1. Home
  2. Vesti
  3. Honda se iz Velike Britanije seli u Severnu Ameriku
Honda se iz Velike Britanije seli u Severnu Ameriku
2

Honda se iz Velike Britanije seli u Severnu Ameriku

200
2
Podelite sa prijateljima:

Prvo je stigao izveštaj, a zatim je Honda potvrdila zatvaranje fabrike u Svindonu, zakazano za 2021. Nema sumnje da je Ujedinjeno Kraljevstvo pretrpelo još jedan udarac povezan s „Bregzitom“, a ono o čemu se spekulisalo se pokazalo tačnim – japanska marka će proizvodnju iz Velike Britanije seliti na tlo Severne Amerike.

„S obzirom na naše napore da optimizujemo premeštanje proizvodnje i proizvodne kapacitete na globalnom planu, zaključili smo da je najbolje da Civic za Severnu Ameriku proizvodimo u Severnoj Americi“, rekao je šef Honde, Takahiro Hačigo.

Očigledno je da Honda radi na revidiranju svoje globalne proizvodne strukture, i to iz tri razloga. Najpre, tu je odstranjivanje viška kapaciteta. Drugi razlog je elektrifikacija, što podrazumeva restruktuiranje fabrika. Treći razlog je fokusiranje na tržišta na kojima japanska marka prodaje najviše vozila.

Honda je prodala 5,24 miliona vozila u 2018., tri odsto manje u odnosu na proizvodni kapacitet od 5,4 miliona. Zatvaranjem par fabrika i realokacijom proizvodnje, to bi se transformisalo u 5,1 milion.

Mada Hačigo izjavljuje da „Bregzit“ nema veze sa zatvaranjem fabrike u Svindonu, teško da je to tačno. U slučaju „tvrdog Bregzita“, Velika Britanija bi ostala kao samostalno tržište, na čijim granicama bi bila uvedena carina. „No Deal“ varijanta bi bila još gora, jer podrazumeva iznenadno razdvajanje od Evropske unije bez tranzicionog perioda.

Japan i EU su nedavno potpisali sporazum o slobodnoj trgovini. Međutim ključni deo dogovora se odnosi na „specifične osetljivosti u EU, primera radi automobilski sektor, s tranzicionim periodima do sedam godina, pre nego što se carine ukinu“. S obzirom na ovaj konsenzus, nije teško razumeti Hondinu odluku da preseli proizvodnju iz Velike Britanije.

Civic sedan silazi s proizvodnih linija u Kanadi i Indijani, dok se 1,5-litarski i 2,0-litarski motori proizvode u Ohaju. CVT menjači su takođe iz Ohaja (i Meksika), tako je sasvim logična opcija da se fabrika preseli u Severnu Ameriku, gde je Hondino glavno tržište.

Civic sedan se takođe proizvodi i u Turskoj, ali je japanska kompanija najavila stopiranje proizvodnje do 2021.

AutoRepublika

 

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Znaci za sedam godina japanci i kod nas bez carine? Jesmo li obavezni da se pridrzavamo EU sporazuma sa Japanom ili to vazi samo za EU proizvodjace?

Zvezdan Božinović

Carina se plaća na uvezene automobile od „preko bare“ 🙂