoju polovnu Octaviju i Audi s 80 cilindara? Dakle opet si promasio temu, shvati vec jednom da pridev previse postoji i kod zena i kod automobila :-). Previse duzine, previse C02, previse nepoznanica, previse osiguranja… Hoces da ti obrazlazem kao malom… Pročitaj više »

moron

Zajebano je francusko poimanje ekologije … Vidim, čak se ni ovaj moj japanski djubar uopšte ne nudi u Francuskoj (osim kao hibrid).
Džaba mu što ima benzinski motor, koji (po WLTP ), zavisno od pogona (2WD/4WD), menjača (6MT/CVT), paketa opreme i broja sedišta, emituje „samo“ 166 do 201 gr. CO2. Ta francuski eko malusi očito baš kolju.

D_C

Nikad se ne radi samo o ceni vec prvo o tome sta covek trazi. Sta me s oprostenjem zabole koliko je dobra Octavia, A3 ili nesto trece ako trazim sportski dvosed? Sta me briga sto za iste pare mogu da uzmem veliki porodicni karavan ako vec imam jedan takav u kuci i trazim mali gradski auto za svakodnevno svrckanje po okolini? Itd…

Don

Uuu ne da mi se čitati jer imam nekih svojih briga. Al podržavam ideju da naš dragi drug sami, renta kakvu novu oktaviju i napiše test…može mu peki da pomogne malo…a zveki nek bude fotograf!
Uostalom, znamo da su njih dva (sami i kola) napravili onaj video o golfu,dedi i nedi.😘😘

J4ZZ3R

Sami je ili onaj deda ili ona unuka u koznim panatalonima sto lomi zube ko orahe kad govori

moron

Ko sve danas nudi klasične hibride u vozilima ove veličine/dužine (oko 4 metra) ?

Peki

Pored Clia, Jazza i Yarisa mozda bi mogli navesti Hyundai Konu 1.6 GDi HYbrid/141 ks, iako je nesto duza (4,17 m) i spada u Crossovere. Tu je i Kia Niro 1.6 GDi Hybrid/141 i naravno Toyota C-HR HYbrid /184 ks ali je znatno duza (4,4 m).
Mikro hibdida ima koliko hoces, ubrzo ce svi morati da ih ugraduju ili nece moci proci ekoloske norme. Problem je sto nemaju toliko pozitivan efekat na potrosnju kao gore nabrojani „klasicni“ hibridi .

moron

Mislio sam baš na „klasične hibride“ i tako malene, oko 4 metra. Ima li u B segmentu još iko „to“ (sem clio i yarisa), takvu tehniku?

don

Nego Spanac, moze li ubuduce neka slika interijera u mraku, tj po nocnoj voznji, da vidimo kako to izgleda? kao slika kamera po noci, da se vidi prikaz tj kvaliteta istog …znam da je sat imao zamjerke na pezoov sistem kamera koji je fejk, tj. lazan pa i ne prikazuje prepreku iako je ona tamo. Mislim da ti to u svojim testovima nisi nikad navodio a to je velika mana proizvodjaca, pa bi trebalo i na to obratiti paznju, kao i na lakocu upotrebe tableta, taktilnost ekrana, kvalitet prikaza, brzinu sistema, velicinu prikaza slike kamere za voznju u rikverc, sta… Pročitaj više »