1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najekstremniji trkač u istoriji – Porsche 917/30
Zanimljivost dana: Najekstremniji trkač u istoriji – Porsche 917/30

Zanimljivost dana: Najekstremniji trkač u istoriji – Porsche 917/30

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Na ono zlatno pitanje „koji je najbolji trkački automobil u istoriji“ ćemo naravno dobiti dosta različitih odgovora, zavisno od svrhe i takmičenja u kojima se nadmeće. Najbrži su svakako oni „top fuel dragsteri“ u američkom šampionatu National Hot Rod Association (NHRA), koji razvijaju preko jedanaest hiljada konjskih snaga, mogu da ubrzaju od nule do 160 km/h za 0,8 sekundi i da pređu četvrtinu milje (402 metra) za pet sekundi, i to pri brzini od preko 400 km/h.

Ali za ovu diskusiju hajde da uzmemo kategoriju sportskih četvorotočkaša. I ko je tu najveća legenda? Porsche 911? BMW M3? Ako pitate autora ove priče, to je zapravo Porsche 917 i to konkretno njegova konfiguracija nazvana „30“ koja je terorisala trkačke staze tokom ranih sedamdesetih godina prošlog veka.

Sve je započelo još tokom kasnih šezdesetih godina kada je Porsche shvatio da njegov model 908 jednostavno nije dovoljno brz da se nosi sa konkurencijom iz Forda i Ferrarija. To se posebno odnosi na takmičenja izdržljivosti, a u navedenom periodu, trka 24 sata LeMansa je bila najveća na svetu.

Novi model 917 je debitovao 1969. godine sa veoma aerodinamičnom školjkom i centralno postavljenim motorom sa dvanaest cilindara, a iako je poražen od zastarelog Forda GT40 na LeMansu, pokazao je veliki potecijal i najavio konkurenciji da bi trebalo da bude izuzetno zabrinuta.

Model 917 će trijumfovati naredne dve godine pre nego što je FIA predstavila nova pravila koja su ga praktično poslala u penziju. Ali, dok se sportista više nije mogao takmičiti u Evropi, „preko bare“ su vladala neka sasvim drugačija pravila. Naime, do ranih sedamdesetih godina Sjedinjene Američke Države su postale najveće tržište za Porsche i kompanija je tražila način da se promoviše.

Pronašla ga je u vidu serije Can-Am, a koja je imala izuzetno blaga pravila. Naime, dozvoljavala je sve mehaničke i aerodinamične konfiguracije, pa ako je automobil imao četiri točka i zadovoljavao one osnovne bezbednosne mere – mogao je da se takmiči.

Zahvaljujući tome je privukao dosta kompanija, a od prvog dana najbržim se pokazao McLaren M8F. Kombinovao je britansku školjku sa moćnim Chevroletovim motorom. Porsche je debitovao 1971. godine sa spomenutim modelom 917, ali se nije preterano dobro pokazao. Iako je Džo Sifert završio na četvrtom mestu u generalnom plasmanu, podatak da nemački tim nije pobedio niti na jednoj trci je bio veoma ponižavajući.

To je vratilo inženjere nazad u laboratoriju, u nuždi da pronađu način da pobede, ne samo McLarena već i britansku firmu Lola koja je pobedila u dve trke. Kako se original smatrao kao 917/10, a jedan od aerodinamičnih prototipova za LeMans 917/20, tako je novitet dobio oznaku 917/30.

Postignut je dogovor sa velikim timom Penske, koji postoji do današnjeg dana, i veoma je aktivan u svim formama takmičenja, a za vozača je izabran veliki Mark Donahju. 917/30 je doneo modifikacije po pitanju dužeg međuosovinskog rastojanja i poboljšane aerodinamike, ali je najveća izmena bila ona na račun motora. Naime, umesto ranijih verzija zapremine 4,5 i 4,9 litara, 917/30 je doneo 5,4-litarski turbobenzinac sa dvanaest cilindara.

Razvijao je čak 1.100 konjskih snaga u trkačkoj konfiguraciji, odnosno čak 1.600 „grla“ tokom slobodne vožnje i kvalifikacija. Sa masom od svega 794 kilograma, automobil je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za manje od dve sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 375 km/h.

Dok je spomenuti Donahju pauzirao većinski deo sezone vožene 1972. godine zbog povrede u sudaru, njegov klupski kolega, Džordž Folmer se prošetao do titule. Pobedio je na pet od devet voženih trka i na kraju sezone osvojio 130 poena, što je bilo dvustruko više nego što je ostvario najbliži pratilac.

Takođe je prekinuo petogodišnju dominaciju McLarena u ovoj seriji. Naredna sezona je bila još manje uzbudljiva pošto je Porsche pobedio u svih osam trka, i osvojio prva četiri mesta u generalnom plasmanu (šampion Donahju). Bila je to poslednja godina u Can-Amu za nemačku ekipu, a sam šampionat je postojao još svega godinu dana pre nego što je eliminisan zbog nedostatka velikih učesnika.

Porsche je izradio šest primeraka modela 917/30 i svaki od njih je isporučen Penskeu. Neki su koriščeni na trkama, drugi za testiranje, a neki i kao rezerve u slučaju da oni glavni modeli budu slupani ili da imaju mehanički kvar.

Danas su svi u privatnim rukama i kada promene vlasništvo, to obično bude za milionske iznose. Do današnjeg dana se smatra najekstremnijim automobilom koji je ikada video trkačku stazu.

Zoran Tomasović

(1023)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments