1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Na kojim modelima General Motors i Ford ostvaruju najveću zaradu?
Istraživanje: Na kojim modelima General Motors i Ford ostvaruju najveću zaradu?

Istraživanje: Na kojim modelima General Motors i Ford ostvaruju najveću zaradu?

418
8
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznata odluka Forda da u Americi eliminiše kompletnu putničku ponudu automobila s izuzetkom sportskog Mustanga i da se orijentiše na krosovere, terence i pikap kamionete. General Motors je donekle pratio takav potez, pa je Buick već ostao bez „običnih“ automobila, a na pragu primene iste strategije je i Chevrolet (sa izuzetkom modela Camaro i Corvette), pa će jedini takvi proizvodi najveće američke kompanije biti oni pod znakom Cadillaca.

Istraživačka kompanija Morgan Stanley Research je sada uradila malu analizu zašto je to tako i na kojim vozilima dva američka giganta imaju najveći prihod, a zatim i zaradu. I bez većih iznenađenja, na listi dominiraju uglavnom veći i skuplji proizvodi.

Chevrolet Silverada

Tokom protekle godine, General Motors je u svetu nudio čak 80 vozila, ukoliko ne računamo i teška komercijalna. Među pet onih s najvećim profitom su Chevrolet Silverado, Tahoe i Equinox, GMC Sierra i Buick GL8. Svi modeli sa liste spadaju u kategoriju pikap kamioneta, terenaca i krosovera, a sa izuzetkom spomenutog GL8 (koji se prodaje samo u Kini) i svi oni stižu sa američkog tržišta.

Ovih pet modela generišu oko 80% ukupnog globalnog profita. Zanimljiv je i podatak da samo deset modela General Motorsa, svojom prodajom ostvaruju 44% ukupnih prihoda i praktično celokupni profit, što u teoriji znači da je preostalih 70 vozila, zapravo samo „mrtav teret“. Ne samo što to u teoriji tako zvuči, već je tako i u praksi.

Ford F-150 njuška

Prema analizi kuće Morgan Stanley Research, pet modela u proseku donosi profit od 5.300 američkih dolara po prodatoj jedinici, dok njih 60 bolje da se i ne nudi, jer njihovim isporukama proizvođač beleži gubitak od 1.100 američkih dolara po vozilu (30 modela beleži gubitak od čak 3.600 zelenih novčanica po vozilu).

Kada je reč o Fordu, firma iz grada Dirborn pruža 47 modela na globalnom nivou, a listu pulena s najvećom zaradom predvode F-150, SuperDuty (F-250/F-350/F-450), Ranger, Transit i Focus.

Ford Transit

Slično kao i kod General Motorsa, svi primerci pripadaju kategoriji pikap kamioneta ili kombija sa izuzetkom Focusa, a njihova prodaja daje oko 43% Fordovih globalnih prihoda i 101% profita. Kako je to moguće?

Pa iako Focus ima visoke prodajne cifre i samim tim donosi velike prihode, profit koji se ostvaruje njegovim plasmanom je zapravo nepostojeći, a razliku nadoknađuju još neki teretni primerci, kao što su na primer, Explorer i Expedition. Morgan Stanley Research smatra da 37 globalnih modela u proseku beleži gubitak od oko 800 američkih dolara po vozilu.

GMC Sierra

Naravno, situacija nije uvek crno-bela pa neka vozila, iako nisu profitabilna, otvaraju vrata kupcu prema brendu i omogućuje General Motorsu i Fordu da kasnije pređu na skuplje i profitabilnije modele.

AutoRepublika

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dakle, focus im donosi lep profit? Pa, jasno je to čim pogledas cene aktuelne generacije.

Don

Znači, Ford živi samo na radnim vozilima (kao Fiat profesional) i fokusu?

Yankee

Focus donosi visoke prihode, ali ne donosi profit. Ford u proseku gubi novac na svakom prodatom Focusu.
Samo 37 od ukupno 47 Fordovih proizvoda na svetu donose profit. Eto F-150, SuperDuty, Transit, Ranger, Explorer, Expedition, verovatno jos Mustang i po koji skuplji Lincoln.

moron

Yankee,
Da, ponovo sam pročitao, u pravu si, piše u tekstu da focus ne donosi profit

Bungi

Naftna kriza iz sedamdesetih nije ničemu naučila amerikance.Oni i dalje voze ove kamiončiće koji piju benzin kao smuk.Jako ,veliko,teško.Kad nestane nafte( a doći će i taj dan) čime će se onda voziti.?

DOLF

Slažem se, ali nemoj zaboraviti da Kanada i SAD imaju velike rezerve nafte, kada se one aktiviraju regulisaće i tržište automobila. Pa u neku ruku sa pojavom Tesle tržište SADa se reguliše, plus dolazi puno pikap i ovih ogromnih terenaca sa hibridnim pogonom, itd.

Yankee

Pa eto Chevrolet i dalje ima punu liniju manjih krosovera (Trailblazer, Equinox i slicni) koji ne trosi nista vise nego sto je recimo Cruze ranije trosio. Kod Forda je jos bolja situacija jer Ford vec ima nekoliko hibrida vec krosoverima i radi na dodatnim. Plus, cak i ovi moderni benzinci ne trose ni priblizno kao oni iz 1970-ih, recimo Ford F-150 sa 2.7 EcoBoost (325 ks) ima prosecnu kombinovanu potrosnju od 10 litara.

D_C

Od ekonomske krize 2008. pa na ovamo poslovanje GM-a se moze svesti na sledece: – Imamo nerentabilne brendove (Oldsmobile, Pontiac, Saturn, Hummer, Saab) – zatvaraj, – Imamo trzista na kojima nam ne ide (Evropa, Australija) – povlacimo se, – Na ovo malo brendova sto su nam pretekli i na trzistima na kojima smo ostali imamo modele koji su nam neprofitabilni – gasimo ih. Trenutno je sasvim OK koncentrisati se na trzista i na modele koji su profitabilni ali ne mora ni to vecito da traje. A dovoljan je jedan novi ekonomski sok kao sto se recimo desio sedamdesetih pa da… Pročitaj više »