1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen grupa napušta W12 agregat
Volkswagen grupa napušta W12 agregat
0

Volkswagen grupa napušta W12 agregat

673
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka grupacija rešena je da se oprosti od potentnog motora, i prema najnovijim informacijama mogla bi to da učini već 2026. godine. 

Kroz godine, Volkswagen grupa podarila je W12 pogonsku jedinicu čitavom nizu modela, mahom onih najprestižnijih. Trenutno se ovim motorom uz dodatak turbo punjača može pohvaliti Bentley Bentayga W12. Pored Bentayge, atmosfersko izdanje navedenog agregata koristili su i drugi modeli britanske marke.

No, sudeći prema najsvežijim informacijama, W12 će uskoro otpevati labudovu pesmu. Bentley je nedavno najavio da će od 2030. godine nuditi samo električne modele, dok će od 2026. godine u ponudi biti isključivo baterijski automobili (EV i plug-in hibridi). Kako nema podataka o tome da Volkswagen uopšte ima želju za elektrifikacijom W12 motora, posve je logično da će ovaj agregat 2026. godine otići u penziju.

Postoji šansa da opstane kroz ponudu u novoj generaciji Audijeve perjanice A8, ali kako je brend sa četiri prstena odavno krenuo na put elektrifikacije, male su šanse da u budućnosti neki od novih modela nemačkog proizvođača koristi ovakav mamutski SUS agregat. Uostalom, sve strože flotne emisione norme nameću ponudu pogonskih sklopova koji emituju značajno manje štetnih gasova.

Postavlja se pitanje da li će i Bugattijev W16 motor uskoro u istoriju? Bugatti za sada forsira nove derivative nastale na osnovu Chirona koji listom koriste upravo W16. No, kako je priča o tome da će VW grupa uskoro prodati Bugatti sve aktuelnija, jasno je da će u tom slučaju o sudbini W16 motora odlučivati neko drugi, a ne nemački automobilski gigant.

AutoRepublika 

(673)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments