1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Kia zbog problema s motorima trpe dodatnih skoro tri milijarde dolara troška
Hyundai i Kia zbog problema s motorima trpe dodatnih skoro tri milijarde dolara troška
26

Hyundai i Kia zbog problema s motorima trpe dodatnih skoro tri milijarde dolara troška

4.14K
26
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski dvojac se našao na meti besa američkih vozača koji su podneli grupnu tužbu protiv Hyundaija i Kije, a zbog defekta na vozilima koji su mogli da uslove izbijanje požara na određenim verzijama. Zahvaljujući tom problemu, finansijski izveštaji ove dve kompanije, moraće da podnesu ukupan dodatni trošak od 2,9 milijardi američkih dolara, koji će biti iskazan u trećem tromesečju, a za koje će bilansi biti obelodanjeni za koji dan.

Hyundai Motor Co će kroz legitimaciju svog poslovanja iskazati šezdesetak procenata pomenutog iznosa, dok će se s preostalom porcijom bola, morati da suoči Kia Motors Corp, proizilazi iz zasebnih dokumenata dostavljenih državnim organima, od strane dva proizvođača koji su prijave podneli prekjuče nezavisno jedan od drugog.

Tužba koju su vozači „na gomili“ podneli američkim sudovima, dovela je do toga da se dva proizvođača prisile da obezbede doživotnu garanciju na pomenute motore, i to ne samo za tamošnje kupce, već i za njihove kolege iz Južne Koreje.

Dodatni teret u bilansima za ovu godinu, nastao je zahvaljujući nemogućnosti kompanija da procene efekte nagodbe još prošlog obračunskog perioda, naveli su proizvođači. Pored troškova nagodbe, kompanije su, saglasno računovodstvenim standardima, bile prinuđene i da obezbede dugoročno rezervisanje, na ime pokrića budućih troškova popravki koje sa sobom donosi doživotna garancija. Tokom protekle godine, duet je već podneo rashode u visini, malo preko četvrtine rashoda pomenutih u uvodnom pasusu.

Nakon svega izrečenog, nije teško pretpostaviti da će Hyundai i Kia verovatno prikazati da su ostvarili gubitak u trećem kvartalu, što ćemo znati za pet dana, odnosno u ponedeljak kada dokumenta budu zvanično objavljena.

Za kraj još da kažemo da je u Americi, protiv ova dva proizvođača, tokom 2018. godine prijave Nacionalnom telu zaduženom za pitanja bezbednosti saobraćaja (NHTSA), a da je tužba pokrenuta u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Više o tome možete saznati klikom na priloženi link u prvom pasusu ovog izveštaja.

AutoRepublika

(4137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mrze ih.

don

jel ovo skuplje od dizel gejta?

BB

Pa koliko ih je izgorilo? Ili je opet nabdjelu „highly likely“ varijanta američke demokratije?

don

ko ce to znati

mirković

U Americi svaka strana kompanija ako nije Jevrejska ili Engleska, očas posla može biti reketirana, odrana i eliminisana. VW su uništili, Tojotu su uništili, Huavei, su dezintegrisali, itd. Ali nema veze što prave domaće krševe i što domaće krševe voze, to im ne smeta.

Yankee

Volkswagen je sitna riba u Americi tako da nije imalo sta da se unistava, a kod Toyote nista nije unisteno – eno je jos uvek posluje i 2. je najveci brend bila u Americi prosle godine, odmah iza Forda.

mirković

Prijatelju, kad je Tojota uništena bila je No 1 u sveti i neje se oporavila par godina, a gubitci nemerljivi. Isto važi i za VW, bil isu No 1 a onda su obrukani i uništeni. Isto se dešava i sa Renault kompanijom, koja biva uništena ad je postala No1. O Huaveiu netreba ni pričati glavni CEO uhapšen u USA, zbog šarenih leptira, a 5G mreža koju USA ne može da stigne prebacuje se u teoriju zavere i u vezu sa koronom, a u mnogim zemljama se zabranjuje, sve dok USA ne dobije valjanu tehnologiju. USA je glavna svetska uš –… Pročitaj više »

Yankee

Pojasni molim te – kako su Amerikanci unistili Toyotu i Volkswagen? Zasto bi Amerikancima stalo da uniste Volkswagen ciji je udeo na americkom trzistu pre Dizelgejta bio smesnih 2,2%? Kakve veze Amerikanci imaju sa Renaultom koji se uopste i ne prodaje u Americi? Toyota ima vise fabrika u Americi i zaposljava vise americkih radnika nego GM ili Ford – zasto bi Amerikanci onda unistavali takvu firmu koja im donosi toliko biznisa?

mirković

Ma Amerikanci su fini narod ne bi oni čak ni Indijance dirali. Ma ne, pričinilo mi se oprosti. Vidiš li da je Dizelgejt uništio celu Evropsku auto industriju, ustvari celu van USA. Ili mi se čini, a?

Yankee

A svabe su jos finiji narod koji nisu zapoceli dva svetska rata u zadnjih 100 godina … 😉 Zasto je Dizelgejt unistio celu Euro auto industriju? Jel prodaja ijednog brenda opala posle Dizelgejta ili i dalje prodaju isti broj (ili cak i vise) vozila samo sto kupci kupuju manje turbobenzince umesto dizela? Volkswagen je sam priznao da je napravio software da lazira brojke u labaratoriji u poredjenju sa onima u stvarnoj voznji i opet neki hoce da pricaju o teoriji zavere … 😉 Sta cemo sa gornjim pitanjim o Toyoti i Renaultu? Ili ti smatras da bilo koji problem na… Pročitaj više »

mirković

Ne bi ja dalje razvijao tematiku o finoći USA tvorevine. A ova korona je došla iz kosmosa. I sad je svima fino kako ti kažeš. Da je bolje ne bi valjalo. Uopšte ne bi valjalo

Yankee

Znaci zadnja recenica mog gornjeg komentara je u tvojim ocima istinita – bilo koji problem na svetu treba automatski pripisati Amerikancima … Eeee dosli smo i do toga da neko svabe smatra zrtvama, sta drugo reci …

mirković

Blago tebi kad si radostan i zadovoljan. To je cilj života. Dok nekom ne omrkne, drugom ne svane. Tebi je svanulo, ali ne zaboravi da posle dana dođe noć

Yankee

Posle noci opet svane i dodje dan … 😉 To je ciklus zivota.

mirković

Znaš li šta je dogodilo sa Tik Tok-om?

Yankee

Da. Sta sa tim?

mirković

Čudi me da nisi informisan o događanjima. Malo se informiši. Pa se javi da diskutujemo.

Yankee

Odgovor je bio „da“, sto znaci da jesam informisan sta se desilo sa TikTok. 😉
Odgovori mi na ona gore pitanja koja sam postavio o Volkswagenu, Toyoti i Renaultu. Ovo je ipak automobilski sajt pa hajde da se drzimo teme automobila.

mirković

Šta da odgovorim? Kako USA uništavala najveće svetske auto kompanije koje nisu iz USA? Valjda vidiš šta se dešava? Ili ne vidiš. Malo čitaj, pa u glavi napravi evaluaciju stanja.

Yankee

Pa eto ja bi citao kad bi ti napisao. Veoma rado. 😉
Eto specificno me zanima sto bi Amerikanci unistavali Toyotu koja ima 10 fabrika u Americi i zaposljava 136.000 Amerikanaca, a onda takodje sto bi unistavali Renault kad taj Renault uopste ne posluje u Americi.

mirković

Ti si neozbiljan i indoktriniran. Ne želim sa tobom dalje da vodim diskusiju

Yankee

Izvini, nisam znao da pricam sa ekspertom koji je toliko napisao bez da je ista rekao (osim sto ponavlja „Amerikanci su za sve krivi, citaj, citaj“), pa da moram da budem veoma ozbiljan … Ja bi rado pricao kad bi ti nesto zaista rekao …

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
Don

Nije baš sve površno , recimo da glavna svjetska banda sjedi u toj tvojok državi a sa je ovo plan kao i svaki drugi planiran par desetaka godina ranije, treba neki razlog naći kao što je brkica našao za shodno da odglumi napad poljaka da bi imao izgovor za aneksiju. I njima je trebao osigurač za pizdarije koje rade po svijetu, onda će malo ubaciti „novi dildo poredak“ sa svojom vojnom tehnologijom preko svog igrača stanovitog milijardera. Kako je brkica osnivač, a jedan brat sjedio u De i kontrolirao banke drugi burazeru bio na čelu državnih rezervi te tvoje zemlje… Pročitaj više »

Hercegovac

Ali ne treba gubiti iz vida da je VW priznao da je svjesno varao sa izduvnim gasovima, da se i toliko hvaljeni Mercedes ponio necasno tako da ne bih rekao da im je dizelgejt namjestena igra. Samo me cudi kako su Japanci ostali cisti ili su oni stvarno jos uvijek casni samuraji.

Mile

Prosto je neverovatno da Hyundai i Kia u Evropi i većem delu sveta važe za veoma pouzdana vozila, samo u SAD nisu.

Yankee

Otkud ti to da se Hyundai/Kia ne smatraju pouzdanim vozilima u Americi?