1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda nema u planu nove zujalice s oznakom MazdaSpeed/MPS
Mazda nema u planu nove zujalice s oznakom MazdaSpeed/MPS
2

Mazda nema u planu nove zujalice s oznakom MazdaSpeed/MPS

273
2
Podelite sa prijateljima:

Od svih japanskih automobilskih brendova, Mazda se uvek smatrala najviše sportskim. Daleko od toga da i ostale kompanije iz zemlje izlazećeg Sunca nisu imale performantne modele, ali je Mazda uvek bila ta čija je kompletna ponuda bila u sportskom duhu – od malih gradskih automobila pa sve do velikih krosovera i terenaca.

Sigurno se svi sećamo strategije „Zoom Zoom“, kada su se reklame vrtele na malim ekranima, ali ovih dana kompanija ipak želi da se probije u svet premijum proizvođača. Naravno, takva odluka će stići sa jednom velikom žrtvom, a reč je o podmarki japanske kompanije, namenjenoj označavanju performantnih verzija. U Americi i Japanu divizija je bila poznata kao MazdaSpeed, a u ostatku sveta MPS (Mazda Performance Series).


Brend je osnovan još 1967. godine i uglavnom se koncentrisao na trkačke automobile u profesionalnom auto-moto sportu, a početkom ovog veka se počeo baviti i uličnim modelima. Debitovali su MazdaSpeed/MPS izdanja modela Protege, MX-5 Miami, Mazda 3 i Mazda 6 i većina njih je dobila izuzetno visoke ocene medija. Poslednji zvanični takav automobil je bio hot heč Mazda 3 sa 2,3-litarskim turbombenzincem koji je razvijao 265 konjskih snaga.

Japanski gigant je nedavno predstavio novi 2,5-litarski motor s turbo punjačem, pa su mnogi smatrali da bismo ponovo mogli da vidimo legendarnu značku. Ali, sve ideje je brzo ugasio Dru Keri, jedan od zvaničnika firme iz Hirošime, koji je izjavio da je plan Mazde da napadne premijum kategoriju.

Nismo baš sigurni zašto gospodin Keri smatra da luksuzni automobili ne mogu da istovremeno budu i brzi, posebno ako pogledamo kakvu slavu imaju podbrendovi poput AMG-a, M-a i S/RS-a, ali je razlog verovatno finansijske prirode. Mazda je ipak još uvek relativno mala marka i godišnje, širom sveta isporuči tek oko 1,5 milion vozila.

Inženjer Dejv Kolman je bio nešto otvoreniji za priču. On kaže da bi svaki inženjer u kompaniji opet želeo da učestvuje u razvoju i vidi ponovo oznaku MazdaSpeed/MPS na nekom aktuelnom modelu, ali kako oni automobili za „obične smrtnike“ postaju sve bolji, tako je teže osmisliti verziju visokih performanci.

Naravno, Mazda bi mogla da prati poteze nekih rivala i da samo nalepi takvu značku na neko vozilo koje će se razlikovati samo po branicima i felnama, ali Kolman tvrdi „da svaki posao vredan započinjanja je dostojan epiloga da bude i izveden do kraja kako treba“.

Sigurni smo da veliku ulogu u celoj priči igra i nagla popularnost krosovera i terenaca, dok potražnja za manjim automobilima opada. U takvim uslovima još je teže opravdati dodatna ulaganja u kategoriju za koju mnogi smatraju da će uskoro izumreti, dok izvuči visoke performanse iz većih vozila je izuzetno veliki izazov.

Na kraju dana, potražnja za Mazdama je veća nego ikada pre, dok su modeli profitabilniji, pa možemo da zaključimo da biznismeni ipak znaju šta rade.

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Taj novi 2,5T se u USA nudi čak i u mazdi 3, a u Evropi čak ni u CX-5, a što je velika šteta. Prokleta evropska „prosečna flotna emisija od 95 gr. CO2“ kao granica penalizacije …

Goran Jurkovic

To je jedino što im je valjalo. Sjećam se kad sam naprao jednu mazdu mpv naturpijanu na e85 gorivu.
Možda čak ima negdje i filmic na YouTube moram potražiti.