1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Specijalni Mercedes S Klase karavan za sultana od Bruneja
Zanimljivost dana: Specijalni Mercedes S Klase karavan za sultana od Bruneja

Zanimljivost dana: Specijalni Mercedes S Klase karavan za sultana od Bruneja

15.91K
2
Podelite sa prijateljima:

Mala država Bruneji u Aziji je poznata po dve stvari. Pre svega, dugo godina je važila za jedan od najvećih izvora nafte, a zahvaljujući potražnji za „crnim zlatom“, i njen sultan je uživao u velikom bogatstvu. Njegovo ime je Hasanal Bolkija i nalazi se na čelu zemlje još od 1967. godine. Sultanovo bogatstvo se u jednom momentu procenjivalo na 20 milijardi dolara, a veliki broj novčanica je potrošio baš na automobile.

Kolekcija je brojala preko 2.500 vozila i posebno mu se dopadala italijanska egzotika i britanski prestiž. Ali sultan nije želeo četverotočkaš koji svaka druga mušterija sa dubokim džepom može da priušti.

Ne, on je često naručivao specijalne primerke koji nisu bili rezervisani za „obični smrtnike“, pa se u njegovoj kolekciji i dan danas nalaze specijalni karavani i terenci kompanije Bentley (i ne, ne pričamo o serijskom modelu Bentayga). U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na još jedan specijalni automobil koji je sultan lično naručio za sebe i svoju pratnju.

Reč je o Mercedesu S Klase u karavanskom izdanju iz 1996. godine, a koji je nosio ime S73T AMG. Kao što je poznato, nemački proizvođač vozila nikada nije nudio svoj najveći automobil kao karavan, ali očigledno nije mogao da odbije bogatu ponudu.

Za posao se postarala divizija AMG, a spojila je školjku limuzine, aerodinamični prednji deo sa kupea i na kraju posebno razvijeni prtljažnik koji je izgledao toliko profesionalno osmišljen, da je gotovo nemoguće ne pomisliti da je reč o fabričkom vozilu.

Najviše pažnje je privuklo ono šta se nalazilo ispod haube. Naime, AMG je preuzeo poznati V12 motor pod kodnom oznakom M120, a zatim proširio zapreminu sa 6,0 na 7,3 litre. Krajni rezultat je bio impresivnih 565 konjskih snaga, a AMG će iskorititi tom prilikom stečeno znanje, kako bi ga upotrebio kasnije, prilikom razvoja agregata iste zapremine za legendarni Pagani Zonda.

Svaki motor je ručno sklopljen i detaljno testiran pre nego što su karavani isporučeni sultanu. Pored ovog detalja, i petostepni automatski menjač je ručno sklopljen, AMG je modifikovao i ogibljenje i kočnice. Felne su bile 19-inčne.

Mercedesov karavan se dopao ne samo sultanu već i njegovom bratu, princu Džefriju koji je od Ferrarija naručio karavansko izdanje modela 456 i nazvao ga 456GT Venice.

U svakom slučaju, vladar Bruneja je naručio 15 primeraka, a iz nepoznatog razloga mu je isporučeno samo deset. Nažalost za njega, do kasnih devedesetih godina prošlog veka Aziju je pogodila velika ekonomska kriza, pa je sultan bio primoran da proda većinu svojih ljubimaca.

U razgovoru sa medijima 1998. godine, jedan od mehaničara koji je bio zadužan za održavanje njegove kolekcije je izjavio da je kolekcija u izuzetno lošem stanju i da većina njih više nije za vožnju. Možemo samo da pretpostavimo šta se desilo od tada, pošto je prošlo čak 22 godine, pa ako su ovi Mercedesi još uvek među „živima“ verovatno trunu negde u hangaru.

AMG nema običaj da javno diskutuje o radovima koje je izvršio za privatna lica, pa tako nikada nije potvrdio, a ni demantovao informaciju u pogledu „eventualne“ saradnje sa sultanom. Takođe. postoji i priča da je fabriku zapravo napustilo 18 primeraka, a nepoznato je ko je bio kupac preostalih osam.

Jednog dana ćemo sigurno dočekati da neki od njih vidimo u oglasima, a nema sumnje da će cena biti astronomska.

Zoran Tomasović

(15910)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mnogo mi se dopada.

Laki

Farovi od kupea zadnja grupa od limuzine AMG stavio pecat moze li bolje?Svakako „kamara“para ali pored njegovih aviona prava sitnica!