1. Home
  2. Video
  3. Da li ste ikada videli sposobniji kamion? (VIDEO)
Da li ste ikada videli sposobniji kamion? (VIDEO)
0

Da li ste ikada videli sposobniji kamion? (VIDEO)

2.59K
0
Podelite sa prijateljima:

Teško da će se svet ikada složiti koji je najsposobniji fabrički terenac na svetu. Lista je dugačka, a na njoj se često spominju Jeep Wrangler, Land Rover Defender, Toyota Land Cruiser, Lada Niva i mnogi drugi. Kamioni obično nemaju reputaciju da mogu jednako dobro savladati teške terene kao vozila s povišenom pozicijom sedenja iz segmenta putničkih automobila, zbog svojih glomaznih dimenzija i velike mase, ali nas je brazilska firma Engesa ubedila u suprotno.

Konkretnije, reč je o legendarnom Mercedesovom kamionu pod oznakom LG 1519 6×6, kog koristi brazilska vojska, a Engesa se bavi ugradnjom sistema za ogibljenje, takozvanog bumeranga. Ali krenimo redom…


Engesa je osnovana davne 1963. godine kao privatna kompanija za restauraciju tenkova i slične vojne opreme. Kako je firma gradila reputaciju za sebe tako se širila i lista mušterija, a uskoro su počele da stižu i narudžbe kamionskih kompanija koje su želele prerade, sa standardnog, na pogon na sva četiri ili pak šest točkova. To je privuklo pažnju vojske Brazila koja je želela kamion sposoban da savlada najteže svetske terene.

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, vojska je masovno koristila Mercedes LG 1519, legendarni nemački kamion koji se proizvodio od 1959. pa sve do 1995. godine pod zvaničnom oznakom „Kurzhauber“ (bukvalni prevod je „kratka hauba“). Posebno se pokazao popularnim u Južnoj Americi, Africi i Bliskom Istoku, pa je potez donekle bio očekivani.

Model iz ove priče potiče iz sredine sedamdesetih godina prošlog veka i pokreće ga poznati dizelaš kodne oznake OM335/5, koji je „sročen“ u konfiguraciji s pet cilindara, koji razvijao između 192 i 215 konjskih snaga.

U izboru je bila i verzija sa opcionim turbo punjačem koji bi podigao snagu na 250 „grla“, ali su se Brazilci uglavnom koncentrisali na „atmosferce“. Snaga se prenosila na svih šest točkova preko petostepenog manuelnog menjača dok je masa praznog vozila iznosila 10,9 tona. Tjuner mu je dao ime Mamut.

Engesaova prerada je zapravo veoma česta u svetu ekstremnih vozila namenjenih vanterenskoj vožnji i zasniva se na pokretnom ogibljenju koji prati pneumatika i podlogu. Kao što možete da vidite iz priloženih video snimaka, kamion je u stanju da savlada izuzetno teške terene, pa se pitamo zašto ga ne viđamo i u civilnoj upotrebi.

Pogledajte video klipove.

AutoRepublika

(2590)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments