1. Home
  2. Vesti
  3. Kamaz pokrenuo prodaju kamiona iz K5 serije
Kamaz pokrenuo prodaju kamiona iz K5 serije
2

Kamaz pokrenuo prodaju kamiona iz K5 serije

4.77K
2
Podelite sa prijateljima:

Ruska kompanija je objavila početak prodaje i prateći cenovnik za teška komercijalna vozila iz K5 familije čiji je „otac porodice“ model KAMAZ-54901. Kamion o kom govorimo poseduje kabinu koju je razvio Mercedes a koja je proizvedena u novoj fabrici, otvorenoj prošlog leta u gradu Nabrežni Čelni.

„Patres familias“ koristi redni dizel motor, razvijen u ortakluku s kompanijom Liebherr, a koji isporučuje 450 konjskih snaga. Menjačka kutija koja je instalirana u modelu 54901 je moderna evropska jedinica čiji je konstruktor nemački ZF, pa tako nosi naziv TraXon, dok je zadnja osovina pozajmljena od drugog nemačkog giganta, odnosno od Daimlera.

S druge strane, veliki broj ostalih važnih komponenti je proizveden u Rusiji, odnosno izvršena je lokalizacija proizvodnje u značajnom procentu. Pored kabine, u Rusiji se izrađuju i blok motora, klipovi, kolenasto vrtilo…

Profesionalci zaposleni u Kamazu tvrde da je njihov novi kamion punokrvni rival evropskim konkurentima. Kabina „Rusa“ je široka tačno 2,5 metra, uz potpuno ravan pod i rezervoare za gorivo zapremine 1.400 litara i zadnjom osovinom predviđenom za velike brzine okretanja.

Navodi se da u poređenju s kamionima iz K4 porodice, to jest prethodne generacije, novi KAMAZ-5490 s kabinom iz modela Mercedes Axor, troši za 10% manje. Prevedeno u apsolutne iznose, to znači da novajlija sagoreva 30 litara nafte na svakih 100 prevaljenih kilometara. Servisni intervali su upola duži (50%), pa su tako redovne posete servisu mandatorne na najdalje svakih 120 hiljada kilometara.

Prema podacima iz cenovnika, neophodno je posedovati sumu od 91.100 evra kako bi se eventualno razmišljalo o posedovanju kamiona, ali konačne cene će određivati dileri. Na internetu se već mogu pronaći oglasi gde naznačena cena varira od oko 92 do 96 hiljada evropskih novčanica.

Ovde obavezno treba napomenuti da, na primer aktuelni model kamiona MAN TGX (doduše trunku slabije opremljen) može biti kupljen za 91.600 evra, dok je DAF XF105 čak i jeftiniji i staje: 87.200 do 91 hiljade evra.

Bilo kako bilo, navedene cene za KAMAZ uključuju togodišnje održavanje i eventualno neophodne rezervne delove, dok je moguće sklopiti i lizing aranžman po preferencijalnim uslovima. Proizvođač upravo potpisuje kupoprodajne ugovore za prve primerke noviteta.

U međuvremenu, KAMAZ je započeo s testiranjem sledećeg modela iz K5 palete, kipera s indeksom 65952, na Dmitrovsky testnom poligonu. Sudeći prema dodeljenom indeksu, radi se o „severnjačkom“ 6×6 modelu, koji je zajedno sa modelom 6595 (6×4) predstavljen na domaćem terenu krajem prošle godine.

Paralelno s tim dešavanjima, tim Kamaza je prvi koji je lansirao fotografije jedinice sa sličnom opcijom (8×4). Očigledno je da će takav kamion nositi kodnu oznaku 65951. Najavljen je početak serijske proizvodnje ovog teškaša za 2021. godinu, dok će eksperimentalni primerak biti proizveden sledeće godine.

AutoRepublika

(4767)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
pavlović dušan

Sramota da Rusi nemaju svoj motor za kamione. To je ponižavajuće

Ševal Jukanović

Najdobronanjernije savjetujem Ruske inžinjere,da prave kabine sa većim tunelom i ravnim podom,ako ne može veći tunel onda sjedište suvozača da bude sklopivo kao što je to slučaj s Mercedesom (mega space cab,e-3,e-4,e-5,o euro 6da ne govorim),jedino Mercedes ima ravan pod u kabini,Široka je lepeza kupaca,treba misliti i na vozače muslimane da može molitvu u kabini obaviti,znate kako parking može biti prljav, zatim kiša…. hvala.