1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Rekorder Volkswagen XL1
Zanimljivost dana: Rekorder Volkswagen XL1

Zanimljivost dana: Rekorder Volkswagen XL1

614
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagenovo čedo nosilo je ponosno titulu serijskog automobila sa najžniom potrošnjom goriva na svetu. 

Kada sam nedavno pisao tekst o omiljenim projektima Ferdinanda Piha, setio sam se ovog modela, koji je čini se nošen vihorima dizelgejta ostao pomalo skrajnut od sećanja javnosti.

Pih je bio izuzetan menadžer, a u svojem poznom delu karijere sve je više razmatrao opcije koje će doprineti smanjenju potrošnje goriva. Tako je ovaj vizionar svojevremeno insistirao da Audi razradi novi model i uđe u kategoriju vozila u kojoj do tada nisu bili prisutni. Automobil o kojem govorim je A2 i usko je povezan sa ovom pričom.

Iako se A2 nije proslavio sa prodajom, ipak je doneo neka inovativna rešenja. Sa ovim modelom u prvi plan su stigli lagani materijali od kojih je bio sačinjen i odličan koeficijent otpora vazduha. Tako je varijanta A2 1,2 TDI 3L dostigla veoma nisku potrošnju goriva. U kombinovanom ciklusu vožnje ovaj automobil trošio je svega 3 litra dizela.

Lekcije koje je Audi naučio sa ovim modelom bile su brojne, a znanje se naravno prelilo u celu Volkswagen grupaciju. Na osnovu toga, Pih zadaje razvojnom odeljenju Volkswagena novi zadatak – automobil čija će prosečna potrošnja goriva biti svega 1 litar!

Razvojni inženjeri postavili su prioritete – fantastičan koeficijent otpora vazduha, mala masa, i hibridni pogon. Nakon dva prototipa koja je predstavio na automobilskim salonima, Volkswagen je konačno 2013. godine prikazao i serijsku verziju koja nije bila značajno drugačija od konceptualnih izdanja.

Manje od četvrtine vozila bilo je izrađeno od materijala „velike mase“ kako je to tada navodila Volkswagenova pres služba. Dominirali su ugljenična vlakna i magnezijum, što je omogućilo masu od svega 795 kilograma.

Kada je reč o plug-in hibridnom pogonu, bio je to sklop dvocilindarskog dizel agregata zapremine 0,8 litara i elektromotora. Dizelska pogonska jedinica razvijala je 48 ks, a elektromotor 27 ks.

Obećanje Piha da će VW stvoriti automobil čija će prosečna potrošnja goriva biti svega jedan litar je i održano. VW XL1 je u kombinovanom ciklusu vožnje trošio svega 0,9 litara dizela. Ako bi se koristio samo dizel motor, onda je potrošnja u istom režimu rada iznosila 2 litra „nafte“. Zahvaljujući bateriji kapaciteta 5,5 kWh XL1 mogao je preći 50 kilometara koristeći samo električnu energiju.

Ipak, XL1 je proizveden u ograničenoj seriji od svega 250 primeraka. Početna cena iznosila je nekih 110.000 evra, a poslednji primerak izašao je iz fabrike 2016. godine.

Đorđe Platiša 

(614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments