1. Home
  2. Vesti
  3. Da li 20 godina star BMW 328i E36 kupe može da se nosi sa Hyundaijem i30 N (VIDEO)?
Da li 20 godina star BMW 328i E36 kupe može da se nosi sa Hyundaijem i30 N (VIDEO)?
9

Da li 20 godina star BMW 328i E36 kupe može da se nosi sa Hyundaijem i30 N (VIDEO)?

6.01K
9
Podelite sa prijateljima:

BMW vs Hyundai, četvorocilindarski turbo protiv atmosferskog, rednog „šestaka“.

Ako izuzmemo kvalitativni momenat u nekim slučajevima, moderni automobili su bezbedniji, ekološki prihvatljiviji i ekonomičniji od nekadašnjih. Ipak, kada je reč o performansama, postoje različite klase, a ovde se postavlja pitanje, da li stari, sportskoj vožnji naklonjen model sa zadnjim pogonom, može da se nosi sa modernim „hot hečom“?

BMW serije 3 kupe (328i E36) je star 20 godina, dok je Hyundai i30 N moderan izdanak svoje klase, sa 2,0-litarskim turbo motorom od 275 ks. BMW 328i ispod haube nosi 2,8-litarski, redni šestocilindarski motor sa 225 konja. Na papiru sve izgleda kao laka pobeda za „Korejca“, međutim da li je tako?

Ne treba zaboraviti da „Bavarac“ uživa u pogonu na zadnje točkove, što predstavlja prednost u startu iz mesta. Međutim, kako stvari stoje kada je o „letećem startu“ reč, kao i o kočenju?

Po običaju, momci iz CarWowa su nam dali odgovore na ta pitanja. (Ne zaboravite na aktuelne cene jednog i drugog modela).

Pogledajte video.

Izvor: CarWow

(6010)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Svaka čast BMW-u. Mislio sam da će i30N da ga „oduva“ samo tako. Ali, nije.

Zvezdan Božinović

Oduševljen sam. To je bilo doba 🙂

moron

Jeste majku mu, u pravu si. A i zvuk tog rednog šestaka BMW-a je (meni) neprevazidjen.

Mad Max

Ko zna šta je karabudženo na BMW-u. Snaga je merena na točku, a ekologiju niko ne pominje.
Za mene je kao čoveka koji se bavi relijem, era BMW-a završila, kad su počeli Micibisi i Subaru da kroje kapu.

Zvezdan Božinović

Vozio sam krajem 90-tih firmin Lancer. Fenomenalan automobil, posebno u poređenju sa tadašnjim mogućnostima, i drugim automobilima koje sam imao priliku da vozim. Ne znam šta da kažem nego da niti jedan (pa čak ni Civic) meni ne može da zameni RWD.

Mick Doohan

Zadnji pogon svoj smisao dobija kada automobil ima 300+ konja. Sve ovo ispod je besmisleno, a posebno kada se uzmu u obzir dodatni faktori poput aerodinamike, koja je kod današnjih BMW-a katastrofalna u odnosu na nekadašnje. O čemu se zapravo radi? Težnja ka manjoj potrošnji je dovela do toga da je maksimalno smanjen čeoni otpor vazduha, a samim tim je smanjen i „downforce“, tako da aktuelnu peticu pri 200 km/h moraš da voziš čvrsto s dve ruke ne volanu. Generacijskoj parnjaka ove trojke iz videa, peticu E34, pri 200 km/h voziš sa prstom na volanu. Ovo govorim iz ličnog iskustva.… Pročitaj više »

Mad Max

Zašto tako? Vozio sam Lade sa zadnjom vučom od 65 pa preko 100 ks. Poenta zadnje vuče je što ima smisla kod dužih vozila. Recimo vozila D segmenta i duža. Sve prednosti zadnje vuče da bi se sportski iskoristile, vozač mora biti pismen, obučen ili kako hoćeš već. Auto se vozi na potpuno drugačiji način, sa razmišljanjem krivinu pre od prednje vuče. Danas sa ESP zadnja vuča ima drugačiji smisao, gubi prednosti u smislu autosporta ali i gubi mane koje su obične ljjude koštala glave. Jači auti imaju prednost samo u vidu AWD, posebno u vreme ove moderne elektronike. Veliki… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Miče, sve poštujem i siguran sam da si u pravu. Međutim, mnogo ćešće se sa krivinama srećem, dok brzine od 200 km/h gledam samo u filmovima. Čak ni na stazi ne vozim više toliko brzo a kamoli u javnom saobraćaju. Inače, u pravu si za Audi, automobil sam drži pravac, deluje kao autonomno vozilo, razumem ljubitelje marke. Ali, meni je to totalni smor.

Pomponije

Po mom misljenju E36 je potpuno nepravedno zaboravljen BMW. Sjajan je automobil bio i ostao. Mogao bi BMW sa se vrati korenima i originalnosti, konfekcionizam će ih pojesti.