1. Home
  2. Vesti
  3. BMW s lanca pustio M8 i M8 Competition
BMW s lanca pustio M8 i M8 Competition
1

BMW s lanca pustio M8 i M8 Competition

776
1
Podelite sa prijateljima:

Tačno godinu dana nakon internet premijere krosovera BMW X5, s lanca je pušten iščekivan performantni luksuzni kupe BMW M8, kako u standardnoj tako i u Competition verziji. Kupcima će biti ponuđene kupe i kabriolet varijante ovog modela.

Novi kupe kome je šef M odeljenja BMW-a već nadenuo nadimak „ubica Porschea Turbo“ koristi V8 motor zapremine 4,4 litra koji isporučuje 441 kW na 6.000 obrtaja kolenastog vratila. Maksimalan obrtni moment od 750 njutn metara je dostupan u intervalu od 1.800 do 5.600 obrtaja radilice. Ovakve cifre nameću i podatak da je za sprint iz mesta do 100 km/h neophodno samo 3,3 sekunde, ukoliko ste za upravljačem performantnog kupea, dok će vam, u slučaju da vozite kabriolet verziju, biti neophodna desetinka više, kako biste dostigli navedenu brzinu kretanja vozila.

Svi gore navedeni pokazatelji se odnose na primerke sa M8 oznakama. Međutim, ukoliko se opredelite za varijantu M8 Competition moći ćete da računata na 460 kW izlazne snage, što popravlja rezultate na temu ubranja za 0,1 sekundu.

Bez obzira o kojoj verziji modela M8 se radilo, svi su opremljeni sistemom pogona na sve točkove, nalik onom koji koristi i M5. Dakle, moguće je podesiti ga i tako da snaga motora bude isporučena samo zadnjem paru točkova (u drift režimu vožnje).

Osmostepena automatska transmisija se podrazumeva, a na brzinu izmena stepena prenosa, kao i na sam izbor momenta za izmenu „brzina“ se može uticati zavisno od selektovanog režima vožnje. Kada smo već kod režima vožnje, da vas podsetimo da smo već smo najavili da će M8 biti prvi model BMW-a u istoriji kome će rad kočnica, odnosno intenzitet kočenja, biti uslovljen izborom režima vožnje.

Proizvođač navodi da je M8 nešto tvrđe trimovan u odnosu na model s kojim deli pogonski sklop, BMW M5. Uz to, centar gravitacije je kod novajlije niži za 24 milimetara u odnosu na pomenuti pakleni sedan, što će sve doprineti tome da performantna kupe verzija BMW-a bude najbrži model kompanije na Nirburgringu.

Sistem adaptivnog oslanjanja predstavlja standard širom cele palete modela M8, baš kao i aktivan diferencijal postavljen na zadnjoj osovini. BMW M8 leži na takozvanim miks pneumaticima, što znači da su napred postavljene jedinice dimenzija 275/30R20, dok se na zadnjoj osovini nalaze ove „dvadesetice“: 285/35. Kome to nije dovoljno, moraće da analizira listu opcionala koja obiluje širom ponudom.

Što se stajlinga tiče, deluje kao da je verzija M850i poslata na koji mesec u teretanu. Usisnici vazduha na prednjem kraju vozila su znatno agresivniji baš kao i brojni detalji oko celog automobila. Competition verzija poseduje još ofanzivniji stil uz primenu puno dodataka na karoseriji koji sirovinsko poreklo vuku od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Unutrašnjost BMW-a M8 je u potpunosti utemeljena na „standardnoj osmici“, što podrazumeva obilje luksuza, pomenute plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, uz dodate M nalepnice širom kabine. Digitalni instrumentacioni klasteri se podrazumevaju, s tim što su u M verziji značajno pojednostavljeni kako bi vozač bio u prilici da se, po potrebi, više usredsredi na uslove na trkačkoj stazi.

Javna premijera BMW-a M8 će se održati u Minhenu krajem ovog meseca, dok je početak prodaje najavljen za prvi jesenji mesec. Cene će startovati sa pozicija viših od 140.000 evra.

AutoRepublika

(776)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ne znam kako bi mi skinuli osmeh sa lica kada bi ovako nešto imao na par dana ali na Transfagarašanu da malo uvežbam, i par puta da se popnem onako uvežban…. ekstaza…..