1. Home
  2. Testovi
  3. C5 Aircross 1.2 PureTech/130 EAT8 Shine – Budućnost je na malima
C5 Aircross 1.2 PureTech/130 EAT8 Shine – Budućnost je na malima
208

C5 Aircross 1.2 PureTech/130 EAT8 Shine – Budućnost je na malima

6.38K
208
Podelite sa prijateljima:

Citroen C5 Aircross odlično je startovao u Francuskoj, gde je treći porodični SUV po prodaji, iza Peugeota 3008 i Dacije Duster. Nakon test vožnji snažnijih verzija, ovoga puta proverili smo koliko vredi osnovna izvedba, bazirana na malom trocilindarskom 1.2 Pure Tech.

Citroen C5 Aircross prisutan je na evropskom tlu od početka prošle godine, no pravu premijeru doživeo je na Salonu automobila u Šangaju krajem 2017. godine, gde se isto tako proizvodi i prodaje. U startu, ponuđen je isključivo s dva snažnija agregata 1.6 PureTech/180 i 2.0 BlueHDi/180, no par meseci kasnije u pomoć su priskočili znatno manji, 1.5 BlueHDi/130 i trocilindarski benzinski 1.2 Pure Tech/130. Upravo poslednji našao se na našem testu pre svega zbog veoma interesantne početne cene u Srbiji od 21.190 evra, a sve u iščekivanju hibridne verzije, na čiju je prezentaciju dole potpisani pozvan sredinom septembra.

Dakle opet jedan SUV, reči će neko, ali šta da se radi kada ovi koketiraju s oko 40% ukupne zastupljenosti na tržištu? Prilagodimo se zato modnim zbivanjima i recimo da se Citroen, u principu specijalista za minivanove, isto tako adaptirao tržištu, te se konačno i on može pohvaliti svojim prvim „izvornim“ SUV u C segmentu. Podsećanja radi, 2007. godine za bazu tadašnjeg C krosovera poslužio je Mitsubishi Outlander, odnosno pet godina kasnije nešto manji Mitsubishi ASX (model nazvan C4 Aircross).

Konkurenti

U međuvremu, ovaj japanski proizvođač završio je kod alijanse Renault/Nissan, dok je Peugeot sa svoje strane lansirao atraktivni 3008/5008, koji je evidentno poslužio kao baza za novi C5 Aircross. Citroen, koji već decenijama nade polaže u minivanove, izgleda da diže ruke od njih, odlučivši da se i on ogleda u ovom toliko traženom segmentu. Da, samo na svoj način, u dizajnerskom smislu C5 je radikalno drugačiji od 3008, kao i od ostatka familije, tj. Opela Grandland X i DS7. Svi su nam poznati već izvesno vreme tako da se neću upustiti u opisivanje stilova, verujem da između ova četiri modela ima za sve ukuse i budžete. Skoncentrišimo se zato na agregat, koji je na prvi pogled zalutao u jedan ovako korpulentni SUV…

Mali, ne i bezazlen

U Francuskoj, kao i u Evropi, kupci se sve manje vezuju za dizele. Nakon anketa oko 60% ispitanika smatra da je opasan po zdravlje, što uz brojna ograničenja koja im se nameću u velikim gradovima, utiče na porast popularnosti benzinaca. Naravno da veliki uticaj na javno mnjenje imaju i sami proizvođači, koji se trude da ponude male i čiste blokove (barem teoretski), respektivne snage, više-manje sposobne da se nadmeću sa dizelima.

Tako je i sa grupacijom PSA, jer iako su dizeli do nedavno bili njen specijalitet, i u dobroj meri zaslužni za postignuti uspeh u prethodnim decenijama, odgovorni su shvatili da se moraju preorijentisati. Dizel gorivo ima sve manje povlastica, te osim što se cena u zemlji Gala izjednačila sa benzinom (do pre koju godinu razlika je iznosila oko 25%), u godinama koje dolaze motori na „mazut“ biće proterani iz urbanih sredina. U tom kontekstu treba posmatrati podatke o prodaji, u Francuskoj, zemlji sa nekada najvećim procetom dizel motora, danas su benzinci u prednosti. Pa kad je već tako, normalno da nas je zaintrigirao C5 Aircross s malim benzinskim 1.2 PureTech, bez obzira što će i na sam njegov njegov pomen mnogi vozači sumnjivo zavrteti glavom.

Sa ili bez razloga, na vama je da procenite, činjenica je da ima već više godina kako je prisutan kod grupacije PSA. Da, reći ćete, ali u manjim i lakšim modelima, što nije u potpunosti tačno. Ovaj agregat pronalazimo i u minivanu tipa Citroen Picasso i Peugeotu 3008, koji imaju manje-više isto kilograma kao i C5 Aircross. Pre nego li krenemo dalje, treba reći da ovaj blok predstavlja u Srbiji osnovnu i jedinu benzinsku ponudu! Ne i na stranim tržištima, gde je dostupan i sa snažnijim 1.6 Pure Tech/180. Znači, ukoliko ste alergični na dizele, nemate izbora, samo jedan mali benzinac, i to bez automatskog EAT8, koji je od nedavno ponuđen u Francuskoj.

Šteta, jer bez obzira što 1.2 Pure Tech „pošteno“ obavlja posao, snažniji 1.6 donosi znatno više uživanja u vožnji. No dobro, danas više nije nikakva retkost pronaći mali agregat u osrednjem SUV, posebno jer je iz njega izvučeno respektivnih 131 ks. Kako im je to uspelo? Više puta pisali smo o ovom bloku i upotrebi vrhunske tehnologije, no hajde da još jednom ponovimo par principijalnih kvaliteta. Kao prvo tu je visokoefikasni turbo punjač, sposoban da se zavrti na 240.000 o/min. Sistemu sagorevanja posvećena je isto tako posebna pažnja (položaj brizgaljki, oblik mlaza, upravljanje impulsima ubrizgavanja, pritisak ubrizgavanja od 200 bara…), upravo kao i smanjenju trenja, na koje odlazi oko petina snage.

Površine klipova, klipnih prstena i podizača ventila, presvučene su ugljenikom, strukturom sličnoj dijamantu. Osim toga, regulirana uljna pumpa vrši podmazivanje po potrebi, te je tako trenje bolje (manje) za 30% u poređenju sa konkurentskim agregatima (tako barem navode). A kako bi podneo ovakve perfomanse, izvršena su i brojna pojačanja. Zahvaljujući termičkoj obradi, aluminijumska glava motora može podneti velike napore, dok je kolektor izduvnih gasova deo glave motora, i ujedno je hlađen vodom. Blok motora izliven je pod pritiskom i mehanički je pojačan, dok je bregasta osovina čelična, a ne od livenog gvožđa, kao kod osnovnog 1.2 PureTech/82.

Grupacija PSA ističe kako je na ispitnom stolu proveo 25.000 sati, i kako je ukupno prevalio 1,6 miliona kilometara, pre nego li je započela serijska proizvodnja. Tim bolje, jer po pitanju pouzdanosti i dalje postoji sumnja hoće li motori ovako male zapremine biti sposobni prevaliti više stotina hiljada kilometara… Vreme će nam reči, za sada samo činjenica da opravdava svoje prisustvo u ovom Citroenu.

Proizvođač navodi kako ova izvedba ima „samo“ 1.400 kg, a ukoliko se zna da razvija 230 Nm, i to pri skromnih 1.750 o/min, na papiru sve deluje kako treba. Više manje tako je i u praksi, odziv na gas je sasvim korektan, posebno kada je ovaj blok uparen s spomenutim automatskim menjačem EAT8. Ukoliko se ujedno uključi i mod Sport (prekidač pored ručice menjača), postaje „puniji“, s malo više elana. Naravno da se mora nagaziti na gas i pogurati u visoke obrtaje žele li se ubedljive perfomanse, kada do izražaja dolazi snažno promuklo režanje trocilindarskog bloka. Pomalo neprijatno iako je izolacija kabinskog prostora veoma dobra.

 

Efektivno, ovaj C5 Aircross ostvaruje zadovoljavajuće perfomanse (10,3 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 193 km/h), po cenu povišene potrošnje. Poznata stvar kod malih motora, ukoliko se laganom vožnjom i pri brzini od 70-110 km/h zadovoljava s 5,5-6 l, pri dinamičnoj odmah prebaci 10 litara. Posebno ga „kolje“ grad, koliko god da sam se trudio nisam uspeo sići ispod 12-13 litara. Možda je interesantno spomenuti kako sam nedelju dana kasnije vozio jedan C4 Cactus s istim motorom (ovde u paru s automatskim EAT6), koji se po gradu zadovoljava s 2 litre manje. Osim toga, perfomanse su osetno superiornije (9,1 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 207 km/h), 350 kg manje evidentno igraju značajnu ulogu…

Na kraju zabeležih dve prosečne potrošnje, od 9,7 litara, uz obilatu gradsku vožnju, odnosno 8,4 litra, kada je ova bila svedena na „razumnu“ meru. U poređenju s dizelom 1.5 BlueHDi/130 (u jednom od prethodnih susreta s njim zabeležio sam prosek od nekih 6,5 l), 1.2 PureTech je evidentno znatno žedniji, ali i jeftiniji za 1.300 evra. Što se tiče vozne dinamike treba reći da su slabije verzije mekše trimovane, te je kod voženog osetnije ljuljanje u krivinama. A kako bi se što više distancirao od bratskog 3008, Citroen je dao akcenat na udobnosti, te iako nema kao nekada hidraulično ogibljenje, može se pohvaliti novim amortizerima (Progressive Hydraulic Cushions), po prvi put viđenim kod C4 Cactus.

 

Ovi poseduju dva hidraulična zaustavljača, tako da ogibljenje radi u dva odvojena koraka, pri sabijanju, odnosno opružanju. Pri malim neravninama, pomenuti hidraulični zaustavljači miruju, ostavljajući amortizere da rade svoj posao. Međutim, pri većim vertikalnim pomeranjima karoserije, dodatna hidraulika dozvoljava duže hodove. Najveća razlika u odnosu na konvencionalno ogibljenje je u tome što se klasičan amortizer sabija i delimično odbija, dok Citroenov u oba slučaja apsorbuje energiju i eliminiše odbijanje od neravnina.

Bez imalo sumnje C5 Aircross je jedan od najudobnijih u segmentu, što se najbolje oseti prilikom prelaska preko većih neravnina. Kad se naleti „nepristojnom“ brzinom na ležeće policajace nema tipičnog udarca „do koske“. Veliki pneumatici dimeznija 235/55 R18 ne kvare opštu udobnost, no osnovni završni nivo mora se zadovoljiti sa skromnijim 215/65 R17.

Još par rečenica zaslužuje spomenuti EAT8, iako se u poslednje vreme često srećemo sa ovim menjačem. Verovatno nije nophodno naglasiti kako su prelazi nežni i u većini slučajeva pravovremeni (ipak mu više prijaju agregati s većim obrtnim momentom), te da je moguće poslužiti se i ručicama pored upravljača, odnosno preći na manuelni mod (dugme na samoj ručici). Pored standardnog moda tu su „eko“ i „sport“, koji evidentno utiču na brzinu prenosa, s tim da prvi navedeni ne služi ničemu. Njegovim izborom vozilo se totalno umrtvi. Realno, prilikom dinamičnije vožnje ili ukoliko je vozilo maksimalno opterećeno, treba ga držati u programu sport. Ruku na srce, u ovakvim okolnostima svaki iole tamperamentniji vozač odmah će poželeti snažniji agregat…

Provozah ga par stotina kilometara i po ozbiljnim auto-putevima, ko se više manje pridržava ograničenja biće uglavnom zadovoljan njegovim kapacitetima. Buka u kabini je na nivou očekivanja, agregat se, koliko sam mogao videti na tom nazovi obrtomeru, „vrti“ na oko 2.500 o/min.

Za one koji ponekad siđu s asfaltiranih puteva samo napomena da od integralnog prenosa nema ni reči, tzv. „elektronska štaka“, poznata pod imanom Grip Control, maksimum je koji se može dobiti (naravno uz doplatu). Offroad atributi počinju i završavaju se solidnim klirensom od 23 cm.

 

SUV s minivan akcentom 

Posve logično postavlja se pitanje kojim se to argumentima C5 Aircross želi distancirati od dvadesetak konkurentskih modela, kad to već nisu ni perfomanse, ni vozna dinamika, još manje offroad kapaciteti? Udobnost smo već naveli, ne i organizaciju i modularnost unutrašnjeg prostora, posebno za putnike pozadi.

Citroen je s C5 Aircross želeo spojiti dva sveta, praktičnost minivana sa popularnošću SUV modela, odnosno krosovera. Na osnovu jednosedmičnog druženja, ali i prošlogodišnjeg iskustva, kada sam s njim proveo više od mesec dana i prevalio 6.000 km (odlazak na godišnji odmor na jug Španije), mogu da potvrdim da je u tome gotovo u potpunosti uspeo.

Naime, kriterijume koje su postavili talentovani MPV, kao što su udobnost, unutrašnji prostor, veliki prtljažnik, praktični aspekt, pronalazimo i u C5 Aircross. Po ugledu na bratski C4 Picasso, umesto klupe pozadi su tri nezavisna sedišta, iste širine. Osim što im se podešava naslon, postavljena su na šinama (hod od 15 cm), što omogučuje varijabilnu zapreminu prtljažnika. Od minimalnih 580 l, pa sve do 720 l. Odličan podatak za vozilo od 4,5 m, posebno jer nije na štetu putnika.

 

Izuzmemo li kršne delije, koje uostalom i nemaju šta da traže na zadnjoj klupi, tri osobe prosečnih dimenzija staju bez imalo muke. Zahvaljujući odsustvu tunela na podu putnik u sredini ne oseća se kažnjenim, osim što ima dobar pogled na put, ne mora da zavlači glavu ispod zakošene ivice plafona. Naime, pri gornjem delu, gde su rukohvati, stakla su nagnuta ka unutrašnjosti, tako da osoba koja sedi pored prozora i ima iznad 1,8 m, dolazi glavom u kontakt s ivicom plafona.

I modularnost zaslužuje samo reči hvale, nasloni zadnjih sedišta se lako preklapaju, kada se dobija savršeno ravna površina od 1,9 m dužine. Priču o prtljažniku završavam petim vratima s električnom asistencijom, što dozvoljava njihovo otvaranje i zatvaranje (po želji i zaključavanje čitavog vozila), jednostavnim podvlačenjem stopala ispod odbojnika.

Svako svoj enterijer

Po ugledu na spoljašnjost, C5 Aircross poseduje i samo njemu svojstven enterijer. U Citroenu već decenijama znaju da se hijerarhija mora ispoštovati, i ukoliku su nekada bili na drugoj poziciji, posle Peugeota, dolaskom DS brenda sada su na trećoj (Opel je tu negde).

Naglašavam ovo jer se na izvestan način ovakva logika ogleda i u unutrašnjosti, uglavnom po pitanju izbora materijala. Nema ovde detalja od plemenitog drveta s komandnom tablom presvučenom alkantarom, kožom i mekanom plastikom, C5 Aircross mora se zadovoljiti znatno skromnijim izborom. Plastika deluje inferiornije nego li kod DS7 i 3008, dok je koža često veštačka, računajući i onu na sedištima.

U svakom slučaju ova lepo deluju (podrazumeva se da mogu biti različite boje u zavisnosti od ambijenta enterijera), i što je znatno važnije ekstremno su udobna. Kao i kod Cactusa, tapacirana su dopunskim slojem specifičnog sunđera (+15 mm), otpornijim na deformisanje. Lepo, samo ovo se ne odnosi i na jeftinije završne nivoe…

Za razliku od bratskog Peugeota 3008, komandna tabla je klasičnija, na instrumente se ne gleda preko upravljača, već kroz njega. Instrument tabla kod našeg završnog nivoa je zapravo ekran od 12,3 inča, savršeno pregledan i sa brojnim personalizacijama. Citroen se i ovde želeo distancirati od Peugeota, grafika je totalno drugačija, te tako nema ničega što podseća na klasične instrumente. Nažalost, obrtomer je sveden na jednu horizontalnu liniju, koja tek nagoveštava u kom je režimu rada motor.

 

Sam stil enterijera je dopadljiv i originalan, sa masivnom komandnom tablom i širokom centralnom konzolom. Zaključak, ukoliko ste pristalica nove tehnologije sve navedeno će Vam biti zabavno, u protivnom sreću će te pronaći kod Opel Grandland X, gde su instrumenti klasične koncepcije, kao i komandna tabla. Po pitanju ukrcane elektronike i Citroen je posegnuo za gotovo svim što trenutno poseduje grupacija PSA. Navodi se ukupno 20 sigurnosnih sistema, od onih više manje uobičajnih (kamera 360° za pomoć pri parkiranju, protiv mrtvog ugla, za prepoznavanje saobraćajnih znakova), pa sve do poluatomatske vožnje. Nazvan Highway Drive Assist, ovaj sistem u stanju je da održava željenu distancu sa vozilom ispred, samostalno koči i ubrzava, kao i da ga zadrži u svoj traci.

C5 Aircross je dakle automobil svog vremena, sa svim mogućim konekcijama, kao što su Android Auto, Apple CarPlay i Mirror Screen. U Srbiji su ponuđena tri završna, Live, Feel i Chine, s veoma interesantnom početnom cenom od 21.190 evra, dok za voženi Shine, ali s ručnim šestostepenim menjačem, treba 25.990 evra. Ukoliko se bude uvozio i s automatskim EAT8 znajte da se kod dizela za njega doplaćuje 1.800 evra.

Sve u svemu benzinski 1.2 Pure Tech/130 vredi uloženih para (početna cena za Peugeot 3008 s istim motorom i sličnom opremom iznosi 25.790), ali ukoliko mene pitate za mišljenje pre bih se opredelio za 1.5 BlueHDi/130. Izuzetno ekonomičan, diskretan i dovoljno snažan (300 Nm), vrlo brzo amortizuje navedenu razliku u ceni od 1.300 evra.

Tekst i fotografije: Perica Rajković  

C5 Aircross 1.2 PureTech/130 EAT8 Shine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.500 x 1.969 x 1.589 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.730 mm
Zapremina prtljažnika: 580 – 1.630 dm³
Masa praznog vozila: 1.405  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/turbo benzin
Radna zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 131 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,3 s
Maks. brzina: 193 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,1- 9 l/100 km
Emisija CO2: 109 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 21.190 evra

Dobre strane:

Originalan stil, udobnost, modularnost, oprema, automatski menjač, cena

Loše strane:

Skromne perfomanse, previše „grlat“ agregat prilikom ubrzanja, potrošnja po gradu, instrument tabla bez pravog obrtomera, peta vrata se ne podižu dovoljno visoko
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8 
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,25
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,25
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 6,75
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8,5
Ocena: 7,861

 

(6383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

208 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Na drumu mu se cinio veci, mozda zbog masivnog prednjeg kraja. A tvoja zapazanja Peki na racun prostora na zadnjoj klupi nam kazu da ipak ne treba ocekivati cuda iz 4,5m cak ni kada se radi o ovakvom, visokom tipu vozila.

Da li vredi ovo nazivati SUV-om? Sta bi zapravo SUV trebalo da predstavlja? Ako ovo nije SUV, sta jeste? Da li je Kadjar SUV zato sto postoje verzije sa pogonom na sva 4 tocka iako ih je skoro pa nemoguce videti? A Duster?

Bungi

Malo je ostalo citroenove orginalnosti u ovom prepakovanom Pežo-u, premalo.

moron

Mislim da se pri izboru benzinskog ili dizel agregata manje treba obratiti pažnja na to da li će vam se i kada isplatiti eventualno „ulaganje“ u dizel motor (jer je pominjanih 1.300 razlike NIŠTA pri kupovini kola u svetlu moguće „decenijske“ eksploatacije), već da bi, ako ekonomske mogućnosti to dozvoljavaju, više trebalo sagledati pitanje ličnih želja, pa i zadovoljstva koje u vožnji pruža ovakav ili onakav agregat. I da li se to „uklapa“. Ne kažem da je C5 Aircross sa ovim motorom „podmotorizovan“ (deklaracije, naprotiv, kažu da nije), ali, za kola ovih dimenzija i mase, ako će često biti više… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Zoca

Mene je iznenadio Francuski Largus kada je u nekom clanku, maja meseca cini mi se, dao najlosije ocene motoru 1.2 THP od svih benzinskih agregata grupacije PSA .Koju uzgred budi receno favorizuju.Renou isto za 1.2 koji ne rade od 2018.zbog poznatih problema..

moron

Pa, šta su ti uobičajeni/česti problemi sa 1,2 e-THP?
Ako imaš, daj neki link do takvog članka. Zaista me interesuje

Don
Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Don,
ako hoću da „guglam“ problem za TSI (npr, za najnoviji 1,5 TSI ), ne moram reči za pretragu da pišem na nemačkom jeziku, a pretraga će ipak da da brojne rezultate. Taj motor svaki jezik razume u smislu pretraga tema sa njegovim problemima.
Ako ja za probleme sa 1,2 e-THP moram da tražim na francuskom jeziku da bih našao nešto o njegovim problemima, meni to uopšte ne deluje kao posebno problematičan motor.

Don

A zar nisi trazio link za taj francuski largus

Don

Ne čitam, jel opet sranje o isplativosti ulaganja u dizel jer se par hiljada eura ne isplati ni za milion kilometara i slične budalaština za koje bih pisce takvih nebuloza objesio??? Kad je struja u pitanju , onda ne seru takve kvake a razlika u nabavi 20 000€. Ni za milion života neće isplatiti.
Nema šta benzinac da radi u ovolikom automobilu i budala je onaj koji to kupuje , samo dizel i to ne radi uštede samo nego ljepote vožnje, k tome još i automatik. Kraj priče.

moron

I ja mislim da je u ovoj karoseriji dizel prijatnije rešenje.

BB

hahaha, Izgleda da će biti pravilo: izbjegavaj nagrađivane motore !!! 🙂

Kontrafor

PSA je rešio da od Citroena napravi Daciju. Pogledajte enterijer, dizajn, jeftinoća, kič, loši materijali. Pametno, prodace smeće za solidne pare. Proći će par godina dok ljudi shvate šta se dešava.

Laki

Vozio sam C5 Aircross sa „18“ i „19“cola felnama moja preporuka su ove manje jer imaju bolji grip i komfor!Za velicinu ovog „SUV“preuska je 205/55/19 posebno na mokrom drumu!Ovo su „prave“ na ovom sto Peki vozi!

moron

Peki, evo ti kao primer kako se predstavlja C5 AurCross, da naučiš 🙂 „Citroën otkriva novi SUV C5 Aircross, 100% SUV po svom izgledu sa velikim točkovima, po svom mišićavom i robusnom dizajnu, kao i povišenom klirensu, a 100% Citroën po svojoj jedinstvenoj osobenosti, po snažnim stilskim obeležjima, poput štitnika Airbump®, velikih točkova prečnika od 720 mm, klirensa od 230 mm, zaštite na donjem delu šasije, krovnih nosača, kao i široke palete ponude za personalizaciju. Nosilac programa Citroën Advanced Comfort®, novi C5 Aircross se ističe kao najudobniji SUV u svom segmentu zahvaljujući dve ekskluzivne Citroën-ove inovacije: oslanjanje na hidrauličnim progresivnim… Pročitaj više »

Peki

Hvala ti k’o bratu, spasao si me od daljeg pisanja!
Odmah idem na sajt Peugeota da prekopiram sta u vezi 2008 1.5 BlueHDi/130 EAT8, koji trenutno vozim 🙂

moron

„Tu smo“, da pomogemo 🙂

TNT

Peki, još jednom nam “otvaraš oči”. Kada bismo iz čitanja tehničkih karakteristika izuzeli ono R3/1200 ccm pošto većini ovde to najviše smeta (uključujući i mene), uzeli u obzir vrlo povoljnu cenu, to uopšte nije koša kupovina! SUV forma, porodična rešenja, ispod 11 kg na 1 KS, 4,5 m – po ceni >2,5 puta nižoj od hibridnog blizanca sa znakom lava. PSA “dućan” stvarno ima ponudu za svakoga.

Balkanboj

Ne znam šta bih pametno rekao o ovom C5 aircross, jednostavno nešto mi ne leže francuska vozila. Đole bi rekao „ne volem“. Posebno onaj deo koji kaže da 1.2 sa 82ks ima drugačiju (slabiju) radilicu u odnosu na ovaj motor sa testa. Istu priču sam čuo od prijatelja koji radi mehaniku i kada su radili Renoov 1.5 dci, a trebala im je baš radilica, o jadu su se zabavili da nadju istu jer naravno i Reno kao i PSA ne ugrađuje jednu radilicu u isti blok već ima razlika zavisno od snage tog motora. S druge strane, nas nekoliko pacijenata… Pročitaj više »

TNT

BMW čip tjuning – vodi računa, klip je taj koji nije isti i on ne može da izdrži pojačano opterećenje. Razlikuju se klipovi koji idu u prvu ugradnju – kao rezervni deo postoji jedan kataloški broj i oni su identični i to su oni za najjače varijante. Već sam pisao o tome ovde – imaš na mnogim BMW forumima celu insajdersku priču, vezanu za ono zbog čega BMW čipova napravi probleme. Pa posle nezadovoljni vlasnici pričaju kako ti motori ništa ne valjaju.

Balkanboj

Jeste, klipovi imaju drugacije kat. brojeve. Ono što sam po nekim iskustvima sa interneta našao, za moj model konkretno, je nekih 200ks i 400nm kao max a da bude u nekoj „bezbednoj“ zoni.

moron

Ja negde čitah za neki BMW motor ( možda baš dizel blok od 2 litra ) da u njega, zavisno od snage, idu tri vrste klipova, i svaki je deklarisan na drugačiji maksimalni obrtni moment koji može da „istrpi“.

Rade

To su delovi koji se vrte i do 6-7 hiljada obrtaja u minuti. Svaki gram težine tih delova je danas bitan zbog potrošnje i emisije štetnih gasova. Proizvođač koji bi danas gurao istu radilicu, kao do pre dvadesetak godina, brzo bi ufitiljio.
Misliš neko voli da na proizvodnoj traci ima više vrsta delova umesto jedne?

BB

Čini mi se da je pomenuo bregastu a ne radilicu…

Pomponije

Na „papiru“ ovaj motor deluje sasvim solidno. Setimo se da su neki dizelaši imali sličan max obrtni momenat pre 15-ak godina. 230 Nm na već 1.750 obrtaja, to je skroz okej i više od toga.

ALI, kako je ovo porodični SUV, ubacimo li u njega mlađi par sa dvoje dece recimo pubertetlija, i stavimo još neke potrepštine u gepek… Potrošnja skače na 15l/100 km u gradu.

Rikošet

Prije jedno 150 godina dilema trocilindarski benzinac ili dizelaš sa četiri cilindra je čini mi se vizuelno bila jednostavnija… Naime, ispred nas su (mene i mog virutuelnog prijatelja) dvije Citroenove kočije… Obe su gizdave i vrhunski udobne. Ima jeftinih detalja koji „paraju“ oči, ali treba nam što veća kočija za našu čeljad i teret, koji svaki dan prevozimo pa ne ulazimo u detalje… Za jednu kočiju je prikačeno kljuse sa tri noge, a za drugu sa četiri. Kočije su ponavljam iste, a oba kljuseta prema Citroenu navodno imaju istu snagu. Ovo s tri noge navodno jede malo više zobi i… Pročitaj više »

Peki

Slikovito i ubedljivo, bravo!

D_C

A zašto se zaustaviti na jednom konju i 4 noge? 2 konja i osam noga su ipak bolji od jednog sa 4, zar ne?

moron

Ako može da se nudi Škoda Karoq 1,0 TSI sa 200 Nm, može onda i C5 AirCross 1,2 T sa 230 Nm.
Nije tu meni problem u 3 cilindra, ni najmanje, već potencijalno u pitanju snage i momenta za tu čeonu površinu i masu vozila.

moron

„U Srbiji su ponuđena tri završna, Live, Feel i Chine, s veoma interesantnom početnom cenom od 21.190 evra, dok za voženi Shine, ali s ručnim šestostepenim menjačem, treba 25.990 evra. “

Evo veći broj dilerskih oglasa, na kojima su Mazda CX-5 G165 FWD Challenge 23.900,00-24.690,00 (zavisno od boje), a Takumi je 26.990-27.130 Eura

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16755027/mazda-cx-5-g165-challenge

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/13257145/mazda-cx-5-g165-takumi

TNT

Da, uzevši ovo u obzir, povlačim deo komentara o odličnoj kupovini ovog automobila…

Don

U poredjenju sa crvom je odlična kupnja:) moradoh, sorry stari druže .

Peki

Slazem se, sjajna ponuda, upravo zato mi nije jasno sto si uzeo „crva“ za kamaru para… 🙂

moron

Kažu da „svršenu poslu mane nema“ 🙂 Ovo sniženje cena je „postpandemijsko“ 🙂 Sniženje jeste golemo, za Takumi u onoj crvenoj boji 4.850 (za „obično beli“ Challenge je oko 3.500). Deluje mnogo (popusta), ali, nikada ne znate unapred šta možete izvući kod drugih. A može „dosta“ i kod drugih. CRV ima jednu možda prednost (nekima je to prednost, neko to neće ni primetiti, a ako i primete, neće im biti važno) -ima više mesta pozadi. Oni baš bolesni (u glavu) možda nadju (možda izmisle) još neku. Mazdina generalna tržišna prednost u Srbiji je što skoro sve pakete nude i kao… Pročitaj više »

Don

Bio jedan sto je trazio pomoć oko mazdi, pa smo ga odgovarali,nudili range Rover i stelvio po istoj cijeni….i sad ne znam , kupi li taj ista?

TNT

Pa dobro, za nas sa niskim IQ, u poređenju za CX-5 tebi je ovaj Citrus dobra kupovina ili nije? Sad sam se skroz zbunio, a ne sumnjam u tvoje poznavanje tržišta / ponuda u “sitna crevca”.

moron

Nemam pojma 🙂
Stvar ukusa. Meni se lično više dopada mazda. Citroen je nekako uvek avnagradan, a ja, kao stariji čovek, sporije to prihvatam …

Peki

Ako sam dobro razumeo nakon svega napisanog ispada da Mazda CX-5 i nije tako jeftina…

moron

Ne znam Peki ni sam. Sad gledah Mazda Slovenija. I tamo kod CX-5 adaptivni tempomat dolazi tek u Revolution paketu opreme. Tako da povoljnost trenutnih cena mazde CX-5 u Srbiji zavisi od toga kakvu opremu čovek hoće. Uostalom, tako to važi za sve modele. Vidim na sajtu Polovni automobili da ima ovaj C5 AirCross 1,5 HDI 130 EAT8 i za oko 30.500. A juče u salunu škode videh i da nova oktavija Style 2,0 TDI 150 DSG cenom „prebacuje“ 30.000. Naravno, pošto je za Srbiju, neki (nekome nebitni) elemeni opreme su „veoma svedeni“. Ono što serijski nema (vremešna) Mazda CX-5… Pročitaj više »

Don

Ubadas ko stršljen 🙂 pa zbog 6.2 litre na guranje, eto zašto!
U taj francuski krš ne stane pozadi 1.8 visok čovjek a dje će moron? Isti k je i sa Mazdom. Njemu je najbolje kabriolet i kacigu kupit svima pa da se tako furaju tokom cijele godine.

moron

Don, pošto sam 6 dana zaredom posle jutarnjeg kupanja na Adi Ciganliji išao na FG da na’ranim komarce ( a tamo prepešačio skoro „stotku ), zezah se 4 puta do FG i nazad. Da vidim šta može ako vozim ekonomično. Prva dva dana je bilo 5,3. Onda mi je popustila pažnja, vetar beše jači, a i supruga je insistirala da se ide na vrh, na „celih“ 500 i nešto mnv … I ode prosek na oko 580 km na čak 5,5 🙂 Djubar japanski, bem ga ko ga onako rastrošnog nehibridnog napravi …

Don

Znam ja sta je tu problem, ekran! Ima grešku u prikazu, ne prikazuje onu jedinicu , pa je tacnije rec 15.5l jer nemoguce da prejebes i samu hondu koja koliko piše u prospektu kao najnižu potrošnju ? I onda pitaju sto je odabrao crva ….

Don

Tih par sto koraka, dužine tog sokaka od ciganlije do fg, nikad ja nisam brojao… Fiat se zadovolji sa dva decilitra, priznaj! Ili pucam!

moron

Danas oprah i opet nasuh fiata, sin se samo vozika sa drugarima … Sračunah, naravno, više „pije“ no CRV, ali samo mu rekao samo: „Vozaj se, gorivo nije problem, ali, dve stvari … Tečnost za pranje vetrobrana … Neću da dosipam leti, ne budi lenj da pre vožnje opereš stakla i zalepljene muve … I neću da vidim crne felne, sa ovoliko „prašine“ od kočenja. Probaj da voziš „tečnije“, da više poštuješ inerciju …“ Reče da je razumeo, a da li je, Bog dragi zna … Za njega bi hibrid bio odličan. Baterija bi mu se stalno punila i praznila,… Pročitaj više »

Don

En! Nu ga sad! Asti gospe sinjske, Fiat da pije vise od crva!?povlaci riječ! 😉

TNT

Ona papučica desno – pritisni nekad malo, neće da boli Hondu, ne treba joj razrada od n hiljada km… ne moraju i oni na biciklima da urlaju da se skloniš, kako bi te pretekli 😀.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

Ne brini, svaki od tih dana ja potopim tu papučicu desno, uvek na istoj nenaseljenoj (magistralnoj) deonici, koja mi je kao iz bajke. Sve je tu pred očima što mi treba da mi duša bude puna (osim sveže „olupine“ jednog 206, koji se zapalio, a nije do kraja izgoreo ). A kako koji dan, „Endomondo“ tuda zabeleži 130-140 … Posle vratim desnu nogu u „eco mod“ 🙂 Ali, ova nedelja odmora je gotova, tako da je i taj „eco eksperiment“ i moj „triatlon“ (plivanje na Adi-lahka vožnja CRVa do FG i naporno hodanje po FG) završen…

TNT

Pa to se i nadam da ću čuti, a ne stalno rekorde potrošnje! A i povećaj malo cifre, udariće @Dona srčka… Ja ne smem ni da napišem prosek na letovanju po Albaniji, ubio bi me ko zeca.

Don

Ma ko će mi na balkonu pravit društvo!? Jes , bijah neki dan prisilno kod dr, spucala me na EKG, opicila me vrtoglavica i trajanju od 15 min.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
орангутан

жоадвивр @морон, ствар је одлуке шта ћеш ставити у једначину, другар има спонтане полуције кад очита потрошњу дизел тигуана, и вишеструки оргазам кад помисли на постпродају. И даље ускраћеном за пробу црва, изгледа ми да су Хи М доста различити аутомобили који само по дефиницији припадају истој сув класи. Овај С5 чак и са овим мотором делује као феноменална алтернатива лимузинским или моноволумен крстарицама у некоронским временима и за начин како га г. Рајковић користи у тестовима, да скокнем до Нормандије или Марбеље нпр. Не попут некадашњих француских а поглавито Ситроенових футуристичких аутомобила, али пространо, удобно, угодно, крцка на све… Pročitaj više »

moron

Ako budeš imao prilike, probaj, ali, probaj oba ( obični i hibridni CRV) i baš me interesuje kakav će ti biti utisak, u odnosu na to što sada voziš. Ja nekako već pretpostavljam … Da će hibrid da te oduševi.

орангутан

Истог сам дојма, са просечних 22-25,000 ми је километража пала на <10,000 у коронским временима, и са обзиром на то што ће то вероватнo потрајати, а и на промену пословно – животних навика и преференција, некаква хибридна иначица ми је у изгледу за следећи ауто …, наравно + MX-5 за тамну страну

moron

Pa, probaj sve što ti se potencijalno dopada u klasi koju želiš, pa i te hibride. Imaju oni svoje neke prednosti. Za mnoge, a moguće iz potpuno različitih pobuda.
Vezano za CRVa hibrida, interesantna mi je evolucija mišljenja na „Alex on Autos“. Bilo je najpre par afirmativnih „testova“, u kojima je ocenjivan bolje od RAV hibrida, ali je nedavno usledio najnoviji video, pod nazivom „Sorry Honda, I Changed My Mind | RAV4 Hybrid vs CR-V Hybrid“.
Vredi pogledati ,..

орангутан

Погледах, одличан преглед. Да сада купујем, овај хибридни црв би, са прилично другачијом поставком и филозофијом, опасно угрожавао ондашњи јасан и неупитан избор (да се разумемо, ни једног тренутка од тада се нисам покајао).
Какогод, мени је то вероватно најмање 2 године далеко (ако не полудим), до тада ће се свашта десити и појавити, не могу да гарантујем да ћу тада бити урачунљив , можда буде и лимузина а можда и Лексус појефтини …

moron

Pa, ako si „pazio na času“, autor po pitanju perfomansi, energetske efikasnosti, infotainmenta …, a i rezervnog točka – preporučuje hibridnog RAVa 🙂 CRVu ostade kao prednost samo bolji prostor zadnje klupe i bolji AWD sistem.
Zato naslov i glasi kako glasi „“Sorry Honda, I Changed My Mind …“ 🙂

орангутан

Алекс је допустио себи да аргументи чињенице и рационалност однесу превагу, Тојотин хибридни систем је вероватно избрушенији (Јурковић лајксдис), али кад сам га провозао укупни дојам је био раван разблаженом и хладном чају од камилице од јуче, не памтим такав осећај лишен сваког осећаја осим можда Кодијака, и иако нисам пробао црва, само седење у салону је обећавало нешто другачије.

moron

Ne znam. Ne mogu da poredim. Nisam probao RAVa u vožnji, jer mi „nije prošao“ ni u salonu (a „merio“ sam ga u par navrata telom dok sam poslovno uzimao yarisa i posle i privatno merkao corollu), tako da kada sam i naprasno počeo da razmišljam o SUVu kao alternativi za karavan, RAV mi ni jednog trena nije pao na pamet.

D_C

Nema veze sa temom ali moram nesto apropo Kodijaka… Kod mene u kraju su glavne ulice trenutno pretvorene u gradiliste pa mi ispod prolaza prolaze razni auti a inace zivim u jako tihoj ulici. I ovog leta, naravno vrata od terase stalno otvorena, po par puta na dan cujem nesto kad prodje brunda sa V8. Dok nisam ukapirao da je u stvari jedan Skodijak vRS iz susedne ulice. Znam da vec duze vreme svi redom ugradjuju onaj virtualni zvuk iz zvucnika u sport modu ali ovo je prvi put da cujem da je taj virtualni zvuk odradjen i spolja. I… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Mozes da stanes u MX5?

орангутан

Да станем да са 177 и то савршено, али што се а стуб забија директно у слепоочницу и горња ивица ветробрана милује обрве неопростиво а вероватно и неупотребљиво ( о промаји да не причам 🙂 ), више га доживљавам као пример аута за зезање

Don

Nemoj, ljudi će pričati da je Honda samo za majmune i morone!
🙂

J4ZZ3R

A mene saksofonistu namerno preskaces? 🙂

Don

Jao, jes i propali muzičari koji piju. Al onako zvuci uvjerljivije, priznaj?!

moron

🙂

Peki

Ali u poredenju s bratskim Peugeotom 3008 osetno je jeftiniji, ukoliko ne i bolji!

J4ZZ3R

Kod nas bas i nije jeftiniji. Ovi pocetni modeli c5 aircross izgledaju bas tuzno

Don

Zanimljivo, imas formu suva, a osoba sa već 1.8 udara glavom od plafon. Kako su si to mogli dopustiti, evo ne znam.

BB

Udara u okvir prozora a ne u plafon

Peki

👍

Don

Ma sta od prozora, do blatobrana, tako da do krova ima još sto metara visine i troši 3 litre čisto da prejebe morona i njegovog crva . I to 0.9 benzinac sa dva cilindra i 310ks sa 450nm već od 1000 okretaja u minuti. Sve skupa u 2m dužine sa gepekom od 800 litara nepreklopljenim i to sve u ovom limunu c5 kako se već zove.
Pa da.

J4ZZ3R

Zadnjih nedelju dana sam krstario po Srbiji sa suprugom u cilju kupovine novog vozila, tako da imam friske utiske glede i ovog Sitroena. Takodje bukvalno sam sa kolegom MRNom razmenjivao poruke po celi dan, tako da sam ove nedelje ekspet za srpskoa trziste automobila b i c klase 🙂 Dakle meni se Sitroen dopada, pogotovu spolja. Unutra, plastika i tabla NISU ni blizu 3008ice, zapravo je cela prezentacija na nivou, jedva MALO vecem od c3. Imao sam c3 shine 1.2 turbo godinu dana i supruga je imala osecaj, nakon ulaska u c5 aircross da je sve maltene isto. Sedista sa… Pročitaj više »

Don

En ja neurozan, kako neću bit kad 4 sata čamim čekajući ! 🙂

J4ZZ3R

Ma pokvario te Mercedes, sa nalepljenim Alfinim znakom… OPET 🙂

орангутан

Потпуно ми је непознат, а HRV? Какогод 3008 за те паре изгледа као најбоља куповина

moron

Ali, „čudni su puti Gospodnji“ … „Nabolja kupovina“ često ne bude i „naša kupovina“ 🙂

J4ZZ3R

Pa bitan je i dizajn 🙂 i dimenzije i unutrašnja emocija

орангутан

Ауто за жену, …, сваки пут је било оно што јој се визуелно свиђа, претходно „предивни“ 206+ мени је изазивао конвулзије, сада срећом јарис биколор

J4ZZ3R

Mi smo uzeli novi 2008, ali da sacekamo Pekijev test pa da diskutujemo 🙂

J4ZZ3R

E da, ja sam uspeo da poguram Mazdu 3 do finala, cak je noc pre odluke bila na prvom mestu i to ona u „onoj“ crvenoj boji, u plus paketu… Ali izjutra je ipak cross over pobedio

moron

Hondista koji je uzeo Pežo?
„Unforgiven“ …

J4ZZ3R

You labeled me
I labeled you
So I dub thee unforgiven
Never free
Never me
So I dub thee unforgiven

moron

Poezija pomoći neće kod iskrenih poklonka brenda The Power of Dreams …

J4ZZ3R

A heavy metal tune? 🙂 u ritmu tri cilindra od 997ccm 🙂

moron

🙂

D_C

Nije on, kupila zena. To nije isto.

Kontrafor

2008 je rastegnuti 208. Sve što je kalemljeno kod automobila nije se proslavilo. A uzgred je ogavan eksterijerom. Enterijer je zlokobno već poznat- volan u krilu a cajger na prozoru. Čist kičeraj i spolja i iznutra. Šteta bačenih para

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
J4ZZ3R

A ideal lepote i elegancije u Vasem recniku postovani kolega je?

Cisto da znam ako budem kupovao auto za Vas, sa ne bacim pare 🙂

Kontrafor

Auto si kupio za sebe ili nekog svog. Šteta je baciti novce na ovakav kič poluproizvod. Sledeći pokušaj će valjda biti bolji. A ja bi pre išao peške nego vozio istegnuti kič iz SoŠoa kalemljen u Španiji. Meni kupi Najke, sa skladnim bojama i Air Max crnim đonom

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
J4ZZ3R

Ja sam vise Reebok Classic nego Nike tip. Samo ne odgovorite za ideal lepote i elegancije u auto svetu? Cisto da se edukujem malo.

Ja vozim Hondu Civic X inace, tako da me ne pogadjaju kicasti komentari.

Nego interesuje me sta je Vama lepo? T Cross, T roc? Golf? Tiguan koji se vise ne proizvodi?

Kontrafor

Noramaln automobil. Ne nenormalan pa još ko Uskršnja jelka. Upravu si da je Honda Civic X takođe nenormalan auto. Čovek se vemenom svemu prilagodi, ali zato izgubi kompas i percepciju.
Ajmo ovako. Šta si hteo od automobila kad si razmatrao kupovinu? Hondu imaš. Hteo si veći, manji, da vuče prrikolicu ili za plažu, pijac. Šta?

moron

Jedno sam siguran, moje telo jazavičara dužine 192 cm može da se i pozadi smesti u 2008. Što je na neki način (za mene) veoma neobično (i pohvalno) za taj SUV B segment. Ono vozilo ima veću ponudu prostora za putnike od ogromne većine vozila C segmenta.
Oko svega ostalog što si pomenuo, ne bih komentarisao. Stvar slobodne ocene.

Kontrafor

Da 2008 se može i stihom ovako opisati:

Mala, mala, mala, grupa pedera
dugo nam je vala smetala
mala, mala, mala, mala mi je da
soba nam je mala, al’ je kuca velika

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
moron

Vidi, taj 2008 koji je kupio sigurno „nije najbolji“, ali, ubedjen sam i da „nije najgori“. Da li je „dobra kupovina“? Otkud znam. Nominalno, nije to malo novaca, Ali, to su cene te klase. Ima u toj klasi i skupljih, a za te iste pare može da se kupi na „Kia rasprodaji“ i, pimera radi, Kia Stonic 1,0 T-GDI 100 sa petostepenim menjačem. To je znatno „kompaktnije vozilo“ (kraći oko 15 cm), a mada je top paket, lošije je opremljeno vozilo. Ali, ne sumnjam da se ne bismo nkada usagasili da li je ta oprema nužna ili korisna, jer neki… Pročitaj više »

Kontrafor

Ne znam koliko bi čovek trebalo da bude neozbiljan da 2008 na 3 cilindra benzin, poredi sa Golfom, Oktavjom, 308, Leonom, Fokusom, Meganom i čitavom paletom vozila, sa ozbiljnim motorima, čak i dizelima. Što se opreme tiče sad su naj aktuelnije led trake u enterijeru i verovatno su najbitnije, pa nemojte i to propustiti. Dati preko 20 hiljada za 2008, treba biti ili nenormalan ili neupućen i prevaren.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
moron

Pa, naravno da ovaj njegov 2008 nije za poredjenje sa 50% ( pedeset procenata ) skupljom srpskom oktavijom kombi 2,0 TDI DSG Style (mada je istina i da ona nema nijedan element aktivne bezbednosne opreme, dok ih ovaj 2008 ima sve), ali, ne vidim po čemu je ozbiljnija motorizacija u novoj oktaviji 1,0 TSI sa 200 Nm u odnosu na motorizaciju u ovom 2008 gde je 1,2 e-THP sa 205 Nm? Ili, u focusu 1,0 sa 170 Nm?

Kontrafor

Gde je to problem sa Oktavijom, i što porediš Oktaviju 2,0 TDI DSG sa ovim prcopevcom 2008? Da li to zaista ima smisla? Kako to nema Oktavija bezbedonosne opreme ? Ovo stranje 2008 je samo po sebi nebezbedno jer se lako prevrće i gubi kontrolu. Možda je trebalo montirati i pomoćne točkiće na krovne nosače, kao bezbedonosnu opremu. Ajde pomozite čoveku da ne srlja dalje u propast, nemojte ga paliti

moron

„Kako to nema Oktavija bezbedonosne opreme ?“ Pa, pogledaj spisak serijske aktivne bezbednosne opreme (srpske) oktavije 3. generacije (iz 2013. ili 2019. bez razlike) u najvišem paketu opreme i oktavije 4. generacije za Srbiju (iz 2020. godine) u najvišem paketu opreme. Skoro da nema razlike, jer „Auto Čačak“ specijalno za Srbiju vema dosledno „skida“ sve što proceni da je „glupost“ (pa i tu aktivnu bezbednosnu opremu). Pa onda imaš situaciju i da Clio 5. generacije za Srbiju u baznom paketu ima bolju aktivnu bezbednosnu opremu nego oktavija 4. generacije u top paketu. Škoda, mada načelno još jedno odlično VW vozilo,… Pročitaj više »

Kontrafor

Oćeš reći da Autočačak nešto krade sa škoda? Nisam to primetio do sada. Dobiješ čak i kišobran pride. A šta to fali na Škodama da je bezbedonosna bruka? Kakva to ima Oktavija A7 od 30 hiljada? I misliš da je (da prostiš) ovo govno 2008 bezbednije od Oktavije? Zaista misliš? Zajebaste ovoga „mićka“ da kupi šerpu sa radarom. Šerpu B segmenta u ceni C segmenta. Ali radar je radar, nema dalje. Ali tu nije spojiva stvar, čovek fan japanske pouzdane honde, da kupi najgoreg francuza i to šerpu. Ali mima radar, to sam zaboravio baš kao i Honda. To je… Pročitaj više »

moron

Zaboravljas da ga ima i bazni Clio u Srbiji? I on je onda bezbednosna i svaka druga glupost? A samo je „Auto Čačak“ pametan jer je sposoban da prepozna te glupe bezbednosne elemente i da ih sve „poskida“ iz serijske opreme?

Kontrafor

Štoće ti radar? Da kad uletiš u makaze, mesto gasa prikoči i ubije te? Ili kad poleti kesa, on prikoči pa te neko ubije, recimo šleper iza tebe? Ili kad se ubacim u preticanju bliže, on prikoči i napravi jade? Možda su u škodi smatrali AEB kao nepotreban ili opasan? Meni to ne treba, a ne treba ni svakom ljubitelju brzine i vetra u kosi. Realno AEB i odgovara 2008 i takvim pozer autima. Ja bi pre dokupio jedan cilindar što fali, mesto radara.. I ne razumem kako može jedan ovakav dizajn lik da gleda onu bagljavu instrument tablu i… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
J4ZZ3R

Da tebi „micko“ nesto kaze.. O ukusima se ne raspravlja i lepota je u ocima posmatraca. FULL STOP. Djordje Pesic je u zdravlju i veselju koristio Logana, ja volim kicasti Civic, ti volis sta, belu Octaviu ili Scalu, Zvezdan voli BMW, Don Alfu, MRN jos place u dusi za Pezoom, TNT izgleda jos uvek suknje 🙂 Poenta je da smo svi razliciti svako ima razlicite potrebe, razlicite zelje i razliciti poruku. Ja sam nekada bio kao ti i posto se bas razumem u tehniku jako bi mi tesko palo kad bi neko kupio / preplatio nesto sto ne vredi „na… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Kontrafor

Sve ovo da zanemarimo, ali da ti neko ozbiljan poveruje se „ti“ razumeš u „tehniku“, je nemoguće. Odavno nisam video takvog analfabetu tehnike ili tehničke struke. Pritom si tip da misliš da sve što leti to se i jede. Opalio te brale ovaj globalizam – gugl, samo tako. Pratim ja tvoj rad kojekude, ko zlu paru te nikove JZZER + broj. Sumnjam da znaš na koju se stranu šraf steže a na koju popušta, dok ne bi vrno u gugl. Pri tom si veoma ohol u ophođenju, nadmen u ponašanju, formiraš klanove ismišljenika – praznoglavaca teme. Nisi ti jedini naravno,… Pročitaj više »

J4ZZ3R

A sad sam ja tema 🙂 Nema poente u nastavljanju diskusije sa tobom. Mislio sam da imas druge motive. Ok ti si pametan ja sam glup, kad vidis J4ZZ3R ti lepo zaobidji, zasto gubis vreme sa mnom? A ocigledno je da ja gubim sa tobom.

Svako dobro i sve najlepse zelim. Ovo je moj zadnji post u diskusiji sa tobom, bespredmetno je.

J4ZZ3R

Sto se tice AEBa ne znam kako radi na Skodi ali meni je na Hondi jednom spasao glavu i nekoliko puta me spasio zesce finansijske katastrofe. Primer. Ibarska, mrkla moc, krivina na desno, nema nikog idem malo brze…. Automobil iznenada koci naglo i staje ispred traktora bez IKAKVOG osvetljenja, sa je makar zuri prsluk obukao. Opet Ibarska, posle kose, opet malo brze…krivina na desno…. Opet se civic ukopa, taman da stanem ispred nasipa visine 20 25xm koji bi me bas lepo katapultirao. Grad, kolona, sporo se krece, stize poruka i hocu da pogledam telefon samo na sekundu. Ispred mene covek… Pročitaj više »

TNT

Ne volim da koristim reklame kao argument, ali ova pogađa suštinu: https://youtu.be/pjQt2lEZIXg Pošto si me (skoro pa) proglasio seksualnim manijakom, a ja jadan u godinama kada mogu samo da gledam pa mi je to bitno, da podelim AEB iskustva. Elektronika me je spasla par puta: gledaš dobru ribu sa desne strane, a ispred tebe neko naglo zakoči – a automobil se sam zaustavi – milina. Drugi put baja se uključuje “na mene” sa desne strane, ne vidim ga, a automobil mi se sam “povuče” do leve ivice trake. O prednostima sistema automatske vožnje u režimu “kreni-stani” nema svrhe raspravljati. @kontrafor:… Pročitaj više »

moron

Dobra „reklama“ ( to https://youtu.be/pjQt2lEZIXg ).
Pitam se, da li je iko u „Auto Čačku“ to ili slično ikada pogledao …

Don

Dobar zajeb..dobar…

J4ZZ3R

TNT nisam mislio nista lose, sala mala. Ti si mi posebno drag i kad budem imao toliko godina koliko ti imas (a to je?) zelim da budem takvog duha.

TNT

Prvo me pošalješ na onakvu plažu 😀. Onda pričaš kako sam glup i nesposoban (što i jesam, ali nije bitno) 😀. I na kraju idu moje godine? E pa mlađi sam od onog deda-Pekija, a stariji od svih ostalih ovde! Sad za kaznu, kad stigne 2008 i budeš u Bgd, častiš pivo, a onda ideš sa mnom u dizelu do FG da snimaš za @Dona kako pobeđujem @morona u potrošnji!

Don

E,to to! Čestitam na ideji i entuzijazmu. Sad nek plati i moju turu, kad ja već ne mogu.🤪🧐 Povedite i nekog hibrida …dali smo im prednost, dizela vozi Boško a poznato je koliko je njegova noga teška! To je već u startu dvije litre prednosti , fer od nas. A još pride vuče i muzičara kao dodatni teret, a poznato je da NParci nisu baš sitna raja, tako da on broji preko 100 kg žive vage. I ne, nije ovo opravdanje , znam da će drug Boško da pobijedi, jer je u misiji da osvijetla obraz dizel agregata i to… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
J4ZZ3R

104.80kg, podatak od jutros. Ja nesto mislim da je bolje da ponesemo pastetu od kuce ili hladne cevape, ako glavni urednik cascava 🙂 Zar ne promovise AR autofagiju? 🙂

Don

Pa jest vala, dobra ti ideja , s obzirom na morona i izgladnjelog Albanca , ponesi ti 3 kile ćevapa i 1 kilu pilećih prsa , kisele krastavce i ajvar. Kod njega su u džepovima zmije.
Dakle, kad se kreće? YouTube live?

moron

Ipak predlažemo da „na fruškogorski test“ odemo bajsevima 🙂 Kakva crna kola … FG nije visoka,“brdo“ je i to je uglavnom samo PO MALO gore – dole …

Don

Eno ga sad, koko daaaa koko daaaa. Chicken! Sad kad te saksofonista zezne i kaže da ima dobar nosač Thule za bicikle, posto uvijek ima neke djidje….a kod Boška stane njegov Bajs pa mu nosač i ne treba….. Znači, ide se autima, test potrošnje , nema guranja, klima upaljena, idealno bi bilo da svaki ima kameru u autu, Boško vuče dodatni teret al bez ćevapa (ukoliko hoćete da rostiljate ista jer pašteta ne ide na grill ), taj će ih i žive pojest . Samo ine de vam promjena vremena…kod mene grmi i sijeva , lije ko iz kabla…tako da…požurite…… Pročitaj više »

moron

Nemate vi živce za takvu „sofisticiranu vožnju“ 🙂 A, na kraju krajeva, Djordje će svakako da nas uvek pobedi, jer corolla ima daleko manju čeonu površinu 🙂

Don

Ne sabotiraj! Već organizuj! dok je lijepo vrijeme, a one napaljene i željne krvi! Uostalom, kad si zadnji put jeo janjetinu na račun odgovornog?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
J4ZZ3R

Cascavam rucak i slazem se sa predlogom da se organizuje neki zajednicki test potrosnje i rado cu doci da u istom ucestvujem. (Imam i GoPro8 kao i odlicnu Sony kameru i video tripod pa mozemo napraviti prvi video prilog AR, mozemo ga nazvati DJUVEC test 🙂
E da necu doci sa 2008 da ne postanete ljubomorni Vi sa CRV, X3, CX5 itd 🙂

Ova Auto republika bi trebala da organizuje neko druzenje, sto su si stisli, a sajt broj 1 u Srbiji.

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
D_C

Moram da ulozim zalbu!!! Ova Auto Republika sve vise pocinje da lici na SUV/krosover Republika. ‘Al dobro ‘ajde, dok vlada ovaj Covid-19, ionako nema nikakvih sansi da vam se pridruzim.

Don

Suvove ima vijeće staraca ARa

орангутан

Најоштрије просвједујем због овог ејџизма и сувофобије

Izmenjeno 3 godine pre od strane орангутан
Don

Pridružujem se protestu!

Don

Ak ćeš čekat na ar da organizira, nacekaces se. Dva broja okrenes i drugovi moron i Boško su spremni . Ne znam za djoleta, morel tojota uopšte da izdrži toliki napor?🧐

J4ZZ3R

Visoka ja FG, ko zna 🙂

Don

E, od tebe čovjek može o tim djidjama da nauči ko ono za hljeb, al ne kupih , evo juce se mucih sa tijestom za pizzu, malo više vode stavio i odmah puno rastezljivo, a na kraju ne imadoh vremena ispeći do kraja (mada se 10 min pekla), ugasih rernu i u skolu po djecu. Neg, kakvu kameru imaš? Šta je sa foticem, nedajte onom da slika , znamo na šta Lici ….čujem da Boško ima istancano oko za detalje, pričao mi u loži kako jedva čeka da ovjekovječi manekenski topless ples na pješčanoj plaži u nedodjijama Albanije gdje nije… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Done mogu 5 bicikala da nosim Civicom, tako za to ne brini.

Sto se tice foto opreme, odlican dron, odlican fotic i akciona kamera. Nemam profi mikrofone, ali narucujembi to za nek dan.

A sto se tice hrane, naucice nas MRN gde neku srnu da ulovimo. Moze Djole da je udari Toyotom jer je on najtisi, jos ce imati fajde od udarca napunice bateriju 🙂

Don

Nije on raja, nema ga nigdje. Čim se u praksi mora dokazati istinitost njihovih tvrdnji, i moron i Djole dali petama vjetra. On bi biciklom da mjeri potrošnju ?! Jedino ćevapa…i pive.

moron

Ne pominjite mi srne … Joj … Neki dan su mi dve srne na F.G. život gadno skratile… Ja sam, u sred ničeg, bila neka zarasla staza, zabasao … Nešto šuška, malo, pa, opet malo, pa čujem jasan trk .. Sve bliže i bliže … Mislio sam da divlje svinje ka meni kroz onu gustu šumu trče … Potražih neko priručno oružje, uzeh neku granu, zauzeh stav, čekam i … Kao da minute prolaze … I zamalo se sa prvom srnom ne sudarih. ravno glava u glavu ,.. A i ona druga kasno uoči, pokuša da skrene, prokliza bočno, zamalo… Pročitaj više »

Don

Auu, baš bih volio da čujem priče prvookrivljenih srna. Ja išla šumom, kamo i pripadam jer jelte, to je moj dom i onda u dnevnom boravku, kako je zovem taj dio šume, naletim na čovjeka, tj nešto što izgleda ko čovjek, u cucecem stavu sa granom u ruci. Malo reći da sam se ja, inače plaha životinja, uplašila te ljudske nemani, tog stranca u mojoj kući. Hajde što ja, neg i moje maloljetno dijete koje je išlo iza mene. I ono jadno je doživjelo istu traumu. Bem ga ludog, sigurno je kenjo. 🦌🦌

moron

Pa, zamalo to, poslednje … U tim sekundima, dok uzdignuta čela čekah ljuti boj, pomislih; „Ma, nema veze, bude šta bude, ionako sam deci uvek govorio da me sahrane tu negde, u šumi, na Fruškoj gori ili Avali … I to je valjda sada to … Ispunjenje moga sna … Mada nisam nikada baš zamišljao da ću tako da skončam, raskomadan od krivoločnih fruškogorskh divljih svinja …

J4ZZ3R

Brate, mnogo je opasno to sto ti radis. Prvo ne bi trebao nikada da ides sam, drugo ako si vec sam, nosi one SABRE sprejeve, elektrosokere nesto.. MOze da ti dodje tesko nesto, da te raskomadaju kao Trabant u spotu 🙂

moron

Mislim se, ako preživim taj prvi napad, zvaću pomoć, al’, setih se ubrzo- na većem delu F.G. nema signala mobilne telefonije 🙂

Don

😂🐗🐗🤪

Don

Mislim da je ovo najkomentiraniji Pekijev tekst ikad, Jel zna neko o čem je pisao?:-)

Dikh tu kava

Да л слах некад слике са Царске баре, крдо дивљих свиња, жена, мала ћерка и ја..? Иде живот..

moron

Da, slao si slike Carske bare 🙂

Don

Nisam vidio, gdje?

J4ZZ3R

Da im se ugradi AEB 🙂 ja sam nedavno na putu ka Arilju pored jednog sela, video dve srne kako trce uplaseno i bas blesavo, ali tako lep i neverovatan prizor, zivot coveku produzi

Don

5 bicikala? Spavaš li mirno, druže moron?

Don

Znaš ti kaj, da je ovo forum ar tj alfa Romea, već bi ovo bio jubilarni 10ti fruškogorski susret članova sa metuzalemima iz velike lože , dolazim sa mistrijom! To je snaga makine! I onda sa vrh brda gledaš na belle makine i prevrces ćevape….to spontano dodje, ljubav prema marki i ti susreti ….zato, ne čekaj na druge, spontana organizacija a ostali su pozvani da se pridruže ako žele…
I još šlag na tortu, svaki napiše svoj tekst i sebe proglasi pobjednikom , hehe.

J4ZZ3R

Ja brinem da neko ne ponese snajper 🙂 Moram doci sa majicom iz Ksamila sa misle da sam TNT 🙂

Don

🤔

TNT

Dakle, odma’ da ideš na dijetu – merenje pre ulaska u BMW, vaga mora da pokaže dvocifrenu vrednost. Pa nas dvojica 200+ žive vage! Tvoju opremu i hranu nosi @moron – kako si krenuo, on će imati više tereta… Moram negde da odlijem malo Adblue – taman sam pre puta nasuo „do vrha”. Krećem sa rezervom goriva, da budemo lakši – guramo ako stane. A možda krene i @orangutan sa CX5, pa nateramo i D_C da kupi SUV i pridruži se… Đorđe se ne javlja – vozi korolu dok se ne isprazni rezervoar, hoće „u cugu” da izmeri potrošnju od… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

Pa Nemre to tako, ak ste oba 200+ znači da si i ti preko 100, pa to nije uzor mladima! 😤
Saksofonac uopće nema razlog da smrsa, da ga i na krov staviš da glumi nosač, moron te ne more preveslat u potrošnji jer je guranje zabranjeno.🚲 Takodje.
Nego, nismo se dogovorili oko datuma, a iščekuju se ovdje tri teksta, biće zanimljivo vidjeti kako su sudionici doživjeli događaj, a pokazali ste da znate skrabati.
Ne reče mi onaj, koju kameru ima!
Uz obilnu fotodokumentaciju bez upotrebe , moronu toliko dragog fotosopa, cime se brišu znamenke sa izvještaja o potrošnji.🧐😂

J4ZZ3R

Sony Alpha 6400 i GoPro Hero Black 8

J4ZZ3R

Bio sam sisao na 93kg pre tri godine, ali odoh sa decom u Sarajevo jednu nedelju, deca nece nista da jedu, a ja da se ne baci 🙂

Ucestvujem i ja u trci, Civic 1.0… Makar sa stignem prvi 🙂

орангутан

Присутан и спреман, само сам сигуран да немам никакве шансе у евентуалном такмичењу у потрошњи „мој ауто мој шампион“.

D_C

AEB sistem postaje deo obavezne opreme u Evropskoj Uniji od sledece godine. Tako da prica da li je ovaj sistem nekome potreban ili ne je isto kao ubedjivanje nekoga da nasloni za glavu igraju bezbednosnu ulogu, da treba da vezuje pojas, da deca treba da sede vezana u decjem sedistu a ne u necijem krilu ili da stoje pozadi, da ABS pomaze a ne odmaze itd. Iako ocekujem da smo napravili taj civilizacijski iskorak da se o ovim cinjenicama ne treba voditi diskusija, dodjem u Srbiju ili je dovoljno na nas forum, i uvidim suprotno.

J4ZZ3R

Meni je pozitivno da apsolutna vecina na forumu shvata znacaj bezbednosnih sistema, bezbedne voznje itd.

Kontrafor

Kad ti bar znao šta je to bezbedna vožnja, uopšte bezbednost saobraćaja.
A da ne guglaš.
I baš mi je drago što si se naljutio. E to ti je za one banove po nekim forumima gde si šerifovao i banovao, i učio tatu kako se prave deca.

moron

Za sve što si na onom tekstu o pitanju zabrane uvoza Euro3 pisao o „skinutom DPF-u, babi i Smederevcu, paljenju žice, plastike, požarima …“, za sve to ti „skidam kapu“.
Za ovo oko aktivnih bezbednosnih sistema mislim da nisi u pravu. Ali, nevažno što mislimo različito. Svako ima pravo na svoje mišljenje.

Kontrafor

Pa stvar je i ovde slična. Treba imati realna pokazatelj šta i koliko realno vredi u brojkama i koliko je to kontraproduktivno, po klasama raznih vozača. Dok je to na nivou reklame, ja ne shvatam ozbiljno. Ne kažem da to nema neku realnu upotrebnu vrednost, ali ima i popravke, održavanje probleme. koji idu sa tim. Viideli smo da još pojedinci ne umeju da naprave i programiraju ESP, a mene je taj ESP 2 puta koštao zamalo prevrtanja. Na ABS (koji pomenu ranije) već smo se navikli na to što pruža i to što zna da bude opasan u najgorim momentima.… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
moron

Ja se slažem da ti sigurnosni sistemi nisu savršeni i ja lično nisam presrećan kako npr. ACC funkcioniše u nekim saobraćajnim situacijama. Jer, ja npr, tempomat GODINAMA često koristim u naselju, onda kada je to moguće, da ne bih razmišljao o prekoračenju brzine. A ako je velika saobraćajna gužva, ACC je u tim uslovima nekada nervozan i zna veoma „sitno da cima“, jedva primetno, ali, to ja osetim i to je nešto što mi je strašno iritantno. Ako već imam ostale aktivne sigurnosne sisteme, to su trenuci kada bih više voleo da imam običan („pasivan“) tempomat. A np, kod moje… Pročitaj više »

Kontrafor

Adaptivni tempomat na običnom putu ne koristim. Drži odstojanje kako ga je neko programirao, i uporno daje mogućnost da te neko pretekne, ubaci e ispred, pa onda opet pravi distancu, koja nije primerena vožnji u koloni. To može biti primenjivo samo za autoput ako neko prispi uz tempomat. Aopet šta ti znaiči i to ako zaspiš.

TNT

Čekaj, misliš u gradu koristiš speed limiter, ili baš tempomat funkciju?

moron

Kada su neke duge gradske deonice, bulevari po N.BG, gde znam da je radar, koristim tempomat.
Limiter skoro nikada.

TNT

A zašto ne limiter – zar nije bolji u tu svrhu?

moron

Tempomat mi traži manji napor.

don

Ha, diskutabilno. Iako je ogranicenje i problem sa kamerama i kontrolama, znalo mi se vise puta desiti da mi bas zatreba da ubrzam, a ono limiter ukljucen, jer glupi mercedes, kad god iskljucis tempomat i pozelis ponovo da ga upalis, on prvo pali limiter, tako se desi da tragediju jedva izmaknes (dok zgasis limiter, pa ubrzas prodjose dragocijene sekunde) zato mrzim limiter, i ja radje koristim tempomat, premda na nekim nece da radi na 30 km/h. kod acc je bitno da ti je automatik i na autoputu dobro dodje, jer reducira umor, ali nemam ja nista od tih sistem sada,… Pročitaj više »

Peki

Izvini molim te ali vise ne mogu da cutim, jel se ti namerno pravis blesav ili si zaista takav? Nije ti dosta stotinak minusa koje si popio, pa i dalje nastavljas da se inatis, cak i vredas? E sad cu javno da provzovem Zvedana da te skine s sajta, zaista ne vidim sta zelis da dokazes?

moron

Nisam za to da se iko „skine“ sa sajta, ali, apelujem na kulturu komunikacije. Zaista. Ako je ikako moguće.

D_C

Mi smo ovde da razmenjujemo misljenja koja ne mogu i ne treba da uvek budu ista sto je i lepota diskusije, ali kada neko nema samokontrolu da tu diskusiju zadrzi na razmeni misljenja vec predje na licno vredjanje, sorry moron, ali odredjena vrsta kontrole na sajtu koji je u javnom domenu treba da postoji. Pisao sam Zvezdanu o tome jos odavno u vezi nekih drugih komentara…

орангутан

Ово је јаче од мене – М.Твен: Никад се не расправљајте са идиотима. Они ће вас спустити на свој ниво и дотући вас искуством.

Kontrafor

Šta je problem Peki? Rekao bi da si neki okej lik, lepo pišeš, lepi su ti članci. Kao i Zvezdan kao i Moron. Ako ti smeta, ne treba ti Zvezdan, mogu da ne čitam više. Ima ovoga vazdan a ionako preterano vremena sam izgubio zadnjih par dana. Malo si me razočarao, ali ti ne zamerm. Šta sam hteo ja sam rekao i to je to. Loše ljude i loša kola ne trpim, i ne pitam za cenu. Ne vidim šta je loše ako sam rekao da je 2008 loš auto, pa i đubre? Iza toga stojim i stajaću. Ja tebi… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
moron

Nemoj tako, molim te. Sticajem okolnosti, ja tog čoveka neko vreme znam i uživo. I ne samo da mi ne deluje kao loš u bilo kom smislu, već mi deluje da ima daleko više obraza, karaktera i dobrote od mene. I to ne kažem zato što mi nešto „duguje“, već što tako jeste, po mom nekom vidjenju. Pri čemu u pogledu mnogih automobila često nemam isto mišljenje kao i on, kao što, uostalom, ni sa mnogim drugima ovde ne delim isto mišljenje. Uostalom, nismo ovde da iznosimo svoja vidjenja drugih, već samo podelimo mišljenja i emocije oko raznih automobilskih tema.… Pročitaj više »

Peki

OK, da spustimo loptu, ne vidim zasto si od starta krenuo đonom? Covek kupio 2008 za koga sva specijalizovana stampa smatra da je retko uspesan model u segmentu, sto ce se sigurno dokazati i prodajom, a ti zelis sve da nas ubedis da jse radi o losem vozilu, i jos gore o losem coveku koji ga je kupio? Jel to normalno? Dobro, imas svoj stav, izneo si ga, mada ja tvrdim da nisi u pravu po pitanju 2008 (J4ZZR3 ne poznajem licno te ne mogu da sudi, iako mi covek deluje vise nego normalan) . Upravo sam se vratio s… Pročitaj više »

Kontrafor

Što se tiče 2008, verovatno sam preterao. Auto nije za mene definitivno. Vozi sam stari model po autoplacu, i bilo mi je dovoljno da ga vežem za Kaptura. A Kaptur je nešo najgore iz Renoa, od kada se pravi (Kaptur). Nije ni misto ni vreme da detaljno opišem šta je to najgore na njima. A preterao sam zbog čoveka – ili jedinstvenog nika koga znam pa biće 10 godina. I zbog njega sam tiho odustao od ovg glasila pre par meseci (ili čak više), zbog omalovažavanja i komentarisanja ( Bi čini mi se Reno Klio sa „gumanim“ menjačem, koliko se… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
TNT

Pa čekaj, da li tebe znamo pod nadimkom @Madmax? Pa gde si ti, čoveče? Što se ljutiš zbog gluposti? Da, sećam se oba članka i svih tvojih razmišljanja i debata. I mislio sam da si ti kada se spomenuo reli… Falio si nam ovde. Tvoje mišljenje svi ovde vole da pročitaju – siguran sam i j4zz3r – ali nam dozvoli da ne mislimo uvek o svemu na identičan način kao što ti činiš.

moron

Nemoj da se toliko ljutiš što je čovek kritikovao Clio. Možda je preterao (mada, kako preterati u bilo kojoj subjektivnoj oceni), ne znam, ne sećam se više detalja, ali, to je samo „prokleti automobil“. I „proketi brend“. Pa, koliko puta Don usput „opljune“ i po pežou (u smislu nepouzdanosti), meni nekada i ne bude pravo, mada više nemam pežo (jer 16 godina sa njim nisam imao problem i imam visoko mišljenje o kvalitetu i pozdanosti tog brenda), ali, to nije razlog da ja sada u vezi njega dajem neke „kontrakomentare“. Osim što nekada malo „opljunem“ brend KIA 🙂 Zato „pusti“… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
J4ZZ3R

Peki, istine radi zelim da kazem da ja ovog coveka ne poznajem i sem Auto republike PONEKAD napisem nesto na b92, a pisem i na forumu HONDA CLUB SERBIA, tamo pod nikom HASPASHA. Nigde nisam moderator, niti sam bilo koga banovao ili bilo sta drugo. Jedini problem koji sam imao na AR jeste prosle godine kad sam sa suprugom testirao Clio 4 kad sam u komentaru na AR sasuo svoje misljenje o gumenom menjacu Renoa, motoru 0.9tce i jeftinoj plastici. Tada se neki ljubitelj RENOA, cijeg imena ne mogu da se setim, da li bese MANGA ili MANGO, nesto bas… Pročitaj više »

J4ZZ3R

A najveca ironija mi je da neko ko UOPSTE nije probao ovo vozilo, cak ni prethodni model, na bazi iskustva voznje modela iz istog segmenta konkurentskog proizvodjaca iznos apsolutno negativno misljenje.

Kao kad bih ja probao GLC i rekao da je X3 smece 🙂

TNT

Evo kao onaj ko je poslao reklamu, da ti odgovorim za ovaj link. Bravo i za učenika i za učitelja, svaka čast. Ali, sistemi o kojima pričamo nisu razvijeni za tebe i za tvog učenika kao pomoć u bržem savladavanju staze, već za onu lepoticu iz Volvo reklame, koja će nameštati multimediju, odgovarati na poziv, okrenuće se prema svom detetu koje je na zadnjem sedištu jer mu je upravo ispala igračka ili se prosuo sok… odnosno za sve one situacije zbog kojih manje saobraćajne nesreće uglavnom i nastaju. Reli vozi možda 0,0000001 posto populacije, ako je i toliko. Ljudi koji… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Za one koji seru kako je aeb potpuno nepotrebna stvar, evo i mog iskustva. Tek sto sam kupio tojotu, spustamo se niz Dimitrija Tucovica levom trakom, ispred mene neki audi ide, idemo oboje 50kmh i odjednom lik smota ulevo da uradi polukrug, i ostane mu dupe u pola moje trake dok je cekao da se ukljuci. Ja naravno nisam mogao da ga obidjem od kola iz trake do moje pa sam nabo kocnicu, ali da auto nije sam poceo da koci i da nije auto sam „nabo“ kocnicu, sumnjam da bi stigao da stanem na vreme. Ovako smo zajedno prikocili… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Auh ja sam tebe bas nasekirao sa svojom kupovinom 🙂 Izgleda da sam ti pokvario „dan“, a mozda i nedelju 🙂 Vidi, mene Golf (koji je odlican automobil, ali meni zanimljiv koliko i betonska kocka), Leon, a pogotovu Octavia, APSOLUTNO ne zanimaju. Za slicne pare, cca 19k, mogao sam kupiti Audi A3 sa 1.6 tdi motorom u beloj boji, sa auto klimom i senzorima pozadi i bezb opremom koja je djoka. I Audi A3 mi ima savrsen enterijer, ali je automobil realno zastareo i sto je jos vaznije u Pezo, deca lagano udju i lepo sede, u Audiju ne mogu… Pročitaj više »

Kontrafor

Traži da na ovaj 2008 ugrade i Stinger rakete, kad već ima radar pa da služiš Volinu. A to što je auto ku…rac šta ima veze, ti opremljen, zabole te

J4ZZ3R

Ti sad od njega pravis bozicnu jelku, kao da je Megane sa onim light show potpisima. Auto jeste atraktivan, ali je o izuzetno pragmatican.

Kontrafor

Kakve veze ima ova šljašteća 2008 skalamerija sa Meganom – plastičnim đubretom ? Valjda bi se poredio sa ljuljuškastim Capturom, igračkom za decu sa gumenim menjačem??

J4ZZ3R

Markantna led svetla… A Captur tek ne moze da se poredi nikako

Kontrafor

A što ne može Caprur da se poredi sa 2008. Misliš Catur ima gumani menjač a 2008 od kevlara?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
J4ZZ3R

Znas li ti druze MRN da sam prekjuce objasnjavao prodavcu Pezoa sta je AEB sa radarom i zasto mi je on bitan. Covek nije znao, e sad kad on ne zna, zamisli koliko ljudi zna.

ja sam sa svojim Civicom imao tri izuzetno pozitivna iskustva sa AEBom koji su mi ustedili sigurno nekiliko hiljada eura, ali hajde ti objasni to ljudima koji i kad kupe neki gedzet ne znaju sta je, a ni kako se koristi…

moron

A, koliko si im naplatio tu edukaciju o razlici izmedju zAjEBa samo sa kamerom i onog koji ima i radar?
Hoće li biti neka uplata za „radionicu“ i „trening“ direktno iz Sošoa ili iz Makedonije?

Don

Pa čestitam, nista ne zboriš…sta si kupio?

J4ZZ3R

Htedoh da sacekam Pekijev test, nisam ga zapravo jos ni preuzeo, smao platio.
2008 1.2 Allure pack 100ks sa svasta necim… U principu lepo ili manje lepo prrpakovani Citroen c3 koji smo pre imali sa istim tj prigusenim motorom.

Ja sam vise bio naklonjen 208 1.2 gt line, ali supruga hoce cross over, onda je ubedjivao za Mazdu 3, ali je uplasila zbog dimenzija i niske pozicije sedenja. Jos joj prodavac Mazde kaze, uzmite cx3 🙂

Peki

Koliko ja znam taj 1.2 od 100 ks je ista stvar kao i 110 ks (obrtni moment od 205 Nm je identican), nesto kobajagi oslabljen i prociscen kako bi prosao nove norme… Mozda ce biti malo knap s perfomansama u 2008 kada ga maksimalno napuninte (prazan oko 1.200 kg), ali ukoliko je u principu namenjen za suprugu, prolazi…. 🙂

J4ZZ3R

Ma samo za grad, tesko da ce svih 5 da nas bude u njemu jednom mesecno.. Do skole, do treninga, eventualno vikend

Peki

Odlicno! I jos nesto, ne znam sta se nakacio na tebe onaj Kontrafor, sta si mu uradio? Prozvao te u jednom od nebrojenih i glupih komentara. Sada ce i na mene, zatrazio sam od Zvezdana da ga eliminse sa sajta, lik je totalno kontraproduktivan. Tera svima neki inat, sve zna, u sve se razume, mi smo svi nepismene budale samo nam on treba da nas prosveti!

D_C

Da vam je J4ZZ3R sa srecom i da vas dobro sluzi onoliko dugo koliko pozelite.

Da li je trenutno najbolja kupovina – pa naravno da jeste cim se njoj dopada 🙂 Kad se kupuje auto za zenu, sestru, cerku i njoj se svidja, tu se sve druge polemike zavrsavaju.

J4ZZ3R

Hvala d c. Istinu si rekao 🙂

Don

Ma moš ti podilaziti njoj do sutra, čim jednom uradis nešto što joj nije po volji , odmah si najgori.
Trebo si vako reć, voliš ti ženo, i 208 GT Line samo ti to još ne znaš!

Peki

S kojim motorom? Ja trenutno vozim 2008 1.5 BlueHDi/130 EAT8 GT-LIne, taj ti dostize i 30.000 evra. Dobar je 2008, u to nema sumnje, ali da li je bolji od Ford Pume, Nissana Juke ii Renaulta Captur, nisam pametan…

J4ZZ3R

Lepa je Puma, meni. Supruzi je odvratna. Kada bi covek mogao da proguta onako jeftin enterijer i nedostatak bezb opreme i Focus bi bio odlicna kupovina, a Puma ima znatno manje prostora pozadi i enterijer je opet jeftin.

Captur sam gledao u najvecem paketu i mislim da Pezo u Active koji je pocetni paket izgleda bolje. E jeste Captur jeftiniji, ali uopste nije puno…

Jos procitah onaj tvoj test Peki o potrosnju 1.33 motora

J4ZZ3R

Kod nas je takav imao za 26k. Pezo im salje jako malo vozila. Sledeci GT line stize u Okt, jedan komad.

Ovaj moj je Allure plus dosta dodatne opreme, zove se Allure premium pack u UK. Ima AEB sa radarom (jedini sa tim ima 5* na testu bezbednosti, a serijski ide tek u GT lineu) grip control, led magle ke, bocne jastuke pozadi, 10 inca infotainment itf

Kontrafor

E moj prijatelju, da za nabudženi 208 daš 26 hiljada evra. A za koji će ti u modifikovanoj 208: AEB sa radarom, grip control, led magle ke, bocne jastuke pozadi, 10 inca infotainment. Bolje da si kupio normalan auto bez tih igrački.
Čitam tvoje kometare o izboru automobila. Realno treba ti pomoć, ne znaš šta radiš, niti šta hoćeš.

J4ZZ3R

Nisam dao 26k, manje od 20k, a pusti te mene da sam budala, a ti uzivaj bez AEBa i ostalih stvari. Nek sma ja meni budala 🙂

Don

Nek ti je sretno,da ti Bog da dobro s kojim je taj auto pravljen, dobro za kog je pravljen i dobro u tom autu a sačuva zla od kojeg pravljen, s kojim je pravljen i zla u njemu.
Dobar je to autić za grad, posebno kad grad nije tako velik. Jesi li im utrpao Citroena pod cijenu pezoa ?

J4ZZ3R

Nisam im utrpao Citroena. Sam sam ga prodao po ceni po kojoj sam ga kupio pre 13 meseci, ali se jesam izmaltretirao mesec dana sa kupcima i „kupcima“. Ali, zaradio samo 650 eur u odnosu na njihovu procenu, e sad da li bih im OPET dao Citroena za taj novac ili sam ga prodavao, ne znam

Don

Obično bude 2000€ manja ponuda auto kuće, i više čak od tih 2000…meni za mercedesa traže 11900, a prodavali bi g za 15000€, hoće da se osiguraju, tako da se baš ne isplati dati u zakup, osim ak se ne rješavas skarta. Dobro da si prodao, čovjek bi očekivao da nećeš godinama uspjeti prodati. Za tih 650€ ja se ne bih zajebavao.

J4ZZ3R

Pa manji je standard kod nas. Vidi autic je bio odlican, maltene uvoze samo dva ili tri sa turbo godisnje u Srbiji (nisam mogao verovati, ali to mi je rekao Citroen prodavac) i ja sam ga realno jeftino kupio. Po toj ceni po kojoj sam ga kupio tj prodao nema ga ni u Slo ni u De Naisal kupac koji zna sta je turbo, sta je top paket opreme i zna da ga koristi i sav sretan kupio. Mogao sam ga i skuplje prodati, ali bilo mi je drago da postoje takvi ljudi. Taj par je bio jako srecan i… Pročitaj više »

moron

Ja sam intimno bio skeptičan da će prodati C3 za pare koje je „zacrtao“. Da sam ja bio na njegovom mestu, da je trebalo ja da ga se „rešim“, da su meni u salonu Pežoa za polovan C3 ponudili ono što su ponudili njemu, a da se u tom salonu nalazilo novo vozilo koje meni odgovara (npr, meni bi tamo „bez greške“ odgovarao 3008 1,5 HDI 130 EAT8 Crossway), ja bih potpuno zanemario taj meni relativno nebitan gubitak (u celom tom poslu) i mogućnost da ja taj C3 sam prodam po možda većoj ceni (što je on i uspeo). I… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
J4ZZ3R

Hvala puno Done, svako dobro tebi i tvojima i da svi zajedno ispunimo svoje auto snove.

TNT

A pa da ČESTITAM! Promiče mi nekako ovaj komentar… Bravo za izbor, meni je PUG dizajn broj 1 u ovom trenutku, a u porodici od 2008 lepši mi je samo 3008. Valjda nećeš i njega da menjaš za godinu dana… ili hoćeš? Neka je sa srećom!

s mile

Pridružujem se čestitkama, ti i moron ste valjano obavili posao, žena je samo dala saglasnost …xe–xe–xe
SREĆNO

J4ZZ3R

Samo sto mi zamalo poginu prijatelj u salonu Pezoa i to, ni kriv ni duzan 🙂

J4ZZ3R

Hvala TNT. Ne planiram da ga menjam 4 5 godina sigurno, njega sigurno necu prodati po ceni po kojoj sam ga kupio 🙂

J4ZZ3R

Ovaj se ne menja 10 godina, pa posle cu da ga prodam ovom Kontraforu 🙂

J4ZZ3R

Znas sta mi je supruga rekla za HRV? „Enterijer deluje jos starije nego enterijer tvog Civica“ 🙂

Rekoh… Aman nije Civic zastareo nego klasicne lepote 🙂

Djordje Pesic

Ja sam zeni rekao odma kad je doslo do prvih kola: Posto ne vozis, ne pitas se nista 😀 Naravno, nije to tako u realnosti, znamo svi 🙂

moron

Meni se u C5 AirCross dopada ovaj veliki broj duvaljaki klimatizacije … Deluje mi kao veoma praktično rešenje.

Peki

I jeste kolega 🙂

moron

Bravo za Citroen.