1. Home
  2. Vesti
  3. Krosover Geely Tugella stiže do evropskih salona
Krosover Geely Tugella stiže do evropskih salona
15

Krosover Geely Tugella stiže do evropskih salona

784
15
Podelite sa prijateljima:

Kupeoliki krosover Geely Tugella se sprema za skori delimični nastup na evropskom tržištu. Preciznije kineski SUV će biti ponuđen ruskim kupcima, dok se u matičnoj državi prodaje pod imenom Geely XingYue već duže od godinu i po dana. Pritom, istovremeno su u prodaju na kineskom tržištu puštena u prodaju i dva dopunjiva hibrida, koja se međusobno razlikuju samo u pojedinostima.

Pogonski sklop uključuje 1,5-litarski turbobenzinski motor za bazičnu verziju. Moć ovog modela je obuzdana sa 190 konjskih snaga i 300 njutn metara, na 177 „konja“ i 255 Nm. Tu je i sedmostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom, kao i elektromotor postavljen između. Tako vozač može računati na dodatna 82 električna „grla“, uz 160 Nm. Najveća snaga hibridnog sistema je na nivou od 259 ks, uz maksimalni obrtni moment od 415 Nm.

Glavna razlika dva hibrida se pronalazi u kapacitetu trakcione baterije smeštene u centralnom tunelu. Bazična verzija koristi bateriju kapaciteta 11,3 kWh, na koji način je obezbeđena bešumna autonomija u rasponu od 56 kilometara. Poželjnija varijanta hibrida ima bateriju kapaciteta 15,5 kWh, čime je dobijeno 80 km električne autonomije. Isovremeno, konstruktor tvrdi da je prvonavedeni SUV težak 1.81o kilograma, odnosno za 180 kg više od konvecncionalne verzije koja koristi isti motor od jedne i po litre.

Dinamičke karakteristike hibrida su takođe identične. Ubrzanje iz mesta do „stotke“ traje 7,5 sekundi dok je maksimalna brzina 195 km/h (spram 200 km/h koje postiže konvencionalna verzija). Još je jedna karakteristika koja odvaja hibride od „običnih“ vozila. Zapremina rezervoara je „uštinuta“ za deset litara, pa tako kod hibrida iznosi skromnijih 45 litara.

Bez dodatnog zagledanja pogonskog sklopa, hibridna verzija se od benzinske razlikuje samo po priključku za struju koji je instaliran na prednjem levom blatobranu.

Hibridi nikako ne mogu biti jeftini, pa čak ni kada su kineski. Ako se za bazični benzinski primerak modela Geely XingYue u Kini zahteva 20.300 američkih dolara, dotle se za hibrid XingYue ePro traži najmanje 26.200 zelembaća. Modifikacija s „jačim baterijskim pakovanjem“ staje i svih 29.300 američkih banknota s najmanjim cifarskim simbolom.

Bilo kako bilo, Rusi neće dobiti priliku da pazare hibridne, već samo konvencionalne verzije ovog Geelija.

AutoRepublika

(784)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

E ovako izgleda Volvo u radničkom odijelu.

Branko

Počnite napokon ispravno koristiti nazive Plug in hibrid i Hibrid. Plug in hibridi spadaju u električna vozila, a hibridi ne. Puni nazivi su Plug in Hibridno Električno Vozilo, a u drugom slučaju Hibridno vozilo. Nazivi su slični, a tehnološke razlike velike.

Branko

Električna vozila su: baterijska električna vozila (BEV – Battery Electric Vehicle) i plug in hibridna električna vozila (PHEV – Plug in Hybrid Electric Vehicle). U Hr na fakultetu strojarstva i brodogradnje koriste i naziv Utična Hibridna Električna Vozila za PHEV, premda je zakonodavac prihvatio naziv Plug in. Hibridna vozila (HV – Hybrid Vehicle) i blaga hibridna vozila (MHV – Mild Hybrid Vehicle) NISU električna vozila jer ne koriste isključivo (BEV) ili djelomično (PHEV) za pogon električnu energiju iz pogonskih baterija koje se pune iz eksternih izvora (električna mreža). HV i MHV su elektrificirana konvencionalna vozila sa integriranim EM i baterijom… Pročitaj više »

moron

Lepše je Toyota napisala za novog hibridnog yarisa:

„Posle 20 godina iskustva, nova, laka litijum-jonska baterija skladišti više snage, dok samopunjivi hibridni sistem može da obnovi više energije. To vam omogućava da uživate provodeći u gradskim uslovima i do 80% vremena vozeći u EV režimu, koristeći samo električnu energiju sa nultom emisijom štetnih gasova.“

Branko

Ne sporim da HV imaju niže emisije od ICE vozila pod određenim uvjetima, posebno u simulaciji gradske vožnje. Ali i dalje stoji činjenica da je jedini izvor energije kod HV i MHV fosilno gorivo, odnosno benzin. Način na koji to Toyota komunicira za svoje HV može dovesti u zabludu osobe koje nisu specifično tehnički educirane, a to mi se ne dopada. Ovo sa „80% vremena“ izgleda otprilike ovako: kreneš uzbrdo 50 km/h 10 min, ICE motor pogoni auto i dopuni bateriju; na vrhu brda se stvori gužva, pa se „vučeš“ u koloni po ravnom ili nizbrdo „stani – kreni“ 3… Pročitaj više »

moron

Voleo bih i ja znati u kojim bi to oni uslovima vožnje U JEDNOM SMERU uspeli da 80% puta predju samo na struju, a tako isto U DRUGOM SMERU.

Nego, pojam „Utična Hibridna Električna Vozila“ koji si pomenuo ( sa faksa iz nekadašnje ulice „Proleterskih brigada“ ), kako se tu uklapaju Plug In hibridi kod kojih se baterija ( za čisti EV režim) može dopunjavati ne samo iz utičnice, već i SUS motorom ( npr. oni iz kuće VW i PSA, a videsmo da to ne može Reno) ?

Branko

E, pa u tome je štos; ne mogu! Obrati pozornost da ne spominju „put“ nego „vrijeme“. Prosječan HV može sa „punom“ baterijom prijeći 1 – 2 km s vrlo nježnom nogom na gasu i ne brže od 30 – 40 km/h. Ako se na ICE voziš nekoliko puta brže nego na EM, onda je 80% vremena „na struju“ ostvarivo. U Utična hibridna eletrična vozila spadaju sva vozila kod kojih se pogonska baterija može puniti iz EKSTERNIH izvora, dakle iz električne mreže. U tom smislu, sposobnost punjenja baterije SUS motorom kod PHEV nije bitna. Ali, kod većine PHEV-a ICE (SUS) motor… Pročitaj više »

Don

Asti Gospe, otkud ti znaš za ulicu proleterskih brigada? Šta si radio na FSBu? Ili si samo isao do filozofskog 🙂 btw, oni su za inzinjera vikali da je dovitljivac, al mi ne piše to u diplomi…🤗🙊🙉🙈

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Branko

Zvezdane, klasifikacija (EV = BEV + PHEV) koju sam u prethodnom odgovoru spomenuo se koristi se u EU i kod nas na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Branko

Drago mi je ako sam pomogao.

moron

Mada mi se ne dopada previše ova izraženo padajuća linija krova pozadi, motorizacija mi deluje dosta primereno za tu klasu. Pa i iznad proseka.
Bravo!

Vlada

Zapeli ste sa hibridima i nista u tekstu o standardnom modelu, koji je pristupačniji pa i poželjniji samim tim?

Zoca

Ja sam gledao neke Ruske sajtove,zamislite ovaj model (doduse sad je bazna verzija 2.0)kosta preko 40 000 zelenih novcanica..Vise nego dvostruko vise nego sto je ovo pisano..