1. Home
  2. Vesti
  3. PSA grupa šalje Peugeot 108 i Citroen C1 u penziju
PSA grupa šalje Peugeot 108 i Citroen C1 u penziju
0

PSA grupa šalje Peugeot 108 i Citroen C1 u penziju

271
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska grupacija rešena je da u potpunosti napusti A segment, bar kada je reč o automobilima sa SUS pogonom. 

PSA grupa namerila je da ode iz ove klase vozila, pre nego što dođe do spajanja sa FCA. Tako da će aktuelne iteracije Peugeota 108 i Citroena C1 verovatno biti i poslednje za ova dva modela.

Ovako nešto dalo se naslutiti ranije, kada je PSA grupa prepustila Toyoti tadašnji zajendički pogon u Češkoj, gde su se proizvodili pomenuti automobili iz A segmenta.

Francuski proizvođači tako se priključuju talasu brendova koji nameravaju da odu iz ove klase. Veliki problem je sve stroža regulativa koja nameće postavljanje skupljih i prefinjenijih sistema za filtraciju izduvnih gasova, što zahteva investicije i višu cenu za vozila koja su inače poznata kao cenovno najpristupačniji četvorotočkaši.

Zvaničnici PSA grupe nisu želeli da komentarišu navode nekolicine tamošnjih medija, ali i Reutersa. Iz kompanije je stigao kratak odgovor da je u toku „proces revidiranja game“, kao i da su potrebne nove ideje i drugačiji pristup kako bi se ispunila očekivanja kupaca automobila u ovoj klasi, ali i da se ispoštuje nova regulativa u vezi emisijom štetnih gasova.

Potencijalno rešenje je Citroen Ami, maleni EV namenjen isključivo upotrebi u urbanim sredinama. Naš Perica Rajković je prilikom svog testa zaključio da ovakvo vozilo ima svoje mesto na tržištu, pogotovo u jednoj metropoli poput Pariza. Moguće je da će Francuzi insistirati na isključivo EV modelima kod malih gradskih automobila. Uostalom, Smart je već pribegao takvom pristupu.

Citroen Ami

Ostaje da se vidi kakav će stav Karlosa Tavareza, čoveka koji će voditi Stellantis (nakon spajanja PSA i FCA) biti u vezi sa A segmentom na koji se Fiat tradicionalno oslanja. PSA grupa je već pokazala da nije zainteresovana za ovu klasu, jer su pre Peugeotovog i Citroenovog modela, ukinuli i Opelove mališane – Adama i Karla.

Kako će se dalje razvijati priča u vezi sa Stellantisovim nastupom u ovom segmentu saznaćemo verovatno krajem prvog kvartala naredne godine. Veruje se da će do tada biti finalizovana priča u vezi sa spajanjem PSA i FCA.

AutoRepublika 

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments