1. Home
  2. Vesti
  3. Tužbe vlasnika brojnih modela marki Hyundai i Kia zbog genetske greške na motoru
Tužbe vlasnika brojnih modela marki Hyundai i Kia zbog genetske greške na motoru
5

Tužbe vlasnika brojnih modela marki Hyundai i Kia zbog genetske greške na motoru

4.20K
5
Podelite sa prijateljima:

Hyundai i Kia se suočavaju sa velikim problemom. Naime, organizovani vlasnici problematičnih vozila ove dve marke, podneli su tužbe nadležnom sudu, koje je medijima dostavila američka advokatska kuća, angažovana da zastupa tužilačku stranu. Kao glavni razlog za tužbu se navodi spontano izbijanje požara na pogonskoj grupi, koji se dogodio na određenom broju korejskih vozila. Pored toga, razočarane kupce je dodatno iziritirala (ne)reakcija proizvođača.

Prema navodima tužbe koja se “prostire” na više od 40 stranica, motori pogođenih vozila dve marke, poseduju fabričku grešku koja izaziva izbijanje požara. Navodi se dalje da je verovatan uzrok požara nedostatak maziva, koji je praktično uzrokovan lošim inženjering rešenjem koje “umanjuje ili potpuno blokira kretanje pokretnih elemenata motora, što sveukupno dovodi do prekomernog habanja istih, i do prekida daljeg rada pojedinih sklopova pogonske grupe.

Ovaj genetski faul dalje dovodi do lomova komponenti unutar motora, a što uzrokuje curenje zapaljivih tečnosti, koje u dodiru sa visokom temperaturom lako planu”.

Tužilac se zatim poziva i na preko 350 žalbi koje su vlasnici vozila podneli nacionalnoj američkoj asocijaciji za bezbednost vozila – NHTSA. Pogođeni modeli su proizvedeni između 2011. i 2019., (modelne) godine (Hyundai Sonata, Kia Optima i Kia Sportage); 2012. i 2019. godine (Kia Sorento i Kia Soul); i 2013. i 2019. godine (Hyundai Santa Fe i Santa Fe Sport). Zajedničko svim modelima je da su koristili dvolitarski turbo benzinski motor (GDI) Theta II, ili atmosfersku jedinicu zapremine 2,4 litre.

Problem nije nov, a američki organi vlasti su već ranije pozvali proizvođače da se izjasne po osnovu ovih problema, pa su tako Korejci trebali da se pojave pred regulatornim telima sa obrazloženjem, što su propustili da učine.

AutoRepublika

(4195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jesu li ovo fotografije motora koji je zaista imao taj problem sa podmazivanjem ili je ovo neko „namenski zamazao“? Meni liči na ovo drugo.

s mile

Lično sam se isto pitao, previše otopljene plastike ili nekih creva, ovo ni jedna kompanija ne može da dozvoli sebi….

Vlasnik Nisana

Ovaj tekst kao da je pisao ljutiti vlasnik nemackog auta? Kia i Hyundai se jako brzo probijaju na vrh pa ajde malo da „lazemo“ narod. Toliko

Mad Max

Realno, ne znam kako se čovek opredeli da kupi Kia – Hju u Evropi ?? Nekada su bili povoljini cenom i30, pa da kažem. A sad, gde je prednost, a mana 1000