1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: što više visoke tehnologije u vozilima to više glavobolje za vlasnike
Istraživanje: što više visoke tehnologije u vozilima to više glavobolje za vlasnike
3

Istraživanje: što više visoke tehnologije u vozilima to više glavobolje za vlasnike

1.99K
3
Podelite sa prijateljima:

Najnovija studija J.D. Powera pokazuje da automobili s visokotehnološkim sistemima zadaju glavobolju svojim vlasnicima.

Automobilska industrija sve više liči na industriju pametnih mobilnih telefona. I na planu četvorotočkaša, vodi se svojevrsna digitalna trka, od koje, ruku na srce, sami vozači nemaju baš neke realne koristi, a u isto vreme su naterani da zavuku ruku dublje u džep. Doduše, neki to čine rado.., u prvi mah.

Po najnovijem israživanju, „2019 UK Vehicle Dependability Study“, problemi s audio uređajima, komunikacijom, zabavom i navigacijom (ACEN), činili su polovinu od deset najproblematičnijih stvari s kojima su se vlasnici suočavali u svojim vozilima. To je problem, za koji J.D. Power tvrdi da može da se pripiše pre svega proizvođačima, koji po svaku cenu nastoje da uvedu nove tehnologije, što za posledicu ima i širenje oblasti u kojima mogu da se jave potencijalni problemi.

Anketa u kojoj je učestvovalo više od 11.500 vlasnika vozila starih između 12 i 36 meseci, fokusirala se na broj problema doživljenih na 100 vozila, s tim što je poželjan što niži ostvareni skor. Uključeno je gotovo 180 parametara koji su analizirani u okviru vozila, uključujući ACEN sisteme, probleme na motoru i klima uređaju/grejanju. Takođe, vozačima je postavljeno pitanje kolika je verovatnoća da kupe ponovo automobil iste marke.

Po J.D. Poweru, ACEN sistemi su donosili 16,6 problema na 100 novih vozila, što je neznatan napredak u odnosu na prošlu godinu, ali se i dalje radi o jednoj od najproblematičnijih kategorija. Poređenja radi, na sisteme poput alarma ili tempomata, odnosilo se samo 1,5 problema na 100 vozila.

Čini se da nevolje nisu ograničene samo na ACEN tehnologije. Naime, bezbednosni sistemi, kao što su detekcija mrtvog ugla i upozorenje na neželjeni izlazak iz vozne trake, takođe prave probleme vozačima. U proseku, na stvari ovog tipa se odnosi 2,4 slučaja na 100 automobila, mada oni značajno rastu kada su u pitanju premijum vozila, gde se beleže četiri slučaja na 100 automobila.

Džoš Halibarton, šef evropskog odseka J.D. Powera, izjavio je da „napucavanje“ automobila brojnim tehnologijama može da dovede do smanjenja poverenja vozača prema naprednim sistemima autonomne vožnje, koji bi uskoro trebalo da se nađu na putevima.

„Kada pogledamo rezultate relativno novih bezbednosnih tehnologija, jasno je proizvođači još moraju da rade na njihovom usavršavanju, posebno u premijum segmentu, gde je to jedna od glavnih poluga prodaje“, rekao je on. „Takođe, od vitalnog značaja za proizvođače će biti da zadobiju poverenje kupaca kada je o ovim tehnologijama reč, ukoliko žele da ubede potencijalne mušterije da će potpuno automatizovana vozila budućnosti biti bezbedna. Primera radi, dotični kupci će vrlo verovatno u pitanje dovesti bezbednost samovozećih automobila ukoliko se kompanije budu mučile s preciznošću navigacionih sistema.“

J.D. Power je takođe naveo listu proizvođača koji su najbolje prošli u istraživanju, s iznenađujućim i razočaravajućim rezultatima premijum marki. Od 100 brendova koji su se najbolje pokazali, samo je jedan premijum.

Peugeot je na prvom mestu poprilično ubedljivo sa 77 poena, dok je Škoda druga s 88. Hyundai je zaokružio prva tri s 90 poena, dok je Volvo jedina premijum marka u prvih 10 sa skorom od 106 poena.

AutoRepublika

 

(1994)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Vlasnici Pežoa i Škode ionako nemaju posabna očekivanja od automobila tako da su oni najzadovoljniji.
😉

Trojanka

Kako može vlasnik vozila da ima 12 do 36 meseci?
🙂

moron

Rezultati ovakvog „istraživanja“ kod zaista racionalnog kupca ne mogu imati bilo kakav značaj pri izboru novog vozila.